Εκφωνητής του Μουντιάλ έχασε τη διαπίστευση του από τη FIFA, μετά από ξέσπασμα για κόκκινη κάρτα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκφωνητής του Μουντιάλ έχασε τη διαπίστευση του από τη FIFA, μετά από ξέσπασμα για κόκκινη κάρτα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Παραγουανός εκφωνητής Χόρχε «Τσίπι» Βέρα τιμωρήθηκε από τη FIFA μετά από έντονη επίθεση στον αέρα για την αποβολή του Αλμιρόν.

Ο Χόρχε «Τσίπι» Βέρα έχασε τη διαπίστευσή του από τη FIFA μετά το έντονο ξέσπασμά του στον αέρα για την κόκκινη κάρτα του Μιγκέλ Αλμιρόν στο Παραγουάη – Τουρκία. Ο Παραγουανός εκφωνητής αντέδρασε με βαριές εκφράσεις κατά του διαιτητή Ιβάν Μπάρτον, της FIFA και του Τζάνι Ινφαντίνο, σε μια φάση που ήδη είχε ανοίξει μεγάλη συζήτηση στο Μουντιάλ 2026.

Το περιστατικό έχει σημασία πέρα από την ίδια την τιμωρία του δημοσιογράφου. Είναι η πρώτη μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε έναν νέο κανονισμό της FIFA, την ένταση ενός αγώνα Μουντιάλ και τα όρια που έχει ένας εκφωνητής όταν μεταδίδει για τη χώρα του.

Η φάση έγινε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα Παραγουάη – Τουρκία. Ο Μιγκέλ Αλμιρόν φάνηκε να μιλά σε αντίπαλο καλύπτοντας το στόμα του με το χέρι. Μετά από έλεγχο, ο διαιτητής έδειξε κόκκινη κάρτα, εφαρμόζοντας τον νέο κανονισμό που απαγορεύει τέτοια κίνηση σε στιγμές αντιπαράθεσης με αντίπαλο.

Η αποβολή που «άναψε τη φωτιά»
Η FIFA εισήγαγε τον συγκεκριμένο κανονισμό για να περιορίσει περιστατικά λεκτικής κακοποίησης που δεν φαίνονται καθαρά στην τηλεοπτική εικόνα. Η λογική είναι ότι όταν ένας παίκτης καλύπτει το στόμα του σε ένταση, δυσκολεύει τον έλεγχο για πιθανές προσβλητικές ή ρατσιστικές εκφράσεις.

Στην πράξη, όμως, η πρώτη εφαρμογή του κανονισμού προκάλεσε μεγάλη αντίδραση. Ο Αλμιρόν έγινε ο πρώτος παίκτης που αποβλήθηκε για αυτόν τον λόγο σε Μουντιάλ και αρκετοί θεώρησαν ότι η ποινή ήταν υπερβολική, ειδικά σε τόσο κρίσιμο παιχνίδι.

Ο Βέρα, που μετέδιδε τον αγώνα για παραγουανό δίκτυο, δεν συγκράτησε τον θυμό του. Κατηγόρησε τον διαιτητή, επιτέθηκε λεκτικά στη FIFA και έστρεψε τα πυρά του και προς τον πρόεδρο της CONMEBOL, Αλεχάντρο Ντομίνγκες. Το ύφος του ξεπέρασε γρήγορα τα όρια της σκληρής κριτικής και πέρασε σε προσωπικές προσβολές.

Η αντίδραση της FIFA και η συγγνώμη
Η FIFA αντέδρασε αφαιρώντας τη διαπίστευση του Βέρα για το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο εκφωνητής δεν μπορεί πλέον να καλύψει αγώνες του Μουντιάλ από τις επίσημες εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Παραδέχθηκε ότι έχασε τον έλεγχο στη διάρκεια της μετάδοσης και ότι χρησιμοποίησε εκφράσεις που δεν έπρεπε απέναντι στον διαιτητή, στη FIFA και στους αξιωματούχους της. Εξήγησε ότι αντέδρασε μέσα στην ένταση της στιγμής, επειδή ένιωσε πως αδικείται η εθνική ομάδα της χώρας του.

Το ABC Cardinal, το δίκτυο για το οποίο εργαζόταν, θεωρεί την τιμωρία υπερβολική και έχει προσφύγει κατά της απόφασης. Η θέση του σταθμού είναι ότι ένα λάθος, για το οποίο υπήρξε συγγνώμη, δεν πρέπει να οδηγεί σε αποκλεισμό από ολόκληρη τη διοργάνωση.

Το δύσκολο όριο ανάμεσα στο πάθος και την ευθύνη
Η υπόθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα παλιό ερώτημα: πόσο παθιασμένος μπορεί να είναι ένας εκφωνητής όταν περιγράφει την εθνική του ομάδα; Στη Λατινική Αμερική, η μετάδοση ποδοσφαίρου έχει έντονο συναίσθημα, ταύτιση και πίεση. Όμως σε ένα Μουντιάλ, η διαπίστευση συνοδεύεται από κανόνες συμπεριφοράς.

Ο Βέρα πλήρωσε ακριβά τη στιγμή που έχασε τον έλεγχο. Η FIFA ήθελε να δείξει ότι δεν δέχεται προσωπικές επιθέσεις από διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Από την άλλη, η ένσταση του δικτύου του δείχνει ότι η υπόθεση δεν θα κλείσει εύκολα, γιατί υπάρχει και το ζήτημα της αναλογικότητας της ποινής.

Η Παραγουάη, πάντως, νίκησε την Τουρκία με 1-0, παρά το γεγονός ότι έπαιξε με δέκα παίκτες. Ο Αλμιρόν τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική και θα χάσει το επόμενο κρίσιμο παιχνίδι με την Αυστραλία.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jorge Vera (@chipivera89)

Πηγή: sportime.gr

Ακολουθήστε το Themasports.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

 

 

 

 

Η απάντηση του Μέσι σε ερώτηση για το αν θα δώσει το «παρών» στο Μουντιάλ του 2030!

Η απάντηση του Μέσι σε ερώτηση για το αν θα δώσει το «παρών» στο Μουντιάλ του 2030!

Για το αν θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ του 2030 ρωτήθηκε ο Λιονέλ Μέσι που έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά με την εθνική Αργεντινή στη φετινή διοργάνωση.