ΑΠΟΕΛ: "Δεν δεχόμαστε μαθήματα αντιφασισμού από κανέναν"
Το Σωματείο ΑΠΟΕΛ έβγαλε ανακοίνωση.


Όταν κερδίζεται μια ατομική και ομαδική μεγάλη επιτυχία , ο νους και η ψυχή κάθε ανθρώπου με εν συναίσθηση ταξιδεύει στο παρελθόν και καταγράφει τις σκέψεις του.
Μια υποβαθμισμένη και αδικημένη πόλη , μια πόλη με τεράστιον πολιτιστικό πλούτο και με ανθρώπους φιλόξενους ζεστούς και ευαίσθητους , αναδιπλώνεται, αναπτύσσεται και προοδεύει. Θυμάμαι τα χρόνια της προσφυγιάς μας. Στον ξεριζωμό από τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, στην απόγνωση και τις μεγάλες ανασφάλειες μας, στην μιζέρια και τις κακουχίες μας, η Λάρνακα μας προσέφερε την θαλπωρή της. Μας φιλοξένησε με αγάπη, ζεστασιά και απεριόριστη αλληλεγγύη και συμπόνοια. Ο συναισθηματισμός και ο σεβασμός είναι στοιχεία τα οποία πρέπει ο κάθε άνθρωπος να κουβαλά μέσα του. Να μην ξεχνά το παρελθόν του, για να μπορεί να προχωρά στο μέλλον με αισιοδοξία και προβληματισμό, με πίστη, επιμονή και υπομονή. Η Λάρνακα δίκαια και αξία, ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030, αφού διαγωνίσθηκε με άλλες Κυπριακές Πόλεις εξίσου άξιες και σημαντικές. Η Λάρνακα κέρδισε στον ανταγωνισμό, γιατί όλοι σαν μια γροθιά κυνήγησαν την διάκριση. Η οργάνωση, η ομαδικότητα, η συνεργασία, η ταπεινότητα, η έμπνευση, η ομόνοια, η ομοψυχία, το ταλέντο και το όραμα ήταν τα κύρια στοιχεία αυτής της μεγάλης και μοναδικής επιτυχίας.
Όλοι οι φορείς της πόλης , Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού « Λάρνακα 2030 το ΕΒΕΛ, τα Κόμματα, οι Βουλευτές, οι διάφορες κοινωνικές, πνευματικές και πολιτιστικές κινήσεις, οι χορηγοί, όλοι οι Λαρνακείς, ενωμένοι με πρωτοφανή ενθουσιασμό και πίστη, υπερέβαλαν τους εαυτούς τους , για να κερδίσουν αυτή την δύσκολη μάχη. Τα χρόνια της Ανάπτυξης τους ενέπνευσαν στην προσπάθεια αυτή. Συνειδητοποίησαν ότι αυτή η μικρή πόλη της Κύπρου με πλούσια Ιστορία με πέραν των 4000χρόνων Ιστορίας και η οποία συγκαταλέγεται στις 20 Αρχαιότερες διαρκώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, με ανθρώπους , φιλόξενους , ζεστούς, με εν συναίσθηση και ανθρωπιά, πρέπει να αναγεννηθεί και να αποκαλύψει τα κρυμμένα κάλλη της, την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της. Τον τεράστιο Αρχαιολογικό της πλούτο, την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, την πολυπολιτισμικότητα της, την συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ήθη, ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία ή χρώμα.
Ολοι οι Λαρνακείς νοιώθουν υπερηφάνεια για την πόλη τους. Η μικρή αλλά μοναδική τους πόλη, το 2030 θα είναι η πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με δύο άλλες πόλεις, την Λέουβεν του Βελγίου και την Νίκσιτς του Μαυροβουνίου. Το 2030 θα είναι οι πυρήνες του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι με ισχυρό, δυναμικό αντίκτυπο στην πόλη, την κοινωνία , τον πολιτισμό αλλά και την οικονομία της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εμπειρογνωμόνων που συγκροτούν την ομάδα είναι 12. Τα 10 μέλη είναι εμπειρογνώμονες που διορίσθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά όργανα και οργανισμούς, ενώ τα 2 μέλη Κύπριοι εμπειρογνώμονες διορίσθηκαν από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπήρξε μια ανεξάρτητη, επιστημονική, εξειδικευμένη αμερόληπτη και αξιόπιστη, αδιάβλητη διαδικασία, πέραν από κάθε αμφιβολία. Δίκαια και αντικειμενικά η Λάρνακα νοιώθει υπερήφανη για την επιτυχία της.
Πρέπει να τονίσω ότι η μεγάλη επιτυχία της Λάρνακας στηρίχθηκε και στην μεγάλη ανάπτυξη της, προπομπός στην αλλαγή ψυχολογίας και δυναμική της Σκαλιώτικης κοινωνίας. Ο αέρας της μεγάλης αλλαγής, σε μια πόλη με μεγάλα προβλήματα, άρχισε με την αναπτυξιακή της πορεία, σ’ όλους τους τομείς. Αναπτύχθηκαν περαιτέρω οι υποδομές και τα απαραίτητα διάφορα έργα τα οποία ανακούφισαν τους πολίτες και έδωσαν νέα προοπτική στην καθημερινότητα τους.
Επίσης θεωρώ σωστό να αναφερθεί ότι η Πολιτιστική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας, διαχρονικά παρήγαγε σπουδαίο πολιτιστικό έργο στην πόλη. Προετοίμαζε τους πολίτες και ανέπτυξε πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες χρήσιμες για την διαπαιδαγώγηση των πολιτών στην αγάπη τους στον Πολιτισμό.
Σ’ αυτή την φιλόξενη και ζεστή πόλη, γεννήθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Μεγαλώσαμε μαζί της. Είμαστε χαρούμενοι με τις επιτυχίες της. Είμαστε λυπημένοι με τις όποιες αποτυχίες της.
Η υποψηφιότητα της Λάρνακας αγκαλιάσθηκε από πάρα πολλούς ανθρώπους της πόλης και θεωρώ ότι ο Φάκελος για την υποψηφιότητα ήταν μια συλλογική προσπάθεια και όχι ατομική.
Η Λάρνακα μετά την ανάδειξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 , πρέπει να ξεκινήσει την προετοιμασία των έργων και προγραμμάτων με στόχο να ενισχύσει ακόμα πιο πολύ , τον πολιτιστικό χαρακτήρα και την ποιότητα ζωής στην πόλη αλλά και στην επαρχία. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και ύψιστη προσπάθεια. Πρέπει άμεσα να γίνει ο Προγραμματισμός των έργων.
Θεωρώ ότι τα διάφορα έργα πρέπει να δένουν με την συνολική ανάπτυξη της πόλης, εμπλουτίζοντας και αναδεικνύοντας την φιλοξενία, την ζεστασιά, την γραφικότητα και την αρχοντιά της πόλης. Θεωρώ ότι όλοι οι φορείς, θα βοηθήσουν στην οργάνωση, προετοιμασία και εκτέλεση των έργων και η Πολιτεία να συνδράμει οικονομικά και ηθικά, σ’ ένα έργο που τιμά όχι μόνο την Λάρνακα αλλά θα έχει αντίκτυπο σ’ όλη την Κύπρο. Ελπίζω και εύχομαι η τοξικότητα να μην δηλητηριάσει τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνεια από την μεγάλη αυτή επιτυχία. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά να δουλέψουμε σκληρά για την επιτυχία αυτής της διάκρισης.
Όταν είμαστε ενωμένοι πετυχαίνουμε πάρα πολλά. Συγχαρητήρια σ’ όλους, όσους συνέδραμαν στην μοναδική αυτή επιτυχία. Τελειώνω το άρθρο μου με την δήλωση του Δημάρχου μας, Ανδρέα Βύρα « Η σημερινή νίκη δεν ανήκει σε ένα Δήμο ,ούτε σε μια Επιτροπή. Ανήκει στους εκατοντάδες συν δημιουργούς, στους καλλιτέχνες , στους φορείς, στους χορηγούς, στους πολίτες που πρόσφεραν ιδέες , ψυχή , χρόνο , πίστη. Ανήκει σε κάθε Λαρνακέα που ονειρεύτηκε κάτι καλύτερο και σήμερα το είδε να γίνεται πραγματικότητα».
Θεωρώ ότι είναι μια δήλωση η οποία αντικατοπτρίζει όλη την ιστορική πραγματικότητα γύρω από την προετοιμασία αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Μια δουλειά ομαδική, μια προσπάθεια μιας πόλης ενωμένης για ένα σπουδαίο σκοπό και στόχο. Αξιοσημείωτη ήταν και η δήλωση του Δημάρχου Λεμεσού Γιάννη Αρμεύτη , για την επιτυχία της Λάρνακας. «Η επιτυχία της Λάρνακας , να αναδειχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 είναι επιτυχία της Κύπρου και όλοι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό». Το FAIR PLAY σ’ όλο του το μεγαλείο. Η δήλωση από μόνη της αποδεικνύει τον πυρήνα του Πολιτισμού , της ευπρέπειας και του σεβασμού. Σ’ ένα ανταγωνισμό, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι μόνο η Κύπρος και οι πολίτες της, ο σεβασμός, η ευγένεια και το Εύ Αγωνίζεσθαι.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου
13/12/2025
Ακολουθήστε το Themasports.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις