ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βρίσκονται σε απόσταση μόλις δύο βαθμών και ετοιμάζονται για μία από τις μεγαλύτερες μονομαχίες των τελευταίων ετών, έχοντας μπροστά τους σχεδόν έναν ολόκληρο γύρο κανονικής περιόδου αλλά και τα playoffs.
Εκτός από τις εγχώριες υποχρεώσεις τους όμως, οι τρεις ομάδες έχουν μπροστά τους και την ευρωπαϊκή πρόκληση. Το τι έχουν πράξει το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, λίγο πολύ έχει ειπωθεί.
Ας πάμε λίγο λοιπόν και στη μάχη των τριών προπονητών. Νίκολιτς, Λουτσέσκου και Μεντιλίμπαρ. Καθένας τους με διαφορετική φιλοσοφία, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία τη φετινή χρονιά.
Πάμε να κάνουμε τη σύγκριση λοιπόν και να δούμε ποιος παίρνει καλύτερο βαθμό; Ποιος κερδίζει τη μάχη μεταξύ των τριών;
Ράζβαν Λουτσέσκου
Η σεζόν άρχισε δύσκολα για τον ΠΑΟΚ του 2025-26. Οι μεταγραφικές κινήσεις άργησαν να γίνουν, ο δικέφαλος ξεκίνησε κάπως νωθρά, παρόλα αυτά κατάφερε γρήγορα να βρει τα πατήματά του και να μπει στη League Phase του UEFA Europa League.
H φόρα που πήρε από την παραπάνω πρόκριση του έδωσε ένα σημαντικό boost και στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, αφού έκανε το 3/3, όμως η προσγείωση ήρθε απότομα. Ήττα με βαρύ σκορ από τον Λεβαδειακό για το Κύπελλο Ελλάδος Betsson και ένα αρνητικό σερί 5 αναμετρήσεων χωρίς νίκη.
Κάπου εκεί ο Λουτσέσκου έβαλε ένα τέλος, αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, μια νίκη που έμελλε να είναι η πρώτη μεγάλη δήλωση της χρονιάς που διανύουμε.
Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ο Ρουμάνος παρά τα προβλήματα, διαχειρίστηκε άψογα το υλικό του και κατάφερε να βάλει τον ΠΑΟΚ σε θέση διεκδικητή του τίτλου. Πήρε τέσσερα ντέρμπι με σύμμαχο την Τούμπα, συσπείρωσε τον κόσμο και τους ποδοσφαιριστές του, ενώ και στην Ευρώπη έχει τον δικέφαλο μέσα στο παιχνίδι.
Ο Λουτσέσκου παρά τις αντιξοότητες κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες. Μετά από τόσα χρόνια στο τιμόνι του ΠΑΟΚ γνωρίζει όσο κανείς άλλος το υλικό του και πως να το διαχειριστεί, να καλύψει προβλήματα και άλλες φορές να τα εμφανίσει εκεί που πρέπει.
Συνολικά παίρνει καλό βαθμό, μέσα και στους τρεις στόχους και περιμένει και τις προσθήκες του Ιανουαρίου για να φέρει ένα ακόμη πρωτάθλημα.
Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ
Ο Ολυμπιακός δεν έκανε πολλές μεταγραφές το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο Μεντιλίμπαρ άλλωστε δεν είναι λάτρης ούτε των πολλών αλλαγών στο ρόστερ, ούτε των πολλών… επιλογών. Θέλει συγκεκριμένο υλικό, με αυτούς θέλει να δουλεύει και αυτό έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί καλύτερα.
Ο Βάσκος δεν είχε ιδιαίτερα θέματα να διαχειριστεί. Είχε μια ομάδα έτοιμη, στελεχωμένη, οι προσθήκες έγιναν σε θέσεις που χρειάζονταν ενίσχυση, ενώ δεν αποχώρησε κάποιο σημαντικό στέλεχος.
Από την άλλη, τα αγωνιστικά ζητήματα έκαναν την εμφάνισή τους από νωρίς. Ο Ολυμπιακός είχε θέματα στα τελειώματα των φάσεων αλλά και στη διάσπαση της αντίπαλης άμυνας, ζητήματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους και την προηγούμενη χρονιά.
Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να παίρνει αυτό που ήθελε στο πρωτάθλημα, έχοντας τις προσωπικότητες, βάζοντας βαθμούς στο σακούλι του χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις.
Στο Champions League, στάθηκε αρκετά καλά, ήταν και άτυχος, όμως συνολικά η απόδοση των ερυθρόλευκων ήταν από καλή έως εξαιρετική, με βάση και τα αποτελέσματα, ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο κόλπο της πρόκρισης με δύο αγωνιστικές να απομένουν.
Καλός ο απολογισμός του «Μέντι«, αν και το τελευταίο διάστημα βγήκαν κάποια προβλήματα που το προηγούμενο διάστημα κατάφεραν να καμουφλαριστούν.
Μάρκο Νίκολιτς
Πάμε και στον Νίκολιτς. Ο άνθρωπος που κατάφερε να τα αλλάξει όλα στην ΑΕΚ, μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες. Αρχικά η Ένωση με τον Σέρβο στο τιμόνι, πέρασε τον σκόπελο των προκριματικών.
Ο Νίκολιτς φάνηκε να ψάχνεται στο ξεκίνημα, όσον αφορά το σχηματισμό και τα πρόσωπα. Το πρώτο κερδισμένο στοίχημα και παράλληλα προάγγελος ότι κάτι καλό γίνεται στην ΑΕΚ, ήταν η πρόκριση με την Άντερλεχτ.
Η σεζόν ξεκινά καλά, ο Νίκολιτς δοκιμάζει πράγματα, όμως το πράγμα κάπου χαλάει. Η ΑΕΚ κερδίζει, παίρνει τρίποντα με μισό μηδέν, οι πρώτες αντιδράσεις όμως κάνουν την εμφάνισή τους. Έρχονται τρία απανωτά χτυπήματα, από Τσέλιε, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και η πρώτη κρίση είναι γεγονός.
Όπως γεγονός ήταν και η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Νίκολιτς. Η μέτρια εικόνα συνεχίζεται στα επόμενα ματς, όμως παράλληλα χτίζεται και ένα σερί. Εκεί έρχεται το δεύτερο κερδισμένο στοίχημα για τον Σέρβο. Παρά το γεγονός πως υπάρχει δυσαρέσκεια για το αγωνιστικό σκέλος, υπάρχουν τραυματισμοί, ο Νίκολιτς καταφέρνει να το… γυρίσει.
Η πρώτη νίκη στην ιστορία της ΑΕΚ στην Ιταλία στο ματς με τη Φιορεντίνα φέρνει έξτρα ώθηση και πίστη στο πλάνο του προπονητή. Από την ήττα από τον Ολυμπιακό, κάνει ένα εκληκτικό ντεμαράζ τριπόντων, καταφέρνει να καλύψει τις αδυναμίες του ρόστερ του και παράλληλα να πιάσει στόχους που ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος της Ένωσης δεν θα μπορούσε να φανταστεί.
Πρόκριση στην επόμενη φάση του Conference League, πρώτη θέση στη Stoiximan Super League, πριν τη διακοπή και καλό μονοπάτι μέχρι τους «4» του Κυπέλλου.
Τι άλλο να ζητήσει κανείς.
Συμπερασματικά λοιπόν, ο Νίκολιτς καταφέρνει μέσα σε πέντε μήνες να υπερκεράσει όλες τις δυσκολίες και να φέρει ηρεμία στις τάξεις της ΑΕΚ, μετά την καταστροφική περσινή σεζόν.
Ο Σέρβος παρά το γεγονός πως ήρθε σε ένα καινούργιο κλαμπ, κατάφερε να ξεπεράσει τους αντιπάλους του, τουλάχιστον βαθμολογικά. Επιπλέον, έφτιαξε τα… κακώς κείμενα στην Ένωση και έχτισε μια σταθερά ανοδική πορεία στη διάρκεια η οποία κρατά μέχρι σήμερα. Από την άλλη, Μεντιλίμπαρ και Λουτσέσκου έχουν παρουσιάσει αρκετά καλό έργο στις ήδη… καλοκουρδισμένες μηχανές τους, όμως ανά διαστήματα σημειώνουν μεταπτώσεις.
Το πιο σημαντικό όμως, για τον Νίκολιτς, είναι η αλλαγή που έφερε στην ΑΕΚ. Κατάφερε να κάνει την Ένωση μια ομάδα που δεν τα παρατά, μια ομάδα που έχει πίστη, που παλεύει ακόμα και όταν το ματς στραβώνει. Τρανό παράδειγμα το τελευταίο ματς της League Phase του Conference με την Κραϊόβα.
Σύμφωνοι. Το Champions και το Europa League είναι άλλη πίστα. Άλλο βάρος έχουν να διαχειριστούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ τουλάχιστον στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν αφαιρεί από τον Νίκολιτς όσα έχει πετύχει και το γεγονός πως κοιτάζει τουλάχιστον για τώρα από την κορυφή.
Με όλα αυτά λοιπόν, ο Νίκολιτς αξίζει να πάρει τον καλύτερο βαθμό σε αυτό το πρώτο μισό της σεζόν. Για να δούμε, αν μπορεί και να συνεχίσει έτσι…
monobala.gr


