ΣΑΒΟ: «Νιώθω πολύ ασφαλής» - Τι είπε ο Αθλητικός Διευθυντής
Μετά την ανακοίνωση του δανεισμού του στην ΑΕΛ, ο Zakaria Sawo παραχώρησε δηλώσεις στην επίσημη σελίδα της Djurgården.


Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν κυρίως από ένα ρουθούνι κάθε φορά, με το άλλο να «ξεκουράζεται» καθώς γεμίζει ελαφρά και μετά εναλλάσσονται κάθε λίγες ώρες. Αυτό ονομάζεται «ρινικός κύκλος».
Όταν είμαστε άρρωστοι, έχουμε πολύ βλέννα ή στραβό διάφραγμα, η εναλλαγή αυτή γίνεται πιο αισθητή, ακόμη και στον ύπνο.
Το ρουθούνι που «δουλεύει» λιγότερο επιτρέπει στα μόρια των οσμών να διαλύονται καλύτερα στη βλέννα, με αποτέλεσμα να εντοπίζουμε διαφορετικές αποχρώσεις μυρωδιών σε κάθε πλευρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό βοηθά και στον εντοπισμό της πηγής μιας μυρωδιάς, λίγο όπως τα αυτιά μας εντοπίζουν τον ήχο.
Ο εγκέφαλος μπορεί να ανιχνεύσει μικρές διαφορές ανάμεσα στα δύο ρουθούνια και να «χαρτογραφήσει» από πού έρχεται μια μυρωδιά. Πειράματα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμη και να εντοπίσουν μυρωδιές σε ανοιχτό χώρο, κάτι που δυσκολεύει όταν η ροή αέρα είναι ίδια και στα δύο ρουθούνια.
Η απάντηση είναι απλή: Το σώμα μας αναπτύσσεται συμμετρικά και… δεν υπάρχει λόγος να έχουμε μόνο ένα. Αν είχαμε ένα και κρυώναμε, θα μπλοκαριζόταν εντελώς η αναπνοή από τη μύτη, χάνοντας τα οφέλη της ρινικής αναπνοής, όπως:
gazzetta.gr
Ακολουθήστε το Themasports.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις