«Σούπερ γρίπη»: Τι ισχύει στην Κύπρο - Τα συμπτώματα, οι ευάλωτες ομάδες και τα… πιθανά μέτρα

«Σούπερ γρίπη»: Τι ισχύει στην Κύπρο - Τα συμπτώματα, οι ευάλωτες ομάδες και τα… πιθανά μέτρα

Ανησυχία προκαλεί διεθνώς η λεγόμενη «σούπερ γρίπη», η οποία ήδη σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο, με αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ θεωρείται βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στην Κύπρο.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι πρόκειται για υποπαραλλαγή H3N2 του γνωστού στελέχους της γρίπης Α.

Όπως εξήγησε, «η σούπερ γρίπη θα έρθει και στην Κύπρο, εάν δεν είναι ήδη εδώ»σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εποχική γρίπη στην Κύπρο εμφανίζεται παραδοσιακά από τα μέσα Δεκεμβρίου και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο ή ακόμη και τις αρχές Μαρτίου.

Τα συμπτώματα και οι ευάλωτες ομάδες

Τα κύρια συμπτώματα της σούπερ γρίπης περιλαμβάνουν καταρροή, πονοκέφαλο, πονόλαιμο και βήχα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις όπως καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο– παρατηρούνται και διάρροια, καθώς και έντονοι πόνοι στις κλειδώσεις και τους μυς.

Ο ιός φαίνεται να πλήττει κυρίως παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών, αλλά και ηλικιωμένους, με τον Δρ. Καραγιάννη να εκτιμά πως ενδέχεται να υπάρξουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία της Κύπρου, όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό.

Μέτρα που θυμίζουν πανδημία

Εξαιτίας της έξαρσης της σούπερ γρίπης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θυμίζουν την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊούΜεταξύ αυτών, η επανεισαγωγή της χρήσης μάσκας σε ορισμένα νοσοκομεία, καθώς και η σύσταση για χρήση μάσκας σε επισκέψεις σε προσωπικούς ιατρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή έκανε την εμφάνισή της τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο η έντονη έξαρση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με αυξημένες εισαγωγές σε νοσηλευτήρια.

tothemaonline

Ακολουθήστε το Themasports.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

 

 

 

Lenos Kyriakou: Ο 28χρονος Παφίτης που αλλάζει τη luxury μόδα στην Κύπρο με τη Freezty

Lenos Kyriakou: Ο 28χρονος Παφίτης που αλλάζει τη luxury μόδα στην Κύπρο με τη Freezty

Η Freezty δεν είναι πλέον απλά ένα brand – είναι φαινόμενο.