Το «παιδί θαύμα» του Ακρίτα γίνεται Λεμεσιανός!
Τις τελευταίες ώρες βγαίνουν πληροφορίες, ότι ο Αντρέας Αθανασίου, που έκανε θραύσεις στο παιχνίδι με την ΑΕΛ, την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα φορά τα χρώματα του Απόλλωνα.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Πρέπει να ομολογήσω ότι το Ποδόσφαιρο αναπτύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών και η τεχνική, την οποία ονομάζω super technique. Η οργανωμένη εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών από μικρή ηλικία, τα γήπεδα και οι ποιοτικές διευκολύνσεις συνιστούν τεράστια εργαλεία στην ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών και κατ’ επέκταση των ποδοσφαιρικών ομάδων και γενικά του ποδοσφαίρου. Η ταχύτητα με την οποία διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες είναι φανταστική και δημιουργείται ένας όμορφος, συναρπαστικός και ενδιαφέροντας ανταγωνισμός.
Γι’ αυτό και άλλους λόγους, τα οργανωμένα σώματα του Ποδοσφαίρου εισήξαν στο ποδόσφαιρο την τεχνολογία, για πιο δίκαια , σωστά και ασφαλή πρωταθλήματα . Κατά την άποψη μου, λόγω και της εμπειρίας μου, το VAR λειτουργεί σαν ένα στοιχείο δικαιοσύνης, το οποίο προσπαθεί μέσα από την τεχνολογία, να αμβλύνει τις αδικίες και τις κακές αποφάσεις. Για να είμαστε ειλικρινείς , ήμουν αντίθετος , με την εισαγωγή του VAR, με την σκέψη ότι θα αλλοίωνε την ομορφιά και την αυθεντικότητα του ποδοσφαίρου. Είχα θεωρώ λάθος εκτίμηση , διότι μέχρι τώρα το VAR προσφέρει ένα είδος δίκαιου παιγνιδιού, παρ’ όλο ότι πολλές φορές μας νευριάζει και μας αναστατώνει. Το VAR θεωρώ ότι έδωσε λύσεις, αλλά και τεράστιες βοήθειες, ιδιαίτερα στους διαιτητές για πιο δίκαιες αποφάσεις και απαλλάσσοντας τους από το άγχος σε κρίσιμα σημεία ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
Παλαιότερα, στην προπονητική μου διαδρομή, αντιμετώπισα μεγάλες, έξαλλες, απροσμέτρητες αδικίες από τους διαιτητές. Εχω στην μνήμη μου, όλη την προπονητική μου σταδιοδρομία, καθώς και την αδικία που ένοιωθα από τις αποφάσεις αυτές των διαιτητών. Ομολογώ όμως, ότι δεν νοιώθω κακία για κανένα από αυτούς, αλλά το αναφέρω για να δώσω την άποψη μου για τους σημερινούς μας διαιτητές. Παρακολουθώντας τους σημερινούς μας ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Κύπρο, έρχονται ασφαλώς στην μνήμη μου, αγώνες από το παρελθόν και δίκαια, ήρεμα και αντικειμενικά βαθμολογώ τους διαιτητές. Πρέπει να αναφέρω χωρίς ίχνος προκατάληψης, ότι οι Διαιτητές μας βρίσκονται σε ψηλό επίπεδο γνώσεων, φυσικής κατάστασης και αποφάσεων.
Διαβάζω και παρακολουθώ τις Διοικήσεις οι οποίες έχουν παράπονα από την Διαιτησία. Ιδιαίτερα για μια φάση ή διάφορες άνευ ουσίας φάσεις. Αράουτ, φάουλ , κλπ. |Την κάθε αποτυχία της ομάδας τους, την αποδίδουν στα διαιτητικά λάθη. Θεωρώ το γεγονός αυτό άδικο και επιπόλαιο, να ρίχνονται ευθύνες σ΄ αυτή την διαιτησία που παρακολουθούμε σήμερα στους διαιτητές μας και να δημιουργούμε προκαταλήψεις , άγχος, αναστάτωση στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Ισως πολλές φορές και βία.
Το VAR θεωρώ ότι είναι μια πραγματική ασφαλιστική δικλίδα για μια δίκαιη αντιμετώπιση όλων των διαγωνιζομένων ομάδων μας. Οι δε διαιτητές μας, νοιώθουν πιο άνετοι, ασφαλείς και προσεκτικοί, στην δύσκολη εργασία τους. Δεν ισχυρίζομαι ότι μικρά λάθη δεν γίνονται. Όμως δεν γίνονται λάθη τα οποία να καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Λάθη γίνονται σ’ όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του πλανήτη μας. Όμως όχι καθοριστικά. Δεν είμαι από τους προπονητές που διαχρονικά, είχα τις τέλειες φιλίες και σχέσεις με τους διαιτητές. Επίσης θεωρώ ότι ήμουν από τους προπονητές που δικαιούται να μιλά για μεγάλες αδικίες των ομάδων που ήμουν προπονητής. Όμως μου αρέσει πάντοτε η αλήθεια, χωρίς προκαταλήψεις και εκδικητικότητα. Ούτε είμαι υπερασπιστής τώρα των Κυπρίων διαιτητών. Απλώς καταγράφω τις απόψεις μου , μέσα από την τεράστια προπονητική μου διαδρομή και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας.
Κατά την άποψη μου η κύρια αδυναμία των διαιτητών μας, είναι η έλλειψη προσωπικότητας. Και σ’ αυτό το σημαντικό στοιχείο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι μας. Ιδιαίτερα η ΚΟΠ και οι υπεύθυνοι της διαιτησίας. Εχουμε διαιτητές που ψηλαφώ την προσωπικότητα τους. Όμως οι πλείστοι κατά την ταπεινή μου γνώμη παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες τους, αυτή την αρετή δεν την κατέχουν σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα αναλύσω την άποψη μου για την μεγάλη, έμφυτη αυτή αρετή, την δυναμική, ποιοτική, αξεπέραστη προσωπικότητα, η οποία να σκορπίζει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό όλων, ποδοσφαιριστών, προπονητών, φιλάθλων και διοικήσεων.
Ο διαιτητής είναι σημαντικός παράγoντας σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Θεωρώ ότι με την προσωπικότητα του αποκρούει οποιεσδήποτε ταλαντεύσεις όλων των εμπλεκομένων σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.
Θεωρώ επίσης, ότι η μεταφορά της ευθύνης για μια αποτυχία της ομάδας μας, δεν προσφέρει καλή υπηρεσία στο ποδόσφαιρο της πατρίδας μας. Όλοι πρέπει να βοηθήσουν, ιδιαίτερα οι παράγοντες του Ποδοσφαίρου και της Διαιτησίας να αναπτύξουν οι διαιτητές μας το στοιχείο της προσωπικότητας. Για να είμαστε ειλικρινείς αυτό το στοιχείο απουσιάζει σ’ όλους τους τομείς της Κυπριακής πραγματικότητας. Οι γνώσεις εύκολα αποκτούνται, αλλά η απόκτηση της προσωπικότητας χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και προσπάθεια, θεωρώ τέλος ότι οι διαιτητές μας , έχουν μεγάλη πρόοδο και ανάπτυξη και οι διαμαρτυρίες έντονες εναντίον τους είναι άδικες και αχρείαστες.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου
28/09/2025