Στις 19 Αυγούστου 1972 γεννιέται στη Σάντα Φε της Αργεντινής ο Ρομπέρτο Αμπονταντσιέρι που θα αποτελέσει έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες της γενιάς του στην Αργεντινή, με περισσότερες από 370 συμμετοχές σε συλλογικό επίπεδο, κυρίως με την Μπόκα Τζούνιορς, και 46 με την εθνική Αργεντινής. Πάμε όμως να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή.
Ο Ρομπέρτο Αμπονταντσιέρι εκινάει τα ποδοσφαιρικά του βήματα στην τοπική Ροζάριο Σεντράλ, όπου θα πρέπει να περιμένει μέχρι την ηλικία των 22 ετών για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο κορυφαίο επίπεδο της χώρας του. Γρήγορα κερδίζει φανέλα βασικού και θα πραγματοποιήσει συνολικά 57 συμμετοχές με την Ροζάριο κατά το διάστημα 1994-1996 και πριν πάρει μεταγραφή για την Μπόκα Τζούνιορς, όπου αρχικά προοριζόταν για αναπληρωματικός του Κολομβιανού τερματοφύλακα Όσκαρ Κόρδοβα.
Και όντως έτσι ήταν, μέχρι την στιγμή που τραυματίστηκε ο Κολομβιανός τερματοφύλακας. Ο Ρομπέρτο Αμπονταντσιέρι πήρε την ευκαιρία που του δόθηκε και αγωνίστηκε για αρκετά παιχνίδια βασικός, έως ότου, σε ένα ντέρμπι εναντίον της Ρίβερ Πλέιτ, τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε εκτός αγωνιστικών γηπέδων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην ουσία, ήταν στην σκιά του Όσκαρ Κόρδοβα, μέχρι τη μεταγραφή του τελευταίου στην ιταλική Περούτζια. Και τότε ήρθε η ώρα να λάμψει το αστέρι του.
Από το καλοκαίρι (για εμάς, εκεί κάτω είναι χειμώνας) του 2002 ως το καλοκαίρι του 2006 που θα πάρει μεταγραφή στην Χετάφε, ο Ρομπέρτο Αμπονταντσιέρι θα είναι ο τερματοφύλακας-ηγέτης όχι μόνο της Μπόκα Τζούνιορς αλλά και της εθνικής Αργεντινής. Είναι η χρυσή περίοδος της Μπόκα Τζούνιορς, όπου συνολικά θα κατακτήσει 14 τίτλους. 3 Κόπα Λιμπερταδόρες, 4 Απερτούρα, 2 Κλαουσούρα, 2 Διηπειρωτικά (το ένα μάλιστα εναντίον της Μίλαν όπου θα πιάσει τα πέναλτι των Πίρλο και Κοστακούρτα), 2 Κόπα Σουνταμερικάνα και ένα Ρεκόπα Σουνταμερικάνα. Η Μπόκα Τζούνιορς δεν έχει αντίπαλο στην Λατινική Αμερική και ο Αμπονταντσιέρι έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτό καθώς το 2003 ψηφίζεται ως ο καλύτερος τερματοφύλακας της Λατινικής Αμερικής.
Είναι ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής Αργεντινής από το 2004 ως το 2007, και πολλοί αναρωτιούνται τι θα είχε γίνει αν δεν τραυματιζόταν στον γύρο των 16 εναντίον της Γερμανίας στο Μουντιάλ του 2006. Για την ιστορία, ο Λέο Φράνκο τον αντικατέστησε και αφού ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι, ο Φράνκο δε μπόρεσε να σώσει ούτε ένα πέναλτι.
Το 2006, επίσης, κάνει και το μεγάλο βήμα για την Ευρώπη, με προορισμό την ισπανική Χετάφε. Μια ονειρική χρονιά, δείγμα των υψηλών πτήσεών του. Εκείνη η χρονιά θα του φέρει το βραβείο Ρικάρντο Ζαμόρα, του καλύτερου γκολκίπερ της Λα Λίγκα δηλαδή, για τη σεζόν 2006-2007. Με την παρουσία του, βοηθάει ιδιαίτερα την ομάδα της Χετάφε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου Ουέφα, όπου όμως ένα σοβαρό του λάθος θα στοιχίσει στην Χετάφε την πρόκριση από τα ημιτελικά όπου πέρασε τελικά η Μπάγερν Μονάχου.
Το 2009 επέστρεψε στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς για να μείνει μία σεζόν μόλις, καθώς το 2010 πήρε μεταγραφή στη βραζιλιάνικη Ιντερνασιονάλ όπου κι έκλεισε την τεράστια ποδοσφαιρική του καριέρα. Για περίπου μια δεκαετία, ακολούθησε τον προπονητή και πρώην συμπαίχτη του, Μάρτιν Παλέρμο, ως βοηθός προπονητή σε διάφορες ομάδες ανά την Λατινική Αμερική. Ωστόσο, τον Μάιο του 2021 ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει από την προπονητική για να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του.
Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να θυμηθείτε μερικές από τις επεμβάσεις του Ρομπέρτο Αμπονταντσιέρι κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Η Ομόνοια Αραδίππου κοντράρεται σήμερα το απόγευμα (17:00) με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» για την 9η αγωνιστική της Cyprus League by Stoiximan και το ThemaSports.com θα σας μεταφέρει την εξέλιξη της αναμέτρησης.
Αυτή την εβδομάδα, στον απόηχο της 8ης αγωνιστικής του κυπριακού πρωταθλήματος, η ομάδα της Overlap — Άντρεα Καφά, Βάσσος Ηλιάδης, Σοφοκλής Κασκαούνιας και Χαμπής — σχολίασε όσα έγιναν και απάντησε στο μεγάλο ερώτημα: Ποια ομάδα είναι το μεγάλο φαβορί για τον φετινό τίτλο;
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, κ. Χάρης Λοϊζίδης, μεταβαίνει στη Νιόν της Ελβετίας, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της UEFA, κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών βρίσκεται το ζήτημα του οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο, με αφορμή τη δολοφονία του Σταύρου Δημοσθένους, που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για την έξαρση της εγκληματικότητας στην Κύπρο.
Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Κυριακής ο 44χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία ως ύποπτος σε σχέση με τον φόνο του Σταύρου Δημοσθένους, 49 ετών, την περασμένη Παρασκευή στη Λεμεσό.
Φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής (19/10) ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο 44χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, ιδιοκτήτης της μοτοσικλέτας που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του Σταύρου Δημοσθένους κατά τη διαφυγή τους, μετά το κάψιμο του άσπρου βαν.