ΑΕΚ: Ανακοίνωσε Youssef Amyn
Μεταγραφική ενίσχυση για την ΑΕΚ Λάρνακας
Ακολουθήστε μας στο Google news
Βάσει του deal θα του αποφέρει περίπου 1.000.000 ετησίως, ενώ λίγο κάτω από τα 2 εκατ. ευρώ θα καρπωθεί η Κάλιαρι για να του ανοίξει την πόρτα της μετακίνησής του στην Ελλάδα.
Με μία πρώτη ανάγνωση ο Μάριν κυκλώνει πολλά από τα κουτάκια που θέλει ο Μάρκο Νίκολιτς από τους μέσους του.
Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει ως προσόν την ένταση, είναι πολυθεσίτης, μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια ως “εξάρι”, “8άρι” και επιτελικός χαφ, ενώ ταυτόχρονα είναι και καλός με την μπάλα στα πόδια.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη άκαμπτη στάση της Μπολόνια στις προτάσεις του Δικέφαλου για την απόκτηση του Νίκολα Μόρο ανάγκασαν τον Χαβιέρ Ριμπάλτα να ενεργοποιήσει το plan b στη θέση του αμυντικού χαφ με δημιουργικά χαρακτηριστικά, που είχε ζητήσει ο 46χρονος Σέρβος προπονητής της ΑΕΚ.
Ο εκ των αρχηγών της εθνικής Ρουμανίας είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό, αφού κατά καιρούς για αυτόν ενδιαφέρθηκε έντονα ο ΠΑΟΚ, ενώ σύμφωνα με τον Ιταλό μεταγραφολόγο, Τζιανλούκα Ντι Μπάρτζιο, ο Άρης βρέθηκε στις αρχές Ιουλίου κοντά στη μεταγραφή του.
Ωστόσο, ο Μάριν έγινε πιο οικείος στο μάτι όλων μας μέσα από το Euro 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας, όπου ο διεθνής Ρουμάνος αποτέλεσε τον παίκτη-κλειδί στο 4-1-4-1 του Έντουαρντ Ιορντανέσκου.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Ρουμανίας έδωσε από το πρώτο ματς φανέλα βασικού στον 28χρονο τότε χαφ, τοποθετώντας τον δίπλα στον αρχηγό της ομάδας, Νικολάε Στάντσιου, σε ρόλο δεξιού εσωτερικού μέσου.
Ο Μάριν είχε έναν σύνθετο ρόλο στα αγωνιστικά πλάνα του Ιορντανέσκου, αφού πατούσε τόσο την αντίπαλη περιοχή, χωρίς παράλληλα να αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστεί βασικός και στα τέσσερα παιχνίδια των Ρουμάνων.
Μάλιστα, στις τρεις εκ των αναμετρήσεων της χώρας του έπαιξε σε όλο το ματς, ενώ στο μόνο που βγήκε αλλαγή ήταν κόντρα στο Βέλγιο στο 86′.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform τι έκανε ακριβώς ο Ραζβάν Μάριν στο Euro 2024.
Στο αμιγώς στατιστικό κομμάτι, ο Μάριν βρήκε δύο φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.
Μία στην πρεμιέρα στο 3-0 επί της Ουκρανίας και στη “χρυσή” ισοπαλία απέναντι στη Σλοβακία με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, ένα τέρμα που έδωσε στη Ρουμανία την πρώτη θέση στην τετραπλή ισοβαθμία στον 5ο όμιλο.
Συνολικά κατέγραψε έξι τελικές σε όλο το τουρνουά, οι οποίες συμπεριλαμβανομένου του πέναλτι (αξιολογείται με περίπου 0,78 xGoals) μετρήθηκαν στα 0,93 xGoals.
Ενδιαφέροντα ήταν και τα μεμονωμένα στατιστικά του στα επί μέρους παιχνίδια της Ρουμανίας μέχρι τη φάση των 16 της διοργάνωσης, όταν και η πορεία της σταμάτησε πάνω στην Ολλανδία.
Συνήθως ο Μάριν στις αναμετρήσεις του τουρνουά κινούταν με βάσει το δίκτυο μεταβιβάσεων της Ρουμανίας λίγο κάτω από τον χώρο του κέντρου και στο μισό κομμάτι της εθνικής του, κάτι που όμως δεν συνέβη με στο τελευταίο ματς του 5ου ομίλου απέναντι στη Σλοβακία.
Όπως φαίνεται από το passing network ο Μάριν (με το νούμερο 18) ήταν ο πιο προωθημένος της ομάδας του, ανεβαίνοντας ψηλά για να πιέσει την άμυνα των Σλοβάκων, αλλά και για να συνεργαστεί με τους συμπαίκτες του.
Ένα αν μη τι άλλο θετικό δείγμα ως προς το μοντέλο παιχνιδιού που θέλει να παίζει στη δική του ΑΕΚ ο Νίκολιτς.
Στον δεύτερο αγώνα των ομίλων και μετά την τριάρα (3-0) της πρεμιέρας εναντίον της Ουκρανίας, η Ρουμανία ηττήθηκε με 2-0 από το Βέλγιο.
Σε αυτό το ματς ο Μάριν έδειξε τις αρετές του τόσο με την μπάλα στα πόδια όσο και μακριά από αυτή και κυρίως όταν η εθνική του αμύνονταν.
Ο 28χρονος τότε χαφ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 55 ενέργειες με την μπάλα, εκ των οποίων οι 38 ήταν πάσες.
Το αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό του, το οποίο έφτασε στο 91% (35/38) κι εάν δει κανείς το pass map κι οι τρεις άστοχες μεταβιβάσεις είναι μακρινές μπαλιές, που σημαίνει ότι αυξάνεται ο δείκτης δυσκολίας.
Την ίδια στιγμή είχε μία key pass (δηλαδή πάσα που δημιουργεί ξεκάθαρες προϋποθέσεις για γκολ), έκανε δύο σουτ, αμφότερα εκτός εστίας, ενώ σε ανασταλτικό επίπεδο κέρδισε τις έξι από τις 10 μονομαχίες που έδωσε και πραγματοποίησε τέσσερα τάκλιν.
Εάν δει κανείς το pass map, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ο Μάριν πάτησε σε όλα σχεδόν τα σημεία του γηπέδου ανάμεσα στις δύο περιοχές.
Τέλος, στην αναμέτρηση με αντίπαλο την ισχυρή Ολλανδία, που ήταν το φινάλε της Ρουμανίας στο Euro 2024, ο Μάριν φανέρωσε και μία από τις αδυναμίες του, η οποία είναι η απώλεια κατοχής όταν πιέζεται.
Ο διεθνής χαφ έχασε την μπάλα 13 φορές, σε ένα παιχνίδι στο οποίο κατά τα άλλα κανείς από τους Ρουμάνους δεν διακρίθηκε.
Ο Μάριν είχε 41 ενέργειες με την μπάλα και επιχείρησε 25 μεταβιβάσεις, από τις οποίες επιτυχημένες ήταν οι 19 (76% ποσοστό ευστοχίας).
Κόντρα στους παίκτες κλάσης των “πορτοκαλί” χαμηλό ήταν και το ποσοστό του στις κερδισμένες μονομαχίες, μόλις τρεις στις εννέα (δύο στις επτά επίγειες και μία στις δύο εναέριες), ενώ γέμισε τη στατιστική του καρτέλα με δύο απομακρύνσεις και ισάριθμα τάκλιν σε ολόκληρο το 90λεπτο.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα και με την αξιολόγηση του sofascore που χρησιμοποιεί τους αριθμούς της Opta/Stats Perform, η συνολική παρουσία του Ραζβάν Μάριν στο Euro 2024 με τη φανέλα της εθνικής Ρουμανίας αξιολογήθηκε με 6.98/10 βαθμούς.
Ένα νούμερο που ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στην ομάδα του πίσω μόνο από τους Φλόριν Νίτα (τερματοφύλακας, 7.20/10) και Ράντου Ντράγκουσιν (κεντρικός αμυντικός, 7.03/10).
sport24.gr