Το να πέφτεις από μεγάλο ύψος στη θάλασσα, μετά από κάποιο σημείο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θανατηφόρο. Όμως ποιο είναι το υψόμετρο που κάνει το νερό να μοιάζει με τσιμέντο;
Ένα παιδικό debate επιστρέφει με επιστημονική εξήγηση. Μπορεί το νερό, άραγε, να «γίνει» τσιμέντο κατά την βουτιά ενός ανθρώπου από αρκετά μεγάλο υψόμετρο; Η απάντηση εξαρτάται από την ταχύτητα της πρόσκρουσης και το ύψος της πτώσης.
Η τελική ταχύτητα εξαρτάται από τη μάζα, το σχήμα και την οπισθέλκουσα - τη δύναμη που επιβραδύνει ένα σώμα κατά την πτώση. Χωρίς αλεξίπτωτο, ένα ανθρώπινο σώμα φτάνει περίπου τα 54 μέτρα/δευτερόλεπτο (σχεδόν 193 χλμ/ώρα). Από αυτό το σημείο και πάνω, η πρόσκρουση στο νερό είναι τρομακτικά βίαιη.
Από πόσο ψηλά χρειάζεται να πέσεις για να μοιάζει το νερό με... τσιμέντο
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η μέγιστη ταχύτητα επιβίωσης σε πτώση στο νερό είναι 35 μέτρα/δευτερόλεπτο - εφόσον προσγειωθείς με τα πόδια. Αυτό αντιστοιχεί σε ύψος περίπου 57 μέτρων. Πέρα από αυτό, η πρόσκρουση γίνεται συχνά θανατηφόρα.
Παράγοντες που ενισχύουν ή μειώνουν τον κίνδυνο πρόσκρουσης
Προσανατολισμός σώματος: Η είσοδος με τα πόδια και τα χέρια υπερυψωμένα προστατεύει τα ζωτικά όργανα και αυξάνει έως και 7 φορές τις πιθανότητες επιβίωσης
Ηλικία & φυσική κατάσταση: Άτομα 20-36 ετών έχουν τα καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από ψηλές πτώσεις
Συνθήκες ανέμου και νερού: Ήρεμα νερά δημιουργούν μεγαλύτερη αντίσταση λόγω επιφανειακής τάσης, ενώ τα κυματιστά νερά είναι πιο «μαλακά» στην πρόσκρουση, αλλά δυσκολότερα στην ανάδυση.
Πειραματικά δεδομένα πρόσκρουσης στο νερό
Ποντίκια πέθαναν σε πρόσκρουση με ταχύτητα 36 μέτρα/δευτερόλεπτο
Ινδικά χοιρίδια στα 30 μέτρα/δευτερόλεπτο
Άνθρωποι έχουν καταγραφεί να πεθαίνουν από πρόσκρουση στα 29 μέτρα/δευτερόλεπτο (ύψος περίπου 45 μέτρων)
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την ορεινή Λεμεσό, μέσα από βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που άνθρωποι παγιδεύονται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, την ώρα που οι φλόγες το περικυκλώνουν.
Δύο άτομα διακομίστηκαν με μεγάλη εγκαυματική επιφάνεια, στην Κλινική Εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με την κατάστασή τους να κρίνεται σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.