Η Λωρίδα της Γάζας βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική και πολεοδομική καταστροφή. Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι το επίπεδο ισοπέδωσης ξεπερνά αυτό των πυρηνικών επιθέσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Η έκταση της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας αγγίζει ιστορικά άνευ προηγουμένου επίπεδα, καθώς σύγχρονες αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι η ισοπέδωση των υποδομών υπερβαίνει ακόμα και την καταστροφή που προκάλεσαν οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν πως ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει έως και το 89% των κτιρίων σε περιοχές όπως η Ράφα, καθιστώντας την περιοχή πρακτικά ακατοίκητη.
Επιστημονική ομάδα από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο με επικεφαλής τον Αντί Μπεν Νουν αξιολόγησε δορυφορικά δεδομένα και ανέλυσε τον ρυθμό της καταστροφής. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι στη Ράφα καταστρέφονται περίπου 2.000 κτίρια κάθε μήνα, με το συνολικό ποσοστό να υπερβαίνει κατά πολύ τις απώλειες των πυρηνικών επιθέσεων του 1945.
H σύγκριση με Χιροσίμα και Ναγκασάκι: Ανυπολόγιστες ζημιές στη Γάζα
Για λόγους σύγκρισης, η έκρηξη στη Χιροσίμα ισοπέδωσε το 67% των κτιρίων, ενώ στο Ναγκασάκι το ποσοστό ήταν 40%. Στη Γάζα, το 70% του δομημένου περιβάλλοντος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ το 25% έχει ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Ο Μπεν Νουν περιγράφει την καταστροφή ως απόλυτη, αγγίζοντας κάθε τομέα της καθημερινότητας: οικίες, σχολεία, δημόσιοι χώροι και καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν ισοπεδωθεί. Τα στοιχεία της ανάλυσης δείχνουν ότι 160.000 κτίρια έχουν καταστραφεί, ενώ περιοχές όπως η Χαν Γιουνίς και η βόρεια Γάζα παρουσιάζουν καταστροφή σε ποσοστά 63% και 84% αντίστοιχα.
Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει την κλίμακα της καταστροφής, αναφέροντας 2.308 κατεστραμμένες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Από τα 554 σχολεία της Γάζας, μόλις 53 θεωρούνται λειτουργικά. Το 81% του οδικού δικτύου έχει καταρρεύσει, ενώ ο όγκος των ερειπίων υπολογίζεται σε 50 εκατ. τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με 14 φορές τις καταστροφές όλων των συγκρούσεων από το 2008.
Οι τρόποι της ισοπέδωσης της Γάζας: Από αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε οργανωμένες κατεδαφίσεις
Ενώ στην αρχή του πολέμου οι ζημιές προκαλούνταν κυρίως από εκρηκτικά, πλέον η καταστροφή συνεχίζεται μέσω οργανωμένων κατεδαφίσεων. Ιδιώτες εργολάβοι, υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, συμμετέχουν ενεργά στο «ξεκαθάρισμα» περιοχών. Σύμφωνα με καταγγελίες, εργολάβοι λαμβάνουν 1.500 δολάρια ανά κτίριο που κατεδαφίζουν.
Ο Ραμπί Αβραχάμ Ζαρμπίβ, γνωστός και ως «ήρωας της κατεδάφισης», δηλώνει ανοιχτά ότι η Γάζα πρέπει να «καθαριστεί». Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου φέρεται να έχει δηλώσει πως στόχος είναι να μην υπάρχει τίποτα για να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι. Η στρατηγική αυτή εναρμονίζεται με κυβερνητικά σχέδια εξαναγκαστικού εκτοπισμού, σε συνεργασία με πρώην αμερικανικά σχέδια «εθελοντικής μετεγκατάστασης».
Αρχικά, οι καταστροφές επικεντρώνονταν κοντά σε στρατιωτικούς στόχους και υποδομές. Ωστόσο, από την έναρξη της επιχείρησης «Άρματα του Γεδεών» τον Μάιο, οι επιθέσεις φαίνεται να στοχεύουν στη γενικευμένη καταστροφή για λόγους αποτροπής επιστροφής των κατοίκων.
Μια σημαία της Παλαιστίνης με δύο μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς έκαναν την εμφάνιση τους πάνω το στάδιο Αλφαμέγα στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια του αγώνα Πάφος-Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Τσάμπιονς Λιγκ.
Σε μια κίνηση που κλιμακώνει σημαντικά τον διεθνή εμπορικό πόλεμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο την επιβολή δασμών 30% σε όλες τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου.
Σε τραγωδία εξελίχθηκε ο εντοπισμός 15χρονου Τουρκοκύπριου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός νωρίτερα σήμερα στον κύριο δρόμο της κοινότητας Χολετριών, μεταξύ του κοιμητηρίου και του κέντρου του χωριού.