ΣΟΟΥ από νωρίς οι Λέοντες - ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από το φιλικό με Λουτσιάνο-Πούλπο
To ThemaSports πήγε στο κοινοτικό στάδιο Παρεκκλησιάς για να καλύψει την ανοιχτή προπόνηση της ΑΕΛ.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η εβδομάδα που έκλεισε με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων από την Τσέλσι, ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Λονδίνο με ένα ακόμα επεισόδιο της απρόβλεπτης μεταγραφικής στρατηγικής τύπου… καζίνο, που την έφερε στην κορυφή. Ενώ η ομάδα προετοιμαζόταν για τον ημιτελικό με τη Φλουμινένσε, 3.400 χιλιόμετρα μακριά, στην προπονητική βάση της στο Νησί εμφανίστηκαν ο Ζοάο Φέλιξ και άλλοι δέκα ακόμα ποδοσφαιριστές που ανήκουν στη λίστα της ομάδας, για να αρχίσουν την προετοιμασία. Ήταν το «γκρουπ των ανεπιθύμητων» που επέστρεφαν από δανεισμούς και στους οποίους ο σύλλογος έχει αναθέσει ειδικό προπονητή, για να παραμείνουν έτοιμοι για πώληση ή νέο δανεισμό.
Ο Έντσο Μαρέσκα κατάφερε να δώσει λογική στην πολιτική καταναλωτικής μανίας που ακολούθησε ο Αμερικανός Τοντ Μπέιλι από τότε που απέκτησε, το 2022, έναν σύλλογο βυθισμένο στο χάος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η βρετανική κυβέρνηση είχε παγώσει τις δραστηριότητες του συλλόγου και ανάγκασε τον Αμπράμοβιτς να τον πουλήσει. Ο Μπέιλι και η επενδυτική εταιρεία πλήρωσαν περίπου 4,9 δισ. ευρώ και από τότε έχουν δαπανήσει 1,6 δισ. ευρώ σε 49 μεταγραφές. Η ροή ήταν ιλιγγιώδης. Οι Μπλε έφτασαν να έχουν επτά τερματοφύλακες.
Το περασμένο καλοκαίρι, όταν προσλήφθηκε ο Μαρέσκα, κυκλοφορούσαν εικόνες με παίκτες να περιμένουν στην ουρά για το γυμναστήριο: ήταν 42 (!) στο ρόστερ. Η κινητικότητα δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Λίγο πριν τον τελικό με την Παρί Σεν Ζερμέν, ο Μουντουέκε αποχώρησε από την αποστολή γιατί πουλήθηκε στην Άρσεναλ για 60 εκατομμύρια ευρώ. Μερικές μέρες πριν, η Τσέλσι είχε αποκτήσει τον Γκίτενς για 50 εκατομμύρια, που έπαιζε στην Ντόρτμουντ μέχρι να αποκλειστεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης, λίγο πριν τα προημιτελικά απέκτησε τον Ζοάο Πέδρο για 60 εκατομμύρια, που βρισκόταν σε παραλία στο Ρίο και πέτυχε δύο γκολ στον ημιτελικό και ένα στον τελικό. Κουραστήκατε; Σκεφτείτε τον Ιταλό που «παίζει» ακατάπαυστα αυτό το… παιχνίδι.
Μέσα σε αυτό το παραλήρημα μεταγραφών, ο Μαρέσκα φαίνεται να έχει σχέδιο. Ακόμη και για τον Βραζιλιάνο φορ «Τον φέραμε γιατί φέτος παίζουμε απέναντι σε συμπαγείς άμυνες, σε χαμηλό μπλοκ, κι αυτός έχει μεγάλη ποιότητα σε περιορισμένους χώρους» είπε.
Αν και το πλάνο δεν λειτούργησε από την αρχή. Ούτε πριν λίγους μήνες υπήρχε ροή στο παιχνίδι. Τον Απρίλιο ήρθε σε αντιπαράθεση με τους οπαδούς για μία πτυχή της αγωνιστικής του φιλοσοφίας.
First two? He scored them.
— DAZN Football (@DAZNFootball) July 15, 2025
Third one? Cole Palmer set it up on a plate.
What a complete final performance 👏🎯 pic.twitter.com/t4D8vgJXFE
Ήταν μετά την ισοπαλία με την Ίπσουιτς (2-2), που ήταν στα όρια του υποβιβασμού και άφησε την Τσέλσι εκτός θέσεων Champions League. Σε ένα σημείο του αγώνα, η εξέδρα του «Στάμφορντ Μπριτζ» άρχισε να αποδοκιμάζει όταν ο Σάντσες άρχισε τις επιθέσεις με κοντινές πάσες από πίσω. Μέχρι που ο Ισπανός τερματοφύλακας επέλεξε ένα βολέ, που οδήγησε σε απώλεια της μπάλας και στο 0-2. Μετά τον αγώνα ο Μαρέσκα παραπονέθηκε για τον κόσμο: «Στο δεύτερο γκολ αποφασίσαμε να παίξουμε μακριά λόγω της ατμόσφαιρας και δεχθήκαμε γκολ».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που παραπονέθηκε επειδή ένας τερματοφύλακας δεν ακολούθησε το πλάνο. Το ίδιο συνέβη και τον Φεβρουάριο: «Το μήνυμά μου στον Γιόργκενσεν ήταν: «Αν παίξεις με μακρινή μπαλιά, σε αλλάζω. Αλλά είναι δύσκολο για τον Γιόργκενσεν και τον Σάντσεθ όταν παίζει. Είναι δύσκολο για όλους τους τερματοφύλακες, αλλά πρέπει να ακολουθούν το πλάνο».
Στον τελικό με την Παρί, ωστόσο, το πρώτο γκολ ήρθε από μακρινή μπαλιά του τερματοφύλακα προς τα πλάγια στον Ζοάο Πέδρο. «Πάντα έλεγα ότι η λύση μας τη δίνει ο αντίπαλος», εξήγησε ο Μαρέσκα. «Αν ο αντίπαλος παίζει όπως η Παρί, η λύση είναι το μακρινό παιχνίδι, γιατί πας σε ένας-εναντίον-ενός και πρέπει να το εκμεταλλευτείς. Αν όμως ο αντίπαλος έχει περισσότερους παίκτες πίσω, τότε πρέπει να παίξεις κοντά».
Ο Μαρέσκα, με θάρρος και εμπιστοσύνη στους νέους, έχει συνδυαστεί με την τακτική, τη στρατηγική, των «ενέδρων» στον αντίπαλο. Στον τελικό με την Παρί νίκησε παραχωρώντας την κατοχή και παίζοντας στην αντεπίθεση, αν και αγαπά την ανάπτυξη από πίσω. Το σκάκι του δίδαξε ότι δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να επιτεθείς ή να αμυνθείς. «Ένας προπονητής μπορεί μόνο να ωφεληθεί από το να αποκτήσει τη νοοτροπία ενός καλού σκακιστή», είχε πει παλαιότερα. «Σε βοηθούν να σχεδιάζεις τακτικές και στρατηγικές, να βελτιώνεις τη δημιουργικότητα και να συγκεντρώνεσαι. Σου μαθαίνουν να ελέγχεις τον ενθουσιασμό όταν βλέπεις κάτι όμορφο και να σκέφτεσαι ψύχραιμα όταν νιώθεις σε κίνδυνο».
Αυτή η πνευματική ευελιξία είναι κάτι που συχνά λείπει από τους μεγάλους γκουρού των πάγκων, όπως ο Λουίς Ενρίκε (στον οποίο έκανε "ματ" πρόσφατα) ή ακόμα και ο Πεπ, που φέτος έμαθε κάτι καινούριο και ο Μαρέσκα το επεσήμανε: «Μετά το καταστροφικό ξεκίνημα της σεζόν, κατάφερε να επαναφέρει τη Σίτι και να τερματίσει τρίτη, διορθώνοντας την πορεία. Κατάλαβε πως η ισορροπία είναι σημαντική».
Από το Σαλέρνο στην κορυφή του κόσμου
Ο Έντσο Μαρέσκα, είναι ένας από τους πιο ασυνήθιστους Ιταλούς προπονητές, όχι επειδή μαθήτευσε δίπλα στον Γκουαρδιόλα και, παλαιότερα, στον Πελεγκρίνι, αλλά γιατί πάντα είχε το θάρρος να ρισκάρει, να δοκιμάζει νέα μονοπάτια, μακριά από τον συντηρητισμό του ιταλικού ποδοσφαίρου. Στα 18 του, προτίμησε να πάει στη Γουέστ Μπρομ στη 2η κατηγορία της Αγγλίας, παρά να περιμένει μια ευκαιρία στην Ιταλία, όπου οι παίκτες θεωρούνται «αιώνιοι νέοι». Μεγάλωσε στα τμήματα υποδομής της Μίλαν και του Κάλιαρι. Ακόμα και όταν επέστρεψε στην Ιταλία, μέσω Γιουβέντους, δεν έμεινε για πολύ. Είχε κουραστεί από δανεισμούς και συνιδιοκτησίες, από το να περιμένει να τον εμπιστευτούν, κάτι που δεν συνέβη ποτέ πραγματικά (ο τελευταίος που τον απέρριψε ήταν ο Καπέλο).
Έτσι, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του εκτός Ιταλίας: Σεβίλλη, Μάλαγα, Ολυμπιακός. Έμαθε ξένες γλώσσες και κυρίως ανέπτυξε θράσος, κέρδισε πολλά ως παίκτης και προπονητής (τρεις τίτλους τα τελευταία δύο χρόνια), έγινε ηγέτης και ανακάλυψε τον δρόμο του. Τον υπέδειξε ο Πελεγκρίνι, προπονητής του στη Μάλαγα, που του είπε πρώτος να αρχίσει να προετοιμάζεται για να γίνει προπονητής. Χρόνια αργότερα, τον πήρε μαζί του ως άμεσο συνεργάτη στη Γουέστ Χαμ. Ο Μαρέσκα πρόσφατα νίκησε τον Πελεγκρίνι στον τελικό του Conference League ανάμεσα στην Τσέλσι και την Μπέτις. Ο Χιλιανός δεν φάνηκε να πειράζεται ιδιαίτερα.
Η πιο ουσιαστική του εμπειρία ήρθε στη Μάντσεστερ Σίτι, πρώτα στις ακαδημίες και έπειτα ως βοηθός του Γκουαρδιόλα, ο οποίος τον θεωρούσε πιθανό διάδοχό του ή, καλύτερα, αντίπαλο. «Έχει την ίδια ποιότητα με τον Αρτέτα», είχε πει ο Πεπ. Η διατριβή του για τις ομοιότητες μεταξύ ποδοσφαίρου και σκακιού έγινε αντικείμενο μελέτης.
Ο Μαρέσκα έχει μελετήσει τον Γκουαρδιόλα, αλλά δεν τον αντιγράφει. Κάποιες ρομαντικές ιδέες του Πεπ τις υιοθέτησε, αλλά τις προσάρμοσε στο ιταλικό DNA του. Στην Πάρμα ήταν φανατικός επιθετικογενής. Στο Μουντιάλ όμως νίκησε μέσω μιας σύνθετης αμυντικής τακτικής, κάτι που η Παρί δεν περίμενε. Εμπιστεύεται τους νέους και επικρίνει τον ιταλικό συντηρητισμό: «Στην Πάρμα έβαζα παιδιά που ακόμη σήμερα θεωρούνται 'νέοι'». Κατέκτησε τον τίτλο με ομάδα μέσης ηλικίας 24,5 ετών. Κανείς στο ρόστερ δεν ήταν πάνω από 26. Ξεκαθάρισε ένα διογκωμένο ρόστερ 45 παικτών, το μοίρασε στα δύο (άλλοι για Champions League), άλλοι για Conference League), και αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητές του.
gazzetta.gr