Γιάννης Ιωάννου

Ενόψει του τελικού κυπέλλου της 24ης Μαΐου στο ΓΣΠ (20:00) ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Πάφο και την ΑΕΚ, ανοίξαμε τα... κιτάπια μας και επιλέξαμε τέσσερις από τους πιο συναρπαστικούς και δραματικούς τελικούς της τελευταίας 25ετίας, τους οποίους και σας παρουσιάζουμε, για να μπείτε για τα καλά στο κλίμα!

Ακολουθήστε μας στο Google news

Καλή ανάγνωση...

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2006-2007

Ομόνοια - Ανόρθωση 2-3

Μετά από έναν συναρπαστικό τελικό με πέντε γκολ και αρκετές φάσεις, η Ανόρθωση επικράτησε της Ομόνοιας με 2-3 με ανατροπή και κατέκτησε το τρόπαιο.

Η ομάδα της Λευκωσίας άνοιξε το σκορ στο 20' με τον Βαϊσχάιμερ, με την «Κυρία» να ισοφαρίζει στο 29' με τον Φρούσσο και την Ομόνοια να παίρνει ξανά το προβάδισμα με εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Κωνσταντή στο 50' που έγραψε το 2-1.

Η ομάδα της Αμμοχώστου αντέδρασε, έβαλε πίεση και έκανε μία σπουδαία ανατροπή, με δύο τέρματα από τους Σοάρες και Νικολάου στο 60' και 75' αντίστοιχα, ενώ έχασε ευκαιρίες για να πετύχει ακόμα 1-2 γκολ.

Ο τελικός διεξήχθη στις 12/05/2007 στο ΓΣΠ στην παρουσία 21 χιλιάδων θεατών, με διαιτητή τον Παναγιώτη Γερασίμου.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΝΟΡΘΩΣΗ (Τιμούρ Κετσμπάγια): Αριάν Μπεκιάι, Σάββας Πουρσαϊτίδης, Χάμαντ Ντικουμάνα, Νίκος Κατσαβάκης, Λουκάς Λουκά (45΄+2 Λάμπρος Λάμπρου), Άντον Ζλόγκαρ, Αλεξάντερ Σοάρες (86΄ Γιώργος Παναγή), Νίκος Νικολάου, Νίκος Φρούσσος, Χρίστος Μαραγκός, Φαμπίνιο Περέιρα (61΄ Μάριαν Πάχαρς).

ΟΜΟΝΟΙΑ (Γιάννης Μαντζουράκης): Αντώνης Γιωργαλλίδης, Γιώργος Θεοδότου (85΄ Μάνιο Μοσελίν), Νικόλας Γεωργίου (46΄ Νέλσον Βέιγκα), Λοϊζος Κακογιάννης, Πέτρος Κονναφής, Γιώργος Κωνσταντή, Ισμαϊλ Μπα, Κώστας Καϊάφας, Γιώργος Βακουφτσής, Γκιγιέρμε Βάισχαϊμερ (80΄ Έντγκαρ Μαρσελίνο), Μούσα Μ’Γκούνι.

Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2010-2011

Απόλλων - Ομόνοια 1-1 κανονική διάρκεια και παράταση, 3-4 στα πέναλτι

Μετά από έναν δραματικό τελικό που κρίθηκε στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι, η Ομόνοια αναδείχθηκε Κυπελλούχος Κύπρου για 13η φορά στην ιστορία της.

Το «τριφύλλι» άνοιξε το σκορ στο 13’ με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου και ο Απόλλωνας ισοφάρισε στο 85’ αυτογκόλ του Ηλία Χαραλάμπους, έπειδα από σουτ του Μπακούρα.

Το ισόπαλο 1-1 δεν άλλαξε στην ημίωρη παράταση και ως εκ τούτου, οι δύο ομάδες θα... έλυναν τις διαφορές τους στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, εκεί όπου η Ομόνοια είχε για «ήρωα» τον Αντώνη Γιωργαλλίδη που απέκρουσε δύο πέναλτι, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 3-4.

Η σειρά των πέναλτι:
1ο: Μιρτάκοβιτς 1-0 ο Απόλλωνας
2ο: Κωνσταντίνου και 1-1 η Ομόνοια
3ο: Μπακούρα και 2-1 ο Απόλλωνας
4ο: Εφραίμ και 2-2 για το «τριφύλλι»
5ο: Σταύρου - Απόλλων, απόκρουση Γιωργαλλίδη, παρέμεινε το 2-2
6ο: Ρουέδα και 2-3 η Ομόνοια
7ο: Σεμέδο για τον Απόλλωνα και 3-3
8ο: Αγκουϊάρ και 3-4 η Ομόνοια
9ο: Ερίσε - Απόλλων, απόκρουση Γιωργαλλίδη και νίκη για την Ομόνοια με 3-4

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΠΟΛΛΩΝ (Ανδρέας Μιχαηλίδης): Σβαλόφσκι, Μερκής, Νεβά, Λόπες, Μόρις (58' Σεμέδο), Κιντέρος (33' Νούνιες), Ερίσε, Μπανκούρα, Κοσόφσκι (73' Σταύρου), Ατόρνο, Μιρτάκοβιτς.

ΟΜΟΝΟΙΑ (Νεόφυτος Λάρκου): Γιωργαλλίδης, Ντάβιντσον, Καρυπίδης (77' Βέντσελ), Χαραλάμπους, Αβραάμ, Λεάντρο, Αγκουϊάρ, Μακρίδης, Αλωνεύτης (94' Ρουέδα), Λούα Λούα (58' Εφραίμ), Κωνσταντίνου.

* Τον τελικό διαιτήτευσε ο Ελβετός διεθνής, Μάσιμο Μπουζάκα.

Δείτε τα γκολ του τελικού:

Και τη διαδικασία των πέναλτι:

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2012-2013

ΑΕΛ - Απόλλων 0-0 κανονική διάρκεια, 1-2 στην παράταση

Κυπελλούχος Κύπρου για τη σεζόν 2012-2013 αναδείχθηκε ο Απόλλωνας μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στην παράταση.

Οι «κυανόλευκοι» επικράτησα με 1-2 και κατέκτησαν το 7ο Κυπελλο στην ιστορία τους.

Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια έληξε 0-0, με την ΑΕΛ να χάνει τεράστια ευκαιρία για να προηγηθεί στο 85ο λεπτό και να βρεθεί... αγκαλιά με το τρόπαιο, αφού κέρδισε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο Βοού, όμως ο Βάλε με μία εκπληκτική απόκρουση, κράτησε ζωντανό τον Απόλλωνα και ουσιαστικά, του χάρισε το τρόπαιο.

Με την ψυχολογία στο... ζενίθ μετά το χαμένο πέναλτι της ΑΕΛ, ο Απόλλωνας ο οποίος δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο από την τεράστια χαμένη ευκαιρία του με το δοκάρι του Παπουλή στο 90', μπήκε φουριόζος στην παράταση και προηγήθηκε στο 95ο λεπτό με μακρινό σουτ του Καρντόσο, με την μπάλα να κοντράρει στον Ουόν και να καταλήγει στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Ντεγκρά για το 0-1, ενώ στο 118΄ ο Σούρτου με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έγραψε το 0-2 και σφράγισε τη νίκη για την ομάδα του.

Το μόνο που κατάφερε η ΑΕΛ, ήταν να μειώσει στο τελικό 1-2 με τον Βουό στο... 135'.

Αρνητικός πρωταγωνιστής του τελικού που διεξήχθη στις 22/05/2013 στο Τσίρειο, εξελίχθηκε ο Σλοβένος διαιτητής Νταμίρ Σκόμινα, ο οποίος αν και θεωρούταν από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές «σφυρίχτρες» εκείνη την εποχή, αρκετές από τις αποφάσεις του ήταν αμφισβητούμενες.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΛ (Ζόρζε Κόστα): Ντεγκρά, Αϊρόσα (17' Μαϊκόν), Καρλίτος (98' Κωνσταντίνου), Ουόν, Τζούνιορ, Ντεντέ, Σακέτι, Μπεμπέ, Μοντέιρο, Σα (91' Σέρτζιο), Βουό.

ΑΠΟΛΛΩΝ (Χριστάκης Χριστοφόρου): Βάλε, Λόπες, Βασιλείου, Μερκής, Χαραλάμπους, Χαμντανί, Κυριάκου (86' Κωνσταντίνου), Θεοδωρίδης (73΄Παουλίνιο, 92' Καρντόσο) , Σούρντου, Παπουλής, Γκαρσία.

* Σημειώνουμε πως ήταν μόλις η δεύτερη φορά που οι δύο «αιώνιοι» της Λεμεσού συναντήθηκαν σε τελικό κυπέλλου. Η πρώτη ήταν στις 20 Ιουνίου του 1987, με την ΑΕΛ να κερδίζει τον Απόλλωνα με 1-0 με γκολάρα του Παύλου Σάββα στο 70' και να κατακτά τότε, το 5ο κύπελλο στην ιστορία της.

Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2020-2021

Ανόρθωση - Ολυμπιακός 1-1 κανονική διάρκεια, 2-1 στην παράταση

Μετά από έναν συναρπαστικό τελικό που διεξήχθη στις 15/05/2021 στο ΓΣΠ, η Ανόρθωση νίκησε στην παράταση τον Ολυμπιακό με 2-1 και κατέκτησε το 11ο Κύπελλο στην ιστορία της και πρώτο μετά από 13 χρόνια.

Η ομάδα της Αμμοχώστου άνοιξε το σκορ στο 59' με τον Αρτυματά και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 60' με τον Σαρφό, ενώ το 2-1 για την «Κυρία» σημείωσε ο Ελουντού στο 110ο λεπτό, με τις δύο ομάδες να έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές ευκαιρίες για περισσότερα τέρματα σε έναν... «χορταστικό» τελικό!

Σημειώνουμε ότι ο Ολυμπιακός έδωσε το παρών σε τελικό μετά από 30 χρόνια, αφού η προηγούμενη του συμμετοχή ήταν στις 09/06/1991, όταν ηττήθηκε στο Μακάρειο από την Ομόνοια με 1-0.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ανόρθωση (Τιμούρ Κετσπάγια): Λόρια, Βργκοτς, Κορρέα, Ρισβάνης (85′ Γκαλίτσιος), Καλτσάς (91′ Χριστοφή), Κορέια (105′ Ελουντού), Κ. Αρτυματάς, Νταουσβίλι (46′ Νταουσβίλι), Μίχα (65′ Μαργκάσα), Οκριασβίλι, Κβιλιτάια.

Ολυμπιακός (Τσέντομιρ Γιανέφσκι): Μιχαήλ, Ψάλτης, Κυριάκου, Σαμπίνια (90+1′ Ανδρέου), Σωτηρίου, Νάνι, Ζαχαρίου (81′ Κα), Σαντάνα (100′ Γαρουφαλιάς), Μάντζης (106′ Κοστόφ), Σαρφό (106′ Γκουστάβο), Σάλι.
Στον πάγκο: Αγριμάκης, Γαρουφαλιάς, Γκουστάβο, Φάμπριτσε, Κα, Μανρίκε, Ανδρέου, Κοστόφ, Χάνι, Χαραλάμπους.

Διαιτητής: Hategan Ovidiu Alin
Α’ Βοηθός Διαιτητής: Ghinguleac Radu Stefan
Β’ Βοηθός Διαιτητής: Cheorghe Sebastian Eugen
4ος Διαιτητής: Θεουλή Χρυσοβαλάντης
VAR: Gil Pawel
AVAR: Χριστοφόρου Μάριος
Παρατηρητής: Γεωργίου Ανδρέας

Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανός διαιτητής κατηγορίας Elite στον τελικό κυπέλλου - Όλη η διαιτητική ομάδα-ThemaSports
22/05 @ 13:14

Γερμανός διαιτητής κατηγορίας Elite στον τελικό κυπέλλου - Όλη η διαιτητική ομάδα

Ο Γερμανός Siebert Daniel Stanislaw ορίστηκε να διαιτητεύσει τον τελικό του Κυπέλλου Coca - Cola μεταξύ της ΑΕΚ Λάρνακας και της Πάφος F.C. το ερχόμενο Σάββατο στο ΓΣΠ.

Η συνέντευξη Τύπου του τελικού κυπέλλου - Δηλώσεις προέδρων, προπονητών και αρχηγών Πάφου-ΑΕΚ (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
22/05 @ 12:55

Η συνέντευξη Τύπου του τελικού κυπέλλου - Δηλώσεις προέδρων, προπονητών και αρχηγών Πάφου-ΑΕΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα στις 13:00 στο ΓΣΠ, οι δύο φιναλίστ (ΑΕΚ-Πάφος) του Σαββατιάτικου (24/05, 20:00) τελικού κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της πρωτεύουσας.

Εγγλέζου: «Η ΑΕΚ έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο που αν το εφαρμόσει, δύσκολα μια ομάδα μπορεί να την κερδίσει»-ThemaSports
22/05 @ 11:51

Εγγλέζου: «Η ΑΕΚ έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο που αν το εφαρμόσει, δύσκολα μια ομάδα μπορεί να την κερδίσει»

Δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM έκανε ο Κύπριος ποδοσφαιριστής, Νικόλας Εγγλέζου, ο οποίος μίλησε ανάμεσα σε άλλα, για την παρουσία του στην Καρμιώτισσα, το μέλλον του και τον τελικό κυπέλλου ΑΕΚ-Πάφος.

Αυτά είναι τα μέτρα της Αστυνομίας για τον τελικό κυπέλλου στο ΓΣΠ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε-ThemaSports
21/05 @ 11:32

Αυτά είναι τα μέτρα της Αστυνομίας για τον τελικό κυπέλλου στο ΓΣΠ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Αστυνομία ενημερώνει για τα μέτρα που θα ληφθούν για την ασφαλή διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα στο πλαίσιο του τελικού Κυπέλου COCA COLA 2024-2025, μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ Λάρνακας και ΠΑΦΟΣ FC, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 24.05.2025 και ώρα 8.00μ.μ., στο Στάδιο ΓΣΠ, στη Λευκωσία. Ο αγώνας θα γίνει στην παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων

Πάφος FC: Θέλει να γίνει η 8η ομάδα που κάνει το back to back στο κύπελλο - Η άτυπη λίστα και τα... μεγαλύτερα σερί-ThemaSports
13/05 @ 19:00

Πάφος FC: Θέλει να γίνει η 8η ομάδα που κάνει το back to back στο κύπελλο - Η άτυπη λίστα και τα... μεγαλύτερα σερί

Στον τελικό της 24ης Μαΐου στο ΓΣΠ, αν η Πάφος FC κερδίσει την ΑΕΚ και στεφθεί κυπελλούχος, θα κάνει το back to back και θα προστεθεί στην άτυπη λίστα με τις Κυπριακές ομάδες που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο για δύο (ή περισσότερες) συνεχόμενες χρονιές.

Ορίστηκε η διάσκεψη τύπου για τον τελικό κυπέλλου -ThemaSports
13/05 @ 09:40

Ορίστηκε η διάσκεψη τύπου για τον τελικό κυπέλλου

ΑΕΚ Λάρνακας και Πάφος F.C. θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κυπέλλου Coca – Cola το Σάββατο, 24 Μαΐου στο ΓΣΠ. Ο τελικός θα αρχίσει στις 20:00.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ