LIVE: Πετρολίνα ΑΕΚ - Κεραυνός
Διεξάγεται σήμερα Τρίτη, 20 Μαΐου, στις 19:30 στο «Κίτιον» ο τρίτος τελικός της ECOMMBX Basket League ανάμεσα στην Πετρολίνα ΑΕΚ και τον Κεραυνό.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Στο άκουσμα της είδησης «ρήξη αχίλλειου» ένα ρίγος σοκ διαπερνά το σώμα σου, πόσο μάλλον όταν βλέπεις τις εκφράσεις των προσώπων-θυμάτων αυτού ύπουλου και τόσο σπάνιου τραυματισμού.
Και αναφέρουμε την λέξη «σπάνιο», διότι τον συγκεκριμένο τραυματισμό τον συναντάς σπάνια στα παρκέ, καθώς οι περισσότερες των περιπτώσεων αφορούν τραυματισμούς στο γόνατο και στο χιαστό.
Ωστόσο τα τελευταία νέα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε την… σπανιότητα του τραυματισμού στον Αχίλλειο τένοντα του ποδιού, καθώς ο εν λόγω τραυματισμός αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, με τα περισσότερα περιστατικά να διακρίνονται στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
Αξίζει να αναφέρουμε 5+1 περιπτώσεις παικτών που «έκοψαν» τον αχίλλειο τους το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ανησυχία-απορία το πόσο ένας τόσο σπάνιος τραυματισμός έκανε την εμφάνιση του μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
1η περίπτωση: ΝτεΖούντε Μάρεϊ
Ο πόιντ-γκαρντ των Πέλικανς υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα στο δεξί του πόδι την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου και πιθανότατα θα απουσιάσει και από το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Στο παιχνίδι με τους Σέλτικς Μάρεϊ έκανε μία προσπάθεια προς το αντίπαλο καλάθι, κυνήγησε τη φάση παίρνοντας την μπάλα, αλλά αμέσως μετά και χωρίς καμία πίεση, έπεσε στο παρκέ κρατώντας το πόδι του. Να σημειώσουμε παράλληλα πως ο παίκτης των Πέλικανς εκκίνησε τη χρονιά με 17 χαμένα ματς λόγω σπασμένου χεριού.
2η περίπτωση: Αϊζέια Τζάκσον
Ήταν 3 Νοεμβρίου όταν ο παίκτης των Πέισερς υπέστη ρήξη αχίλλειου στο δεξί πόδι, με την ομάδα της Ιντιανάπολις να στερείται τις υπηρεσίες του μέχρι το τέλος της σεζόν, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής του.
Ο Αϊζέια Τζάκσον τραυματίστηκε σε ανύποπτη φάση, καθώς προσπάθησε να παίξει άμυνα πάνω σε σουτ του Μπράντον Ίνγκραμ και κατά την προσγείωση του στο παρκέ, έπιασε αμέσως το πόδι, καταλαβαίνοντας ότι κάτι κακό συνέβη.
3η περίπτωση: Ντρου Σμιθ
Ο παίκτης των Χιτ στις 24 Δεκεμβρίου υπέστη ρήξη αχίλλειου στην αναμέτρηση κόντρα στους Νετς, με τον Αμερικανό άσο να μην έρχεται σε επαφή με τον αντίπαλο παίκτη.
Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ο Σμιθ μόλις είχε επιστρέψει στην αγωνιστική δράση από ρήξη αχίλλειου (!) που είχε υποστεί ένα χρόνο πριν, όταν και αγωνιζόταν στη θυγατρική των Χιτ στη G League, τους Σιού Φολς Σκάιφορς.
4η περίπτωση: Νταμιάν Λίλαρντ
Ακόμα μια περίπτωση ρήξη αχίλλειου στον πολύπειρο γκαρντ των Μπακς. Ο συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην αναμέτρηση των «ελαφιών» με τους Πέισερς στο Game 4 της σειράς των Play-offs προσπάθησε να μαζέψει επιθετικό ριμπάουντ, όμως το αριστερό του πόδι δεν ακολούθησε.
Ο Λίλαρντ πάσαρε με τα χίλια ζόρια στη γωνία, αμέσως μετά σωριάστηκε στο παρκέ και έμεινε εκεί μέχρι να τον σηκώσουν και να τον βοηθήσουν να φτάσει στα αποδυτήρια. Πατούσε, ελαφρώς, ήταν όμως ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι είχε υποστεί ζημιά στον αχίλλειο τένοντα.
Το ιδιαίτερο της περίπτωσης του Λίλαρντ είναι πως ο παίκτης των Μπακς είχε μόλις επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, μετά από θρόμβωση στην γάμπα, κάτι που αν μη τι άλλο φανερώνει πως κάτι δεν λειτουργεί καλά στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ.
5η περίπτωση: Τζέισον Τέιτουμ
Η 5η περίπτωση είναι και η πιο πρόσφατη. Ο Τζέισον Τέιτουμ στο κρίσιμο Game 4 των Σέλτικς κόντρα στους Νικς υπέστη ρήξη αχιλλείου, με τους σταρ της Βοστώνης να αποχωρεί με ειδικό αμαξίδιο από το παρκέ και το χειρότερο σενάριο να επιβεβαιώνεται την επόμενη μέρα.
Όπως γίνεται η σεζόν έλαβε τέλος για τον πολύπειρο γκαρντ, ενώ εν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του. Η στιγμή του τραυματισμού ήρθε τρία λεπτά πριν το τέλος όταν προσπάθησε να διεκδικήσει μια πάσα και ένιωσε το δεξί του πόδι να μην ακολουθεί την κίνησή του.
6η περίπτωση: Τσιμέζι Μέτου
Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έρχεται από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αλλά από την Ευρώπη. Ο Τζιμέζι Μέτου της Μπαρτσελόνα στις 25 Μαρτίου αυματίστηκε μόνος του στο 27' της αναμέτρησης με την Μπάγερν Μονάχου, όταν ξαφνικά έπεσε μόνος του στο παρκέ χωρίς να έχει επαφή με άλλον παίκτη και πιάνοντας το δεξί του πόδι σφάδαζε από τον πόνο.
Ο Μέτου έμεινε ακίνητος στο παρκέ για περίπου 3-4 λεπτά και άπαντες στο Παλάου Μπλαουγκράνα έπιαναν το κεφάλι τους, βλέποντας τον παίκτη να υποφέρει.
Μπήκε μάλιστα και φορείο για να τον μεταφέρει εκτός γηπέδου, όμως τελικά ο ίδιος μεταφέρθηκε με τη βοήθεια των ανθρώπων της Μπαρτσελόνα στα αποδυτήρια χωρίς όμως να πατάει καθόλου το πόδι του και δείχνοντας πως έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις «ευθύνεται» μεγάλη καταπόνηση ή κάτι άλλο που αξίζει ειδικής έρευνας; Είναι γεγονός πως και στο ΝΒΑ και στην Ευρώπη το πρόγραμμα και το καλεντάρι είναι κάτι παραπάνω από επίπονο.
Αλήθεια ποιος προπονητής δεν έχει «παραπονεθεί» για το βαρύ πρόγραμμα αγώνων και την καταπόνηση των παικτών της ομάδας του;. Πρόσφατα ο προπονητής των Ουόριορς, Στιβ Κερ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των αγώνων στο ΝΒΑ, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να μειωθούν άμεσα.
sdna.gr