Η πρωτιά... ενός μηνός των αιωνίων
Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ μάζεψαν 8 βαθμούς σε 5 ματς εντός Απριλίου και είναι οι ομάδς με την μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η πρωινή προπόνηση είναι προγραμματισμένη στις 11 αλλά οι παίκτες γνωρίζουν πως βάσει εσωτερικού κανονισμού πρέπει όλοι να είναι στο προπονητικό κέντρο μια ώρα πριν. Όλοι; Όχι ακριβώς. Ένα χωριό ανυπότακτων Γαλατών… χμ, λάθος ιστορία. Ένας ποδοσφαιριστής απουσιάζει. Κάποιος αναλαμβάνει να τον πάρει τηλέφωνο. Το κινητό του χτυπάει αλλά κανένας δεν το σηκώνει. Η ώρα περνάει, η προπόνηση ξεκινάει και ο παίκτης δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Κάποιοι αρχίζουν να ανησυχούν. Οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία. Έχουν πλέον μάθει τι εστί Ουσμάν Ντεμπελέ.
Στις 11.30 ο Γάλλος παίρνει επιτέλους τηλέφωνο, ζητάει συγγνώμη που δεν απαντούσε στις κλήσεις και ενημερώνει ότι έμεινε στο κρεβάτι γιατί δεν νιώθει καλά. Πονάει το στομάχι του. Η Μπαρτσελόνα αποφασίζει να στείλει ένα γιατρό στο σπίτι του. Ο γιατρός φτάνει και ανακαλύπτει ότι όλα τα παντζούρια είναι κλειστά. Όταν χτυπάει το κουδούνι του ανοίγει ένας από τους φίλους του Ντεμπελέ. Ο μοναδικός για την ακρίβεια που ήταν ξύπνιος. Όλα αυτά ενώ οι γείτονες έχουν ήδη φάει το μεσημεριανό τους. Ο γιατρός εξετάζει τον παίκτη και δεν βρίσκει κάτι συγκεκριμένο. Με βάση τα όσα του λέει ότι νιώθει ο «ασθενής», του συνιστά να παραμείνει στο κρεβάτι. Μια ακόμα πρωινή προπόνηση πάει χαμένη.
Αυτό δεν ήταν ένα σπάνιο περιστατικό. Στη Μπαρτσελόνα ισχυρίζονται ότι ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μόνο αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι αρκετά για να τους πιστέψουμε. Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Μπαρτσελόνα έφτασε στο σημείο να προσλάβει έναν άνθρωπο που μοναδικό μέλημα του ήταν να φροντίζει ώστε ο Ντεμπελέ να ξυπνάει έγκαιρα για να πάρει μέρος στην πρωινή προπόνηση. Ένα άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο διάστημα της παραμονής του εκεί ο Γάλλος είχε τέσσερις διαφορετικούς προσωπικούς σεφ. Η διαδικασία ήταν σχεδόν πάντα η ίδια: Ο σύλλογος έβρισκε έναν άνθρωπο να φροντίζει τη διατροφή του, αυτός έκανε ό,τι μπορούσε για να στρώσει το πρόγραμμα του παίκτη αλλά κάποια στιγμή ένας εκ των δυο (ή ο παίκτης ή ο σεφ) έριχνε λευκή πετσέτα. Η περιγραφή που ακολουθεί αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος: “Ο σεφ πήγαινε στο σπίτι του Ντεμπελέ, ετοίμαζε ψάρι στο φούρνο και άφηνε τα πάντα έτοιμα στο τραπέζι για να φάει. Ο Ντεμπελέ γυρνούσε σπίτι, πετούσε τα πάντα στον κάδο και έπαιρνε πίτσα”.
Το «πρόβλημα Ντεμπελέ» απασχόλησε τους ανθρώπους των Καταλανών για χρόνια. Από τους πρώτους κιόλας μήνες ήταν ξεκάθαρο πως ο Γάλλος δεν μπορούσε να προσαρμοστεί εύκολα στις απαιτήσεις του νέου του ρόλου. Ήταν ένας 20χρονος που μετά από δυο μόλις χρόνια καριέρας (ένα στη Γαλλία με τη Ρεν και ένα στη Γερμανία με τη Ντόρτμουντ) γινόταν η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δεν ήταν μόνο το ότι έπρεπε να αλλάξει άμεσα επίπεδο. Έπρεπε να μπει γρήγορα και στα παπούτσια του Νειμάρ που είχε μόλις αφήσει τη Μπαρτσελόνα για χάρη της Παρί. Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, αυτό δεν πήγε και πολύ καλά.
Το θέμα με τον Ντεμπελέ δεν ήταν ότι έβγαινε κάθε βράδυ, έπινε και έκανε άστατη ζωή αντάξια ενός ανερχόμενου σούπερ σταρ, αυτό που δηλαδή περιμένεις εν μέρει από έναν νεαρό που από τα φτωχά προάστεια του Παρισιού μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετακομίζει στη Βαρκελώνη, παίζει δίπλα στον Μέσσι και τον Σουάρες και αποκτάει τρελά λεφτά και φήμη. Αυτός έκανε το ακριβώς αντίθετο! Έμενε συνέχεια σπίτι, φιλοξενούσε τους φίλους του, έπαιρναν συνεχώς fast food και αναψυκτικά και είτε έπαιζαν Playstation, είτε έβλεπαν ταινίες και σειρές στο Netflix ως τα ξημερώματα. Με απλά λόγια ο Ντεμπελέ ζούσε τη ζωή ενός ρέμπελου φοιτητή μακριά από το σπίτι του, απλά στη θέση του βαρετού πανεπιστημίου υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη. Ένας από τους γιατρούς που είχε κάνει μια από τις επισκέψεις κατ’οίκον ενημέρωσε την ομάδα ότι το τραπεζάκι στο σαλόνι ήταν γεμάτο άδεια αναψυκτικά και σνακς ενώ ένα πιάτο με ψάρι, που υποτίθεται πως έπρεπε να φάει, ήταν πεταμένο σε μια γωνία, απείραχτο.
Η εσωτερική έρευνα της Μπάρτσα έδειξε ότι στο σπίτι του έμεναν σχεδόν μόνιμα διάφοροι φίλοι του αλλά και ένας θείος του. Η καθημερινή συναναστροφή μαζί τους θεωρητικά βοηθούσε τον Ντεμπελέ ψυχολογικά. Στην πράξη βέβαια το αποτέλεσμα αυτής της συγκατοίκησης είναι αμφιλεγόμενο, καθώς είναι αμέτρητες οι φορές που ο Γάλλος δεν μπορούσε να σηκωθεί στην ώρα του ή να ακολουθήσει το σωστό πρόγραμμα διατροφής. “Ο Ντεμπελέ έρχεται καθυστερημένος συνέχεια” αποκάλυψε κάποια στιγμή ο Πικέ που δεν δίστασε να το πάει ένα βήμα πιο πέρα και να δηλώσει ότι ο νεαρός συμπαίκτης του “πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής όλο το 24ωρο και όχι μόνο όταν είναι στο γήπεδο.”
Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι από τους πολλούς τραυματισμούς που είχε θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν έκανε μια πιο υγιεινή ζωή ή πόσο επηρεάστηκε ο τρόπος ζωής του από το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις στάθηκε πράγματι άτυχος στο θέμα των τραυματισμών που τον άφηναν πίσω. “Είναι πολύ καλό παιδί αλλά δεν φροντίζει καθόλου τον εαυτό του. Δεν τρώει σωστά, δεν γυμνάζεται όπως πρέπει και δεν ξεκουράζεται όσο πρέπει” δήλωσε ένας από τους σεφ που έζησαν ένα διάστημα μαζί του. Το σίγουρο είναι ότι στα έξι χρόνια που έμεινε στο Καμπ Νου είχε 15 τραυματισμούς, έμεινε εξαιτίας τους εκτός προπονήσεων για 784 μέρες και έλειψε από 119 παιχνίδια! Στο ίδιο διάστημα έβαλε με το ζόρι 8 γκολ συνολικά στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ το ρεκόρ του σε μια σεζόν στο πρωτάθλημα ήταν 8 τέρματα όλα κι όλα.
Την ώρα όμως που όλα έδειχναν ότι οδεύει ολοταχώς να γίνει ένα ακόμα χαραμισμένο μεγάλο ταλέντο, εμφανίστηκε στη ζωή του ο Τσάβι. Ο Ισπανός τεχνικός πίστευε πολύ στις δυνατότητες του και παρ’ότι στο ξεκίνημα της συνεργασίας τους ο Γάλλος συνέχιζε το χαβά του, πηγαίνοντας στις προπονήσεις σχεδόν μόνιμα καθυστερημένος, δεν δίσταζε να δηλώσεις στους δημοσιογράφους πως αν ο εξτρέμ του προπονηθεί σωστά μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο στη θέση του. Αυτό σε μια εποχή που οι περισσότεροι πίστευαν πως είχε ήδη μετατραπεί σε καμένο χαρτί. Οι προσωπικές συναντήσεις τους φαίνεται να έπιασαν τόπο και χάρη στον Τσάβι ο Ντεμπελέ έκανε το 2022-23 μια ανέλπιστα καλή σεζόν, βοηθώντας σημαντικά τη Μπαρτσελόνα να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά τη φυγή του Μέσσι. Ο Γάλλος τέλειωσε το πρωτάθλημα όντας 3ος στην ομάδα σε γκολ+ασίστ, 1ος σε ντρίπλες και 2ος σε key passes. Στα 26 του είχε γίνει επιτέλους ένα σημαντικό και σχετικά αξιόπιστο γρανάζι για τη μηχανή της Μπάρτσα. Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ…
Το καλοκαίρι του 2023 η Παρί ενδιαφέρθηκε γι’αυτόν. Παρά τις αρχικές φήμες που έλεγαν πως δεν ενδιαφέρεται να φύγει, στα μέσα Αυγούστου, δηλαδή ένα μόλις χρόνο μετά την ανανέωση του συμβολαίου του από τη Μπάρτσα την οποία είχε εισηγηθεί ο Τσάβι, ανακοινώθηκε η μετακόμιση του στο Παρίσι. “Είμαι λίγο απογοητευμένος με τη συμπεριφορά του. Τον φροντίσαμε πολύ εδώ αλλά τελικά αυτός αποφάσισε να φύγει. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την προσφορά της Παρί” ήταν μια από τις δηλώσεις που έκανε ο Τσάβι μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής.
Σαν να μην έφτανε ότι τον έχασε πάνω που είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ωριμότητας, η Μπαρτσελόνα έβαλε στα ταμεία της πολύ λιγότερα απ’όσα υπολόγιζε καθώς ο Ντεμπελέ είχε βάλει ειδικό όρο στο συμβόλαιο του κατά την ανανέωση του προηγούμενου καλοκαιριού πως αν μια ομάδα καταθέσει πρόταση πριν την 1η Αυγούστου 2023 μπορεί να τον αγοράσει με μόλις 50 εκατομμύρια, αντί για τα 100 που ήταν η ρήτρα. Επιπλέον, τα μισά από αυτά τα χρήματα θα κατέληγαν στην τσέπη του παίκτη. Με απλά λόγια η Μπάρτσα τον έχασε για μόλις 25 εκατομμύρια ενώ είχε δαπανήσει το αστρονομικό ποσό των 105 εκατομμυρίων ευρώ (συν 40 σε μπόνους) για να τον αγοράσει.
Και τα άσχημα δεν τέλειωσαν εδώ για τους Καταλανούς. Όπως όλοι ξέρουμε, μερικούς μήνες μετά ο Γάλλος συνάντησε την πρώην ομάδα του στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν και η σεζόν του έως τότε στο Παρίσι ήταν επιεικώς μέτρια (μέχρι τον Απρίλιο είχε βρει δίχτυα μόλις μια φορά σε όλες τις διοργανώσεις!) στα δυο εκείνα ματς με τη Μπαρτσελόνα σκόραρε δυο φορές και έδωσε και μια ασίστ. Ο παίκτης που έξι χρόνια στους «μπλαουγκράνα» είχε βάλει συνολικά στην Ευρώπη δυο γκολ σε φάση νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ.
Αυτά όλα όμως ανήκουν στο παρελθόν. Στη δεύτερη του σεζόν στη Γαλλία ο Λουίς Ενρίκε κατάφερε με κάποιο μαγικό τρόπο να βρει το κουμπί του εξτρέμ του. Λίγο πριν κλείσει τα 28 ο Ντεμπελέ κάνει μια τρομερή χρονιά, κουβαλώντας ουσιαστικά την Παρί στη φετινή εξαιρετική πορεία της εντός και εκτός συνόρων. Σε 42 συμμετοχές έχει 32 γκολ και 11 ασίστ, είναι πρώτος σκόρερ στη Λιγκ 1 και μέσα στους πρώτους σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά δεν είναι απλά τα καλύτερα νούμερα στην καριέρα του, είναι σχεδόν εξωπραγματικές επιδόσεις για έναν παίκτη που στην καλύτερη σεζόν του δεν ξεπέρασε ποτέ τα 14 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.
Το τι ακριβώς έκανε ο Λουίς Ενρίκε ή τι άλλαξε ο Ντεμπελέ στην καθημερινότητα του δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι σίγουρα λειτουργεί ιδανικά για την ώρα. Ο ακαμάτης φοιτητής της Μπαρτσελόνα έχει μετατραπεί φέτος σε ηγέτη μιας ομάδας που πάει να τα σαρώσει όλα. Και φυσικά επειδή η ζωή τρελαίνεται με τέτοια παιχνίδια της μοίρας, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο αν καταφέρει η ομάδα του να περάσει στα ημιτελικά το εμπόδιο της Άρσεναλ στον τελικό να βρει απέναντι του ξανά την ομάδα που ταλαιπωρήθηκε από τα ζόρικα «εφηβικά» χρόνια του. Τότε δηλαδή που έπαιζε μέχρι τα ξημερώματα Call of Duty με τους κολλητούς, σαβουριάζοντας πίτσες και χάμπουργκερ, και όταν το πρωί ανακάλυπτε ότι δεν ξύπνησε έγκαιρα για την προπόνηση έπαιρνε τηλέφωνο και έλεγε ότι πονάει η κοιλίτσα του.
https://blog.stoiximan.gr