Ο Ολυμπιακός βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη League Phase του UEFA Champions League και να επιστρέψει σε αυτό μετά από πέντε σεζόν. Αν και εφόσον τελικά τα καταφέρει, τότε θα κάνει ένα πολύτιμο δώρο στην Ελλάδα με φόντο το UEFA Ranking.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Την Κυριακή (13/4) ο Ολυμπιακός επικράτησε της ΑΕΚ στο “Γ. Καραϊσκάκης” (1-0), για την 3η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League και πανηγύρισε την κατάκτηση του 48ου πρωταθλήματος της ιστορίας του, κάνοντας το πρώτο βήμα για παρουσία στο Champions League.
Αν όλα λειτουργήσουν προς συμφέρον του, τότε η επόμενη σεζόν θα τον βρει ανάμεσα στις 36 ομάδες της League Phase. Μία παρουσία που θα έχει μεγάλο όφελος και για τη χώρα, με φόντο την προσπάθεια που κάνει ώστε να βρεθεί όσο πιο ψηλά γίνεται στο Ranking της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την επόμενη σεζόν η Ελλάδα μπαίνει στη μάχη ως 11η με 34.212 βαθμούς, κυνηγώντας τη 10η Τσεχία που θα έχει 37.500 βαθμούς.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Η πρωταθλήτρια Τσεχίας έχει ήδη εξασφαλισμένη μία θέση στη League Phase του επόμενου Champions League, λόγω της θέσης που κατέλαβε η χώρα στην κατάταξη της χρονιάς 2023-24. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει πως ο εν λόγω σύλλογος θα της χαρίσει 1.200 βαθμούς από την παρουσία του στον όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωση.
Γιατί; Διότι όλες οι ομάδες που δίνουν το παρών στη League Phase, εξασφαλίζουν 6.000 βαθμούς για την ομοσπονδία τους. Αυτoί οι 6.000, λοιπόν, μοιράζονται ανάλογα τους εκπροσώπους που έχει η χώρα στην Ευρώπη εκείνη τη χρονιά, δηλαδή δια πέντε στην περίπτωση Ελλάδας και Τσεχίας.
Με απλά λόγια, η Τσεχία θα μπει στη σεζόν με 37.500 + 1.200 βαθμούς, ήτοι 38.700. Εφόσον, λοιπόν, ο Ολυμπιακός εξασφαλίσει επίσης συμμετοχή στη League Phase, τότε θα προσφέρει και εκείνος στην Ελλάδα αυτούς τους 1.200 βαθμούς. Άρα, με παρουσία των ερυθρόλευκων στον όμιλο του Champions League, η χρονιά για τη χώρα θα αρχίσει με 34.212 + 1.200 πόντους, δηλαδή 35.412.
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, είναι προτιμότερο η διαφορά της χώρας μας με εκείνη της Τσεχίας να παραμείνει όσο πιο μικρή γίνεται. Με μία καλή πορεία των ελληνικών ομάδων, δε, δεν είναι καθόλου απίθανο να έρθει τελικά η πολυπόθητη 10η θέση. Πολυπόθητη, φυσικά, γιατί θα προσφέρει στον πρωταθλητή της σεζόν 2025-26 την απευθείας παρουσία στη League Phase του CL της σεζόν 2026-27.
Παράλληλα, για τις ομάδες της Stoiximan Super League θα υπάρχει και ένα ακόμα κέρδος. Αυτό έχει να κάνει με τη 12η Νορβηγία, η οποία δεν έχει εκπρόσωπο στη League Phase του UEFA Champions League και επομένως δεν θα πάρει εξτρά πόντους (εκτός και αν τελικά αποκομίσει εκπρόσωπο μέσω των προκριματικών). Έτσι η Ελλάδα θα διατηρήσει σημαντική απόσταση από εκείνη.
Τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός;
Ο Ολυμπιακός θέλει, πλέον, τρία συγκεκριμένα πράγματα για να βρεθεί στη League Phase του επόμενου Champions League.
1) Να μην σηκώσουν το φετινό Champions League οι Ντόρτμουντ και Άστον Βίλα. Βέβαια ακόμα και αν γίνει αυτό, αν αυτές έχουν πάρει το εισιτήριο του Champions League μέσω της λίγκας τους τότε δεν θα επηρεάσουν τον Ολυμπιακό.
2) Να μην κατακτήσει το πρωτάθλημα Σκωτίας η Ρέιντζερς, η οποία ωστόσο απέχει 15 βαθμούς από την πρώτη θέση, πέντε ματς πριν το τέλος της σεζόν.
3) Να χάσει τουλάχιστον ένα παιχνίδι η Μπόντο Γκλιμτ, ακόμα και αν φτάσει στον τελικό του φετινού Europa League. Σε περίπτωση που καταφέρει να βρεθεί στο Μπιλμπάο αήττητη, τότε οι ερυθρόλευκοι θα θέλουν τη νίκη της.
Όλα τα προαναφερθέντα σενάρια είναι κάτι παραπάνω από εφικτά. Οι Ντόρτμουντ και Άστον Βίλα βρίσκονται με το ενάμιση πόδι εκτός Champions League, η Ρέιντζερς μόνο με ένα θαύμα θα κατακτήσει την Premiership και η Μπόντο Γκλιμτ ανήκει στα αουτσάιντερ για κατάκτηση του Europa League. Το καθήκον του για πρόκριση, πάντως, το έκανε ο Ολυμπιακός, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για τη σεζόν 2026-2027
10η ΘΕΣΗ
Πρωταθλητής: Απευθείας στη League Phase του Champions League
Κυπελλούχος: Playoffs Europa League
Δεύτερος: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι μη πρωταθλητών)
Τρίτος: 2ος προκριματικός Europa League
Τέταρτος: 2ος προκριματικός Conference League
11η-12η ΘΕΣΗ
Πρωταθλητής: Playoffs Champions League (μονοπάτι πρωταθλητών)
Κυπελλούχος: Playoffs Europa League
Δεύτερος: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι μη πρωταθλητών)
Τρίτος: 2ος προκριματικός Europa League
Τέταρτος: 2ος προκριματικός Conference League
13η-14η ΘΕΣΗ
Πρωταθλητής: Playoffs Champions League (μονοπάτι πρωταθλητών)
Κυπελλούχος: 3ος προκριματικός Europa League
Δεύτερος: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι μη πρωταθλητών)
Τρίτος: 2ος προκριματικός Conference League
Τέταρτος: 2ος προκριματικός Conference League
Πηγή: sport24.gr
Τη δεύτερη διαδοχική της παρουσία στα ημιτελικά του Champions League πανηγύρισε η Παρί Σεν Ζερμέν! Πρόκριση και για την Μπαρτσελόνα, παρά την ήττα της από την Ντόρτμουντ με 3-1.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
16/04 @ 01:44
Οι φυσιολογικοί αποκλεισμοί των Ντόρτμουντ και Άστον Βίλα φέρνει πλέον τον Ολυμπιακό ένα βήμα μακριά από τη League Phase του Champions League.
16/04 @ 01:27
Τη δεύτερη διαδοχική της παρουσία στα ημιτελικά του Champions League πανηγύρισε η Παρί Σεν Ζερμέν! Πρόκριση και για την Μπαρτσελόνα, παρά την ήττα της από την Ντόρτμουντ με 3-1.
16/04 @ 00:00
Η Ντόρτμουντ είχε πίστη, ψυχή και τον Γκιρασί σε φοβερή βραδιά (χατ-τρικ), αλλά η Μπαρτσελόνα δεν... γινόταν να αποκλειστεί μετά το 4-0 του πρώτου ματς και υπέστη ανώδυνη ήττα με 3-1 στη Βεστφαλία.
15/04 @ 23:53
Έπεσε ηρωικά η Άστον Βίλα! Η ομάδα του Ουνάι Έμερι, πήγε να ρίξει στο καναβάτσο την Παρί και παρότι επικράτησε 3-2, είδε την πρωταθλήτρια Γαλλίας να περνά στα ημιτελικά με ήρωα Ντοναρούμα!
15/04 @ 23:35
Σημαντικό νέο για τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον κόσμο της, το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» γίνεται... κάστρο στο ματς με την Άρσεναλ, έπειτα από θετική απάντηση της UEFA!
15/04 @ 23:21
Οι άνθρωποι του Βίλα Παρκ μπερδεύτηκαν και αντί για τον ύμνο του Champions League, έπαιξαν εκείνον του Europa πριν το ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν...
BEST OF THEMASPORTS