Το πανόραμα του κυπέλλου (2024/25)
Το πρόγραμμα των αγώνων κυπέλλου
Ακολουθήστε μας στο Google news
Να τον πείσεις πως αυτό που έχεις βάλει κάτω στο χαρτί και προσπαθείς να το βγάλεις στην πράξη, μπορεί όντως να οδηγήσει την ομάδα που υποστηρίζει σε κάτι καλό. Ανεξάρτητα με το αν θα έρθει ο τίτλος ή όχι άμεσα. Νομοτελειακά αν κάνεις σωστά τη δουλειά, η επιτυχία θα έρθει. Είναι απλά μαθηματικά.
Στη φετινή σεζόν του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός υπήρξε η καλύτερη ομάδα και δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός τρώγονται όμως με τα ρούχα τους, σαν να ήρθε η καταστροφή του κόσμου. Νιώθουν την πίεση του κόσμου για διαφορετικό λόγο ο κάθε οργανισμός και δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν την πίεση. Ας ρωτήσουν τους διοικούντες την Μπολόνια.
Ο ιταλικός σύλλογος αποτελεί ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να μιμηθούν όλοι οι ελληνικοί σύλλογοι. Είτε διεκδικούν πρωτάθλημα είτε όχι. Σε αυτή την πανέμορφη ιταλική πόλη, φαίνεται πως ξέρουν να διαχειρίζονται πλέον τις καταστάσεις και απόδειξη αποτελούν οι τελευταίοι 15 μήνες.
Πως άλλαξε στάτους η Μπολόνια
Στην πρωτεύουσα της Εμίλια Ρομάνια, υπάρχει ένα κοινό μυστικό. Τα κρυμμένα κανάλια αλά Βενετία, τα οποία στο παρελθόν χρησίμευαν για το εμπόριο μεταξιού αλλά πλέον είναι καλά κρυμμένα από τον ιστό της μεγαλύτερης παλιάς πόλης που υπάρχει στην Ευρώπη.
Αυτό που δεν αποτελεί κοινό μυστικό όμως είναι η πίστη προς το ίδιο το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. To 2022 τα κλειδιά της ομάδας ανατέθηκαν στον Τιάγκο Μότα, έναν 39χρονο τότε νέο προπονητή, ο οποίος πρόσφατα είχε ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Σε μια διετία έχτισε μια ομάδα, η οποία είχε τη δυνατότητα να ανεβάσει την χρηματιστηριακή αξία πολλών ποδοσφαιριστών, να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο με μέγιστο στόχο την ευρωπαϊκή έξοδο.
Τελικά, επειδή πάντα το ποδόσφαιρο σου επιστρέφει αυτό που του δίνεις, η Μπολόνια κέρδισε κάτι παραπάνω. Την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και την παρθενική της συμμετοχή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Οι μετοχές των περισσότερων ποδοσφαιριστών της εκτοξεύτηκαν, το ίδιο και αυτή του Μότα. Ο ίδιος δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση της Γιουβέντους και δεν φοβήθηκε τον ηλεκτρικό της πάγκο. Η διοίκηση έπρεπε να προχωρήσει στον επόμενο. Τον βρήκε στο πρόσωπο του Βιτσέντσο Ιταλιάνο.
Ο «αποτυχημένος»
Κανείς οπαδός των «ροσομπλού» δεν σκέφτηκε όπως ο Έλληνας. Ότι η Μπολόνια έβαλε δηλαδή στον πάγκο της έναν αποτυχημένο, επειδή τα τελευταία δύο χρόνια ηττήθηκε σε ισάριθμους τελικούς του Conference League από Γουέστ Χαμ και Ολυμπιακό. Δεν τα έβαλε καν με τη διοίκηση όταν αποφασίστηκε να πουληθούν οι Καλαφιόρι στην Άρσεναλ και Ζιρκζέ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Μπολώνια έπαιζε πλέον «μπάλα» σαν κορυφαίος ευρωπαϊκός σύλλογος. Κάλυψε τα κενά εκ των έσω. Χωρίς ηχηρές μεταγραφές. Με εμπιστοσύνη στο υλικό, με εμπιστοσύνη στο πλάνο που της έδειξε ο Ιταλιάνο.
Ξεκίνημα για απόλυση πριν την παρέλαση
Τι συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα; Αυτός δεν θα βγάλει την πρώτη παρέλαση. Το έζησε ο Ντιέγκο Αλόνσο στον Παναθηναϊκό. Κι όμως ο Ιταλιάνο έτρωγε το ένα χαστούκι μετά το άλλο εντός και εκτός συνόρων. Η Μπολόνια που την περασμένη διετία έπαιζε άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο, δεν μπορούσε να πανηγυρίζει ούτε μια απλή νίκη. Δεν μπορούσε καν να σκοράρει στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Κι όμως, η διοίκηση πιστή στο πλάνο της. Αυτό που συμφώνησε με τον Ιταλιάνο την ημέρα των συμβολαίων. Πάμε μέχρι τέλους και όπου βγει. Και ξάφνου, αυτό άρχισε να λειτουργεί. Η Μπολόνια άρχισε όχι μόνο να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο αλλά να χτίζει σερί. Να «κερνάει» εντός και εκτός έδρας. Να ρίχνει πέντε γκολ στην Λάτσιο, να καλύπτει το χαμένο έδαφος σε χρόνο ρεκόρ, να έχει αυτή την στιγμή εισιτήριο Τσάμπιονς Λιγκ για την επόμενη σεζόν και να είναι ήδη στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Την ίδια ώρα, ο Μότα έχασε απλά τη θέση του στην Γιουβέντους, αντέχοντας μόλις πέντε μήνες.
Αλμέιδα, Βιτόρια, Λουτσέσκου
Ποιος από τους τρεις προπονητές εργάζεται σε σύλλογο με πλάνο όπως η Μπολόνια. Ποιος από τους τρεις είναι μέρος ενός πρότζεκτ, το οποίο θα γεμίσει τον οπαδό της εκάστοτε ομάδας με την ασφάλεια πως «αυτοί ξέρουν τι κάνουν, ας τους δείξουμε εμπιστοσύνη». Κανείς. Γι αυτό και η συζήτηση γύρω από το όνομά τους για το αν θα είναι και του χρόνου στον πάγκο των ομάδων τους.
Το κριτήριο δεν θα έπρεπε να είναι η 2η θέση αλλά το πρότζεκτ. Και τέτοιο δεν υπάρχει, ούτε στην ΑΕΚ, ούτε στον Παναθηναϊκό αλλά ούτε στον ΠΑΟΚ. Ας πάρουν το παράδειγμα της Μπολόνια. Δεν είναι κακό να μαθαίνεις από τον άλλο. Κακό είναι να είσαι αγύριστο κεφάλι…
bnsports.gr