Με οικογένειες να φροντίσουν και λίγες ευκαιρίες για πλήρη απασχόληση στο ποδόσφαιρο γυναικών, δεν είναι κάτι εύκολο. «Αν ένας προπονητής της Premier League χάσει τη δουλειά του, είναι οικονομικά άνετος , εμείς δεν είμαστε», δήλωσε στο BBC Sport ο πρώην προπονητής της Λίβερπουλ, Ματ Μπίαρντ.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η αποχώρηση ενός προπονητή από μια ομάδα δεν είναι ποτέ εύκολη. Ωστόσο, όταν το ποδόσφαιρο γυναικών συνδυάζεται με περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες και το μέλλον είναι γεμάτο αβεβαιότητα, η κατάσταση γίνεται πολύ πιο περίπλοκη. Ο πρώην προπονητής της Λίβερπουλ, Ματ Μπίαρντ, βιώνει αυτή την πραγματικότητα, καθώς η καριέρα του βρέθηκε σε σταυροδρόμι μετά την αποχώρησή του από την ομάδα.
Ο Μπίαρντ απολύθηκε από τη Λίβερπουλ στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από τέσσερα χρόνια στη δεύτερη θητεία του. Παρά τις επιτυχίες που είχε καταφέρει, όπως η κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων WSL και η άνοδος από την Championship το 2022, η απομάκρυνσή του ήρθε σε μια στιγμή που δεν μπορούσε να προετοιμαστεί για το επόμενο βήμα του. Με μια οικογένεια να στηρίξει και δύο παιδιά να μεγαλώσει, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Η οικονομική αβεβαιότητα στον κόσμο του ποδοσφαίρου γυναικών
«Αν ένας προπονητής της Premier League χάσει τη δουλειά του, μπορεί να είναι οικονομικά άνετος. Εμείς, όμως, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια», λέει ο 47χρονος προπονητής στο BBC Sport. Η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει στην επόμενη επαγγελματική του κίνηση τον αναγκάζει να κοιτάξει σε όλες τις δυνατές επιλογές.
Η επιθυμία του να παραμείνει στο ποδόσφαιρο είναι αδιάκοπη, αλλά η πραγματικότητα είναι... σκληρή. «Χρειάζομαι ένα πλάνο Α και ένα πλάνο Β. Θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι στο ποδόσφαιρο, αλλά αν δεν βρω κάτι, δεν υπάρχουν πολλές θέσεις για προπονητές στο ποδόσφαιρο γυναικών στην Αγγλία», παραδέχεται.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί να επιστρέψει σε άλλες δουλειές εκτός του αθλητισμού, όπως η να γίνει μεσίτης ,αν και, όπως λέει, αυτό θα ήταν το έσχατο σενάριο.
Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα που βιώνει, ο Μπίαρντ παραμένει αισιόδοξος και αποφασισμένος να επιστρέψει στον χώρο. «Έχω το UEFA Pro Licence και πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Υπάρχουν άλλοι ρόλοι που θα μπορούσα να εξετάσω, όπως τεχνικός διευθυντής ή διευθυντής αθλητικού σχεδιασμού», λέει.
Παράλληλα, σκέφτεται και τη δυνατότητα να ασχοληθεί με σεμινάρια απόδοσης ή ακόμη και να δημιουργήσει podcast για το ποδόσφαιρο.
Οι προκλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη
Με τον χρόνο να περνά και τον ίδιο μακριά από τους πάγκους, ο Μπίαρντ αναλογίζεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο γυναικών σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Αγγλία ειδικότερα. Η ανάπτυξη του αθλήματος έχει σημειώσει άλματα, αλλά η οικονομική ανισότητα παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο. Παρά τα μεγάλα χρήματα που ξοδεύουν ομάδες όπως η Τσέλσι, οι μικρότερες ομάδες παλεύουν να ανταγωνιστούν με ίσους όρους.
«Προφανώς, η Τσέλσι έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα για δύο παίκτριες από ό,τι εμείς για ολόκληρο το ρόστερ μας. Είναι απίστευτο», λέει χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των οικονομικών ανισοτήτων. Αν και η κατάσταση αυτή τον ανησυχεί, πιστεύει ότι η πρόοδος μπορεί να έρθει αν οι ομάδες βρουν τρόπους να επενδύουν με μέτρο, χωρίς να χάνουν την επαφή τους με τους φιλάθλους.
gazzetta.gr
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανόρθωση, ζητάει για μία ακόμη φορά την στήριξη του κόσμου της με την αγορά εισιτηρίου διαρκείας, τονίζοντας πως τα επόμενα 24ώρα θα είναι κρίσιμα για το μέλλον του Συλλόγου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
19/05 @ 09:44
Ο Φραντσέσκο Φαριόλι ξέσπασε σε κλάματα μετά το τέλος του αγώνα του Άγιαξ με την Τβέντε και τον χαμένο τίτλο του.
19/05 @ 00:30
Η Βιγιαρεάλ νίκησε 3-2 την Μπαρτσελόνα στο «Μονζουίκ» και εξασφάλισε το τελευταίο εισιτήριο από τη La Liga για το Champions League, ενώ η Λεγανές συνεχίζει να ελπίζει για την παραμονή.
19/05 @ 00:18
Αυτόν τον τίτλο ποιος θα τον πάρει; Η Νάπολι ή μήπως η Ίντερ; Δείτε τα δεδομένα ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής στη Serie A.
19/05 @ 00:10
Δείτε τι συμβαίνει στην Premier League αναφορικά με την έξοδο στο Champions League αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
18/05 @ 23:56
Η Νάπολι «γκέλαρε» (0-0) στην έδρα της Πάρμα, η Ίντερ έστειλε πίσω το... δώρο με ισοπαλία (2-2) με τη Λάτσιο, και οι «παρτενοπέι» είναι έτοιμοι να σηκώσουν πρωτάθλημα!
18/05 @ 23:44
Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ κατάφερε να πιάσει κορυφή στην Κροατία, ωστόσο λόγω ενός ιδιαίτερου κανονισμού, δεν κρατά την τύχη στα χέρια της...
BEST OF THEMASPORTS