Ανακοίνωσε live την ολοκλήρωση της μετακόμισης του στην Ανόρθωση! (ΒΙΝΤΕΟ)
Καλεσμένος στην αποψινή εκπομπή «Goal n’ Roll» της Cytavision, ήταν ο νέος Αθλητικός Διευθυντής της Ανόρθωσης, Απόστολος Μακρίδης, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα...
Ακολουθήστε μας στο Google news
Μέχρι πρότινος τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούσαν τη μεγαλύτερη και αδιαμφισβήτητη πηγή εσόδων για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, όμως την τελευταία πενταετία η ρότα τείνει να αλλάξει. Οι εμπορικές συμφωνίες - είτε αυτές μεταφράζονται ως χορηγίες, είτε ως πωλήσεις φανελών κ.τ.λ - έχουν παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 39% σε επίπεδο εσόδων για τις ποδοσφαιρικές ομάδες παγκοσμίως, τη στιγμή που τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων έχουν αυξηθεί με τη σειρά τους κατά 32%.
Αντιθέτως τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχουν παρουσιάσει μια μηδαμινή αύξηση του 3% την τελευταία πενταετία, με την τελευταία οικονομική έκθεση της UEFA να επιβεβαιώνει το νέο... trend για τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Η δύναμη της φανέλας πλέον έχει περάσει σε νέα δυναμική και οι χορηγοί πληρώνουν αδρά για να φιγουράρουν το όνομά τους πάνω σε παίκτες παγκόσμιας κλάσης.
Ποιες ωστόσο είναι οι ομάδες με τις καλύτερες χορηγικές συμφωνίες γύρω από τη φανέλα τους και ποια είναι ακριβώς τα ποσά που «παίζονται» γύρω από τέτοιες συμφωνίες; Όπως και σε άλλα επίπεδα, η κορυφή ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης! Οι Μαδριλένοι χάρη σε συμφωνίες με Adidas, Fly Emirates και HP συγκεντρώνουν συνολικά το ποσό των 260 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από χορηγίες για τη φανέλα, 60 εκατομμύρια δηλαδή περισσότερα από τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Το βάθρο συμπληρώνει η Μπαρτσελόνα που αποδεικνύει την κυριαρχία των ισπανικών ομάδων στις πρώτες θέσεις, αλλά όχι και σε ολόκληρο το Top-10. Η Αγγλία εξάλλου με πέντε ομάδες (Γιουνάιτεντ, Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τότεναμ) κυριαρχεί στη σχετική λίστα, η οποία συμπληρώνεται από τις Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν.
Οι δέκα ομάδες με τα περισσότερα έσοδα από φανέλες:
Δυο περιπτώσεις που ξεχωρίζουν σχετικά με τις χορηγικές τους συμφωνίες γύρω από τις εμφανίσεις τους είναι οι Τσέλσι και Ντόρτμουντ, καθεμιά για πολύ διαφορετικούς λόγους. Οι Λονδρέζοι αποτελούν τη μοναδική ομάδα του Top-10 της Ευρώπης με τα περισσότερα έσοδα ανά έτος που δεν εμφανίζεται σε καμία εξέχουσα θέση των κατατάξεων με τα καλύτερα έσοδα γύρω από εμπορικά deals.
Κι ο λόγος είναι απλός: Τον προηγούμενο Μάιο το συμβόλαιο με την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία «Infinite Athletic» ολοκληρώθηκε χωρίς ανανεωθεί και η απογοητευτική σεζόν της Τσέλσι δεν της επέτρεψε να δεχτεί μια οικονομική πρόταση ανάλογη με εκείνη των Αμερικανών. Οι Μπλε απαιτούν τουλάχιστον 47 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος - το ποσό δηλαδή που λάμβαναν από την προηγούμενη συμφωνία - προκειμένου να αποκτήσουν νέο χορηγό στη φανέλα τους, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί από τη νέα σεζόν.
Κι όσο για τη Ντόρτμουντ; Οι Βεστφαλοί κινούνται σε τελείως διαφορετικό επίπεδο! Η γερμανική ομάδα έχει καταφέρει να προσάψει δυο εμπορικές συμφωνίες για χορηγία στη φανέλα της, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ διοργανώσεων. Στο Champions League προωθεί την «Evonik» σε συμφωνία ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στη Bundesliga φιγουράρει το όνομα της «1&1», η οποία προσφέρει στη Ντόρτμουντ 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Σύνολο δηλαδή 60 εκατομμύρια ετησίως για τους Γερμανούς που παίζουν μπάλα σε.... διπλό ταμπλό.
Ανά τομέα, το 15% των χορηγιών στις φανέλες στα 20 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα προέρχεται από στοιχηματικές εταιρείες, 12% από λιανικό εμπόριο, 12% από επαγγελματικές υπηρεσίες, 10% από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, 10% από οικονομικές υπηρεσίες και ακόμα 10% από αλυσίδες τροφίμων.
Στην Premier League το 52% των συνολικών χορηγιών ανήκει σε στοιχηματικές εταιρείες, αν και το λεγόμενο «Big-Six» έχει επιλέξει έναν... διαφορετικό δρόμο μακριά από χορηγίες με εταιρείες που εμπλέκονται με τον χώρο του στοιχήματος. Κυριαρχούν ωστόσο στα περισσότερα πρωταθλήματα και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
gazzetta.gr