Έχασε τεράστια ευκαιρία, αλλά και ο ένας βαθμός μπορεί να την στείλει στην εξάδα!
Έχασε τεράστια ευκαιρία χθες βράδυ η Ανόρθωση κόντρα στην ΕΝΠ για να βρεθεί σε θέση ισχύος για την εξάδα, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε του Β' γύρου...
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η απόφαση του Κωνσταντίνου Καρέτσα να επιλέξει την Εθνική της Ελλάδας κι όχι εκείνη του Βελγίου αποτελεί δεδομένα μία χαρμόσυνη είδηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο 17χρονος μεσοεπιθετικός της Γκενκ θεωρείται world class ταλέντο, με τους σκάουτ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων να τσεκάρουν διαρκώς την περίπτωσή του.
Μάλιστα, για να γίνει απόλυτα κατανοητό το μέγεθος του ταλέντου και της αξίας του, αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη στο Βέλγιο τον παρομοιάζουν με τον Κέβιν ντε Μπρόινε. Υπερβολική ή όχι η σύγκριση, το σίγουρο είναι πως ο Καρέτσας αποτέλεσε και αποτελεί ένα hot project για τους Βέλγους. Γι’ αυτό το λόγο και υπάρχουν έντονες επικρίσεις από τον κόσμο και τα Μέσα του Βελγίου για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεσή του οι διοικούντες την Ομοσπονδία. Στην ουσία, τη θεωρούν ως μία παταγώδη αποτυχία.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι η… ομάδα
Αντίθετα, από την πλευρά μας, οφείλουμε να εξάρουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η Ελληνική Ομοσπονδία. Από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Μάκη Γκαγκάτση και τον προπονητή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς μέχρι τους Βασίλη Τοροσίδη, Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Δημήτρη Παπαδόπουλο που στελεχώνουν σε θέσεις ευθύνης την Εθνική ομάδα. Είναι δεδομένο πως όλοι εργάστηκαν συντονισμένα, οργανωμένα και κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.
Δεν ήταν εύκολο. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς την αντιστρόφως ανάλογη πορεία που έχουν δύο προαναφερθείσες εθνικές ομάδες την τελευταία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος που πλησίασαν τόσο τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, όσο και γενικότερα την οικογένεια, με αποκορύφωμα το ταξίδι στο Γκενκ, έφερε αποτέλεσμα και εν τέλει το πολυπόθητο “ναι” του ποδοσφαιριστή να φορέσει το εθνόσημο.
Αυτή, βέβαια, δεν είναι η πρώτη επιτυχία των ανθρώπων της Εθνικής ομάδας, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη του Χρήστου Ζαφείρη που προτίμησε την Ελλάδα από τη Νορβηγία. Κι όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός: σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση.
Προφανώς και γίνεται καλή δουλειά τόσο από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς όσο κι από τους συνεργάτες του. Όπως είναι προφανές πως έχει καταστρωθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο που θα επιδιώξει να φέρει την Εθνική ομάδα στην επόμενη ημέρα σε αγωνιστικό επίπεδο.
Μία ζηλευτή Εθνική
Δεν είναι μόνο ο Καρέτσας και ο Ζαφείρης. Η Εθνική δείχνει πως είναι ικανή να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, αν ακολουθηθεί πιστά το πλάνο, διότι διαθέτει μία δεξαμενή νέων και ιδιαίτερα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, σε πολύ καλή ηλικία και με παραστάσεις από το top επίπεδο.
Το… depth chart της Εθνικής (για να χρησιμοποιήσουμε κι έναν μπασκετικό όρο) είναι ιδιαίτερα θελκτικό:
Στους τερματοφύλακες υπάρχουν οι Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Κωνσταντής Τζολάκης και Χρήστος Μανδάς.
Στην άμυνα ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των Γιώργου Βαγιαννίδη, Λάζαρου Ρότα, Παντελή Χατζηδιάκου, Πάνου Ρέτσου, Ντίνου Μαυροπάνου, Κωνσταντίνου Κουλιεράκη, Κώστα Τσιμίκα και Δημήτρη Γιαννούλη.
Στη μεσαία/επιθετική γραμμή υπάρχουν οι νεαροί Χρήστος Μουζακίτης, Χρήστος Ζαφείρης, Κωνσταντίνος Καρέτσας, Γιάννης Κωνσταντέλιας, Χρήστος Τζόλης, αλλά και οι πιο έμπειροι Μανώλης Σιώπης, Δημήτρης Κουρμπέλης, Τάσος Μπακασέτας, Δημήτρης Πέλκας, Γιώργος Μασούρας και Πέτρος Μάνταλος.
Ενώ και στη θέση του φορ όχι μόνο δεν υπολειπόμαστε αλλά πρωταγωνιστούμε με παίκτες όπως είναι οι Φώτης Ιωαννίδης, Βαγγέλης Παυλίδης, Τάσος Δουβίκας, Μπάμπης Κωστούλας, Στέφανος Τζίμας και (αν επιστρέψει σε υψηλά στάνταρ) και ο Γιώργος Κούτσιας.
Το μείγμα έμπειρων και νεαρότερων ποδοσφαιριστών είναι -το λιγότερο- ενδιαφέρον. Κι ακόμα κι αν κάποιοι θεωρούν πως παίκτες 30+ ετών δεν πρέπει να καλούνται ή να αγωνίζονται βασικοί, εκείνος που έχει τον τελικό λόγο είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς που γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα πόσο σημαντικό είναι να γίνει η ομαλή μετάβαση στην Εθνική της επόμενης δεκαετίας. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Αυτοί που έρχονται και η εγγύηση στον πάγκο
Επιπλέον, δεν είναι μόνο οι προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, όχι τόσο… εμπορικές, όπως ο Γιώργος Κάτρης του Παναθηναϊκού (που αγωνίζεται δανεικός στον Λεβαδειακό), ο Τριαντάφυλλος Τσάπρας του Λεβαδειακού, ο Γιώργος Λιάβας του Παναιτωλικού, ο Δημήτρης Καλοσκάμης του Ατρομήτου, καθώς κι άλλοι παίκτες από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, όπως είναι ο Αντώνης Παπακανέλλος και ο Σταύρος Πνευμονίδης.
Το σημαντικότερο όλων είναι πως η Εθνική διαθέτει πλέον έναν προπονητή στον πάγκο που μπορεί να εμπνεύσει, να πείσει (αν χρειαστεί) και να πορώσει τους παίκτες του. Πριν από δύο χρόνια, τέτοιες ημέρες, είχε ζητήσει σε συνέντευξη Τύπου μετά από ένα ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός να “μην υποτιμάτε την ομάδα μου”. Το ίδιο ισχύει πλέον και με την Εθνική ομάδα του. Όχι μόνο δεν γίνεται να υποτιμάς αυτό που χτίζεται και έχει ορίζοντα -τουλάχιστον- τετραετίας, αλλά οφείλεις να το στηρίξεις με όλες σου τις δυνάμεις.
Διότι η μαγιά υπάρχει, το ταλέντο υπάρχει ο προπονητής υπάρχει και λείπουν μόνο οι επιτυχίες. Που όπως φαίνεται δεν θα αργήσουν να έρθουν.
Πηγή: sport24.gr