ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ Τσάμπιονς Λιγκ: Τα διπλά της Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα - Η τριάρα της Μπάγερν Μονάχου
Δείτα τα στιγμιότυπα από τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ που έγιναν την Τετάρτη 5 Μάρτίου για την φάση των "16".
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε για μια εξαετία στο λιμάνι του Πειραιά και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι πάντα έδινε τον καλύτερο του εαυτό ακόμα και αν λοιδωρήθηκε από μερίδα των φίλων του Ολυμπιακού, ειδικά όταν αποκτήθηκε. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.
Γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου 1982 στην Ολίβα της Ισπανίας, ο Φουστέρ έδειξε από μικρή ηλικία την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε στις μικρές ομάδες της τοπικής ομάδας και το 2002 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα της Ολίβα, όπου έμεινε ως το 2004. Σε ηλικία 22 ετών, παίρνει μεταγραφή για τη Βιγιαρεάλ, ωστόσο, για την επόμενη τετραετία θα αγωνίζεται μόνο στη β’ ομάδα της Βιγιαρεάλ, βοηθώντας την να κατακτήσει την άνοδο στη Segunda Division το 2007. Στη Βιγιαρέαλ Β’ θα μείνει ως το 2008, όταν και θα τον αγοράσει η Έλτσε.
Καλού κακού, η Βιγιαρεάλ βάζει οψιόν επαναγοράς. Κανένας δεν τον πίστευε στο Κίτρινο Υποβρύχιο, αλλά δεν έχαναν και τίποτα βάζοντας την οψιόν στις 500.000 ευρώ. Ο Νταβίντ Φουστέρ πάει στην Έλτσε το 2008, η οποία αγωνιζόταν στην Segunda Division και κάνει παπάδες. 36 συμμετοχές και 13 γκολ, όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας. Η Βιγιαρεάλ, υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε, ενεργοποιεί την οψιόν επαναγοράς και ο Νταβίντ Φουστέρ επιστρέφει πλέον στην πρώτη ομάδα, όπου τη σεζόν 2009-2010 πραγματοποιεί 22 εμφανίσεις και σκοράρει 3 φορές.
Το καλοκαίρι του 2010 ο Ολυμπιακός αποκλείεται από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στα προκριματικά του Europa League. Ο νέος τότε πρόεδρος, Βαγγέλης Μαρινάκης, απολύει τον Έβαλντ Λίνεν και ξαναφέρνει στον Ολυμπιακό τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Και ο Βαλβέρδε, γνωρίζοντας τις ικανότητες του Νταβίντ Φουστέρ από την κοινή τους θητεία, πείθει τον Νταβίντ Φουστέρ να έρθει στην Ελλάδα. Αρχικά, ο Φουστέρ δεν ήθελε να έρθει στην Ελλάδα γιατί μόλις είχε αγωνιστεί στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και πίστευε ότι θα έχει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες. Ο Βαλβέρδε όμως του έδειξε πόσο τον υπολόγιζε στο πρότζεκτ που ήθελε να χτίσει και έτσι ο Φουστέρ ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010 (θα σκάσουμε αν δεν το πούμε αλλά η σχέση Βαλβέρδε-Φουστέρ μας θυμίζει Αναστασίου-Ατζαγκούν και Μπάγεβιτς-Αμπονσά).
Για να είμαστε ειλικρινείς, οι φίλοι του Ολυμπιακού αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τη μεταγραφή του Φουστέρ στον Ολυμπιακό. Ήταν ήδη 28 χρονών και είχε μόλις μία σεζόν σε κορυφαίο επίπεδο. Επίσης, κανείς δεν ήξερε (ούτε μάθαμε ποτέ) ποια ήταν η θέση που έπαιζε μέσα στο γήπεδο. Δεν ήταν τόσο τεχνίτης για να παίζει 10άρι, δεν είχε το εύκολο γκολ για να παίζει επιθετικός ή ψευτο9άρι, ούτε τόσο γρήγορος για να παίζει εξτρέμ. Κι όμως, ο Νταβίντ Φουστέρ αγωνίστηκε σε όλες αυτές τις θέσεις (όπως και 8άρι σε κάποια ματς) και πάντα έδινε και την ψυχή του.
Από τη πρώτη χρονιά καθιερώνεται ως βασικός στην ομάδα του Ολυμπιακού. Η πρώτη του χρονιά ήταν και η πιο παραγωγική με τους ερυθρόλευκους, σκοράροντας 13 γκολ σε 31 αγώνες που έπαιξε. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά αγαπήθηκε ακόμη περισσότερο. Ο Ολυμπιακός κατακτάει το νταμπλ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τερματίζει τρίτος στον όμιλο του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συνεχίζει στα νοκ-αουτ του Europa League, όπου με γκολ του Φουστέρ ο Ολυμπιακός αποκλείει την Ρούμπιν Καζάν, με γκολ του Φουστέρ στην Ρωσία.
Στη φάση των 16, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ουκρανική Μέταλιστ και παρόλο που νίκησε 0-1 μέσα στην Ουκρανία, τελικά χάνει 1-2 ενώ νικούσε με 1-0 στο Καραϊσκάκης ως το 80′. Σίγουρα μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να προχωρήσει τότε περαιτέρω στην Ευρώπη. Ο Φουστέρ πάντως ήταν βασικός και στα 2 ματς και έτρεχε πάνω κάτω στο γήπεδο.
Μετά τη φυγή του Ερνέστο Βαλβέρδε, θα περίμενε κανείς ότι ο Φουστέρ θα παραγκωνιζόταν. Είχε ήδη πατήσει τα 30. Ωστόσο, με το πείσμα του, την θέλησή του και το υποδειγματικό του ήθος, έδειξε πόσο αγαπάει τους Πειραιώτες. Είχε γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας και αυτό εκτιμήθηκε από τους επόμενους προπονητές, κυρίως τον συμπατριώτη του Μίτσελ. Το 2014, ενώ ήταν ήδη 32 χρονών, ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό για άλλα 2 χρόνια. Κάθε χρόνο ως τότε, είχε 30+ συμμετοχές.
Η σεζόν 2014-2015 ήταν η λιγότερο παραγωγική του και αυτό συνέβη και λόγω των τραυματισμών που άρχισε να έχει. Την επόμενη σεζόν, ο Μάρκο Σίλβα τον αφήνει εκτός λίστας του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά του δίνει παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ο Νταβίντ Φουστέρ τη σεζόν 2015-2016 θα παίξει συνολικά σε 16 παιχνίδια σκοράροντας 7 φορές.
Στις 15 Ιουνίου 2016, ο Νταβίντ Φουστέρ ανακοινώνει σε 3 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά) μέσω της σελίδας του στο facebook ότι δε θα παραμείνει άλλο στον Ολυμπιακό. Ένα μήνυμα γεμάτο συγκίνηση και πάθος, όπως ήταν και ο ίδιος αυτά τα χρόνια που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, σε κάμποσα μάλιστα ματς και ως αρχηγός του:
“Σε όλους εσάς,
Τη σεζόν 2016-2017 ο Νταβίντ Φουστέρ υπέγραψε συμβόλαιο με την Χετάφε, η οποία αγωνιζόταν τότε στην Σεγούντα Ντιβιζιόν. Αγωνίστηκε σε 19 ματς με την Χετάφε, τη βοήθησε να κερδίσει την άνοδο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και έπειτα ανακοινώσε την απόσυρση του από τα γήπεδα. Αλλά δε σταμάτησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, καθώς πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή από την UEFA ενώ εργάστηκε και στις ακαδημίες της Βαλένθια.
O Νταβίντ Φουστέρ αγάπησε και αγαπήθηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού όσο λίγοι ποδοσφαιριστές, όχι μόνο ξένοι αλλά και Έλληνες. Δεν ήταν ο φαντεζί παίχτης που θα ξεσήκωνε με τις ατομικές του ενέργειες. Αλλά ήταν ο παίχτης που θα έτρεχε πιο πολύ απ’όλους και θα μάτωνε για τη φανέλα. Και τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές σπανίζουν στις μέρες μας.
cult24.gr