Η εκδήλωση του Μιχάλη Χατζηπαντέλα και το ντοκιμαντέρ για το κυπριακό ποδόσφαιρο και τα 50 χρόνια προσφυγιάς
Ακολουθήστε μας στο Google news
Σε ένα νοσταλγικό συναπάντημα εξελίχθηκε η εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «50 Χρόνια Προσφυγιάς, Κυπριακό Ποδόσφαιρο: Citius - Altius - Fortius»! Ήταν μια πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, που ξύπνησε τον νόστο για τις κατεχόμενες περιοχές μας και μαζί τον πόνο που άφησε πίσω του ο ξεσπιτωμός από την τουρκική εισβολή του 1974.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ευρωκοινοβούλιο, με ισχυρότερο εφόδιο, τη νοσταλγία και τις αναμνήσεις τιμήθηκε η προσφυγιά, ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» τους, ο νέος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κώστας Καδής, η Πρέσβης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χριστίνα Ράφτη, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ολλανδία και το Βέλγιο, Δρ. Σπύρος Αττάς και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, Λουκάς Φουρλάς, Κώστας Μαυρίδης, Γιώργος Γεωργίου και Γεάδης Γεάδη. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, η πλειονότητα των Ελλαδιτών Ευρωβουλευτών όλων των παρατάξεων, καθώς επίσης και Ευρωβουλευτές από τη Γερμανία, την Iσπανία και την Πορτογαλία.
Στην ομιλία του, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, τόνισε ότι ήταν αφιερωμένη στις θυσίες των ηρώων μας. Ο κυπριακός αθλητισμός πλήρωσε βαρύ τίμημα στην εισβολή του 1974. Εκτός από τους 34 πεσόντες και αγνοούμενους του αθλητισμού από την τουρκική θηριωδία, εκατοντάδες, χιλιάδες ψυχές αναζήτησαν και ακόμη αναζητούν τη λύτρωση. Ανέφερε, επίσης, ότι εκείνη την περίοδο η ομάδα έπαιξε το ρόλο της οικογένειας ως η πυξίδα που μας καθοδηγεί.
Σε πρώτη προβολή προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ με οπτικοακουστικό υλικό και μαρτυρίες από πολλές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, με εμπειρίες και βιώματα, όπως η αιχμαλωσία σε τουρκικές φυλακές καθώς επίσης και αθλητές, η οικογένεια των οποίων ξεκληρίστηκε. Οι εικόνες, από τον αγώνα επιβίωσης του προσφυγικού κόσμου, συγκλόνισαν και συγκίνησαν, έστω κι αν έχουν περάσει 50 ολόκληρα χρόνια. Οι πλείστοι παρευρισκόμενοι με δάκρυα στα μάτια χειροκρότησαν θερμά την προσπάθεια του προσφυγικού κόσμου να επιβιώσει και ιδιαίτερα τις 50 ποδοσφαιρικές μορφές του κυπριακού ποδοσφαίρου που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, ειδικά για την εκδήλωση.
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο που επέλεξα να είμαι ανάμεσα σε ανθρώπους που έβαλαν την ποδοσφαιρική σφραγίδα τους στη διαδρομή της πατρίδας μας τα τελευταία πενήντα χρόνια. Πενήντα χρόνια προσφυγιάς, ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα σε θρύλους του κυπριακού ποδοσφαίρου, οι οποίοι φύλαξαν Θερμοπύλες και την ίδια ώρα έδωσαν νόημα και χρώμα στη ζωή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηπαντέλα.
Στο τέλος της εκδήλωσης, στο πρόσωπο των 50 ποδοσφαιρικών μορφών της Κύπρου, τιμήθηκε η ανιδιοτελής προσπάθειά τους στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχόμενων περιοχών μας. Απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες της εκδήλωσης, ως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την προσφορά τους στην αναγέννηση του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών Απόστολος Μάντζιος έχει επιλέξει 26 ποδοσφαιριστές στην κλήση για τους αγώνες με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στις 6 και 10 Ιουνίου, εκτός έδρας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
09/05 @ 19:21
Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Λάρνακας και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης Λάρνακας διοργανώνουν Αθλητική Ημερίδα & Fun Day, αφιερωμένη στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.
21/04 @ 09:13
Το Πάσχα, μια εποχή που παραδοσιακά συνδέεται με εορτασμούς, συγκεντρώσεις και έθιμα, δυστυχώς φέτος αναδείχθηκε ως μια περίοδος επικίνδυνης αταξίας και βίας, με την κυπριακή κοινωνία να θρηνεί τον θάνατο του 22χρονου Ντάνιελ και να καταγράφει σοβαρά επεισόδια βίας εναντίον αστυνομικών, καθώς και τραυματισμούς από κροτίδες.
16/04 @ 07:49
Πριν 50 χρόνια είχαν ξεκινήσει τα έργα για ανέγερση του Μακαρείου Σταδίου. Ολυμπιακό Στάδιο θα το «βάπτιζαν», ωστόσο μετά τον θάνατο του Αρχιεπίσκοπου Μακαρείου τον Αύγουστο του 1977, του έδωσαν το όνομα του…
26/02 @ 13:14
Σοκαριστικές οι εικόνες από τον χώρο όπου εντοπίστηκαν νεκροί δύο άνδρες στην Επισκοπή Λεμεσού.
26/02 @ 09:21
Νεκροί εντοπίστηκαν δύο άντρες σε δωμάτιο διαμερίσματος στην Επισκοπή.
10/02 @ 11:00
Δύο χρόνια κλείνουν στις 12 Φεβρουαρίου από την ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη ως νικητή στις Προεδρικές Εκλογές του 2023.
BEST OF THEMASPORTS