ΑΠΕΔΡΑΣΑΝ και... ελπίζουν Άρης και Ομόνοια
Με δύο αναμετρήσεις έπεσε η αυλαία της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news
O Εθνικός είχε ανέκαθεν μία δυναμική από το ξεκίνημα των διοργανώσεων της ΕΠΟ, με αποκορύφωμα φυσικά την κατάκτηση του Κυπέλλου τη σεζόν 1932-33. Ο Ολυμπιακός διέθετε περισσότερους φιλάθλους (μην φανταστείτε ότι ήταν… μιλιούνια εκείνα τα χρόνια), αλλά κι η «κυανόλευκη» ομάδα του Πειραιά είχε τον κόσμο της. Καμία σχέση με μεταγενέστερα χρόνια.
Όταν ο Δημήτρης Καρέλλας ανέλαβε τα ηνία, ο σύλλογος έκανε πορεία πρωταθλητισμού και απείλησε έμπρακτα να σπάσει την κυριαρχία της τρομερής ομάδας που διέθετε ο «ερυθρόλευκος» συμπολίτης κατά τη δεκαετία του 1950.
Τη σεζόν 1955-56, οι κανονισμοί προέβλεπαν ότι η ΕΠΣ Πειραιώς θα έβγαζε δύο εισιτήρια από το τοπικό πρωτάθλημα.
Ο Εθνικός ακολούθησε τον Ολυμπιακό ως δεύτερος, ενώ το ίδιο συνέβη και στη συνέχεια, δηλαδή στον Νότιο όμιλο της β’ προκριματικής φάσης.
Αυτό το «1-2» δεν έσπασε ούτε στην τελική φάση, αν και οι «κυανόλευκοι» έχασαν για μόλις έναν βαθμό το πρωτάθλημα από τους «ερυθρόλευκους».
Πάντως κατέλαβαν τη 2η θέση άκοπα, επειδή ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε στον σχετικό αγώνα κατάταξης.
Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, η τρίτη ομάδα της ΕΠΣ Πειραιώς θα έδινε μπαράζ με εκείνη της ΕΠΣ Μακεδονίας για το τελευταίο εισιτήριο της τελικής φάσης.
Ο Εθνικός έθεσε νοκ-άουτ τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, αλλά οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι μπορεί να φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.
Κι όμως. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά αποδεικνύεται τρανός ανταγωνιστής. Κερδίζει συνεχώς σε δημοφιλία, όχι μόνο λόγω των επιδόσεών του στους αγωνιστικούς χώρους.
Ήταν η περίοδος που στην Αθήνα και στον Πειραιά γίνονταν συνεχώς διαδηλώσεις υπέρ του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων, με το σύνθημα «Ε-Ε-Ένωσις» να έχει την τιμητική του.
Οι παράγοντες Δημήτρης Καρέλλας, Νίκος Μουρκάκος και Νίκος Δαμοράκης εισηγούνται να ραφτεί ο χάρτης του νησιού στη φανέλα, κίνηση που εκτιμήθηκε από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη της εποχής.
Βέβαια τότε δεν ήταν τεταμένο το κλίμα μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ουγγαρία, απόρροια της εξέγερσης κατά της σοβιετικής εξουσίας.
Τα γεγονότα υποχρέωσαν τη φοβερή Χόνβεντ να αντιμετωπίσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο ουδέτερο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, στη ρεβάνς του 1ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Το 3-3 αποδείχθηκε κατώτερο της ήττας του «Σαν Μαμές» (3-2), με συνέπεια η παρέα των Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κότσις, Ζόλταν Τσίμπορ και Γιόζεφ Μπόζικ να αποκλειστεί.
Οι Ούγγροι αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά τον επαναληπτικό και τότε μπήκε ο σπόρος μιας ιστορίας που θα μνημονεύεται για πάντα από τους Έλληνες φιλάθλους.
Κεντρικό της πρόσωπο είναι ο Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος αρχικά έλαβε μέρος σε κάποια ανεπίσημα φιλικά επί ισπανικού εδάφους και εν συνεχεία σε περιοδεία στη Νότια Αμερική.
Κατόπιν μετέβη στη Βιέννη, όπου ο μάνατζερ Σωτήρης Βολωνάκης τον εντόπισε και τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα μαζί με αρκετούς συμπατριώτες του, προκειμένου να παίξουν σε φιλικές αναμετρήσεις.
Ο Πούσκας είχε υπογράψει προσύμφωνο με την αυστριακή Βίνερ, ωστόσο δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, επομένως προσωρινά μπήκε στον… πάγο.
Εν μέσω Μεγαλοβδομάδας του 1957, οι Ούγγροι άσοι καταφθάνουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και τυγχάνουν θερμής υποδοχής από φιλάθλους.
Τα ρεπορτάζ καλύπτουν κάθε κίνηση των ποδοσφαιριστών. Ο περίπατος στο κέντρο της πρωτεύουσας και η επίσκεψη στην Ακρόπολη, αποτυπώνονται στις στήλες των εφημερίδων. Το ίδιο και η πρώτη τους προπόνηση στο Στάδιο Καραϊσκάκη.
Το Μεγάλο Σάββατο ο Καρέλλας εμφανίζεται με τον Πούσκας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέναντι στη ρουμανική Προγκρεσούλ, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πάσχα.
Οι Ούγγροι μπαίνουν στο κλίμα των Ημερών. Επικρατεί παροξυσμός. Ο Εθνικός του Καρέλλα ταράζει τα νερά πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Το μεγαλύτερο «μπαμ» γίνεται όταν γνωστοποιείται η συμφωνία με πέντε συμπατριώτες του Πούσκας.
Τη Δευτέρα του Πάσχα, οι φιλοξενούμενοι του Καρέλλα συντρίβουν με 7-0 τον Εθνικό υπό το βλέμμα δεκάδων χιλιάδων θεατών στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Τρεις ημέρες αργότερα χάνουν με 2-1 από την Εθνική Ενόπλων. Aποδεικνύεται το τελευταίο τους ματς ως μικτή, καθώς αργότερα κάποιοι επαναπατρίζονται και κάποιοι παραμένουν στο εξωτερικό.
Το «κύκνειο άσμα» των Ούγγρων στην Αθήνα θέλει τον Πούσκας να μην έχει ρόλο παίκτη, αλλά υποψήφιου… διαιτητή. Συνοδευόμενος από τον παράγοντα των «κυανόλευκων», δίνει το «παρών» σε ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός για το Κύπελλο Πάσχα. Οι «πράσινοι» αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις και αργότερα επιστρέφουν με αναπληρωματικούς.
Τότε, όμως, είναι η σειρά του διαιτητή να πεισμώσει. Ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και δέχεται τις προτροπές των φιλάθλων να πάρει τη σφυρίχτρα! Τελικά, για την ιστορία, αυτό δεν συμβαίνει.
Στο μεταξύ, ο Καρέλλας διοργανώνει περιοδεία στην Αίγυπτο και ζητά άδεια από την ουγγρική ομοσπονδία για να χρησιμοποιήσει δύο από τους πέντε παίκτες, καθώς επίσης και τρία στελέχη της εθνικής Νέων.
Ωστόσο, έχει ξεπεράσει τα όρια και ενοχλεί. Η ΕΠΟ κάνει την αρχή, επιβάλλοντας δίμηνο αποκλεισμό με αναστολή και βαρύτατο πρόστιμο στον Εθνικό, επειδή οι συμφωνίες χαρακτηρίζονται ύποπτες για επαγγελματισμό. Επί της ουσίας η Ομοσπονδία ακυρώνει την άδεια που είχε δώσει στον πειραϊκό σύλλογο η κυβέρνηση περί τέλεσης φιλικών αναμετρήσεων με τους Ούγγρους.
Οι… κακές γλώσσες λένε ότι οι ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου θέλουν να κόψουν τα φτερά του Καρέλλα, ο οποίος σε διάστημα λίγων μηνών έχει γιγαντώσει σε δημοφιλία την ομάδα του.
Από τη στιγμή που η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ο Εθνικός αναμένεται να κερδίσει την έφεση. Δεν γινόταν να αποδειχθεί ότι οι πέντε παίκτες ήταν επαγγελματίες. Εξάλλου μόνο ερασιτέχνες λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως είχαν κάνει κι εκείνοι το 1952 στη Φινλανδία, όταν κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο.
Παράλληλα, όμως, ένας ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής προβαίνει σε καταγγελία περί δωροδοκίας εις βάρος των παραγόντων των «κυανόλευκων».
Αυτομάτως, ο ανασταλτικός χαρακτήρας της τιμωρίας περί επαγγελματισμού δεν υφίσταται και η ποινή γίνεται άμεσα εκτελεστέα.
Μικρή λεπτομέρεια: Ο Εθνικός είχε ηττηθεί με 2-1 σε εκείνο το ματς με την Προοδευτική! Τελικά ο παίκτης αναιρεί την καταγγελία. Μία υπόθεση με μπόλικο παρασκήνιο και ερωτήματα…
Η ζημιά, πάντως, έχει ήδη γίνει. Οι «κυανόλευκοι» τιμωρούνται με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών. Ως τότε βρίσκονταν στη 2η θέση με -2 από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό, πριν από το μεταξύ τους ντέρμπι. Τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν.
Παράλληλα, ο Καρέλλας προσφεύγει στα πολιτικά δικαστήρια και αξιώνει υπέρογκη αποζημίωση για τη ματαίωση της περιοδείας στην Αίγυπτο. Αποτέλεσμα; Να αποκλειστεί ο Εθνικός για έναν χρόνο από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα!
Η ομάδα χάνει στα «χαρτιά» τους τελευταίους τέσσερις αγώνες και εν τέλει καταλαμβάνει την 6η θέση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της σεζόν 1956-57.
Το καλοκαίρι η ποινή μειώνεται και ο σύλλογος συμμετέχει κανονικά στην επόμενη διοργάνωση. Τι να το κάνεις; Οι συμφωνίες του Καρέλλα έχουν ήδη διαλυθεί. Μαζί και η «χρυσή» ευκαιρία για έναν τέταρτο πόλο στο πάλαι ποτέ ΠΟΚ.
Τότε ήταν που άρχισε να συντηρείται ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς ποδοσφαιρικούς μύθους, δηλαδή η φερόμενη συμφωνία του ισχυρότατου παράγοντα με τους Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κότσις και Γκιούλα Γκρόσιτς.
Ο ίδιος ο «καλπάζων συνταγματάρχης» είχε αποκαλύψει ότι ο Καρέλλας φιλοδοξούσε να μετατρέψει τον Εθνικό σε ευρωπαϊκή δύναμη. Από πουθενά, πάντως, δεν προέκυπτε ότι οι δύο πλευρές είχαν δώσει τα χέρια. Κανένας, όμως, δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ο πειραϊκός σύλλογος δεν δεχόταν εκείνη την πέρα για πέρα άδικη και εξοντωτική τιμωρία.
Υ.Γ. Την επόμενη σεζόν αμφότερα τα παιχνίδια του Εθνικού με την Προοδευτική για την τελική φάση του πρωταθλήματος διακόπηκαν εις βάρος των «κυανόλευκων», οι οποίοι δέχθηκαν και αφαίρεση 2 βαθμών
menshouse.gr