Σωφρόνης καλεί.... ΦΑΜΠΙΑΝΟ!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλει τον Φαμπι στην Εθνική
Ακολουθήστε μας στο Google news
Το γήπεδο στη Μια Μηλιά
Δύο μέρες μετά τα 23α γενέθλια της Ομόνοιας Λευκωσίας, στις 6 Ιουνίου 1971, αποφασίστηκε η ανέγερση του δικού της ιδιόκτητου γηπέδου. Το γήπεδο αποφασίστηκε να γίνει στη Μια Μηλιά, στην επαρχία Λευκωσίας. Το σωματείο της ομάδας αγόρασε 40 σκάλες γη, πρόεδρος του σωματείου την τότε περίοδο ήταν ο Τάκης Νικολαΐδης.
Το γήπεδο θα στέγαζε την ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά και τα άλλα τμήματα του σωματείου, όπως την πετόσφαιρα, την καλαθόσφαιρα, ενώ θα είχε και γήπεδο τένις. Το πλάνο του γηπέδου θα φιλοξενούσε περίπου είκοσι χιλιάδες θεατές.
Σταδιακά γίνονταν έργα για να είναι έτοιμο να στεγάσει την ομάδα στα επίσημα παιχνίδια. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες ήταν δυνατή μόνο οι προπονήσεις της ομάδας και η διεξαγωγή φιλικών αγώνων.
Η εξαγγελία της Ομόνοιας
Η αυτούσια εξαγγελία της Ομόνοιας μέσω της εφημερίδας «Αθλητική», όπου ανακοίνωνε την ανέγερση του γηπέδου και σχετικές πληροφορίες. Παράλληλα, καλούσε τον κόσμο για εθελοντική βοήθεια για την υλοποίηση του δικού της γηπέδου.
«Η ΟΜΟΝΟΙΑ θα ανεγείρει οπωσδήποτε το ιδιόκτητο στάδιό της. Όπως είναι γνωστό το σωματείο αγόρασε παρά τον 5ον μιλιοδείκτη του νέου δρόμου Λευκωσίας – Αμμοχώστου έκταση 40 στρεμμάτων με σκοπό την ανέγερση ιδιόκτητου σταδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου, στίβο για κλασσικά αγωνίσματα, γήπεδα βόλλεϋ, τέννις και μπάσκετ.
Παραλλήλως θα ανεγερθούν κερκίδες 20 χιλιάδων θέσεων. Φυσικά, η ανέγερση του σταδίου του σωματείου θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο θα εξαρτηθεί από διάφορους οικονομικούς παράγοντες. Πάντως, το όλο θέμα θα απασχολήσει εκτεταμένα τη Διοίκηση του Σωματείου πληροφορούμεθα ότι στάδιο τελικά θα ανεγερθεί βάσει της αρχικής πρόνοιας δια της οποίας, προβλέπεται η αποπεράτωσή του σε μικρό σύγχρονο στάδιο.
Επί του παρόντος στον χώρο αυτό θα δημιουργηθεί το γήπεδο προπονήσεων των ποδοσφαιριστών του Συλλόγου και οι εργασίες δια την κατασκευήν του θ’αρχίσουν σύντομα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα προσφύγει σωματείου όπως προσφέρουν εθελοντικήν εργασία για την ανέγερση του σταδίου».
Οι πρωταγωνιστές
Οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, για την ανέγερση του ιδιόκτητου γηπέδου. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας, Πέπης Ιακώβου, με καταγωγή από τη Μιά Μηλιά υπήρξε μεγάλη μορφή της ιστορίας της ομάδας.
Ο Πέπης Ιακώβου αγωνίστηκε στην Ομόνοια από το 1972, τότε η ομάδα αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική Ελλάδος. Καθώς εκείνη την περίοδο η εκάστοτε πρωταθλήτρια Κύπρου αγωνιζόταν την επόμενη περίοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία όπως ανέφερε: «Το γήπεδο στη Μια Μηλιά το χρησιμοποιούσαμε για προπονήσεις, ενώ αγωνιζόμασταν στο Παλιό ΓΣΠ. Μεγάλη ταλαιπωρία για εμάς τους ποδοσφαιριστές, που δεν είχαμε δικό μας γήπεδο», σημείωσε ο Πέπης Ιακώβου.
Ο κύριος Ιακώβου εξιστόρησε μάλιστα ότι ήταν ο τελευταίος που πέρασε από το γηπέδο της Ομόνοιας στη Μιά Μηλιά για να διασωθεί από τους Τουρκούς.
Η αναγκαιότητα ιδιόκτητου γηπέδου
Ο Πέπης Ιακώβου χαρακτήρισε την σημαντικότητα που υπήρχε για να έχει η Ομόνοια το δικό της γήπεδο, αφού το Παλιό ΓΣΠ, το χρησιμοποιούσα οι τέσσερις ομάδες της Λευκωσίας, Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακός και Ορφέας, «Υπήρχαν μέρες που πηγαίναμε προπόνηση όλες οι ομάδες, δεν μπορούσαμε να κάνουμε προπόνηση».
Ταυτόχρονα, το Παλιό ΓΣΠ δεν το χρησιμοποιούσα μόνο οι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι αθλητές στίβου «Στο παλιό ΓΣΠ έκαναν και άλλοι αθλητές μεγάλη ταλαιπωρία για έμας τους ποδοσφαιριστές,που δεν είχαμε δικό μας γήπεδο», πρόσθεσε ο Πέπης Ιακώβου.
Δείτε ΕΔΩ βίντεο από την προπόνηση της Ομόνοιας στη Μιά Μηλιά.
«Όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν»
Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών έγινε με εθελοντική εργασία των φιλάθλων της Ομόνοιας. Ο φίλαθλος της Ομόνοιας, Πανίκος Χατζησολωμού ανέφερε ότι δούλευαν κάθε Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν στο κτίσιμο του γηπέδου, «Πηγαίναμε με τα ποδήλατα μας από την Αγλαντζιά και βοηθούσαμε, μας έδιναν ένα σάντουιτς με αναψυκτικό και δωρεάν εισιτήριο για τον προπόνηση, επικρατούσε πανδαιμόνιο».
Ο Φ.Γ, επίσης φίλαθλος της Ομόνοιας θυμάται και αυτός τη βοήθεια που έδωσε για την εκπλήρωση του γηπέδου «Έκανα κι’ εγώ κάποια μεροκάματα στη Μια Μηλιά. Ως απλός εργάτης, ο ενθουσιασμός μας ήταν πολύ μεγάλος!». Χαρακτηρίζοντας πόσο σημαντικό ήταν για τους ίδιους τους φιλάθλους να έχει η ομάδα τους το το δικό της γήπεδο. Ο κόσμος δεν βοηθούσε μόνο με εργασίες, αλλά υπήρχε και εισφορά-έρανος, όπως ανέφερε ο κύριος Χατζησολωμού «Ταυτόχρονα γινόταν έρανος για το γήπεδο μέσω της εφημερίδας «Αθλητική»».
Η κατασκευή του σταδίου ξεκίνησε στα τέλη του 1971 και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1972 είχε ολοκληρωθεί ο στίβος. Αργότερα ήρθαν τα αποδυτήρια και η περίφραξη. Ήταν πραγματικά ένα έργο που θα άλλαζε την ιστορία της ομάδας.
Τα γεγονότα του 1974
Το πλάνο ήταν πως τον Σεπτέμβριο του 1974 θα γινόταν η φύτευση του χλοοτάπητα και η ηλεκτροδότηση του γηπέδου, έτσι οι «πράσινοι» θα ήταν έτοιμοι να μετακομίσουν οριστικά στο δικό τους σπίτι, στη Μια Μηλιά. Όμως, χάλασε τα σχέδια της Ομόνοιας, η τουρκική εισβολή. Έτσι, χάθηκε το γήπεδο προτού προλάβουν οι «πράσινοι» να το χαρούν στις επίσημες διοργανώσεις. Καταλήγοντας ο κύριος Χατζησολωμού, εξέφρασε τη λύπη του, «Δυστυχώς έγινε ο πόλεμος και δεν μπορέσαμε να το χαρούμε».
Σύμφωνα με τον νυν κοινοτάρχη της Μιας Μηλιάς, Ανδρέα Δημοσθένους, δεν αξιοποιήθηκε το γήπεδο από τα τουρκικά στρατεύματα. Ωστόσο, σπέρνουν μέσα στο χωράφι καλαμπόκι ενώ έχουν φυτέψει ελιές. «Το μόνο που φαίνεται σήμερα είναι η περίφραξη, όμως με την πάροδο του χρόνου έχει γκρεμιστεί». Παράλληλα, ο κύριος Δημοσθένους ανέφερε ότι απέναντι στην περιοχή γίνεται διαχωρισμός οικοπέδων από τις κατοχικές αρχές και κανείς δεν γνωρίζει, ποια θα είναι η τύχη του γηπέδου.
Το γήπεδο (και) της Μιας Μηλιάς, το οποίο έμεινε «βουβό» εδώ και 50 χρόνια περιμένοντας όπως όλους την επιστροφή στα κατεχόμενα μας εδάφη και «το φως τζείνης της μέρας πον να φέρει στον καθέναν τζαι δροσιάν τζαι ποσπασιάν...».