Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις σε Άγκυρα και Βερολίνο μετά την κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ να σχηματίσει το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, κατά τον πανηγυρισμό του δεύτερου γκολ της Τουρκίας απέναντι στην Αυστρία, στο Euro 2024.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Διπλωματικές διαστάσεις έχει λάβει, πλέον, ο πανηγυρισμός του 26χρονου Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ στον χθεσινό αγώνα του Euro με την Αυστρία.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας καταδίκασε τον χαιρετισμό των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, οδηγώντας Βερολίνο και Άγκυρα σε αντιπαράθεση.

"Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών δεν έχουν θέση στα γήπεδα μας. Το να χρησιμοποιείται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για να εκφράζονται ρατσιστικές χειρονομίες, είναι εντελώς απαράδεκτο" είπε και κάλεσε την UEFA να "διερευνήσει την υπόθεση και να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων".

Πρόσθεσε, δε, ότι οι "αρχές ασφαλείας της Γερμανίας παρακολουθούν στενά τους Τούρκους ακροδεξιούς εξτρεμιστές στη Γερμανία" και ότι οι Γκρίζοι Λύκοι "βρίσκονται υπό παρακολούθηση" από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Αντιδρώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Άγκυρα προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την επίσημη θέση του Βερολίνου.

Ο πανηγυρισμός και οι δηλώσεις του Ντεμιράλ
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ντερμιράλ, αφού πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του, έκανε τον χαιρετισμό των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε από το πρωί της Τετάρτης αρνητικά στη Γερμανία.

Ενδεικτικά, το περιοδικό SPIEGEL και η εφημερίδα Die Zeit αναφέρθηκαν στο περιστατικό επικρίνοντας την κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή, ενώ παρέθεσαν δηλώσεις του μετά τον αγώνα.

"Ο τρόπος που πανηγύρισα έχει να κάνει με την τουρκική μου ταυτότητα. Για αυτό έκανα αυτήν τη χειρονομία. Είδα ανθρώπους στο γήπεδο που έκαναν επίσης αυτήν τη χειρονομία. Είμαστε όλοι Τούρκοι, είμαι πολύ περήφανος που είμαι Τούρκος και αυτό είναι το νόημα αυτής της χειρονομίας", υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε:

"Ήθελα απλώς να δείξω πόσο χαρούμενος είμαι και πόσο περήφανος είμαι. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κρυφό μήνυμα".

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ποδοσφαιριστής μιμήθηκε με τα χέρια του δύο λύκους: Πρόκειται για τον παραδοσιακό χαιρετισμό των "Γκρίζων Λύκων", ενός δεξιού εξτρεμιστικού κι εθνικιστικού κινήματος στη γειτονική χώρα, που έγινε γνωστό -μεταξύ άλλων- για τη συμμετοχή του στην επίθεση στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

Ο εν λόγω χαιρετισμός, εκτός του ότι απαγορεύεται από τους κανονισμούς της UEFA, έχει κηρυχθεί εκτός νόμου στη Γερμανία και την Αυστρία.

Η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων χαρακτηρίζεται από τις γερμανικές αρχές ως άκρως εθνικιστική, αντισημιτική και ρατσιστική, που εχθρεύονται Κούρδους, Εβραίους, Αρμένιους και Χριστιανούς, όντας πεπεισμένη για την ανωτερότητα του τουρκικού έθνους.

Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν διαπράξει πολλές βιαιοπραγίες και δολοφονίες στο παρελθόν και ιδιαιτέρως κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ομοιογενούς κράτους όλων των τουρκικών λαών υπό τουρκική ηγεσία – από τα Βαλκάνια μέχρι τη δυτική Κίνα.

Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν, δε, ότι οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν περίπου 11.000 μέλη. Από αυτούς, περίπου 9.500 είναι οργανωμένοι σε ενώσεις.

Έρευνα της UEFA
Συγχρόνως, η UEFA ξεκίνησε έρευνα για τον χαιρετισμό του Ντεμιράλ.

"Για τον αγώνα μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας, που έγινε στη Λειψία, έχει ξεκινήσει έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 31 του Πειθαρχικού Κανονισμού της UEFA, σε σχέση με τη φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του παίκτη", σημείωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, προσθέτοντας ότι "περισσότερες πληροφορίες για το θέμα θα διατεθούν σε εύθετο χρόνο".

Πηγή: news247.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισπανία-Γερμανία: Γι’ αυτό δεν δόθηκε πέναλτι στο χέρι του Κουκουρέγια -ThemaSports
05/07 @ 22:48

Ισπανία-Γερμανία: Γι’ αυτό δεν δόθηκε πέναλτι στο χέρι του Κουκουρέγια

Η Γερμανία αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του Euro 2024 μετά την ήττα από την Ισπανία με 2-1 στην παράταση, ωστόσο στο 106′ τα «πάντσερ» φώναξαν για πέναλτι.

Το γαλλικό ρεσιτάλ από την άσπρη βούλα «στέρησε» το ευρωπαϊκό όνειρο των υπέροχων Κριστιάνο και Πέπε!-ThemaSports
05/07 @ 00:43

Το γαλλικό ρεσιτάλ από την άσπρη βούλα «στέρησε» το ευρωπαϊκό όνειρο των υπέροχων Κριστιάνο και Πέπε!

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Ρονάλντο ολοκληρώθηκε εδώ: Λίγο άδοξα, λίγο… όχι όπως θα έπρεπε με τον Φέλιξ να αστοχεί σε κρίσιμο πέναλτι και τους Γάλλους να εκτελούν τον Ντιόγο Κόστα! Πορτογαλία – Γαλλία 0-0 (3-5 στα πεν.) με τους «τρικολόρ» να πηγαίνουν στον ημιτελικό της Τρίτης (09/07, 22:00) με αντίπαλους τους Ισπανούς! Δυνατές εικόνες για τους «βουρκωμένους» Πέπε και Κριστιάνο!

Πορτογαλία - Γαλλία: Οι ενδεκάδες του δεύτερου προημιτελικού-ThemaSports
05/07 @ 21:14

Πορτογαλία - Γαλλία: Οι ενδεκάδες του δεύτερου προημιτελικού

Οι Ρομπέρτο Μαρτίνεθ και Ντιντιέ Ντεσάμπ έκαναν γνωστές τις ενδεκάδες με τις οποίες θα παρατάξουν την Πορτογαλία και την Γαλλία αντίστοιχα, για τη μεταξύ τους μάχη στα προημιτελικά του Euro 2024.

Σοκ στην Ισπανία: Τέλος το Euro για Πέδρι!-ThemaSports
05/07 @ 20:35

Σοκ στην Ισπανία: Τέλος το Euro για Πέδρι!

Παρόλο που η Ισπανία έχει όλα τα «φόντα» για να φτάσει ψηλά στο Euro, αυτό θα γίνει χωρίς τον Πέδρι.

Έβγαλε... νοκ άουτ τον Πέδρι ο Κρόος!-ThemaSports
05/07 @ 19:35

Έβγαλε... νοκ άουτ τον Πέδρι ο Κρόος!

Με απρόοπτο ξεκίνησε για την Ισπανία ο προημιτελικός του Euro ενάντια στη Γερμανία.

«Μηχανάκι» ο Σλοβένος άσος του Παναθηναϊκού: ΠΡΩΤΟΣ σε συνολικά χιλιόμετρα στο Euro!-ThemaSports
05/07 @ 18:28

«Μηχανάκι» ο Σλοβένος άσος του Παναθηναϊκού: ΠΡΩΤΟΣ σε συνολικά χιλιόμετρα στο Euro!

O Άνταμ Τσέριν ανέβασε κατακόρυφα τις ποδοσφαιρικές μετοχές του, χάρη στις εμφανίσεις του στο Euro με την Σλοβενία.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ