Σαν σήμερα, 14 Ιουνίου 1987, η Ελλάδα έκανε το θαύμα κόντρα στην Σοβιετική Ένωση, πήρε τη νίκη με 103-101 στον τελικό και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το SPORT24 θυμάται.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 14 Ιουνίου 1987. Η σταχτοπούτα Ελλάδα των θαυμάτων αντιμετωπίζει σε ένα κατάμεστο γήπεδο την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Η πορεία της ήταν ονειρεμένη, ωστόσο μία νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης μοιάζει αδύνατη. Για αυτή την ομάδα όμως αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν ήταν αδύνατο.

Στο EuroBasket του 1987 γράφτηκε ιστορία. Η αδύναμη Ελλάδα, μία ομάδα που είχε να επιδείξει μόνο μία 3η θέση σε EuroBasket, το μακρινό 1949 σε τουρνουά που είχε γίνει στην Αίγυπτο, αντιμετώπιζε ένα μεγαθήριο κι ας της έλειπε ο Αρβίντας Σαμπόνις: Την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση των 14 χρυσών μεταλλίων σε EuroBasket.

Οι λέξεις “υπέρβαση” και “θαύμα” έμοιαζαν ήδη λίγες για να περιγράψουν αυτό που συνέβαινε για αυτή την ομάδα, η οποία είχε ήδη αποκλείσει την (επίσης πανίσχυρη) Γιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς στον ημιτελικό. Θα έπρεπε να βρεθεί νέα λέξη αν τα κατάφερνε. Αυτό όμως ήταν το τελευταίο που απασχολούσε την ομάδα του Κώστα Πολίτη.

Μία ονειρεμένη εμφάνιση

Κόντρα στην Σοβιετική Ένωση η Ελλάδα έκανε το σχεδόν τέλειο παιχνίδι. Δεν έκανε κλεφτοπόλεμο, δεν κρύφτηκε στην άμυνα, έπαιξε κανονικό μπάσκετ. Έτρεξε όταν μπορούσε, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ικανότητα του Νίκου Γκάλη στο ανοιχτό γήπεδο. Παίκτες με την προσωπικότητα του Φασούλα, του Γιαννάκη και του Χριστοδούλου μίλησαν όταν χρειάστηκε. Παίκτες που δεν είχαν αντίστοιχη προβολή, όπως ο Καμπούρης, ο Ανδρίτσος και ο Ιωάννου βγήκαν μπροστά σε κρίσιμα σημεία, σημειώνοντας σημαντικούς πόντους.

Η Ελλάδα μπήκε στο παρκέ χωρίς φόβο. Έπαιξε το παιχνίδι της και στο τέλος του πρώτου μέρους βρέθηκε να προηγείται με 42-41. Στο δεύτερο μέρος συνέχισε στο ίδιο τέμπο, δεν πτοήθηκε όταν το παιχνίδι πήγε να στραβώσει.

Με τον αγώνα να κρέμεται σε μία κλωστή, ο Λιβέρης Ανδρίτσος είχε την ψυχραιμία να ευστοχήσει σε δύο βολές και να ισοφαρίσει σε 89-89, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Στο έξτρα πεντάλεπτο, η Ελλάδα βρέθηκε σε ένα σημείο να μην έχει πλέον τους Γιαννάκη και Φασούλα που είχαν αποβληθεί με 5 φάουλ. Ούτε αυτό την λύγισε όμως

Με το παιχνίδι να οδεύει προς το τέλος, με το σκορ στο 101-101, η Ελλάδα είχε την τελευταία επίθεση. Οι παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης έκαναν double-team στον Γκάλη, που πάσαρε στον Ανδρίτσο και αυτός στον Ιωάννου, ο οποίος σούταρε από την κορυφή της ρακέτας και αστόχησε.

Εκεί όμως βρέθηκε ο Αργύρης Καμπούρης που πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και κέρδισε το φάουλ. Με 4 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος του αγώνα, ο δυναμικός φόργουορντ του Ολυμπιακού ευστόχησε και στις δύο βολές. Η Σοβιετική Ένωση πρόλαβε να εκδηλώσει επίθεση, αλλά το σουτ του Γιοβάισα δεν βρήκε στόχο. Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Το τέλος της διοργάνωσης βρήκε τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Φασούλα στην καλύτερη πεντάδα του EuroBasket παρέα με τους Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και Σάσα Βολκόφ της Σοβιετικής Ένωσης και τον Αντρές Χιμένεθ των Ισπανών. Ήταν το ιδανικό φινάλε μίας ονειρεμένης πορείας για την Ελλάδα, που κατάφερε να κάνει θόρυβο σε όλο τον κόσμο.

ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έβρεξε τρίποντα στο ΣΕΦ για την Εθνική Ελλάδας που άρεσε, αλλά έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης!-ThemaSports
21/06 @ 22:11

Έβρεξε τρίποντα στο ΣΕΦ για την Εθνική Ελλάδας που άρεσε, αλλά έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης!

Έχοντας πολυφωνία στην επίθεση και προσανατολισμό στο γρήγορο παιχνίδι και τα μακρινά σουτ, επικρατώντας πάντως δύσκολα με 78-73 της Πολωνίας σε μια όμορφη ατμόσφαιρα στο φαληρικό γήπεδο.

Μπαρτζώκας: «Η επιτυχία μας τάισε τον Παναθηναϊκό...»-ThemaSports
21/06 @ 20:16

Μπαρτζώκας: «Η επιτυχία μας τάισε τον Παναθηναϊκό...»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο περιθώριο του σεμιναρίου προπονητών που διεξάγεται στη Γλυφάδα μίλησε για τη φετινή σεζόν, το σχόλιο του Αϊζάια Κάνααν και τον Παναθηναϊκό.

Το σχόλιο του Παναθηναϊκού για τον Βεζένκοφ: «Γελάμε»-ThemaSports
21/06 @ 13:06

Το σχόλιο του Παναθηναϊκού για τον Βεζένκοφ: «Γελάμε»

Διαβάστε πως σχολίασε ο Παναθηναϊκός πληροφορια για μεγάλη πρόταση για τον Σάσα Βεζένκοφ.

Εθνική: Εκτός ο Κώστας Σλούκας λόγω τραυματισμού-ThemaSports
21/06 @ 12:30

Εθνική: Εκτός ο Κώστας Σλούκας λόγω τραυματισμού

Ο Κώστας Σλούκας δεν θα ενισχύσει την προσπάθεια της Εθνικής για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, λόγω του προβλήματος τραυματισμού που αντιμετωπίζει.

Λορέντζο Μπράουν: Αυτό είναι το μυθικό συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό-ThemaSports
19/06 @ 23:59

Λορέντζο Μπράουν: Αυτό είναι το μυθικό συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό

Ο Λορέντζο Μπράουν (34 χρονών, 1.96 μέτρα) υπέγραψε στον Παναθηναϊκό AKTOR ένα μυθικό συμβόλαιο και θα φορά τα πράσινα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια (υπάρχει οψιόν επέκτασης για ακόμα ένα). Η προσθήκη του Μπράουν είναι σίγουρα ηχηρή και οι απολαβές του 34χρονου γκαρντ κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Επίσημο: Στον Ερυθρό Αστέρα για δύο χρόνια ο Κάνααν!-ThemaSports
19/06 @ 12:50

Επίσημο: Στον Ερυθρό Αστέρα για δύο χρόνια ο Κάνααν!

Την απόκτηση του Αϊζάια Κάνααν για τα επόμενα δύο χρόνια ανακοίνωσε ο Ερυθρός Αστέρας, λίγα λεπτά μετά μετά το αντίο του Ολυμπιακού στον Αμερικανό

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ