Το μεσημέρι εκείνο που οι φίλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δημιούργησαν κοινό μέτωπο κατά παικτών, διαιτητών και όχι μόνο θεωρώντας πως το ντέρμπι ήταν… στημένο. Πενήντα εννέα χρόνια απ’ όταν η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου στο γήπεδο της Λεωφόρου και οι «σπίθες» της τραγωδίας του Περού, αχνοφάνηκαν.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Χολιγουντιανή παραγωγή εν έτει 1964 στο κέντρο της Αθήνας, στο επίκεντρο του αστικού ιστού της πρωτεύουσας. Όχι δεν ήταν επιστημονικής φαντασίας αν και θα μπορούσε, εστιάζοντας κανείς στα επιμέρους σημεία της. Ήταν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, «ντέρμπι αιωνίων» για την ακρίβεια μια μέρα σαν και αυτή πριν από 59 χρόνια, με φόντο την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Εκεί που περίμενε καρτερικά η ΑΕΚ. Κι’ όμως την εξέλιξη αυτή κανείς δε μπορούσε να την σκεφτεί.

Σε μια εποχή όπου η ταυτόχρονη παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων στις κερκίδες ήταν απλά η καθημερινότητα, «πράσινοι» και «κόκκινοι» γέμισαν ασφυκτικά το γήπεδο της Λεωφόρου (περί τις 25 χιλιάδες) για να στηρίξουν τις προσπάθειες των παικτών. Έλα όμως που οδεύοντας προς το σφύριγμα της λήξης και με το σκορ στο 1-1, δεν έβλεπαν κάποια προσπάθεια που να τους ικανοποιούσε εκατέρωθεν και έτσι αποφάσισαν να πάρουν τη τύχη του ματς στα… χέρια τους με τρόπο βίαιο και καθόλα παρεμβατικό.
leoforos-4.webp

Όσο η κλεψύδρα της παράτασης κυλούσε (μονό ματς ο ημιτελικός), τόσο περισσότερο εξαγριωνόταν το κοινό στις εξέδρες. Για νωθρότητα, αδιαφορία και απάθεια των παικτών  έκαναν λόγο οι οπαδοί, την ίδια ώρα που τους χαρακτήριζαν «κλέφτες» και απατεώνες. Βλέπετε, το συγκεντρωμένο ποσό από τα εισιτήρια αποτελούσε τότε την κύρια πηγή εσόδου για έναν ζωντανό οργανισμό όπως οι ομάδες και μόλις οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στο συμπέρασμα της εσκεμμένης ισοπαλίας ούτως ώστε να παιχθεί και άλλος ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδος για τα ημιτελικά του θεσμού (αυτό ήταν το πρωτόκολλο σε περίπτωση μη εύρεσης νικητή), έγινε ο αγωνιστικός χώρος της Λεωφόρου, γης μαδιάμ.

Τα κιγκλιδώματα φυσικά δεν ήταν ικανά να συγκρατήσουν τον εξοργισμένο, με ό,τι έβλεπε ή τουλάχιστον θεωρούσε, κόσμο που πήδηξε στον αγωνιστικό χώρο για ανελέητο πλιάτσικο και κυνηγητό των πρωταγωνιστών. Οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού άφησαν την έχθρα τους στην… άκρη και έγιναν «ένα», μια γροθιά, στρεφόμενοι κατά των παικτών και των διαιτητών, οι οποίοι έτρεχαν να γλιτώσουν.
PAO-OSFP_1964-7.jpg

Η κοινή θεώρηση για στημένο παιχνίδι παράκαμψε τις όποιες αντίξοες συνθήκες (αφόρητη ζέστη) με τον κόσμο των δύο «αιωνίων» να… συμμαχεί ψάχνοντας για εξιλαστήρια θύματα. Για το καλό τους βέβαια πρόλαβαν και προστατεύθηκαν στα αποδυτήρια, «πλάθοντας» το σχέδιο απόδρασής του.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που μεταμφιέστηκαν για να μπορέσουν να βγουν από τα αποδυτήρια της Λεωφόρου και να εξέλθουν του κινδύνου. Αστυνομικοί, εισπράκτορες  μέχρι και… φροντιστές της ομάδας «βαφτίστηκαν» ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν.
PAO-OSFP_1964-4.jpg

Την ίδια ώρα η κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο ήταν δραματική. Οι οπαδοί είχαν… ξεχαρβαλώσει τα δοκάρια, έκαναν ζημιές, με τον τελικό απολογισμό να ανέρχεται στους 5 τραυματίες. Η κατάσταση είχε ξεφύγει εντελώς και μόνο εκ… θαύματος δεν θρηνήσαμε θύματα μία μέρα σαν και αυτή 59 χρόνια πίσω,  όπως είχε συμβεί λίγες μέρες νωρίτερα στο Περού. Ο αγώνας φυσικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αλλά ούτε και η διοργάνωση, με την ΑΕΚ να στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας.

www.bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα γραφεία της ΑΕΚ ο Στρακόσα - Υπογράφει συμβόλαιο έως το 2029!-ThemaSports
08/07 @ 18:00

Στα γραφεία της ΑΕΚ ο Στρακόσα - Υπογράφει συμβόλαιο έως το 2029!

Στην ΑΕΚ θα αγωνίζεται για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Θωμάς Στρακόσα!

ΕΠΙΣΗΜΟ: Στον Βόλο ο Κορρέα-ThemaSports
08/07 @ 17:20

ΕΠΙΣΗΜΟ: Στον Βόλο ο Κορρέα

Οι μεταγραφικές κινήσεις του Βόλου συνεχίζονται, με τους Βολιώτες να ανακοινώνουν την απόκτηση του 25χρονου πρώην κεντρικού αμυντικού της Ανόρθωσης, Παύλου Κορρέα.

Ενδιαφέρον της ΑΕΚ για πρώην ΑΕΛίστα!-ThemaSports
08/07 @ 17:32

Ενδιαφέρον της ΑΕΚ για πρώην ΑΕΛίστα!

Νέο όνομα για ΑΕΚ στον διεθνή Τύπο. Ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον πρώην εξτρέμ της ΑΕΛ και νυν της Χάρτμπεργκ, Ντόνι Αβντιγιάι αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος του γερμανικού Sky Sport, Μπεν Χέκνερ!

Τέλος από την ΑΕΚ ο Χιώτης - Το μήνυμα του-ThemaSports
08/07 @ 14:18

Τέλος από την ΑΕΚ ο Χιώτης - Το μήνυμα του

Την αποχώρηση του από τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ (ώστε ν’ ακολουθήσει πιθανότατα τον Χρήστο Κόντη στη Σαουδική Αραβία) ανακοίνωσε ο Διονύσης Χιώτης.

Θεωρούν δεδομένο τον υποβιβασμό της Λαμίας και... θέμα χρόνου την απόλυση Σατσιά! (ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ)-ThemaSports
07/07 @ 16:11

Θεωρούν δεδομένο τον υποβιβασμό της Λαμίας και... θέμα χρόνου την απόλυση Σατσιά! (ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ)

Σημερινό (07/07) δημοσίευμα της ελλαδικής εφημερίδας Sportime, θεωρεί δεδομένο τον... υποβιβασμό της Λαμίας στο πρωτάθλημα της Superleague της νέας περιόδου, αλλά και... θέμα χρόνου την απόλυση του Κύπριου προπονητή της ομάδας, Μαρίνου Σατσιά.

Βαρύς, ασήκωτος και… χωρίς παίκτες ο Παναθηναϊκός έχασε από ομάδα Β´ Εθνικής-ThemaSports
06/07 @ 19:54

Βαρύς, ασήκωτος και… χωρίς παίκτες ο Παναθηναϊκός έχασε από ομάδα Β´ Εθνικής

Χωρίς τα βασικά φορ, εξτρέμ, χαφ και μπακ ο βαρύς Παναθηναϊκός δεν έκανε φάση όπως και στο προηγούμενο φιλικό και η Μπραουνσβάιγκ τον νίκησε με 1-0.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ