Όταν έχει «Derby d’Italia» πάντα η συζήτηση θα περιστρέφεται γύρω από το σκάνδαλο «Calciopoli» στο οποίο μάλλον είχε βγει η μισή αλήθεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Το «Derby d’ Italia» συγκεντρώνει πάντα τα βλέμματα των Ιταλών, αλλά και των φίλων του ποδοσφαίρου συνολικά ανά τον κόσμο. Όπως λέει και το όνομά του είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι στη χώρα, με Ίντερ και Γιουβέντους (ή Γιουβέντους και Ίντερ αν προτιμάτε) να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Η αιτία που έχει μεγαλώσει το μίσος ανάμεσα στις δύο ομάδες, έρχεται από πολύ μακριά και συγκεκριμένα από τις 9 Ιουνίου του 1961. Αυτή για την ακρίβεια είναι η ημερομηνία που έγινε εκ νέου το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες, αφού την πρώτη φορά που συνέβη είχε λήξει πρόωρα λόγω ενός αντικειμένου που έπεσε σε παίκτη της Ίντερ (από τους υπεράριθμους οπαδούς της Γιουβέντους που βρίσκονταν δίπλα στη γραμμή του πλαγίου άουτ), οι Μιλανέζοι πήραν το ματς στα χαρτιά με 2-0 και η μάχη για τον τίτλο φούντωσε και άλλο.Ο τότε πρόεδρος της Γιουβέντους αλλά και της ιταλικής ομοσπονδίας, Ανιέλι, με ένα τρικ κατάφερε να κερδίσει την προσφυγή που είχε κάνει ο… ίδιος. Το ματς έγινε εκ νέου, παρότι υπήρχε δεδικασμένο και ο κανονισμός έλεγε πως σε περίπτωση διακοπής λόγω επεισοδίων τότε το ματς κατακυρώνεται στην ομάδα που δεν είναι υπαίτια, με τους «νερατζούρι» να κατεβάζουν την ομάδα νέων και να διασύρονται με 9-1.

Derby d' Italia: Το Calciopoli και το Ίντερ-Γιουβέντους

Το «Viva la Juve» ακούγεται ρυθμικά κάθε φορά που η Γιουβέντους υποδέχεται την Ίντερ και έχει μείνει εδώ και 62 χρόνια ως σύνθημα-πικάρισμα. Διότι θυμίζουν στους «νερατζούρι» τα εννιά γκολ που τους είχαν βάλει τότε, αλλά και το σκουντέτο που κατέκτησαν στο τέλος της σεζόν. Στην μετέπειτα πορεία και ως σήμερα έγιναν πολλά, με τις φωνές να έρχονται κυρίως από την πλευρά της Ίντερ. Και τη δεκαετία του 2000, το σκάνδαλο «Calciopolis» ήταν αυτό που έβαλε εκ νέου φωτιά στη διαμάχη των δύο ομάδων. Με τους «νερατζούρι» να τον χρησιμοποιούν διαρκώς στην κουβέντα τους και να κάνουν καζούρα στους οπαδούς της Γηραιάς Κυρίας, αφού ο σύλλογος υποβιβάστηκε και του αφαιρέθηκαν δύο πρωταθλήματα, ένα εξ αυτών πήγε στην Ίντερ.

Derby d' Italia: Το Calciopoli και το Ίντερ-Γιουβέντους

Μια γνωστή κόντρα αφορά το πόσους τίτλους έχει η κάθε ομάδα. «Έχουμε 38 πρωταθλήματα» λένε οι οπαδοί της Γιουβέντους«έχετε 36 αλλά θα έπρεπε να έχετε πολύ λιγότερα, είστε κλέφτες» απαντάνε αυτοί της Ίντερ.

Το «Calciopoli», λοιπόν, είχε σαφώς μπιανκονέρο χρώμα, αλλά και οσμές… σκανδάλου. Διότι ναι μεν η Γιουβέντους τιμωρήθηκε και εκ των πραγμάτων, βάσει της χείρας βοηθείας που είχε από τη διαιτησία, σωστά, αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί μόνο αυτή. Βέβαια, ήταν και οι Φιορεντίνα, Μίλαν, Λάτσιο και Ρετζίνα μπλεγμένες στην εν λόγω υπόθεση, αλλά καμία άλλη δεν υποβιβάστηκε. Το «Moggiopoli», όπως το ανέφερε η Gazzetta dello Sport για δικούς της λόγους και εξαιτίας της ανάμειξης του Λουτσιάνο Μότζι, συνεχίζει να απασχολεί ακόμη και σήμερα οπαδούς, δημοσιογράφους αλλά και παράγοντες.

Derby d' Italia: Το Calciopoli και το Ίντερ-Γιουβέντους

Ποια είναι, λοιπόν, η οσμή σκανδάλου που προαναφέραμε; Ο επικεφαλής ερευνών, ο οποίος νωρίτερα είχε καταδικαστεί για άλλη υπόθεση για μεροληψία, είχε στα χέρια του κοντά τις 170 χιλ. συνομιλίες μεταξύ παραγόντων, αλλά και οπαδών και μέλη της μαφίας. Φέρεται να εξέτασε μόνο 3 χιλιάδες, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το γιατί και με ποιο σκεπτικό τις διάλεξε αυτές. Μάλιστα, πολλές από τις συνομιλίες αποκτήθηκαν σε συνεργασία με τις αρχές της Ελβετίας, αφού οι παράγοντες της Γιουβέντους είχαν και ελβετικούς αριθμούς για να μην γίνονται αντιληπτοί.

Ο Μάσιμο Καράρο, τότε πρόεδρος της ομοσπονδίας και καλός φίλος του Μάσιμο Μοράτι, είχε φροντίσει από προηγούμενα σκάνδαλα να κρατήσει το όνομα της Ίντερ μακριά. Όπως για παράδειγμα στο «Passapartopoli» που θα μπορούσε να επιφέρει αφαίρεση 23 βαθμών από τους «νερατζούρι» και κάπως έτσι θα έπεφταν κατηγορία. Είχε περάσει μάλιστα από τη διοίκηση της Ίντερ για ένα μικρό διάστημα. Την ιδια ώρα, μέσω της «Medioblanca» ήλεγχε και άλλες ομάδες, όπως η Ρόμα και η Λάτσιο. Ο Καράρο φρόντισε να μην εμπλακεί στο «Calciopoli» το όνομα της Ίντερ, ούτε αυτό του Μάσιμο Μοράτι. Μετέπειτα έγινε CEO στην «Telecom Italia», η οποία ήταν η εταιρεία που έβγαλε στη δημοσιότητα τις συνομιλίες που έριξαν κατηγορία τη Γιουβέντους.

Derby d' Italia: Το Calciopoli και το Ίντερ-Γιουβέντους

Ιδιοκτήτης της «Telecom Italia» αλλά και της «Pirelli» (σσ. η δεύτερη ήταν επί σειρά ετών χορηγός των Μιλανέζων) ήταν ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα, ο οποίος διαβίβασε τις συνομιλίες σύμφωνα πάντα με ιταλικά δημοσιεύματα, πρώτα στον φίλο και συνεργάτη του Μοράτι! Επίσης, στην «Telecom Italia» εργαζόταν ο Κάρλο Μπουόρα, ο οποίος ήταν μέτοχος της Ίντερ και της Gazzetta dello Sport που έβγαζε το ένα αποκλειστικό μετά το άλλο για το σκάνδαλο του «Calciopoli». Έγινε μάλιστα και αντιπρόεδρος της Ίντερ μερικά χρόνια αργότερα ο Μπουόρα…

Derby d' Italia: Το Calciopoli και το Ίντερ-Γιουβέντους

Τα πράγματα φαίνονται περίεργα και μάλλον ήταν. Διότι ναι μεν η Γιουβέντους είχε κάνει υπερβολικά πολλά στο ιταλικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν ήταν ο μοναδική όπως φαινόταν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κοντινό πρόσωπο του Λουτσιάνο Μότζι φέρεται να τον πρόδωσε και να έδωσε και άλλα στοιχεία στους «νερατζούρι». Ο Μότζι απαλλάχθηκε στις 4 από τις 5 δίκες του, αλλά αυτό δεν έφτανε. Η ζημιά είχε ήδη γίνει και ο επόμενος πρόεδρος της ομοσπονδίας Γκίντο Ρόσι έσπευσε να αλλάξει τον κανονισμό περί υποβιβασμού. Κάτι στο οποίο πάτησε η Γιουβέντους στις επόμενες εφέσεις της, ώστε να πάρει πίσω τα δύο πρωταθλήματα. Φαίνεται πως το περιβάλλον του μάλιστα μετά από λίγο καιρό διέρρευσε ορισμένες συνομιλίες στις οποίες μπλεκόταν και η Ίντερ! Ήταν ο Τζατσίντο Φακέτι, ο οποίος σύμφωνα με όσους άκουσαν τις συνομιλίες, προσπαθούσε να επηρεάσει διαιτητές. Αλλά όλα αυτά μπήκαν στο συρτάρι του εισαγγελέα…

Τα χρόνια πέρασαν, η Γιουβέντους έμεινε με το στίγμα και όχι αδίκως. Έμεινε όμως και με το παράπονο πως κατάφεραν να τη «δέσουν» ιδανικά από παντού, αφήνοντας εκτός δικαστηρίου την Ίντερ που φέρεται να ήταν μπλεγμένη. Το «Calciopoli» είχε μπιανκονέρο χρώμα, αλλά και οσμή «έξτρα σκανδάλου».

Derby d' Italia: Το Calciopoli και το Ίντερ-Γιουβέντουςsport-fm.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «χέρι του Θεού» είναι ο λόγος που μερικοί μίσησαν τον Μαραντόνα, αλλά εκατομμύρια τον αγάπησαν -ThemaSports
22/06 @ 20:12

Το «χέρι του Θεού» είναι ο λόγος που μερικοί μίσησαν τον Μαραντόνα, αλλά εκατομμύρια τον αγάπησαν

22 Ιουνίου 1986: Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, μέσα σε 90' παιχνιδιού, αποκαλύπτει τη διπλή του «φύση». Είναι αυτός που ντριμπλάρει ολόκληρη την Αγγλία σε προημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν σκοράρει και αυτός που ξεγελά τους πάντες σκοράροντας με το χέρι για την Αργεντινή.

Επίσημο: Η Τσέλσι ανακοίνωσε τον… Μεσίνιο!-ThemaSports
22/06 @ 19:06

Επίσημο: Η Τσέλσι ανακοίνωσε τον… Μεσίνιο!

Παίκτης της Τσέλσι είναι και επίσημα ο 17χρονος Εστεβάο Ουίλιαν, ο οποίος ήδη λάμπει εκτυφλωτικά με την φανέλα της Παλμέιρας.

«Κανείς δεν κάνει ντεμπούτο, όπως ο Άλβαρες!»: Το απίστευτο ρεκόρ που έχει καταρρίψει σε έξι διαφορετικές διοργανώσεις! -ThemaSports
22/06 @ 23:48

«Κανείς δεν κάνει ντεμπούτο, όπως ο Άλβαρες!»: Το απίστευτο ρεκόρ που έχει καταρρίψει σε έξι διαφορετικές διοργανώσεις!

Ο Χούλιαν Άλβαρες σκόραρε στην πρεμιέρα του Copa America και έδειξε πως όταν κάνει ντεμπούτο, σε μία διοργάνωση, ως βασικός, δεν... γίνεται να μη βρει δίχτυα!

Ο Εμπαπέ έστειλε επιστολή στην Παρί για να του εξοφλήσει τα 100 εκατ. ευρώ που του χρωστάει-ThemaSports
22/06 @ 10:49

Ο Εμπαπέ έστειλε επιστολή στην Παρί για να του εξοφλήσει τα 100 εκατ. ευρώ που του χρωστάει

Ο Κιλιάν Εμπαπέ σύμφωνα με την Equipe ζήτησε από την Παρί να του πληρώσει τους μισθούς που δεν του έχει καταβάλλει, αλλά και διάφορα μπόνους που επίσης, δεν έχει λάβει, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ο Μαντί Καμαρά εξηγεί γιατί πήγε στον ΠΑΟΚ: «Θα πετύχουμε τους στόχους μας, θέλω να είμαι εδώ!»-ThemaSports
21/06 @ 17:53

Ο Μαντί Καμαρά εξηγεί γιατί πήγε στον ΠΑΟΚ: «Θα πετύχουμε τους στόχους μας, θέλω να είμαι εδώ!»

Τις πρώτες του δηλώσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, έκανε ο Μαντί Καμαρά στο επίσημο κανάλι της ομάδας.

To μεσημέρι που ο Μαραντόνα μετέτρεψε την Κόπα Καμπάνα σε Βίλα Φιορίτο παίζοντας… ποδοβόλεϊ-ThemaSports
21/06 @ 17:33

To μεσημέρι που ο Μαραντόνα μετέτρεψε την Κόπα Καμπάνα σε Βίλα Φιορίτο παίζοντας… ποδοβόλεϊ

Καλοκαίρι του 1985: Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές, μετά το πέρας του φιλικού αγώνα της Φλαμένγκο, προς τιμήν του θρυλικού Ζίκο, για την επιστροφή του στο Μαρακανά. Ο Αργεντινός, αποφασίζει να «κλέψει» τη δόξα του «λευκού Πελέ», στην καυτή άμμο της Κόπα Καμπάνα, μαθαίνοντας την τέχνη του ποδοβόλεϊ.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ