Παραμένει στο... κατόπι της Πάφου ο Άρης, παλικαρίσια νίκη ψυχολογίας για Ανόρθωση - Βαθμολογία και συνέχεια
Με τρία παιχνίδια συνεχίστηκε σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου, η 11η αγωνιστική της Cyprus League by Stoiximan.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει δοκιμάσει διαφορετικές αγωνιστικές φιλοσοφίες καθώς πιστεύει πως αυτές “δεν είναι το σημαντικότερο”, όπως συνηθίζει να λέει. Όταν ήταν παίκτης (επιθετικός με πλούσια καριέρα και γκολ στην Ισπανική Λίγκα), “συνήθιζα να σκέφτομαι ως coach” ομολόγησε μετά τον χαμένο τελικό του Copa Libertadores to 2011 εναντίων της Santos του Neymar...
Τα πρώτα του χρόνια ως Head Coach σε Ουρουγουάη και Παραγουάη
Ντεμπούτο στους πάγκους έκανε το 2011 με νίκη 2-1 ως προπονητής της Bella Vista, ωστόσο στο πρωτάθλημα Apertura της Ουρουγουάης τερμάτισε τελευταίος. Στο Clausura της ίδιας αγωνιστικής χρονιάς βελτιώθηκε και παρέμεινε μέχρι να μετακομίσει στην Guarani τον Ιούλιο του 2012 στο πρωτάθλημα της Παραγουάης πλέον.
Εκεί, έκανε διάφορες δοκιμές σε διατάξεις μέχρι που κατέληξε στο 4-4-2 με double pivot τους Sergio Orteman και Marcelo Palau. Το aggressiveness των δυο και η αλλαγή θέσης του Orteman απο stopper σε αμυντικό χαφ, έδωσε χαρακτήρα “hard-nosed” στην ομάδα του.
Το 2013 επέστρεψε στην Ουρουγουάη και στην μια από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, την Penarol. Στην περιδεία που έκαναν σε Καναδά και Πορτογαλία δήλωσε: ”Έχουμε κάνει διάφορες δοκιμές στην τακτική μας, στο πρώτο ημίχρονο παίξαμε με έναν φορ και δύο εσωτερικούς χαφ ενώ στο δεύτερο αλλάξαμε σχήμα και χρησιμοποιήσαμε τρείς επιθετικούς. Στον Καναδά παίξαμε και 4-4-2". Στην συνέχεια της συνέντευξης που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό La Oral Deportiva της Αργεντινής είπε: ”Ψάχνουμε την αγωνιστική ταυτότητα στην οποία οι ποδοσφαιριστές θα νοιώθουν άνετα και στη συνέχεια προσθέτουμε τακτικά στοιχεία για να το δέσουμε. Τα συστήματα δεν είναι το παν”.
Τον Μάρτιου του 2014 επέστρεψε στο πρωτάθλημα της Παραγουάης για λογαριασμό της Olimpia μέχρι τον Οκτώβρη του ίδιου έτους και στην συνέχεια αρχίζει η περιπέτειά του στο Μεξικό.
C.F. Pachuca – Mexico 12/14 - 5/18
Από την Pachuca και το Μεξικό, θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε την τακτική προσέγγιση του coach Αλόνσο. Θα δούμε τις μάχες του με τον Ματίας Αλμέιδα, τον ρόλο του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Φράνκο Χάρα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, όπως και τα επιτεύγματα - αποτυχίες στην τετραετή παρουσία του στον οργανισμό της Pachuca.
Ξεκινώντας την ανάλυσή μας, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στην τακτική που εφάρμοσε ο Ντιέγκο Αλόνσο στην Pachuca είναι η διάθεση για build up με τον έναν του χαφ σε ρόλο “Half Back” και ταυτόχρονα split των δύο stoppers.
Το αμέσως επόμενο που παρατηρεί κάποιος, είναι η διάθεση του coach Ντιέγκο Αλόνσο να μεταφέρει την μπάλα στα άκρα, καθώς “αδειάζει” τον κεντρικό άξονα. Είναι συχνό φαινόμενο το build up να καταλήγει στην “δυνατή” δεξιά πλευρά.
Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργούν οι θέσεις των κεντρικών χαφ που παίρνουν θέσεις κάθετα μεταξύ τους. Ενώ ο ένας αμυντικός χαφ κατεβαίνει χαμηλά (Χερνάντεζ), ο έτερος (Γκουτιέρεζ) τοποθετείται μπροστά του. Ο νυν παίκτης της ΑΕΚ Ροντόλφο Πιζάρο αγωνίζεται στην κορυφή της τριάδας.
Όλη η ομάδα της Pachuca του Ντιέγκο Αλόνσο έχει πλέον μεταφερθεί δεξιά, ο άξονας μένει κενός. Σκοπός είναι να δημιουργήσει αριθμητική υπεροπλία στο δεξιό άκρο, να μεταφέρει ακόμα και τους κάθετα τοποθετημένος του χαφ προς αυτή την πλευρά για να δημιουργηθούν χώροι από την αριστερή “αδύνατη” πλευρά.
Πράγματι, όταν η μπάλα μεταφέρεται στον εξαιρετικό στο 1v1 Λοσάνο, η πλειοψηφία των αντιπάλων είναι εκτός φάσης.
Τι κρατάμε από το πέρασμα του Ντιέγκο Αλόνσο στην Pachuca:
Build up με τρείς πίσω και τον έναν χαφ σε ρόλο “Half Back”
Lateral positioning των κεντρικών χαφ και άδειασμα του άξονα
Αριθμητική υπεροπλία στην δεξιά “δυνατή” πλευρά
Δημιουργία 1v1 στην “αδύνατη” αριστερή πλευρά
Σχηματισμοί 4-4-2, 4-2-3-1, 4-3-3
Direct football, πίεση ψηλά, γρηγορότερη ομάδα στο πρωτάθλημα
Τι κατάφερε με αυτή την τακτική προσέγγιση
Clausura 2015: Στην πρώτη του λίγκα τερμάτισε 7ος μπαίνοντας στα play-offs. Συνάντησε εκεί το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Club America, πέρασε με δύο γκολ στις καθυστερήσεις και μεγάλο πρωταγωνιστή τον German Cano. Εκεί, βρέθηκε στον ημιτελικό απέναντι στην Queretaro και έμεινε εκτός τελικού καθώς ενώ το συνολικό σκορ των δύο αγώνων ήταν ίδιο, ο κανονισμός λέει πως την πρόκριση παίρνει η ομάδα που τελείωσε πιο ψηλά στο Clausura δηλαδή η Queretaro!
Οι μεγάλες μάχες με τον Αλμέιδα και το πρώτο τους ματς που έληξε 4-4
Apertura 2015: Ο Αλμέιδα αναλαμβάνει την Chivas τον Σεπτέμβρη του 2015 και πλέον είναι αντίπαλος με τον Ντιέγκο Αλόνσο. Στο πρώτο τους κοινό πρωτάθλημα τα πράγματα δεν πάνε καλά για κανέναν. H Pachuca μένει εκτος play-offs καθώς τερματίζει 12η ενώ η Chivas έχει την ίδια τύχη καθώς βρίσκεται μια θέση πίσω, στην 13η.
Εντύπωση προκαλεί το πρώτο τους ματς, λήγει 4-4 με γηπεδούχο την ομάδα του Αλμέιδα. Το ματς είναι μοιρασμένο με πολλές τελικές καθώς και οι δυο coaches παίζουν παρόμοια. Κάθετα, γρήγορα, aggressive, με τις άμυνες ψηλά. Η Chivas προηγείται στο ημίχρονο με 3-1, η ομάδα του Αλόνσο όμως κάνει comeback και φεύγει με την ισοπαλία 4-4.
Clausura 2016: H Pachuca του Ντιέγκο Αλόνσο στέφεται πρωταθλήτρια. Τερματίζει στην δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο, στα play-offs κερδίζει όσους βρίσκονται στο διάβα της και κατακτά το τρόπαιο. Η Chivas του Ματίας Αλμέιδα μπαίνει και αυτή στα play-offs καθώς τερματίζει πέμπτη, αποκλείεται όμως στην διαδικασία των play-offs από την Club America. Το δεύτερο ματς τους ως αντίπαλοι λήγει και αυτό ισόπαλο 1-1, στην έδρα της Pachuca.
Tigres, αντίπαλος για μεγάλες χαρές και... λύπες
Κατά την διάρκεια της θητείας του Ντιέγκο Αλόνσο στο Μεξικό, αν μια αντίπαλη ομάδα σημάδεψε την καριέρα του, ήταν η Tigres.
Το 2016 χάνει τον τελικό του Super Cup με 1-0.
Παίρνει ρεβάνς όμως στον τελικό του CONCACAF Champions League την σεζόν 2016-2017, κερδίζοντας στον δεύτερο τελικό (1-1 πρώτο ματς) με 1-0 την Tigres και κατακτά την διοργάνωση!
To be continued...
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στις μάχες με τον Αλμέιδα...
Apertura 2016: H Pachuca του Ντιέγκο Αλόνσο τερματίζει στην δωδέκατη θέση και μένει εκτός διαδικασίας νοκ-άουτ αγώνων. H Chivas του Αλμέιδα τερματίζει τέταρτη, όμως στα play-offs αποκλείεται και πάλι από την Club America.
Στο ματς πρωταθλήματος, ο Αλόνσο κάνει την πρώτη του νίκη, κερδίζοντας με 1-2 τον Αμέιδα εκτός έδρας και με ανατροπή.
Clausura 2017: Κακή χρονιά για τον Ντιέγκο Αλόνσο, εκτός play-offs η Pachuca καθώς τερματίζει στην δέκατη θέση. Αντιθέτως, ο Ματίας Αλμέιδα στέφεται πρωταθλητής. Τερματίζει στην κανονική διάρκεια τρίτος, φτάνει μέχρι τον τελικό όπου παίρνει το τρόπαιο από την... Tigres!
Apertura 2017: Ακόμα μια κακή χρονιά για τον Ντιέγκο Αλόνσο που όμως σώζεται με την κατάκτηση του CONCACAF που αναφέραμε πιο πάνω. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο συμπιεσμένο πρόγραμμα, η αμυντική του γραμμή τον προδίδει και τερματίζει στην δωδέκατη θέση. Ούτε όμως και ο Ματίας Αλμέιδα τα πάει καλά. Μετά την κατάκτηση του προηγούμενου πρωταθλήματος, τερματίζει στην στην δέκατη τρίτη θέση και μένει και αυτός εκτός play-offs. Εντύπωση προκαλεί η κατά κράτος νίκη επί της Pachuca του Αλόνσο με 1-3, σε ένα ματς που η Chivas ήταν φανερά καλύτερη.
Clausura 2018: Αλόνσο και Αλμέιδα δεν τα καταφέρνουν, μένουν και πάλι εκτός διαδικασίας και ο νυν προπονητής της ΑΕΚ αποχωρεί για το MLS. Από την Pachuca αποχωρεί και ο Ντιέγκο Αλόνσο καθώς για ακόμα ένα πωτάθλημα δεν μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Monterrey – Mexico 6/18 - 9/19
Στην Apertura του 2018, ο Ντιέγκο Αλόνσο στην νέα του ομάδα πλέον, δοκιμάζει πέντε διαφορετικά συστήματα. Στην έδρα τους είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και βασίζονται στο 4-2-3-1 και στο 4-3-3. Στα εκτός έδρας ματς αλλάζει σε 4-4-2 ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιεί πεντάδα στην άμυνα εφαρμόζοντας διάταξη 5-3-2. Προσπαθεί να πάρει τα ματς μακριά από την έδρα του αλλάζοντας την τακτική του συμπεριφορά καθώς παραχωρεί την μπάλα στον αντίπαλο και κατεβάζει τις γραμμές του στο low block. Τερματίζει πέμπτος, φτάνει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης όμως χάνει το τρόπαιο από την Cruz Azul.
Clausura 2019 και η Monterrey φτάνει και πάλι στον τελικό. Η Tigres στέκεται και πάλι εμπόδιο στον Αλόνσο για το τρόπαιο καθώς στην ισοβαθμία της κανονικής διάρκειας υστερεί.
Όμως στο CONCACAF Champions League γίνεται πρωταθλητής για δεύτερη φορά. Στον διπλό τελικό παίρνει την ρεβάνς από την... Tigres και με μια νίκη εκτός και ισοπαλία εντός κατακτά το τρόπαιο.
Στην Apertura του 2019 όμως, τα πράγματα για τον Αλόνσο πάνε πολύ άσχημα. Η ήττες διαδέχονται η μια την άλλη, και η απόλυσή του έρχεται μετά από εντός έδρας ήτα με 0-2 από ποια άλλη; Την Tigres!
Miami – USA 12/19 - 1/21
Στο κάλεσμα του Davis Beckham δεν μπορούσε να πει όχι. Ανέλαβε την Inter Miami και προσπάθησε να φέρει επιτυχίες δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αμυντική συνοχή και στο παιχνίδι αντεπιθέσεων. Χρησιμοποίησε ως βάση την five man defence και την πλαισίωνε είτε με τέσσερα χαφ και έναν φορ, είτε με τρία χαφ και δύο φορ. Φυσικά, το 4-2-3-1 και 4-4-2 είχαν και αυτά θέση στις τακτικές επιλογές του coach.
Με αυτή την τακτική προσέγγιση προσπάθησε να είναι compact στον άξονα και να κλείνει σωστά τους χώρους στο medium/low block.
Οι κεντρικοί του stoppers λόγω της παρουσίας πεντάδας, μπορούσαν να κάνουν step up από την άμυνα (Trapp) ώστε να αναγκάσουν τον επιτιθέμενο να μη γυρίσει με πρόσωπο.
Στην Inter Miami ο Ντιέγκο Αλόνσο:
Έδωσε έμφαση στο defence first game
Έγινε must η χρησιμοποίηση πεντάδας στην άμυνα
Προσπάθησε να επιτεθεί μέσω αντεπιθέσεων
Στηρίχθηκε σε double pivot στο άξονα
Η χρονιά στην Αμερική ήταν κακή, η Inter Miami τερμάτισε δέκατη στο πρωτάθλημα με επτά νίκες, τρείς ισοπαλίες και δεκατρείς ήττες. Διοίκηση και προπονητής αποφάσισαν από κοινού να χωρίσουν τους δρόμους τους.
Uruguay National Team 1/22 - 2/23
Επόμενο κεφάλαιο στην προπονητική καριέρα του Ντιέγκο Αλόνσο, η Εθνική ομάδα της πατρίδας του Ουρουγουάης. Εκεί είχε το δύσκολο έργο να αντικαταστήσει τον εκλέκτορα επί δεκαέξι χρόνια Ουάσινγκτον Ταμπάρες και να φέρει εις πέρας μια αποστολή, την είσοδο στο Μουντιάλ του Κατάρ 2022. Τα κατάφερε, στους ομίλους όμως του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποκλείστηκε.
Προσπάθησε να ακολουθήσει την τάση της εποχής και εισήγαγε την 3-2-5/3-1-6 structure. Χρησιμοποίησε τον Αραούχο της Μπαρστελόνα σε ρόλο inverted full back και στο double pivot έκανε δίδυμο τον Μπεντανκούρ με τον Αρασκαέτα.
Στην επιθετική του ανάπτυξη, ο Ντιέγκο Αλόνσο δούλεψε και στηρίχτηκε στην συνεργασία τρίτου παίκτη με τον Σουάρεζ να είναι ο αποδέκτης και να παίζει με πλάτη, ενώ ο Καβάνι έμενε στην κορυφή της επίθεσης.
Η Ουρουγουάη έπαιξε ποδόσφαιρο υψηλής έντασης με high press και direct passes ενώ η επιθετική άμυνα στηρίχθηκε με αρκετά man to man.
Μετά την αποτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποχώρησε.
Sevilla – Spain 10/23 - 12/23
Το πρώτο πέρασμα του Ντιέγκο Αλόνσο ως head coach σε Ευρωπαϊκό club ήρθε στην έναρξη της φετινής αγωνιστικής σεζόν με την Σεβίλλη και την Ισπανική Λίγκα να είναι η πρώτη ομάδα που του δίνει δουλειά εκτός Λατινικής Αμερικής. Αντικατέστησε τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, όμως το πέρασμά του ήταν αρκετά σύντομο καθώς η Σεβίλλη δεν συγκέντρωνε βαθμούς και οι ήττες διαδεχόντουσαν η μία την άλλη.
Ο Ντιέγκο Αλόνσο προσπάθησε να πάει σε medium block με ανέβασμα της defensive line για compact structure, παρόμοια με αυτή που εφάρμοζε ο Μεντιλίμπαρ (το κάνει ακόμα στον Ολυμπιακό). Το πρόβλημα ήταν η συνοχή, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι ποδοσφαιριστές έχαναν την συγκέντρωση και τις θέσεις τους στο γήπεδο, δημιουργούσαν κενά και δεχόντουσαν εύκολα γκολ.
Η συνοχή δεν ήρθε ποτέ, η Σεβίλλη ενώ έμοιαζε compact στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ και η απόλυση ήρθε γρήγορα.
Τι παίρνει ο Παναθηναϊκός
Είναι δεδομένο πως ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει τσεκαριστεί από τον Γιάννη Παπαδημητρίου στα χρόνια που εξέταζε τον Ματίας Αλμέιδα. Είδε κοινά στοιχεία στο παιχνίδι τους, καθώς για δυο χρόνια που έμεινε ο Αλμέιδα στην Chivas, ο Αλόνσο στο Μεξικό ήταν ο ανταγωνιστής του κερδίζοντας πρωτάθλημα και CONCACAF Champions League.
Ο Παναθηναϊκός παίρνει έναν προπονητή που δεν πιστεύει στην μια και μοναδική αγωνιστική φιλοσοφία, αλλά αλλάζει στυλ και διατάξεις ανάλογα με το ρόστερ του και τους αντιπάλους του. Διαθέτει εξαιρετικό man managment, έχει πάντα καλές σχέσεις με τους παίκτες του, όμως στον δύσκολο και πεινασμένο για τίτλους οργανισμό του Παναθηναϊκού πρέπει να αποφασίσει γρήγορα πια φιλοσοφία θα ακολουθήσει και να την εφαρμόσει στο γήπεδο.
sdna.gr