Στο άγνωστο της πίστας της Σαγκάης, που είχε 5 χρόνια να επισκεφτεί η Formula 1, ο Μαξ Φερστάπεν κυριάρχησε και πάλι κατακτώντας άλλη μία επιβλητική πολ ποζίσιον, με διαφορά σχεδόν 4 δεκάτων του δευτερολέπτου από τον ομόλογό του στη Red Bull Σέρτζιο Πέρεζ και τον Φερνάντο Αλόνσο της Aston - που άφησε πίσω του σε σχηματισμό τις δύο McLaren και τις δύο Ferrari .

Ακολουθήστε μας στο Google news

Τρεις ώρες μετά τον “περίπατό” του στο Sprint της Σαγκάης, ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε και την πολ ποζίσιον για το αυριανό (21//04, 10:00) GP της Κίνας, 5ο φετινό αγώνα της Formula 1, καθώς ηγήθηκε με διαφορά από τον Σέρτζιο Πέρεζ στο νέο 1-2 της Red Bull Racing για την 100ή πολ ποζίσιον της ιστορίας της ομάδας του Μίλτον Κινς.

Ο Ολλανδός μπορεί να ήταν σχεδόν 0,4'' ταχύτερος του Πέρεζ και μισό δευτερόλεπτο του Φερνάντο Αλόνσο, αλλά το φινάλε των κατατακτήριων στη Σαγκάη ήταν συνπαρπαστικό καθώς έξι οδηγοί εναλλάχθηκαν κατά σειρά στη 2η θέση, ρίχνοντας τους χρόνους τους καθώς βελτιωνόταν η πρόσφυση της κινεζικής πίστας.

Τελευταίος πέρασε τη γραμμή ο Πέρεζ, που εκθρόνισε από τη 2η θέση τον Αλόνσο. Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα ο Ισπανός στον Λάντο Νόρις, ενώ από τη 2η θέση είχαν περάσει και οι Όσκαρ Πιάστρι, Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ.

Ο Σάινθ και η Ferrari έκαναν, λίγο νωρίτερα, μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από το ατύχημα του Ισπανού που διέκοψε για αρκετά λεπτά τη δεύτερη περίοδο (Q2). Ο 29χρονος έχασε τον έλεγχο της SF-24 στην έξοδο της τελευταίας στροφής, έκανε τετ-α-κε, αλλά κατάφερε να αποφύγει τη βίαιη πρόκρουση στην εσωτερική μπαριέρα. Κατάφερε να επιστρέψει στα πιτς, όπου η Scuderia επιδιόρθωσε τη ζημιά και ο Σάινθ ήταν σε θέση να συνεχίσει.

FORMULA 1
Δοκιμές κατάταξης, GP Κίνας 2024 FORMULA 1

Η εξέλιξη των δοκιμών κατάταξης
Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν επικεφαλής και στις τρεις περιόδους των δοκιμών κατάταξης της Σαγκάης, όμως μόνο στην πρώτη τον πλησίασε κοντά ο πλησιέστερός του αντίπαλος - ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari SF-24. Στη δεύτερη και στην τρίτη είχε σχεδόν μισό δευτερόλεπτο διαφορά από τον Κάρλος Σάινθ και τον Τσέκο Πέρεζ, αντίστοιχα.

Στην τρίτη περίοδο, ο Ολλανδός έγραψε χρόνο 1:33.977 στην πρώτη του προσπάθεια, που θα τη χάριζε την πολ ποζίσιον ακόμα κι αν δεν βελτίωνε το χρόνο του στο δεύτερο και τελικό του γύρο. Στην πρώτη εκείνη προσπάθεια ο Αλόνσο ήταν ο πλησιέστερος αντίπαλος του πρωταθλητή, στα τριάμισι δέκατα του δευτερολέπτου, όμως στη δεύτερη όλοι βελτίωσαν τους χρόνους τους.

Έτσι, με τον Μαξ να σφραγίζει την πολ ποζίσιον από τη δεύτερη θέση πέρασαν κατά σειρά οι Σάινθ, Λεκλέρ, Πιάστρι, Νόρις, Αλόνσο, μέχρι να την κατακτήσει στο τέλος ο Πέρεζ. Όλοι τους εκμεταλλεύτηκαν τη ραγδαία βελτίωση της πρόσφυσης στο τέλος, που έγινε με το στρώσιμο της ιδανικής γραμμής με γόμα.

Έτσι, ο Αλόνσο με την Aston κέρδισε τη σημερινή μάχη των ομάδων πίσω από τη Red Bull, αφήνοντας πίσω του στις δύο McLaren, τις δύο Ferrari και τη Mercedes του Τζορτζ Ράσελ - καθώς ο Λιούις Χάμιλτον αποκλείστηκε απρόσμενα στην πρώτη περίοδο, και θα εκκινήσει από την 18η θέση.

Ο επτάκις πρωταθλητής έκανε ένα λάθος στον τελευταίο του γύρο στο Q1, στα φρένα μετά τη μεγάλη ευθεία και για τη φουρκέτα, για το οποίο απολογήθηκε στην ομάδα του. Όμως, ήταν η πλήρης αντιστροφή του θετικού κλίματος που οικοδόμησε με την εξαίρετη 2η θέση του νωρίς το πρωί στον αγώνα Sprint.

Στην πρώτη δεκάδα κατάφεραν να βάλουν στο τέλος του Q2 τις Haas και Sauber οι Νίκο Χούλκενμπεργκ και Βάλτερι Μπότας, αφήνοντας εκτός την έτερη Aston Martin, του Λανς Στρολ, καθώς και την RB του Ντάνιελ Ρικιάρντο που τα καταφέρνει αυτό το διήμερο αρκετά καλύτερα από τον Γιούκι Τσουνόντα, στην προσπάθεια του Αυστραλού να διατηρήσει τη θέση του στην ομάδα.

Η σχετική άνοδος της Alpine, που έφερε και τον Εστεμπάν Οκόν και τον Πιέρ Γκασλί στο Q2, άφησε εκτός 15άδας τον συμπατριώτη των χιλιάδων Κινέζων στις κερκίδες, Γκουάνιου Τσόου. Νωρίτερα, στο Q1, ο Λόγκαν Σάρτζεαντ της Williams είχε επίσης μια έξοδο από την πίστα με πολλά χιλιόμετρα, αλλά ο Αμερικανός κατάφερε να αποφύγει τις μπαριέρες.

Το GP Κίνας, 5ος φετινός αγώνας της Formula 1, ξεκινά αύριο Κυριακή (21/04) στις 10:00. 

Sport24.gr

Tags
F1
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτό είναι το τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix για τον Άιρτον Σένα (Βίντεο)-ThemaSports
02/05 @ 09:40

Αυτό είναι το τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix για τον Άιρτον Σένα (Βίντεο)

Ανήμερα της 30ής επετείου από την απώλεια του μυθικού Paulista, το Netflix δημοσίευσε το trailer της νέας μίνι-σειράς 6 επεισοδίων για τη ζωή του τρις πρωταθλητή της Formula 1.

Άιρτον Σένα: Η μαύρη Πρωτομαγιά του 1994 που στέρησε στην Formula 1 τον απόλυτο σταρ!-ThemaSports
01/05 @ 20:44

Άιρτον Σένα: Η μαύρη Πρωτομαγιά του 1994 που στέρησε στην Formula 1 τον απόλυτο σταρ!

1 Μάϊου 1994: Ο Βραζιλιάνος, Άιρτον Σένα, ένας από τους πιο (αν όχι ο πιο) ταλαντούχους οδηγούς που πέρασαν ποτέ από τα μονοθέσια της Formula 1, αφήνει την τελευταία του ανάσα στο όνομα της μεγαλύτερης του αγάπης στην Ιταλία και την πίστα της Ίμολα!

Ο αγώνας που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ-ThemaSports
27/04 @ 16:19

Ο αγώνας που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ

Πολλά από τα γεγονότα της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχουν μείνει στην ιστορία για τη σημαντικότητά τους.

Κυρίαρχος Φερστάπεν και στη Σανγκάη! (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
21/04 @ 12:25

Κυρίαρχος Φερστάπεν και στη Σανγκάη! (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΙΝΤΕΟ)

Πιάστε τον αν μπορείτε- δεν μπορείτε! Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε πειστικά (και) στην πίστα της Κίνας, αυξάνοντας τη διαφορά του στην κορυφή και καλπάζοντας για το 4ο σερί πρωτάθλημά του. Δεύτερος ο Λάντο Νόρις, συμπλήρωσε το βάθρο ο Σέρχιο Πέρεζ.

Λεκλέρ: "Ο Σάινθ ξεπέρασε τα όρια, μάχεται πιο έντονα με μένα παρά με τους άλλους"-ThemaSports
20/04 @ 09:40

Λεκλέρ: "Ο Σάινθ ξεπέρασε τα όρια, μάχεται πιο έντονα με μένα παρά με τους άλλους"

Ο Σαρλ Λεκλέρ εξέφρασε τα παράπονά του μετά το τέλος του Sprint της Κίνας για τον τρόπο που ο Κάρλος Σάινθ αμύνθηκε στη μεταξύ τους μάχη, που έφερε την επαφή των δύο Ferrari SF-24 στον 16ο γύρο. Τι δήλωσε ο Ισπανός για το συμβάν.

Παράσταση για έναν ρόλο το Sprint της Σαγκάης, άνετη νίκη του Φερστάπεν-ThemaSports
20/04 @ 08:15

Παράσταση για έναν ρόλο το Sprint της Σαγκάης, άνετη νίκη του Φερστάπεν

Παρότι εκκίνησε από την 4η θέση, ο Μαξ Φερστάπεν δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει το πρώτο φετινό Sprint της Formula 1, στο πλαίσιο του GP Κίνας. Ο Λιούις Χάμιλτον κράτησε τη 2η θέση για το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα, τρίτος στο βάθρο ο Σέρζιο Πέρεζ με την έτερη Red Bull RB20.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ