Η αποστολή «EURO 2024» δεν στέφθηκε από επιτυχία και η Εθνική Ελλάδας, οφείλει να κοιτάξει την επόμενη μέρα της. Εκείνη που θα την βρει να παλεύει για την παρουσία της, μέσω των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, αλλά και του Nations League. Όλα τα δεδομένα, για τους τρόπους που εξασφαλίζουν πρόκριση.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Μόλις «καθίσει» η σκόνη της μη πρόκρισης στο EURO 2024, η Εθνική Ελλάδας θα κοιτάξει τι έπεται. Ο επόμενος μεγάλος της στόχος, ίσως δεν την βρει με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο. Όποιος και να είναι προπονητής της, όμως, το έργο του -δεδομένα- θα είναι αρκετά δύσκολο.

Η «γαλανόλευκη» μπορεί να βρεθεί στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, είτε μέσω των προκριματικών, είτε μέσω του Nations League. Και οι δύο δρόμοι, ωστόσο, μόνο στρωμένοι με... ροδοπέταλα δεν είναι!

Nations League: Το μεγάλο εμπόδιο της Αγγλίας
Οι υποχρεώσεις της στο Nations League ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και αυτήν τη φορά, θα την βρουν στη League B. Στον 2ο όμιλο κληρώθηκε απέναντι σε Αγγλία, Φινλανδία και Ιρλανδία, οπότε ο στόχος της πρώτης θέσης, μοιάζει ουτοπικός.

Όπως και στη League C, έτσι κι εδώ, η πρώτη θέση θα σημάνει προβιβασμό και η τελευταία, υποβιβασμό. Ο δεύτερος θα παίξει μπαράζ με κάποιον τρίτο της League A για προβιβασμό, ενώ ο τρίτος, μπαράζ με κάποιον δεύτερο της League C, για παραμονή.

Πώς συνδέεται, όμως, το Nations League με το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Όπως είναι ήδη γνωστό, από τα προκριματικά θα μοιραστούν δώδεκα εισιτήρια, στους νικητές των ομίλων. Οι δεύτεροι, όμως, μαζί με τους τέσσερις καλύτερους νικητές ομίλου στο Nations League, που δεν έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο από τα προκριματικά, θα παίξουν μπαράζ.

Αυτές οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα μονοπάτια και ύστερα από δύο μονούς αγώνες σε στιλ Final-4, θα αναδειχθούν οι τέσσερις νικητές που θα πάρουν και τα τελευταία εισιτήρια που δικαιούται η Ευρώπη.

Προφανώς, το έργο της Ελλάδας εδώ, είναι πολύ δύσκολο, λόγω της παρουσίας της Αγγλίας στον όμιλό της. Ακόμα και αν αναδειχθεί πρώτη, ίσως δεν της είναι αρκετό, αν υπάρχουν τέσσερις νικήτριες ομίλου χωρίς εισιτήριο για το Μουντιάλ ψηλότερα στο Nations League ranking.

Το ερωτηματικό των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Η FIFA δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για τη διαδικασία των προκριματικών, πέραν του αριθμού των ομίλων και το πόσοι προκρίνονται.

Προφανώς, περιμένει τις εξελίξεις με τη Ρωσία, ώστε να φανεί αν θα υπάρχουν 54 ή 55 χώρες στα προκριματικά. Μετά, θα διαμορφωθούν τα γνωστά γκρουπ δυναμικότητας, πιθανότατα έξι στον αριθμό. Λογικά βάσει του FIFA Ranking, χωρίς να αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο και το Nations Ranking.

Οι όμιλοι, σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή του αποκλεισμού της Ρωσίας, θα είναι δώδεκα: έξι των πέντε ομάδων και έξι των τεσσάρων.

Με τα τωρινά δεδομένα, χωρίς να υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της θέσης της, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση στην Ευρώπη και λογικά, θα έμπαινε στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας. Άρα, θα είχε δύο πιο «ισχυρές» ομάδες μπροστά της, για μία από τις δύο θέσεις που οδηγούν στο Μουντιάλ.

Η πρώτη, σαφώς και θα είναι υπερδύναμη. Η δεύτερη, όμως, ίσως είναι μία χώρα που μπορεί να κοντράρει, όπως Αυστρία, Σουηδία, Ουκρανία.

Δεν είναι γνωστή ακόμη, ούτε η ημερομηνία της κλήρωσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ούτε το ακριβές σύστημα διεξαγωγής της κλήρωσης.

Πάντως, με τα νυν δεδομένα, το «μονοπάτι» των προκριματικών προς το Μουντιάλ του 2026, ίσως μοιάζει πιο ρεαλιστικό για την Εθνική, από εκείνο του Nations League.

Πηγή: bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα κλήση για προπονήσεις της Εθνικής Παίδων Κ-17 ενόψει της συμμετοχής της στο EURO-ThemaSports
26/04 @ 20:34

Νέα κλήση για προπονήσεις της Εθνικής Παίδων Κ-17 ενόψει της συμμετοχής της στο EURO

Με δύο προπονήσεις συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων Κ-17 ενόψει της συμμετοχής της στην τελική φάση του EURO 2024.

ΚΟΠ: Αφιερωμένες αγωνιστικές για την τελική φάση του EURO Κ-17-ThemaSports
23/04 @ 10:15

ΚΟΠ: Αφιερωμένες αγωνιστικές για την τελική φάση του EURO Κ-17

Σε ρυθμούς EURO under-17, τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση που θα φιλοξενήσει η Κύπρος με τη συμμετοχή των αυριανών αστέρων του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων Κ17 (κλήση)-ThemaSports
19/04 @ 15:55

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων Κ17 (κλήση)

Ένα περίπου μήνα πριν την έναρξη της τελικής φάσης του EURO U-17 και η Εθνική μας ομάδα συνεχίζει την προετοιμασία με εβδομαδιαίες προπονήσεις.

Ήττα για την Εθνική Παίδων Κ16 από το Μαυροβούνιο σε φιλικό αγώνα-ThemaSports
18/04 @ 21:24

Ήττα για την Εθνική Παίδων Κ16 από το Μαυροβούνιο σε φιλικό αγώνα

Η Εθνική μας ομάδα των Παίδων Κ16 ηττήθηκε σε φιλικό αγώνα από το Μαυροβούνιο με 2-0. Ο αγώνας έγινε στο Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας.

ΕΟΚΑΝ: Επίσημη ενημέρωση από FIFA πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα από παίκτη της Εθνικής Ελλάδας-ThemaSports
18/04 @ 18:54

ΕΟΚΑΝ: Επίσημη ενημέρωση από FIFA πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα από παίκτη της Εθνικής Ελλάδας

Ο ΕΟΚΑΝ ενημερώθηκε επίσημα από την FIFA πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ανδρών.

Κλείστε θέση στους αγώνες της τελικής φάσης του UEFA EURO U17 2024!-ThemaSports
18/04 @ 10:56

Κλείστε θέση στους αγώνες της τελικής φάσης του UEFA EURO U17 2024!

Η έναρξη του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού γεγονότος που έγινε ποτέ στην Κύπρο πλησιάζει!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ