Σωφρόνης καλεί.... ΦΑΜΠΙΑΝΟ!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλει τον Φαμπι στην Εθνική
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο «θρύλος» θέλει την ίδρυση του Άρη Θεσσαλονίκης να πυροδότησε η ανάγκη για εκτόνωση του υψηλότατου ενδιαφέροντος για τα αθλητικά δρώμενα της κοσμοπολίτισσας Θεσσαλονίκης, η οποία είχε μόλις πρόσφατα αποσπαστεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ενσωματωθεί στη «μητέρα» Ελλάδα (26 Οκτωβρίου 1912).
Η ίδρυση του Άρη έχει μία «βαρύνουσα» σημασία, καθότι ήταν η πρώτη ίδρυση ελληνικού σωματείου που έγινε μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό. Μάλιστα, η θέσπιση του ποδοσφαιρικού σωματείου, συνέβη σε ένα μοναδικό ορόσημο για τα δεδομένα της ελληνικής ιστορικής παράδοσης, καθώς οι 22 συνιδρυτές του αποφάσισαν να προχωρήσουν επίσημα σε οργάνωση του ποδοσφαιρικού σωματείου ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου (7 Απριλίου με το νέο γρηγοριανό ημερολόγιο). Το σημείο όπου συναντήθηκαν οι 22 φίλοι για να ιδρύσουν τον «Θεό του Πολέμου» τοποθετείται στην περιοχή Βότση της Καλαμαριάς (καλείται και εξοχικό του Φλόκα).
Ως έμβλημα του νεοσύστατου συλλόγου επελέγη, ο αναπαυόμενος Άρης του Λουντοβίζι, ένα γλυπτό που αποδίδεται στον καλλιτέχνη Σκόπα και φιλοξενείται στο Μουσείο της Ρώμης. Το κίτρινο και το μαύρο προτιμήθηκαν με το σκεπτικό πως αποτελούσαν τους βασικούς χρωματισμούς της βυζαντινής σημαίας, όπου η Θεσσαλονίκη διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο, αμέσως μετά την Κωνσταντινούπολη.
Όπως υποστήριξαν οι θεμελιωτές του Άρεως, «η πόλη διέθετε ημίθεο (Ηρακλής), ήρθε επομένως η ώρα να αποκτήσει και θεό», μέσω της ίδρυσης των «κίτρινων». Ως εμπνευστής του ονόματος του ποδοσφαιρικού σωματείου προβάλλει ο Τηλέμαχος Καραγιαννίδης. Εκείνη την περίοδο, το μονοπώλιο και την παντοδυναμία του Ηρακλή στις αθλητικές επιτυχίες της συμπρωτεύουσας ήταν κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές. Πλέον όμως υπήρχε και ανταγωνισμός. Σχεδόν αμέσως, οι «κίτρινοι» άρχισαν να πρωταγωνιστούν στα πρωταθλήματα Μακεδονίας και Βορείου Ελλάδος αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Τον πρώτο τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας κέρδισαν το 1928, σχεδόν 14 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, έχοντας όμως περάσει ορισμένα ταραγμένα χρόνια (στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου).
Το 2016 το καταστατικό του Άρεως τροποποιήθηκε σε «Άρης Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης» προκειμένου να εξυπηρετήσει τη ζήτηση και σε άλλα αγωνίσματα τα οποία σταδιακά συμπεριέλαβε υπό την αιγίδα του.
Αποτελεί ιστορική πραγματικότητα πως το σωματείο του Άρη δέχτηκε βαρύ πλήγμα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλούς ποδοσφαιριστές της ομάδας να έχουν επιστρατευτεί. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που απεικονίζει οκτώ ποδοσφαιριστές (εξαιτίας της επιστράτευσης των υπολοίπων) της ομάδας και χρονολογείται πίσω στο 1918.
Ο Άρης μεγάλωσε και καθιερώθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Κατέστη ένα αθλητικό σωματείο με πανελλήνια προβολή και έγραψε και ορισμένες πολύ ένδοξες σελίδες στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ιστορία των ελληνικών συλλόγων.
Ενδεικτικά, παραμένει έως σήμερα αλησμόνητη ο διπλός θρίαμβος επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Europa League τη σεζόν 2010/2011.
Επίτευγμα από κάθε άποψη μοναδικό!
Με την συμπλήρωση 110 χρόνων ζωής, ο Άρης θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν μεγάλο τίτλο, έπειτα από αρκετά χρόνια, καθώς πρόκειται να αγωνιστεί στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Betsson κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 18 Μαΐου 2024, σε μία επανάληψη του 2010.
www.bnsports.gr