Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων του 2024 διεξήχθη το σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαρτίου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη Λεϊρία της Πορτογαλίας, και ήδη τη «σκυτάλη» παρέλαβε η ΚΟΕΑΣ, η οποία θα είναι η διοργανώτρια αρχή την τριετία 2025 – 2027.

Ακολουθήστε μας στο Google news

 Το Εθνικό Στάδιο Στίβου – ΓΣΠ στη Λευκωσία, θα είναι ο χώρος συγκέντρωσης των κορυφαίων ριπτών στην Ευρώπη, με την αρχή να γίνεται στη μεταολυμπιακή χρονιά του 2025, στις 15 και 16 Μαρτίου. Τη φετινή διοργάνωση στην Πορτογαλία παρακολούθησε από κοντά η τεχνικός της ΚΟΕΑΣ, Μαριάννα Χαραλάμπους Καλογήρου, η οποία μάς μεταφέρει τις εντυπώσεις της, αλλά και το τι χρειάζεται να προσέξουμε περισσότερο, ιδιαίτερα την πρώτη χρονιά φιλοξενίας της διοργάνωσης:

«Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων θεωρώ ότι είναι μια διοργάνωση με αρκετές απαιτήσεις, κατά την οποία η Ομοσπονδία θα πρέπει να καταβάλει μέγιστη προσπάθεια -στον τομέα της Οργάνωσης- για να μπορέσουμε να πετύχουμε την άρτια διεκπεραίωσή της. Παρακολουθώντας από κοντά τη φετινή διοργάνωση, θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της διακίνησης των αθλητών – αθλητριών, καθώς ο αγώνας διαρκεί πολλές ώρες (από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα) και θα χρειαστεί να γίνουν δεκάδες μεταφορές, από και προς το στάδιο. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το αγωνιστικό κομμάτι και συγκεκριμένα θα πρέπει απαραίτητα να έχουμε στη διάθεσή μας τον αναγκαίο αθλητικό εξοπλισμό, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε τους αγώνες με βάση τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Επιπρόσθετα, πολύ σημαντική είναι και η οργάνωση των κριτών στα διάφορα αγωνίσματα».

Συζήτησες με τον υπεύθυνο επιτηρητή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χοσέ Λουίς Ντε Κάρλος, μάς έκανε κάποιες ιδιαίτερες επισημάνσεις για του χρόνου;

«Συζητώντας με τον υπεύθυνο συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας,  ο οποίος θα αναλάβει τη γενική οργάνωση των αγώνων στη Λευκωσία, μας επισήμανε ως πιο σημαντικά για την άρτια διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ρίψεων, την προετοιμασία των αθλητικών χώρων (των γηπέδων, αλλά και των απαραίτητων χώρων γύρω από αυτά), καθώς και τον έλεγχο του αθλητικού υλικού (όργανα ρίψεων, όργανα μέτρησης, ηλεκτρονικοί πίνακες, σύστημα αποτελεσμάτων κτλ), που θα πρέπει να έχουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε κατάλληλα στη διοργάνωση. Επίσης, συνομίλησα με τον κ. Αντόνιο Καρβάλιο, ο οποίος είχε την ευθύνη της διοργάνωσης τα τελευταία τρία χρόνια στη Λεϊρία και μας έδωσε κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές, αλλά και μικρές επισημάνσεις, με βάση την εμπειρία του στη συγκεκριμένη διοργάνωση».

Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων είναι μια απαιτητική διοργάνωση σε ένα διήμερο μεγάλης χρονικής διάρκειας, με διεξαγωγή 16 συνολικά αγωνισμάτων, σε κάποια από τα οποία απαιτείται χωρισμός σε δύο γκρουπ και άρα τα διαγωνιζόμενα γκρουπ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα είναι ακόμα περισσότερα. Και σε όλα τα αγωνίσματα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιβάλλει την τηλεοπτική κάλυψη, αφού μεταδίδει τη διοργάνωση απευθείας στο κανάλι της στο youtube. Όπως μας επισήμανε η κ. Καλογήρου, ένα σημαντικό πλεονέκτημα για μας είναι πως τα γήπεδά μας είναι το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ στη Λεϊρία χρειαζόταν αρκετό περπάτημα από το Κεντρικό Γήπεδο έως το Εθνικό Προπονητικό Κέντρο (το βασικό γήπεδο ρίψεων). Επιπρόσθετα, στο δεύτερο γήπεδο ο φωτισμός ήταν ελλιπής και προς το σούρουπο τα πάντα γίνονταν πολύ πιο δύσκολα για τους αθλητές και τους κριτές. «Ακόμα ένα πλεονέκτημα για μας, σε σχέση με τη Λεϊρία είναι ο καιρός. Εκεί για δύο ημέρες έβρεχε συνεχώς, με λίγες διακοπές, με τη θερμοκρασία να ήταν αρκετά χαμηλή και καθόλου ευνοϊκή για τους αθλητές και τις αθλήτριες. Ελπίζουμε ότι του χρόνου στις 15 και 16 Μαρτίου θα έχουμε ιδανικές καιρικές συνθήκες, ούτως ώστε να προσελκύσουμε τους κορυφαίους ρίπτες στην Ευρώπη. Και μέχρι τότε θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προσφέρουμε και στους ξένους, αλλά και στους Κύπριους, αθλητές και φιλάθλους, μία άρτια από κάθε άποψη διοργάνωση», κατέληξε η Μαριάννα Καλογήρου.

* Να αναφέρουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων διεξάγονται τα αγωνίσματα των σφαιροβολίας, δισκοβολίας, σφυροβολίας και ακοντισμού, σε επίπεδο ανδρών, γυναικών, ανδρών Κ23 και γυναικών Κ23.

Τα κυπριακά αποτελέσματα στη Λεϊρία

Να θυμίσουμε ότι στη φετινή διοργάνωση εκπροσώπησαν τον κυπριακό στίβο τρεις αθλητές και μία αθλήτρια, οι οποίοι τα πήγαν αρκετά καλά υπό τις περιστάσεις, τις κακές καιρικές συνθήκες και τις ατυχίες. Ο Ιωσήφ Κεσίδης έγινε ο δεύτερος Κύπριος αθλητής στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ρίψεων που κατακτά μετάλλιο, κερδίζοντας το ασημένιο στη σφυροβολία κάτω των 23 ετών, με 70,63μ. Κάτι παρόμοιο πέτυχε το 2021 και ο Γιώργος Κονιαράκης, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία Κ23, πετυχαίνοντας παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 23 ετών με 59,31μ. Το Σάββατο (8/3), ο Κονιαράκης μετείχε στον πιο δύσκολο αγώνα στη Λεϊρία, τη δισκοβολία ανδρών στο β΄ γκρουπ, αφού η συνεχόμενη ενοχλητική βροχή δεν επέτρεψε στους αθλητές να έχουν καλή παρουσία. Ο Κονιαράκης κατέλαβε τη 2η θέση του γκρουπ του με 57,20μ. και κατετάγη συνολικά 11ος.

Πρωί – πρωί την Κυριακή (10/3) η Βαλεντίνα Σάββα είχε τον αγώνα της στη σφυροβολία κάτω των 23 ετών, και δεν έφτανε το τσουχτερό κρύο να εμποδίσει καλό αγώνα, ήρθε και η μεγάλη ατυχία με το σκίσιμο του γαντιού της στην προθέρμανση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατά τη λαβή της σφύρας και να έχει χαμηλές ρίψεις. Μόλις δανείστηκε το γάντι της Κοσμίδου, η Σάββα έριξε αρκετά μακριά (στα 64,55μ.), όμως δυστυχώς δεν είχε άλλη προσπάθεια, και δικαίως τα είχε με την τύχη της, αφού κάλλιστα θα μπορούσε να κατακτούσε μετάλλιο και όχι την 5η θέση.

Με ωραίο τρόπο έκλεισε το βράδυ της Κυριακής η κυπριακή παρουσία στη Λεϊρία, με τον Πέτρο Μιχαηλίδη να σημειώνει νέα ατομική επίδοση στη σφαιροβολία ανδρών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην καριέρα του τα 18 μέτρα (18,18μ.) και να ανεβαίνει στην 6η θέση όλων των εποχών στο αγώνισμα.

* Με το αργυρό μετάλλιο του Ιωσήφ Κεσίδη, η Κύπρος κατέλαβε την 15η θέση στον πίνακα των μεταλλίων.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Ιωσήφ Κεσίδης                  Σφυροβολία Κ23           70,63μ.       2ος – ΑΡΓΥΡΟ

Βαλεντίνα Σάββα              Σφυροβολία Κ23           64,55μ.       5η

Γιώργος Κονιαράκης        Δισκοβολία Ανδρών     57,20μ.       11ος

Πέτρος Μιχαηλίδης           Σφαιροβολία Ανδρών   18,18μ.       12ος

 
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διέλυσε τον ΠΑΟΚ με… φόρα από την Ευρώπη ο Ολυμπιακός!-ThemaSports
06/04 @ 18:13

Διέλυσε τον ΠΑΟΚ με… φόρα από την Ευρώπη ο Ολυμπιακός!

Σε… πάρτι μετέτρεψε την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός, συντρίβοντάς τον 22-5 στο Παπαστράτειο.

Από τον ΚΟΑ η εκκίνηση στη Διαδρομή Αγάπης -ThemaSports
29/03 @ 12:00

Από τον ΚΟΑ η εκκίνηση στη Διαδρομή Αγάπης

Από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού δόθηκε και φέτος η εκκίνηση στη Διαδρομή Αγάπης που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μία Ευχή», στην παρουσία του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Χαράλαμπου Μιρή. 

Πόσο θα κοστίσουν στους Γάλλους οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού-ThemaSports
26/03 @ 20:31

Πόσο θα κοστίσουν στους Γάλλους οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κοστίσουν μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ δημόσιο χρήμα», σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Κολοκοτρώνη-ThemaSports
23/03 @ 22:31

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Κολοκοτρώνη

Η Αιμιλία Κολοκοτρώνη έγινε πριν από λίγο η τέταρτη εκπρόσωπος του κυπριακού στίβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος Αυγούστου (27-31) στη Λίμα του Περού.

Σήκωσε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του-ThemaSports
16/03 @ 23:44

Σήκωσε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του

Έγινε η απονομή του τροπαίου μετά το τέλος του αγώνα με την Ομόνοια από τον πρόεδρο της ΚΟΠΕ Δρ Κώστα Κωνσταντίνου.

Παγκύπριο ρεκόρ από Χριστιάνα Έλληνα-ThemaSports
16/03 @ 23:34

Παγκύπριο ρεκόρ από Χριστιάνα Έλληνα

Η ενημέρωση από την ΚΟΕΑΣ.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ