Η Ρεάλ Μαδρίτης «ξεκαθάρισε» στην Τζιρόνα, ποιος είναι το... αφεντικό στην Ισπανία, ξεχώρισε, όμως, και μερικά από τα αστέρια της. Ένα πρώην δικό της, ετοιμάζεται να το επαναφέρει στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, πληρώνοντας πολύ λιγότερα από την τωρινή του αξία! Πώς γίνεται; Έχει τον... τρόπο της και το απέδειξε στις περιπτώσεις των Καζεμίρο, Καρβαχάλ ή Λούκας Βάσκεθ!
Ο ΜιγκέλΓκουτιέρεθ «προβάρει» για δεύτερη φόρα τα χρώματα της ΡεάλΜαδρίτης. Το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ που θα χρειαστεί να καταβάλει η «Βασίλισσα» μοιάζει «αστείο», αν αναλογιστεί κανείς την χρηματιστηριακή του αξία (20 εκατομμύρια βάσει Transfermarkt). Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, με τον παίκτη της Τζιρόνα να «παίρνει» την σκυτάλη από μια λίστα παικτών, όπως οι Καζεμίρο, Καρβαχάλ και ΦρανΓκραθία.
Πώς το καταφέρνουν αυτό οι «Μερένχες»; Ενεργοποιώντας απλώς τις ρήτρες επαναγοράς που βάζουν οι ίδιοι, σε ποδοσφαιριστές που πουλάνε, σε νεαρή ηλικία!
Ο αριστερός μπακ μετακόμισε στην Καταλονία το καλοκαίρι του 2022 από την ΡεάλΜαδρίτης έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Με την Τζιρόνα εκτόξευσε την αξία του στα 20 εκατομμύρια ευρώ, με τον ΦλορεντίνοΠέρεθ να «τρίβει» τα χέρια του, αφού θα χρειαστεί να δαπανήσει μόλις οκτώ εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει και πάλι δικό του.
Πώς θα το κάνει αυτό; Ενεργοποιώντας απλώς μία από τις ρήτρες επαναγοράς που βάζει η ΡεάλΜαδρίτης, σε ποδοσφαιριστές που πουλάει σε νεαρή ηλικία! Και η λίστα είναι μεγάλη, με τους Καζεμίρο, Καρβαχάλ και Μοράτα να... πρωταγωνιστούν!
Ντάνι Καρβαχάλ (6.5 εκατομμύρια ευρώ)
Πρώτος που «ξενιτεύτηκε» για σύντομο χρονικό διάστημα και γύρισε για να γράψει ιστορία με την Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ένα παιδί βγαλμένο από τα «φυτώρια» της.
Ο Ντάνι Καρβαχάλ, μετά την παρουσία του στην θυγατρική ομάδα, δυσκολευόταν να βρει χώρο και χρόνο στην πρώτη. Έτσι, το καλοκαίρι του 2012 είδε την πόρτα της εξόδου και βρέθηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
Με την γερμανική ομάδα κατέγραψε 36 συμμετοχές σε μια χρονιά, πριν ξαναφορέσει τα αγαπημένα του χρώματα της Ρεάλ. Το ποσό των 6.5 εκατομμυρίων ευρώ μοιάζει το ελάχιστο για όσα έχει προσφέρει.
Συνολικά, έχει καταγράψει 403 συμμετοχές και έχει σηκώσει 23 τρόπαια με τον ισπανικό σύλλογο και το κοντέρ συνεχίζει και «γράφει»...
Καζεμίρο (15 εκατομμύρια ευρώ)
Δεύτερος στην λίστα είναι ο Καζεμίρο. Ο Βραζιλιάνος χαφ το καλοκαίρι του 2014 μετακόμισε στο Πόρτο, αφού δυσκολευόταν να βρει χρόνο συμμετοχής στην «Βασίλισσα».
Ο 32χρονος πλέον αμυντικός χαφ, ενθουσίασε με τις εμφανίσεις του και η πορεία της Πόρτο ως τους «8» του Champions League, «ανάγκασε» την διοίκηση της ομάδας να τον αποκτήσουν, έναντι 7.5 εκατομμυρίων ευρώ, πριν ολοκληρωθεί ο δανεισμός του! Ωστόσο, η νέα χρονιά θα τον έβρισκε και πάλι στην Μαδρίτη, αφού οι διοικούντες της Ρεάλ είχαν φροντίσει να υπάρχει οψιόν επαναγοράς έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία. Ο Κασεμίρο κατέκτησε τα πάντα με τους «Μερένγκες», με αποκορύφωμα τα πέντε ChampionsLeague, πριν μετακομίσει στο Μάντσεστερ, για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ, το καλοκαίρι του 2022.
Λούκας Βάσκεθ (1 εκατομμύριο ευρώ)
Το ίδιο καλοκαίρι με τον Καζεμίρο, ένας ακόμα... παλιόφιλος επέστρεφε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ο λόγος για τον ΛούκαςΒάσκεθ.
Ο Ισπανός αποκτήθηκε από την Ρεάλ, σε ηλικία μόλις 16 ετών, από την «άσημη» Ουράλ. Ο Βάσκεθ πέρασε από όλες τις ακαδημίες της ΡεάλΜαδρίτης πριν φύγει ως δανεικός για την Εσπανιόλ. Στην Βαρκελώνη κατέγραψε συνολικά 39 συμμετοχές σε μόλις μία χρονιά! Με τους «Περικίτος» να τον αγοράζουν με μόλις 500 χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο, δεν χάρηκαν για πολύ, καθώς η ρήτρα επαναγοράς του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν στάθηκε εμπόδιο στον «επαναπατρισμό» του Βάσκεθ στην Ρεάλ Μαδρίτης το ίδιο καλοκαίρι! Κι όλα αυτά, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία ήταν κοντά στα πέντε εκατομμύρια ευρώ!
Αλβάρο Μοράτα (30 εκατομμύρια ευρώ)
Ακόμη ένας Ισπανός στην λίστα. Αυτήν την φορά, ο ΆλβαροΜοράτα. Ο Ισπανός επιθετικός «κούνησε» μαντήλι από την Μαδρίτη το καλοκαίρι του 2014, με προορισμό το Τορίνο και την Γιουβέντους, για το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Δύο καλοκαίρια αργότερα, όταν ο ίδιος θα είχε εκτοξεύσει την αξία του στα 40 εκατομμύρια ευρώ, θα γυρνούσε πίσω στην Μαδρίτη έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ! Ωστόσο, δεν έμελλε να στεριώσει αφού μόλις ένα χρόνο αργότερα θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για χάρη της Τσέλσι, έναντι 66 εκατομμυρίων ευρώ!
Δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε «καθαρά» έσοδα ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ, από τον Μοράτα και μόνο!
Μαριάνο Ντίας (21,5 εκατομμύρια ευρώ)
Ο επιθετικός από την Δομινικανή Δημοκρατία αποκτήθηκε από την Μπανταλόνα το καλοκαίρι του 2011 έναντι 40 χιλιάδων ευρώ. Στην Μαδρίτη έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όταν η ομάδα είχε κατακτήσει ήδη τα δύο από τα τρία συνεχόμενα ChampionsLeague. Ωστόσο, ο Ντίας δεν θα ζούσε ποτέ το τρίτο συνεχόμενο, αφού η χρονιά θα τον έβρισκε στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην Λυών.
Εκεί, θα αιτιολογήσει στο έπακρο τα οκτώ εκατομμύρια που δαπανήθηκαν και μαζί με τον ΜέμφιςΝτεπάι και τον Ναμπίλ Φεκίρ, θα «στήσουν» μια από τις καλύτερες επιθετικές τρίπλετες της Ευρώπης.
Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού του 2018 τελείωνε και η Ρεάλ Μαδρίτης έψαχνε απεγνωσμένα επιθετικό, με μια ρήτρα επαναγοράς να δίνει και πάλι την λύση.
Έτσι, ο ΜαριάνοΝτίας ξαναφορέσε τα χρώματα της «Βασίλισσας» έναντι 21.5 εκατομμυρίων ευρώ, μην καταφέρνοντας ωστόσο να ξεχωρίσει. Με το περασμένο καλοκαίρι να μένει ελεύθερος και να υπογράφει στην Σεβίλλη.
Ίσως το μοναδικό deal, στο οποίο η ΡεάλΜαδρίτης δεν βγήκε κερδισμένη.
Φραν Γκαρθία (5 εκατομμύρια ευρώ)
Μεγαλωμένος και αυτός στις ακαδημίες της «Βασίλισσας». Το 2020 δόθηκε δανεικός στην Ράγιο Βαγεκάνο, πριν αποκτηθεί ένα χρόνο αργότερα, έναντι δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Στην Ράγιο κατέγραψε συνολικά 122 συμμετοχές, πριν επιστρέψει δύο χρόνια αργότερα στην συμπολίτισσα Ρεάλ. Το πώς, είναι πλέον γνωστό!
Τα πέντε εκατομμύρια που είχαν τεθεί ως ρήτρα επαναγοράς τον έκαναν και πάλι να φοράει το σήμα της «Βασίλισσας». Έχοντας συμμετοχή μάλιστα σε 24 αγώνες φέτος, δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει.
Εκτός από τον Μιγκέλ Γκουτιέρεθ, που θα πάρει την σκυτάλη -κατά πάσα πιθανότητα- το καλοκαίρι, ιδιαίτερη περίπτωση είναι και ο ΤακεφούσαΚούμπο.
Ο Ιάπωνας μεσοεπιθετικός διανύει μια εκπληκτική χρονιά με τα χρώματα της Ρεάλ Σοσιεδάδ και η ρήτρα επαναγοράς των 33 εκατομμυρίων ευρώ που έχει, ίσως κάνει τον ΦλορεντινόΠέρεθ να την ενεργοποιήσει…
Με δύο γκολ από τον Ζοάο Κορέια η Πάφος πήρε μεγάλη νίκη (2-1) με ανατροπή επί του Άρη, πάτησε κορυφή και περιμένει το ματς της Ομόνοιας την Κυριακή για να δει εάν θα παραμείνει εκεί.
Την πρώτη της νίκη μετά από δυο μήνες πανηγύρισε η Βαλένθια! Χάρη σε γκολάρα του Ντούρο με «ψαλιδάκι», καθάρισε 1-0 τη Λεβάντε στο τέλος και απομακρύνθηκε από τις τελευταίες θέσεις.
Νέοι κανονισμοί θα ισχύουν στο οικονομικό τοπίο της Πρέμιερ Λιγκ από την αγωνιστική περίοδο 2026-2027, με τους συλλόγους να ψηφίζουν συντριπτικά υπέρ της αλλαγής των ισχύοντων κανόνων σε ό,τι αφορά στα κόστη, τη βιωσιμότητα και τα κέρδη των συλλόγων. Ποια πτυχή των νέων προτάσεων δίχασε τα κλαμπ της Λίγκας...
Από τη νέα αγωνιστική περίοδο στην Πρέμιερ Λιγκ θα βλέπουμε αρκετά συχνά τα αρχικά SCR και SSR.
Ένα βράδυ στην Ουάσιγκτον, αμέσως μετά τη μεγάλη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κυκλοφόρησαν μερικές φωτογραφίες που απεικόνιζαν πόσο έχει αλλάξει η πολιτική και αθλητική πραγματικότητα.