Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έπιασε δουλειά στον Ολυμπιακό και να περάσει τις βασικές του αρχές στη νέα του ομάδα. Ποια όμως είναι η φιλοσοφία του.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Ολυμπιακός κινείται στους ρυθμούς του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο 62χρονος Ισπανός τεχνικός έπιασε δουλειά την Κυριακή και θα κάνει το ντεμπούτο του στον πάγκο των Πειραιωτών στην αναμέτρηση απέναντι στην Φερεντσβάρος (15/2, 19:45) για το Conference League.

Ο Μεντιλίμπαρ έρχεται στην χώρα μας, μετά την θητεία του στη Σεβίλλη, την οποία ανέλαβε τον Μάρτιο του 2023 και κατάφερε να κατακτήσει το Europa League. "Όπλο" του στην ομάδα της Ανδαλουσίας, η φιλοσοφία του, αλλά και το γεγονός πως έδωσε μία ταυτότητα στο σύνολο που είχε στα χέρια του.

Ο ίδιος περιγράφει για τον εαυτό του στην ιστοσελίδα της UEFA: "Θέλω οι παίκτες μου να είναι χαρούμενοι στην προπόνηση. Θέλω να τους βλέπω να απολαμβάνουν την προπόνηση, η οποία είναι σκληρή, αλλά απολαυστική. Όταν μιλάμε για το παιχνίδι, ζητάω συγκεκριμένα πράγματα.

Προτιμώ να παίζουμε με πλάτος και να αγωνιζόμαστε στο μισό του αντιπάλου. Ο κόσμος με χαρακτηρίζει ως προπονητή του 4-4-2, που του αρέσει το άμεσο παιχνίδι και παίζει συνήθως στην αντίπαλη περιοχή. Αλλά εγώ θέλω έξυπνους παίκτες. Θέλω παίκτες που ξέρουν να παίζουν ανάμεσα στον αντίπαλο όταν αμύνονται, όχι ένας εναντίον ενός.

Δεν μου αρέσουν οι μονομαχίες. Μου αρέσει να περιμένω τις μονομαχίες. Δεν θέλω να τρέχουν έτσι απλά. Προτιμώ παίκτες που εμφανίζονται ξαφνικά και κερδίζουν την κατοχή, χωρίς να κάνουν μεγάλη προσπάθεια".

Οι βασικές αρχές του Μεντιλίμπαρ

Ο Μεντιλίμπαρ δείχνει ευελιξία στους σχηματισμούς. Τού αρέσει το 4-2-3-1, το οποίο γίνεται 4-4-2 ή καλύτερα 4-4-1-1. Με αυτό πορεύθηκε και στην τελευταία του δουλειά στη Σεβίλλη, ενώ φαίνεται να προσαρμόζει το σχήμα του ανάλογα και τους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιεί. Ωστόσο, δεν κάνει καμία "έκπτωση" σε αυτά που ζητάει από τους ποδοσφαιριστές.

Τού αρέσει η πίεση ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, γρήγορο κλέψιμο της μπάλας, κυριαρχία στις πτέρυγες για να βγαίνουν σέντρες από τα άκρα και "γέμισμα" της αντίπαλης περιοχής, με όσο το δυνατόν περισσότερους ποδοσφαιριστές.

Σε κατάσταση άμυνας ο Μεντιλίμπαρ θέλει από την ομάδα του να πιέζει από πολύ ψηλά, ακόμη και στην πρώτη πάσα του τερματοφύλακα. Δεν θέλει να υπάρχουν κενά ανάμεσα στις τρεις γραμμές του και όσο πιο γρήγορη επανάκτηση της κατοχής.

Στο επιθετικό κομμάτι έχει δύο βασικές αρχές. Την απλότητα και την αποτελεσματικότητα. Ζητάει από τους ποδοσφαιριστές του να μην παίρνουν περιττά ρίσκα.

Στόχος του στη Σεβίλλη ήταν να φτάσει η μπάλα γρήγορα στην αντίπαλη περιοχή. Έτσι, θέλει από τους πλάγιους παίκτες να κερδίζουν πλεονεκτικές θέσεις, δηλαδή να έχουν χώρο και να είναι κοντά στην περιοχή. Παράλληλα, οι επιθετικοί και αυτοί που ακολουθούν από πίσω γεμίζουν το αντίπαλο "κουτί" και περιμένουν την πάσα ή ένα γέμισμα.

Η πρώτη του δουλειά εκτός Ισπανίας

Ο Μεντιλίμπαρ αναμένεται σύντομα να πιάσει δουλειά στον Ολυμπιακό. Είναι βέβαιο πως από νωρίς θα επιδιώξει να περάσει τα θέλω τους στους ποδοσφαιριστές του. Θα έχει ενδιαφέρον να φανεί πώς θα επιδράσουν οι ιδέες του στο υπάρχον υλικό, εάν θα εφαρμόσει κάποιες καινούργιες και τι ρόλους θα δώσει σε κομβικούς παίκτες στο ερυθρόλευκο ρόστερ.

Πάντως, να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ο Μεντιλίμπαρ θα εργαστεί εκτός Ισπανίας, είτε ως προπονητής, είτε ως παίκτης. Θα είναι για εκείνον μία νέα εμπειρία, αλλά και ένα καινούργιο περιβάλλον για να δοκιμάσει την κοσμοθεωρία του όσον αφορά στο ποδόσφαιρο.

 

Πηγή: sport24.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαθμολογία UEFA: Ελπίδες για 15η θέση μετά το ιστορικό ΔΙΠΛΟ του Ολυμπιακού στην έδρα της Άστον Βίλα!-ThemaSports
03/05 @ 00:48

Βαθμολογία UEFA: Ελπίδες για 15η θέση μετά το ιστορικό ΔΙΠΛΟ του Ολυμπιακού στην έδρα της Άστον Βίλα!

Δείτε πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία της UEFA, μετά τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα της Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Conference League!

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. υψηλόβαθμο στέλεχος της Θύρας 7 - Ο ρόλος του στα επεισόδια (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
02/05 @ 18:57

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. υψηλόβαθμο στέλεχος της Θύρας 7 - Ο ρόλος του στα επεισόδια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ηγείται των οπαδών του Ολυμπιακού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κορυδαλλού – Συμμετέχει στις αποφάσεις για επεισόδια.

Η μόνη περίπτωση να ψαχτεί για έναν... Λιβάκοβιτς ο Ολυμπιακός-ThemaSports
01/05 @ 17:55

Η μόνη περίπτωση να ψαχτεί για έναν... Λιβάκοβιτς ο Ολυμπιακός

Σε ποιο ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός θα βγει στην αγορά για να αποκτήσει έναν γκολκίπερ τύπου Λιβάκοβιτς; Ένα σενάριο και μόνο υπάρχει...

AEK: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω» - Συγκλονίζει ο Ματίας Αλμέιδα-ThemaSports
01/05 @ 15:30

AEK: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω» - Συγκλονίζει ο Ματίας Αλμέιδα

Για το θέμα που αντιμετώπισε με το αλκοόλ μιλάει ο Ματίας Αλμέιδα στην εισαγωγή της αυτοβιογραφίας του, υπογραμμίζοντας ότι τον έφερε δύο φορές σε κατάσταση να αισθάνεται ότι θα πεθάνει.

 Αλαφούζος για όλα: Η αποτυχία, τα 130 εκατ, η συμφωνία με Σόουζα, ο Μαρινάκης, η σημαδεμένη τράπουλα του τίτλου-ThemaSports
01/05 @ 13:37

Αλαφούζος για όλα: Η αποτυχία, τα 130 εκατ, η συμφωνία με Σόουζα, ο Μαρινάκης, η σημαδεμένη τράπουλα του τίτλου

Μεγάλη συνέντευξη του Γιάννη Αλαφούζου που μιλά ανοιχτά για τα πάντα. Γιατί άλλαξε τον Γιοβάνοβιτς, γιατί δε μιλά πλέον με τον Μαρινάκη, η επένδυση, η εξάντληση από τα στραπάτσα.

Η «βυσσινί» Πρωτομαγιά του 1988, όταν η ΑΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα γράφοντας ιστορία, με… υπογραφή Μητσιμπόνα! -ThemaSports
01/05 @ 19:23

Η «βυσσινί» Πρωτομαγιά του 1988, όταν η ΑΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα γράφοντας ιστορία, με… υπογραφή Μητσιμπόνα!

01/05/1988: Ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας σκοράρει ένα απίθανο γκολ, η ΑΕΛ του Γιάτσεκ Γκμοχ νικάει τον Ηρακλή με 1-0 και εξασφαλίζει μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μία αλησμόνητη Πρωτομαγιά για τους Λαρισαίους και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ