Ένας από τους πιο αγαπητούς ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα, ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα γεννήθηκε μία μέρα σαν σήμερα, στις 4 Φεβρουαρίου του 1972 και το BN Sports θυμάται πώς η κόντρα με τον Φαν Χάαλ και ο… Θεός τον έκαναν να επιλέξει τον Ολυμπιακό!

Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν (υπερ)ταλαντούχο και χαρισματικό παίκτη που είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν τα ελληνικά γήπεδα. Ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα γίνεται σήμερα 52 ετών. Το προσωνύμιο «μάγος» δεν του αποδόθηκε τυχαία από τους φίλους της ομάδας που τον λάτρεψαν και φρόντισαν να του το δείξουν με κάθε δυνατό τρόπο.

Όπως όταν ήρθε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1999, με τον κόσμο του Ολυμπιακού να σπεύδει να τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού επιφυλάσσοντας στον Βραζιλιάνο άσο μία υποδοχή κάτι παραπάνω από θερμή. Ο Τζιοβάνι φρόντισε με τη σειρά του να τους αποζημιώσει εντός αγωνιστικού χώρου από τις πρώτες του εμφανίσεις με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Η φρενίτιδα στις τάξεις των οπαδών της ομάδας όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή, ήταν απόλυτα δικαιολογημένες. Εξάλλου, μιλάμε για έναν παίκτη που είχε έρθει από τη Μπαρτσελόνα, ένα από τα μεγαθήρια της δεκαετίας του ’90, και που έναν χρόνο πριν είχε φτάσει με τη χώρα του μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στη Γαλλία.

giovannin_airport.jpg

Πώς προέκυψε, λοιπόν, η απόφασή του να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού; Οι διαπραγματεύσεις με τη Μπαρτσελόνα ήταν «σκληρές», τελικά όμως ο καταλανικός σύλλογος είπε το «ναι» και απέμενε πλέον η συγκατάθεση του Τζιοβάνι. Οι Πειραιώτες έπρεπε να βρουν έναν τρόπο για να τον πείσουν. Κάτι που έγινε χάρη στη συμβολή του Γιώργου Λούβαρη, του Πέτρου Κόκκαλη, αλλά και του… Θεού!

«Ακούω τον Θεό σε όλες μου τις αποφάσεις. Του ζήτησα ένα σημάδι για πού θα έπρεπε να πάω. Και μου υπέδειξε την Ελλάδα», έχει δηλώσει πρόσφατα. Η σεζόν 1998/1999, η τρίτη του με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, είχε ολοκληρωθεί με τον ίδιο να μετρά πέντε γκολ και τρεις ασίστ σε 23 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Παράλληλα, αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά του Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο της ομάδας, η οποία σηματοδότησε και την άφιξη Ολλανδών παικτών, όπως οι Ρόναλντ ντε ΜπουρΠάτρικ ΚλάιφερτΦιλίπ Κοκού και Μπαουντεβάιν Ζέντεν. Ο Τζιοβάνι είδε το χρόνο του να μειώνεται σημαντικά, αλλά και η σχέση του με τον προπονητή δεν ήταν η ιδανική.

Παρότι την πρώτη σεζόν που συνυπήρξαν πανηγύρισαν το νταμπλ, η έλευση των Ολλανδών στους «μπλαουγκράνα» σήμανε ταυτόχρονα τη ρήξη στις σχέσεις τους. Ο Φαν Χάαλ πίστευε ότι δεν είχε (αγωνιστική) θέση στη δική του ποδοσφαιρική νοοτροπία, δεν τον ήθελε στην ομάδα και άρχισε να τον παραγκωνίζει.

giovanni_van_gaal.jpg

Και κάπως έτσι, το καλοκαίρι του 1999, η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να τον παραχωρήσει μετά τις πιέσεις και του Φαν Χάαλ για να τον «ξεφορτωθεί». Εκτός από τον Ολυμπιακό, υπήρχαν φυσικά κι άλλες ομάδες που έδειξαν ενδιαφέρον για τον Βραζιλιάνο. Όμως, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την ομάδα της Βαρκελώνης, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, όταν στις 8 Ιουλίου έγινε γνωστή η συμφωνία μεταξύ ομάδας και παίκτη.

«Ήμουν διακοπές με τη σύζυγό μου. Για να πω την αλήθεια, στην αρχή δεν ήθελα να πάω στην Ελλάδα, γιατί μόλις είχα παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ήξερα ότι, αν πήγαινα στην Ελλάδα, η συμμετοχή μου στην Εθνική ίσως δυσκόλευε. Ήταν κι άλλες οι ομάδες που ενδιαφέρονταν για εμένα, η επικοινωνία τότε ήταν δύσκολη και υπήρχαν οι ρήτρες που έπρεπε να συζητήσουμε», ανέφερε σχετικά με εκείνο το «καυτό» καλοκαίρι του 1999.

«Ζήτησα ένα σημάδι από τον Θεό για το πού έπρεπε να πάω. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια των διακοπών μου, μας πλησίασαν δύο άτομα ρωτώντας μας εάν μας αρέσουν οι παραλίες. Απάντησα πως, ναι, και τότε εκείνοι αποκρίθηκαν: ‘Τότε πρέπει να πάτε στην Ελλάδα!’», αυτό ήταν το σημάδι που αναζητούσε ο Τζιοβάνι και, αφού το έλαβε, αποφάσισε για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

«Όταν το deal ολοκληρώθηκε, ήξερα ότι στην Ελλάδα θα περάσω χρόνια χαράς και ευτυχίας. Ήμουν σίγουρος για αυτό και όταν ήρθα στο αεροδρόμιο και είδα όλο εκείνο το πλήθος, ήμουν ακόμη πιο σίγουρος». Πράγματι, η υποδοχή του από τους φίλους του Ολυμπιακού ήταν φαντασμαγορική.

Το ίδιο καλοκαίρι, έδεσε στο «λιμάνι» και ο Ζλάταν Ζάχοβιτς από την Πόρτο, ενώ λίγα χρονιά μετά ακολούθησαν κι άλλοι εξέχοντες ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων οι Κριστιάν Καρεμπέ και Ριβάλντο.

Ο Τζιοβάνι έμεινε στον Ολυμπιακό για έξι χρόνια, πραγματοποίησε μερικές «μυθικές» εμφανίσεις, αγαπήθηκε και αγάπησε το σύλλογο, ώσπου το 2005 αποχώρησε βαθιά συγκινημένος, σε ένα, ομολογουμένως, πολύ δύσκολο αντίο.

giovanni_rivaldo.jpg

Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, ενώ τη σεζόν 2003/2004 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 21 γκολ. Μία… ερυθρόλευκη καριέρα γεμάτη από στιγμές μαγείας και γκολ (97 σε 208 συμμετοχές), ένας ποδοσφαιριστής που θα μνημονεύεται για πάντα στις τάξεις όχι μόνο των φίλων του Ολυμπιακού, αλλά γενικά του φίλαθλου ελληνικού κοινού.

«Εμπιστεύτηκα τον Θεό [για την επιλογή μου] και με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι είχε δίκιο. Η Ελλάδα ήταν από τα καλύτερα μέρη όπου έζησα. Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε το προνόμιο να αγωνιστώ στον Ολυμπιακό».




www.bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα στείλουν σκάουτερ να δει από κοντά τον Ιωάννη Πίττα»-ThemaSports
30/04 @ 19:45

«Θα στείλουν σκάουτερ να δει από κοντά τον Ιωάννη Πίττα»

Στη Σουηδία επαναφέρουν στο προσκήνιο ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Κύπριο φορ της ΑΪΚ Στοκχόλμης, Ιωάννη Πίττα και τονίζουν ότι σκάουτ της Ένωσης θα τον δει από κοντά σύντομα.

Παναθηναϊκός για Τερίμ: «Δεν υπάρχει θέμα προπονητή»-ThemaSports
30/04 @ 19:29

Παναθηναϊκός για Τερίμ: «Δεν υπάρχει θέμα προπονητή»

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός διέψευσε ρεπορτάζ που ήθελαν τον Τούρκο προπονητή να αποτελεί άμεσα παρελθόν από την ομάδα.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός σε απόδοση... φωτιά, γιατί «ψάχνουν» κάτι που δεν έχουν ξανακάνει στα Play Offs! -ThemaSports
30/04 @ 19:00

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός σε απόδοση... φωτιά, γιατί «ψάχνουν» κάτι που δεν έχουν ξανακάνει στα Play Offs!

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Μόνο ένας δρόμος, τους οδηγεί στον τίτλο. Μόνο ένας δρόμος, που έως τώρα στα Play Offs, δεν τον έχουν... διαβεί ποτέ! Και κάπως έτσι, δικαιολογούνται και οι τεράστιες στοιχηματικές αποδόσεις, για την κατάκτηση του τίτλου, από τους «διώκτες» της ΑΕΚ!

«Record Man ο Άκης Μάντζιος»: Ο Νο.1 κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό και με τη... βούλα, ξεπέρασε Αναστασιάδη και Παράσχο! -ThemaSports
30/04 @ 18:41

«Record Man ο Άκης Μάντζιος»: Ο Νο.1 κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό και με τη... βούλα, ξεπέρασε Αναστασιάδη και Παράσχο!

Απίστευτο ρεκόρ από τον Άκη Μάντζιο, που άφησε στη δεύτερη θέση τους Άγγελο Αναστασιάδη και Γιώργο Παράσχο, για να γίνει ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» του Παναθηναϊκού, σε ολόκληρη την ιστορία του, απέναντι σε Έλληνες προπονητές!

«Το καλοκαίρι της ζωής μας σε... επανάληψη»: Οριστικό το φιλικό των Legends του 2004 με θρύλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!-ThemaSports
30/04 @ 18:22

«Το καλοκαίρι της ζωής μας σε... επανάληψη»: Οριστικό το φιλικό των Legends του 2004 με θρύλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Οι Legends 2004 κορυφώνουν τους εορτασμούς για την 20η επέτειο από το έπος της Πορτογαλίας, με σπουδαίο αγώνα στη Γερμανία!

Η ΔΕΑΒ καλεί σε ακρόαση τον Ματίας Αλμέιδα – Τι τονίζεται από την πλευρά της ΑΕΚ;-ThemaSports
30/04 @ 17:44

Η ΔΕΑΒ καλεί σε ακρόαση τον Ματίας Αλμέιδα – Τι τονίζεται από την πλευρά της ΑΕΚ;

Η ΔΕΑΒ επισήμανε επίσημα πως καλεί σε ακρόαση τον Ματίας Αλμέιδα, για όσα έλαβαν χώρα στο φινάλε της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ, στην 8η αγωνιστική των Play Offs της Stoiximan Super League. Τι τονίζεται από την πλευρά της ΑΕΚ.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ