Ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες που έχουν γραφτεί με χρυσές σελίδες στα βιβλία. Ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Σαν σήμερα το 1906, γεννήθηκε ο Tόνι Ούλμεν. Ο Γερμανός ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα στα μέσα της δεκαετίας του ‘20, λαμβάνοντας μέρος σε εθνικούς αγώνες μοτοσικλετών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταπήδησε στους αγώνες τεσσάρων τροχών και επικεντρώθηκε σε διοργανώσεις σπορ αυτοκινήτων, σημειώνοντας πολλές επιτυχίες. Το 1952 έκανε την εμφάνισή του σε δύο Grand Prix της Formula 1, οδηγώντας ιδιωτικά μονοθέσια της Veritas. Παρόλο που δεν τερμάτισε στην Ελβετία, κατέγραψε μια 9η θέση στο Grand Prix Γερμανίας.

 

Τόνι Ούλμεν

Σαν σήμερα το 1910, γεννήθηκε ο Ανρί Λουβό. Ο Γάλλος αγωνίστηκε σε δύο Grand Prix, το 1950 και 1951, οδηγώντας αγωνιστικά της Talbot. Ωστόσο, δεν τερμάτισε σε κανένα από τα δύο. Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως ανέβηκε και στο βάθρο στις 24 Ώρες Λε Μαν το 1949, στον πρώτο μεταπολεμικό αγώνα.

Ανρί Λουβό

Σαν σήμερα το 1930, γεννήθηκε ο Χάινζ Σίλερ. Ο Γερμανός ξεκίνησε την καριέρα του σε αγώνες με ταχύπλοα και μεταπήδησε αργότερα σε αγώνες σπορ αυτοκινήτων. Η μοναδική του εμφάνιση σε Grand Prix της Formula 1 έγινε το 1962 στη Γερμανία, όμως ο αγώνας του κράτησε μόλις τέσσερις γύρους.

Χάινζ Σίλερ

Σαν σήμερα το 1941, γεννήθηκε στη Φλωρεντία της Νότιας Καρολίνας ο άσσος του NASCARΜπάντι Μπέικερ. Όντας σχεδόν 2 μέτρα σε ύψος, ο Αμερικανός έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο «...ο Ευγενής Γίγαντας». Ωστόσο, το ψευδώνυμο «Leadfoot» αποδείχθηκε πιο ταιριαστό εξαιτίας των εξωφρενικά υψηλών ταχυτήτων που σημείωνε στη διάρκειας 33 ετών καριέρα του. Το 1970, ο Μπέικερ έγινε ο πρώτος οδηγός που έσπασε το φράγμα των 320 χλμ/ώρα στη διαδρομή της Ταλαντέγκα. Σημείωσε 19 νίκες στη μεγάλη κατηγορία του NASCAR, συμπεριλαμβανομένης μιας νίκης στο Southern 500 του 1970 στο Ντάρλινγκτον, όπου έριξε γύρο σε όλο το grid. Επίσης κατέκτησε το δημοφιλές World 600 στη Σαρλότ το 1972 και το 1973. Τέλος, επικράτησε και στο Daytona 500 το 1980, με μέση ωριαία ταχύτητα στα 285,823 χλμ/ώρα – ρεκόρ που έκτοτε δεν έχει καταρριφθεί.

 

Μπάντι Μπέικερ

Σαν σήμερα το 1947, γεννήθηκε ο θρύλος του MotoGPΑνχέλ Νιέτο. Ο Ισπανός είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους αναβάτες στην ιστορία των αγώνων μοτοσικλετών, μετρώντας 13 παγκόσμιους τίτλους και 90 νίκες σε μια καριέρα 23 χρόνων (1964-1986), κυρίως στις κατηγορίες των 50cc, 80cc και 125cc. Στις 26 Ιουλίου του 2017, ο Νιέτο ενεπλάκη σε ένα τροχαίο στην Ιμπίθα και κατέληξε σε τεχνητό κώμα στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του χειροτέρεψε σημαντικά όταν ξύπνησε στις 3 Αυγούστου. Αργότερα την ίδια ημέρα ο 70χρονος Ισπανός δυστυχώς απεβίωσε.

Ανχέλ Νιέτο

Σαν σήμερα το 1971, γεννήθηκε ο επί χρόνια δοκιμαστής στη Scuderia FerrariΛούκα Μπαντοέρ. Παρότι επιβλήθηκε των Ντέιβιντ Κούλθαρντ και Ρούμπενς Μπαρικέλο στο πρωτάθλημα Formula 3000, ο Ιταλός στην F1 συμμετείχε με αδύναμες ομάδες όπως η Scuderia Italia, η Forti και η Minardi. To 2009 αντικατέστησε στη Ferrari τον τραυματία Φελίπε Μάσα. Αγωνίστηκε σε δύο αγώνες, όμως ήταν απογοητευτικά αργός, τερματίζοντας τελευταίος.

Λούκα Μπαντοέρ

Σαν σήμερα το 1976, πραγματοποιήθηκε το Grand Prix Βραζιλίας για το πρωτάθλημα της Formula 1. Νικητής αναδείχθηκε ο Νίκι Λάουντα της Ferrari. Πίσω του βρέθηκαν οι Πατρίκ Ντεπαϊγέ με Tyrrell και Τομ Πράις με Shadow. Στον αγώνα αυτό έκανε ντεμπούτο η ομάδα της Ligier με οδηγό τον Ζακ Λαφίτ. Ο Γάλλος εγκατέλειψε τον αγώνα, ενώ βρισκόταν στην 11η θέση.

Νίκι Λάουντα

gazzetta.gr

Tags
F1
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα προσπέρασμα που δεν έπρεπε να γίνει ποτέ-ThemaSports
25/04 @ 11:48

Ένα προσπέρασμα που δεν έπρεπε να γίνει ποτέ

Πληθώρα γεγονότων πραγματοποιήθηκαν Σαν Σήμερα στον κόσμο της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ακολουθούν τα κυριότερα.

Περιπετειώδης η έναρξη της χρονιάς για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια-ThemaSports
16/04 @ 13:48

Περιπετειώδης η έναρξη της χρονιάς για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο περιπέτειες εξελίχθηκε για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια, στον πρώτο αγώνα της χρονιάς για το EURO NASCAR PRO.

Ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής πήρε το βραβείο Αθλητισμός του Cyprus Diaspora Forum 2024-ThemaSports
14/03 @ 15:19

Ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής πήρε το βραβείο Αθλητισμός του Cyprus Diaspora Forum 2024

Το βραβείο CYDIA 2024 στην κατηγορία Αθλητισμός απέσπασε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής, στο πλαίσιο του Cyprus Diaspora Forum που διεξήχθη την περασμένη βδομάδα στη Λεμεσό.

Όταν ο Βιλνέβ ξέχασε να πάρει εκκίνηση-ThemaSports
08/04 @ 22:20

Όταν ο Βιλνέβ ξέχασε να πάρει εκκίνηση

Ορισμένα γεγονότα της ιστορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της Formula 1, κάνουν μέχρι σήμερα κόσμο να παραμιλά. Ας δούμε τα πιο σημαντικά της ημέρας.

Η Aston Martin αποκάλυψε το νέο εντυπωσιακό της μονοθέσιο! -ThemaSports
12/02 @ 17:16

Η Aston Martin αποκάλυψε το νέο εντυπωσιακό της μονοθέσιο!

Τα «αποκαλυπτήρια» για το νέο της μονοθέσιο έκανε η Aston Martin, ενόψει της νέας σεζόν στη Formula 1.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ