Στις 17 Ιανουαρίου του 1989 η ΑΕΚ του Κρέζιμιρ Τσόσιτς αντιμετώπισε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που χρησιμοποιούσε ως έδρα στους ευρωπαϊκούς αγώνες, τη Ζαλγκίρις Κάουνας του Άρβιντας Σαμπόνις για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ένωση είχε στις τάξεις της τον Μηνά Γκέκο και τον Κώστα Παταβούκα, στους ψηλούς τον Χρήστο Κουντουράκη με τον Βασίλη Λανέ και τον Παναγιώτη Αριδά ενώ είχε ενισχυθεί με δύο παίχτες με πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ, τον πρωταθλητή του 1983 Κλιντ Ρίτσαρντσον και το νούμερο 5 του ντραφτ του 1982 Ντάνι Βρέϊνς.
Οι Λιθουανοί που ακόμα συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως κυπελλούχοι Σοβιετικής Ένωσης, ήρθαν στην Αθήνα με όλα τους τα αστέρια που το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν οδηγήσει την "Αρκούδα" στο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Σεούλ και τον "Συνταγματάρχη" Αλεξάντερ Γκομέλσκι στην εκπλήρωση της υπόσχεσης προς τους παίχτες του ότι αν του χάριζαν το μοναδικό χρυσό που έλλειπε από τη συλλογή του, θα τους επέτρεπε τη μετακίνηση στο εξωτερικό.


Ο Δικέφαλος, με μεγάλη εμφάνιση από τον Γκέκο που πέτυχε 38 πόντους και τον Βρέϊνς που πρόσθεσε 21 αλλά και την εξαιρετική άμυνα πάνω στο "Θαύμα της φύσης" (βέβαια μετά τον αγώνα χαρακτήρισε τον Άρβιντας ως πολύ καλό ηθοποιό) νίκησε με 109:95 και αναπτέρωσε τις ελπίδες για πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού.
Τα καλύτερα όμως ήρθαν μετά το παιχνίδι μέσω των δηλώσεων του τότε ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ, του "Αγαπούλα" Μάκη Ψωμιάδη. Ο "Big Mak" που είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο ως σωτήρας για την ομάδα που μόλις είχε βγει από την όμορφη αλλά και δύσκολη περίοδο των "Μοϊκανών", υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια στον κόσμο της ΑΕΚ και αυτά που είπε στο μικρόφωνο της ΕΡΤ και τον Χάρη Αλευρόπουλο, έμειναν για πάντα στην ιστορία του ελληνικού μπασκετικού μικρόκοσμου.


Εμφανώς τρακαρισμένος, αφού εξέφρασε το (δίκαιο) παράπονο του για την απουσία του κόσμου από το γήπεδο, χαρακτήρισε με αρκετή δόση υπερβολής, τη νίκη ως τη μεγαλύτερη μετά τον άθλο του 1968. Κατόπιν κατέθεσε στον δημοσιογράφο, τα όνειρα του για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα έκανε πάταγο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και κάπου εκεί ο Αλευρόπουλος του κάνει την ερώτηση που ο Μάκης φαίνεται ότι την περίμενε για να δώσει ρεσιτάλ.
Όταν ερωτάται για τις φήμες περί μεταγραφής του Σαμπόνις στον Δικέφαλο, το πρόσωπο του Ψωμιάδη λάμπει και αρχίζει τη διήγηση για "την επίσημη πρόταση από εμένα προς τον πρόεδρο και τον ομοσπονδιακό πρόεδρο του μπάσκετ της Λιθουανίας", τη θετική απάντηση αυτών και "την τελική συζήτηση που απομένει με τον παίχτη, τον μεγάλο αυτόν μπασκετμπολίστα του μπάσκετ", ενώ όταν ο Αλευρόπουλος του επισημαίνει πως ο Άρβιντας είναι κοντά στη μετακόμιση του στην Αμερική για τους Μπλέϊζερς, ο Ψωμιάδης τον ενημερώνει πως δεν υπάρχει η θετική εισήγηση για τη μετακίνηση από την ομάδα του και προβάλλει ως τελικό επιχείρημα για την απόκτηση του Σαμπόνις από την ΑΕΚ, την τύχη του.
Ο Άρβιντας ως γνωστόν δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1989 πήγε στην Ισπανία για τη Φόρουμ Βαγιαδολίδ, μετά στη Ρεάλ και το πέρασμα στον μαγικό κόσμο το έκανε το 1995 στα 31 του χρόνια.
Ο Μάκης Ψωμιάδης εγκατέλειψε τα εγκόσμια το 2016 και δεν μπορεί να μας δώσει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για μια υπόθεση που έχει δόσεις αλήθειας αλλά και υπερβολής, άγνωστο σε τι ποσότητα η καθεμία.

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός AKTOR - ΠΑΟΚ 84-66: Οι πράσινοι έκαναν εύκολα το 1-0 απέναντι στον Πόρτερ Τζούνιορ, ο οποίος πάλευε μόνος του-ThemaSports
16/05 @ 22:19

Παναθηναϊκός AKTOR - ΠΑΟΚ 84-66: Οι πράσινοι έκαναν εύκολα το 1-0 απέναντι στον Πόρτερ Τζούνιορ, ο οποίος πάλευε μόνος του

Με το δεξί μπήκε στα playoffs της Stoiximan Basket League ο Παναθηναϊκός AKTOR, που έκανε το 1-0 κόντρα στον ΠΑΟΚ, επικρατώντας με 84-66 στο τελευταίο εντός έδρας ματς του πριν από το Final Four της EuroLeague. Μόνος του πάλευε ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ που μέτρησε 26 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 λάθη.

Αταμάν για το βραβείο του προπονητή της χρονιάς: "Δεν θυμάμαι γιατί μου έδωσαν το βραβείο κάποτε, θυμάμαι όμως τους back to back τίτλους με την Εφές"-ThemaSports
15/05 @ 11:05

Αταμάν για το βραβείο του προπονητή της χρονιάς: "Δεν θυμάμαι γιατί μου έδωσαν το βραβείο κάποτε, θυμάμαι όμως τους back to back τίτλους με την Εφές"

Ο Εργκίν Αταμάν δήλωσε στα κανάλια novasports ότι το βραβείο του "προπονητή της χρονιάς" της EuroLeague δεν είναι κάτι που τον ενδιαφέρει και δεν θυμάται καν πώς και γιατί το κέρδισε το 2021, ωστόσο θυμάται τους back to back τίτλους με την Αναντολού Εφές.

Σλούκας: «Δικαίωση η πρόκριση στο Final Four - Προφανώς και θα μπορούσα να είμαι στην πρώτη πεντάδα»-ThemaSports
15/05 @ 09:50

Σλούκας: «Δικαίωση η πρόκριση στο Final Four - Προφανώς και θα μπορούσα να είμαι στην πρώτη πεντάδα»

Διαβάστε όσα δήλωσε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού AKTOR, Κώστας Σλούκας, στη media day του «τριφυλλιού», ενόψει του Final Four της Euroleague στο Βερολίνο.

Η ιστορική διάσταση του MVP του Μάικ Τζέιμς: Τι είχαμε 18 χρόνια να δούμε, και τι δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ! (video)-ThemaSports
14/05 @ 22:39

Η ιστορική διάσταση του MVP του Μάικ Τζέιμς: Τι είχαμε 18 χρόνια να δούμε, και τι δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ! (video)

MVP της EuroLeague εκτός Final 4 ή Αμερικανός MVP; Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε κάτι απ' όλα αυτά, πριν τη φετινή «στέψη» του Μάικ Τζέιμς;

Οι Ισπανοί προαναγγέλλουν κίνηση του Ολυμπιακού για Ρογκαβόπουλο!-ThemaSports
14/05 @ 22:58

Οι Ισπανοί προαναγγέλλουν κίνηση του Ολυμπιακού για Ρογκαβόπουλο!

Σύμφωνα με την AS, ο Ολυμπιακός θα κινηθεί το καλοκαίρι για την απόκτηση του Νίκου Ρογκαβόπουλου!

EuroLeague - Μάικ Τζέιμς: Ο πρώτος MVP του οποίου η ομάδα δεν προκρίθηκε στο Final Four-ThemaSports
14/05 @ 14:53

EuroLeague - Μάικ Τζέιμς: Ο πρώτος MVP του οποίου η ομάδα δεν προκρίθηκε στο Final Four

Ο Μάικ Τζέιμς έγραψε ιστορία με την ανάδειξή του σε MVP της EuroLeague, αφού έγινε μόλις ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που κατακτάει το σχετικό βραβείο ενώ η ομάδα του απέτυχε να προκριθεί στο Final Four.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ