Το Κατάρ γίνεται ξανά το επίκεντρο του ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος, αφού φιλοξενεί το Ασιατικό Κύπελλο και μάλιστα ως κάτοχος. Οι αστέρες, τα φαβορί, οι παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα, η "χρυσή Βίβλος" και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται.
Η ποδοσφαιρική δράση επιστρέφει στο Κατάρ για τη δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση που θα μπορούσε να φιλοξενήσει. Έπειτα από το πολυσυζητημένο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, το κρατίδιο θα υποδεχθεί το Ασιατικό Κύπελλο 2023 και μάλιστα ως κάτοχος του τροπαίου από το 2019.
Η 18η έκδοση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού τουρνουά της μεγαλύτερης ηπείρου του κόσμου φέρνει αντιμέτωπες 24 εθνικές ομάδες από κάθε γωνιά της Ασίας.
Από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, το Κατάρ θα αναβιώσει ημέρες... Μουντιάλ, σε πολλά από τα αχανή γήπεδα που διεξήχθη η ιστορική εκείνη διοργάνωση.
Το SPORT24 παρουσιάζει σε ένα αφιέρωμα τα μεγάλα αστέρια της διοργάνωσης που θα λείψουν από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τους παίκτες που αγωνίζονται στην Ελλάδα κι αυτούς που είχαν περάσει παλαιότερα, τα γήπεδα, τη χρυσή Βίβλο και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διοργάνωση.
Οι "Έλληνες" κι οι παλιοί γνώριμοι
Μικρή αλλά αξιοσημείωτη είναι η εκπροσώπηση της Stoiximan Super League στη διοργάνωση. Τέσσερις παίκτες που αγωνίζονται στη χώρα μας ταξίδεψαν στο Κατάρ και μάλιστα δύο εξ αυτών είναι αρχηγοί στις εθνικές ομάδες τους.
Ο ένας είναι ο Ιρανός αμυντικός Εχσάν Χατζισαφί, ο οποίος φόρεσε το περιβραχιόνιο και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας και τότε δίπλα του έναν συμπαίκτη στην ΑΕΚ, τον Μιλάντ Μοχαμαντί.
Οι άλλοι δύο παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος συγκρούονται στον 2ο όμιλο. Ο Τζαλολιντίν Μασαρίποβ αποκτήθηκε από τον Πανσερραϊκό ως ο αρχηγός του Ουζμπεκιστάν και θα αντιμετωπίσει τον Αμπντούλ Ραχμάν Ουές της Athens Kallithea, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, έγινε διεθνής με την Εθνική Κ21, αλλά εν τέλει από το 2021 αγωνίζεται με τη Συρία σε επίπεδο ανδρών.
Υπάρχουν και παίκτες που αγωνίζονταν στο παρελθόν στο ελληνικό πρωτάθλημα και τώρα βρίσκονται στο Κατάρ, με πιο τρανό παράδειγμα αυτό του Ιν-Μπέομ Χουάνγκ, που πέρυσι είχε μια καλή σεζόν με τον Ολυμπιακό, αλλά η οποία κατέληξε σε επεισοδιακό διαζύγιο.
Από τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Πανιώνιο είχε περάσει και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, ο οποίος από το 2022 αγωνίζεται στην Ομόνοια και αποτελεί μόνιμη επιλογή στην επίθεση του Ιράν. Ο Μπρούνο Φορναρόλι δεν κατάφερε να βρει δίχτυα στις 20 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, όμως στη συνέχεια έγινε φόβος και τρόμος των αντιπάλων αμυνών, με συνέπεια να καλείται διαρκώς στην εθνική Αυστραλίας.
Ο Ιρακινός επιθετικός Μοχανάντ Αλί είχε αποκτηθεί ως δανεικός από τον Άρη το 2021-2022 όμως υπέστη ρήξη χιαστού και δεν προσέφερε. Ο Χιλάλ ελ Χελουέ βρέθηκε στον Απόλλωνα Σμύρνης το 2018-2019 ως διεθνής Λιβανέζος επιθετικός από τότε.
Σε επίπεδο προπονητών υπάρχουν πολύ πιο δυνατά ονόματα που έχουν περάσει από τη χώρα μας. Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ με τις τεράστιες επιτυχίες σε διασυλλογικό επίπεδο βρίσκεται τη Συρία από πέρυσι, έχοντας καθίσει στον πάγκο του Άρη από το 2009 μέχρι το 2011.
Ο Πάουλο Μπέντο βρέθηκε στο Μουντιάλ με τη Νότια Κορέα και έπειτα από τέσσερα χρόνια μετακόμισε στα ΗΑΕ, έχοντας προπονήσει τον Ολυμπιακό για μερικούς μήνες το 2016-2017. Αρκετά πιο παλιά, το 2002-2003, αλλά επίσης για μισή σεζόν, βρέθηκε στον "ερυθρόλευκο" πάγκο ο Σρέτσκο Κάτανες, που από τότε δεν έχει εργαστεί ξανά σε σύλλογο και που από το 2021 είναι ο εκλέκτορας του Ουζμπεκιστάν. Στη διοργάνωση θα βρεθεί ως προπονητής του Χονγκ Κονγκ κι ο Γερν Άντερσεν, που το 2007 προσλήφθηκε για λίγες... ημέρες από την Ξάνθη και το 2010-2011 βρέθηκε στην ΑΕΛ.
Μάθιου Ράιαν (31, τερματοφύλακας, Αυστραλία): Η Αυστραλία παρατάσσεται χωρίς μεγάλα αστέρια και ονόματα που κάνουν καριέρα στη "γηραιά ήπειρο". Μοναδική εξαίρεση ο Μάθιου Ράιαν, που δεν είναι τυχαίο πως θα φοράει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού
Αμποσμπέκ Φαϊζουλάεβ (20, επιθετικός, Ουζμπεκιστάν): Το περασμένο καλοκαίρι πήρε μεταγραφή από την Παχτακόρ στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας ήδη πανηγυρίσει το Ασιατικό Κύπελλο Κ20 του 2023, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP του τουρνουά.
Τακεφούσα Κούμπο (22, μέσος, Ιαπωνία): Θήτευσε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, στη Ρεάλ δεν χώρεσε και ύστερα από πολλούς πετυχημένους δανεισμούς κατέληξε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, όπου διαπρέπει εδώ και τρία χρόνια, οδηγώντας τους Βάσκους μέχρι το Champions League. Αστέρι της Ιαπωνίας πλέον μαζί με Καόρου Μιτόμα και Ρίτσου Ντόαν, ώστε η χώρα να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε στην προηγούμενη διοργάνωση που έφτασε στον τελικό
Σουνίλ Τσέτρι (39, επιθετικός, Ινδία): Ο άνθρωπος γκολ της Ινδίας, ο τρίτος σε διεθνή γκολ πίσω μόνο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι, ο πρώτος σε συμμετοχές (145) και τέρματα (93) με την εθνική του. Οι αριθμοί του έχουν πέσει αισθητά, όμως παρέμεινε στη δράση για να συμμετάσχει σε αυτό το τουρνουά, το πρώτο στην καριέρα του
Γου Λέι (32, επιθετικός, Κίνα): Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος Κίνας με γεμάτη τριετία στην Εσπανιόλ επέστρεψε το καλοκαίρι του 2022 στην πατρίδα του. Ο "Μαραντόνα της Κίνας", όπως είναι το παρατσούκλι του, μοιάζει αρκετά μόνος στο ρόστερ, ειδικά από τη στιγμή που αποσύρθηκε ο Νικόλας Γεννάρης για προσωπικούς λόγους.
Ο Σον με τη φανέλα της εθνικής της Νότιας Κορέας @ 2021 LEE JIN - MAN
Χιονγκ-Μιν Σον (31, επιθετικός, Νότια Κορέα): Ο απόλυτος σταρ της διοργάνωσης, ένας από τους πιο "καυτούς" επιθετικούς της σεζόν με την Τότεναμ, αντικατέστησε τον Χάρι Κέιν ως ο γκολτζής των Λονδρέζων. Φιναλίστ στο Ασιατικό Κύπελλο του 2015, φέτος συνεπικουρούμενος από τον Μιν-Τζάε Κιμ έχει την ευκαιρία να πάρει το τρόπαιο
Αλί Μαμπχούτ (33, επιθετικός, ΗΑΕ): Πρώτος σκόρερ του 2015, στην καλύτερη ενδεκάδα ξανά τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Αλί Μαμπχούτ προέρχεται από ένα εκπληκτικό 2022-2023 με 27 γκολ σε 25 αγώνες στο πρωτάθλημα, ενώ φέτος έχει 8 σε 10. Με το εθνόσημο γίνεται μεγαλύτερος γκολτζής, αφού το 2023 είχε τέσσερα σε πέντε αγώνες και συνολικά 85 σε 114
Ο Ανσαιρφάρντ πανηγυρίζει με τον Ταρεμί @ 2022 PAVEL GOLOVKIN / AP IMAGES
Μεχντί Ταρεμί (31, επιθετικός, Ιράν): Μαζί με τον Σαρντάρ Αζμούν εδώ και χρόνια αποτελούν μόνιμη πηγή κινδύνων για τους αντιπάλους του Ιράν. Αμφότεροι διεκδικούν τη 2η θέση της λίστας των σκόρερ της πατρίδας τους και μία μεγάλη διεθνή επιτυχία που λείπει, παρά τη διαχρονική ποιότητα ορισμένων παικτών
Σαλέμ αλ-Νταουσαρί (32, επιθετικός, Σαουδική Αραβία): Στο Μουντιάλ 2022 πέτυχε το δεύτερο γκολ της πατρίδας του στην ιστορική νίκη επί της Αργεντινής και κατόπιν σκόραρε και κόντρα στο Μεξικό. Έχει μία συμμετοχή με τη Βιγιαρεάλ, αλλά η βάση του είναι η Αλ-Χιλάλ, όπου είναι συμπαίκτης με τον Νεϊμάρ. Θα ηγηθεί των προσπαθειών του Ρομπέρτο Μαντσίνι για πορεία της πιο πολυσυζητημένης εθνικής του τουρνουά
Ο Αλμοέζ Αλί πανηγυρίζει με τη φανέλα του Κατάρ AP PHOTO/HASSAN AMMAR
Αλμοέζ Αλί (27, επιθετικός, Κατάρ): Ήταν ο κορυφαίος παίκτης και πρώτος σκόρερ με 9 γκολ του προηγούμενου τουρνουά, με συνέπεια να οδηγήσει το Κατάρ στην κατάκτησή του. Τρία χρόνια αργότερα, ηγήθηκε της εθνικής ομάδας στο εντός έδρας Παγκόσμιο Κύπελλο που συγκέντρωσε τα βλέμματα του πλανήτη
Ο Σωφρόνης Αυγουστή, αυτές τις μέρες, είναι πλήρως αφοσιωμένος στον καταρτισμό του πλάνου, με σκοπό να αποκλείσουν την Πάφο και να πάνε στον τελικό του κυπέλλου.
Η Μπαρτσελόνα νίκησε 4-1 την Τράμπζονσπορ στη Νιόν της Ελβετίας και κατέκτησε για τρίτη φορά στην ιστορία της το Youth League, διαδεχόμενη τον Ολυμπιακό.
Ο Άρνε Σλοτ κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Λίβερπουλ ξοδεύοντας… μηδέν ευρώ και η διοίκηση αποφάσισε να του δώσει ένα από τα μεγαλύτερα διαθέσιμα μπάτζετ ever.
Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός μετά από μία κακή εμφάνιση έχασε με κάτω τα χέρια από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, σε ματς που ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς, αλλά δεν έκανε μετά ούτε μία φάση.
Ο Μάριος Ηλιόπουλος καλείται άμεσα να πάρει μία δύσκολη απόφαση και για αυτό ξεκίνησαν ήδη οι συζητήσεις. Τι θα γίνει στον Παναθηναϊκό με τον Ρούι Βιτόρια;
Όσο Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Παρί Σεν Ζερμέν και Άρσεναλ προετοιμάζονται για τα κρίσιμα ημιτελικά, τα... μαθηματικά έκαναν τη δική τους πρόβλεψη για την ομάδα που θα κατακτήσει το Champions League.