Η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις Ευρωπαϊκές Ποδοσφαιρικές Διοργανώσεις από την UEFA.

Ακολουθήστε μας στο Google news

------------------------------------------------------------------

Προβληματισμοί – Σκέψεις – Ιδέες

 

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ,  στο οποίο προσέφυγαν μερικές « πλούσιες » Ποδοσφαιρικές ομάδες  της Ευρώπης, αμφισβητώντας το δικαίωμα της UEFA να διοργανώνει μόνο αυτή Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις Ποδοσφαίρου  ταρακούνησε συνθέμελα το Ποδόσφαιρο της Ευρώπης.

Οι «πλούσιες» αυτές λιγοστές Ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης, άρχισαν να δραστηριοποιούνται νομικά τον Απρίλιο του 2021. Ιδρυτικά μέλη αυτής της αποσχιστικής ομάδας Συλλόγων ήταν 12 και σε μερικές μέρες αφού ξανασκέφτηκαν τις ενέργειες και τις πράξεις τους παρέμειναν 3 Ποδοσφαιρικοί Σύλλογοι.

Για την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επειδή δεν αντιλήφθηκα δημόσια καμιά αντίδραση από την ΚΟΠ και τα Σωματεία μας, ή άλλους Κυβερνητικούς Φορείς, ή από τους Αθλητιγράφους, επιθυμώ να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου για το μεγάλο αυτό θέμα, παρ’ όλο που πιστεύω ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι η αρχή μιας μεγάλης και έντονης κινητικότητας σ’ όλα τα επίπεδα. Πιο κάτω παραθέτω τις απόψεις και σκέψεις μου , για προβληματισμό.

Η FIFA είναι ο Οργανισμός που διοικεί Παγκόσμια το ποδόσφαιρο και αποτελεί το μεγαλύτερο Αθλητικό Οργανισμό στον κόσμο. Η FIFA ιδρύθηκε το 1904 από τις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες 7 Ευρωπαϊκών κρατών. Η δημιουργία της FIFA ήταν μια αδήριτη ανάγκη της εποχής, για ένα Οργανισμό που θα εποπτεύει το άθλημα του Ποδοσφαίρου το οποίο στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύσσετο με γρήγορους ρυθμούς.

Κάθε Εθνική Ομοσπονδία είναι μέλος της FIFA όσο και της Συνομοσπονδίας της Ηπείρου της.

Η UEFA είναι ο Ευρωπαϊκός Αθλητικός Οργανισμός ο οποίος διοικεί και εποπτεύει το Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο. Ιδρύθην το 1954  και έχει στις τάξεις της 55 Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, είναι  σε μια από τις 6 Συνομοσπονδίες που απαρτίζουν την FIFA.

H UEFA συνεργάζεται στενά με τους συλλόγους μέλη της, τα οποία δημιούργησαν την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ΕCΑ) και η οποία αντιπροσωπεύει άμεσα τους Συλλόγους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ECA σκοπός της οποίας είναι να προστατεύει και προάγει το Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγων εκπροσωπεί δε 214 Συλλόγους.

Η Κυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΚΟΠ) ιδρύθηκε το 1934 και το 1948 έγινε μέλος της FIFA και το 1962 μέλος της UEFA, μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου. Η ΚΟΠ είναι η ανώτατη Ποδοσφαιρική Αρχή της Κύπρου, η οποία διοργανώνει τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της πατρίδας μας και εποπτεύει και διαχειρίζεται γενικά το Ποδόσφαιρο.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και μέλος επιτροπών της FIFA.

Στην πατρίδα μας με την βοήθεια της UEFA , διοργανώθηκαν σημαντικές διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Αναφέρθηκα πολύ σύντομα στους διαχρονικούς θεσμούς του Ποδοσφαίρου από την εποχή που αυτό ένοιωσε την ανάγκη της Οργάνωσης της καθοδήγησης, της εποπτείας και της ανάπτυξης. Οφείλω να ομολογήσω ότι με την υφιστάμενη Δομή και τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις και μεταρρυθμίσεις το Ποδόσφαιρο ανέπτυξε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και προόδου.

Θεωρώ ότι με τις αποφάσεις της FIFA  και της UEFA το ποδόσφαιρο κατοικεί σ’ όλα τα πλάτη και μήκη  του κόσμου, σ’ όλες τις χώρες της υφηλίου, ανεπτυγμένες, υποανάπτυκτες, πλούσιες και φτωχές , δίνοντας την ευκαιρία σε εκατομμύρια παιδιά να ονειρευτούν και σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να χαρούν και να συμμετέχουν σε μια Πολιτιστική Αθλητική εκδήλωση.

Το Ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός, είναι παιδεία, είναι ένα ανεπανάληπτο κοινωνικό αγαθό και εργαλείο ανάπτυξης Αρχών και Αξιών.

Επειδή διανύουμε την κορύφωση μιας Παγκοσμιοποιημένης και άκρως φιλελεύθερης εποχής, μιας εποχής που ακόμα και Ιδέες και Αρχές και Αξίες τιμολογούνται, με κύριο άξονα το ληστρικό κέρδος, μερικές ευρωπαϊκές πλούσιες ποδοσφαιρικά ομάδες, αφού διαπίστωσαν την πρόοδο και ανάπτυξη , την ελκτικότητα και  την οικονομικότητα του Ποδοσφαίρου, προσπάθησαν και ενεργούν για να δημιουργήσουν μια δική τους εταιρεία, την Α 22 και  να διαχειρίζεται μια νέα Ευρωπαϊκή διοργάνωση, των Elite αυτών ομάδων, αμφισβητώντας  την δυνατότητα της UEFA να διοργανώνει αυτή τις επίσημες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι σύλλογοι  αυτοί,  με πρωτεργάτες την Μπαρτσελώνα  και την Ρεάλ Μαδρίτης, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αμφισβητώντας την εγκυρότητα και την μοναδικότητα της UEFA να διοργανώνει τα Ευρωπαϊκά της πρωταθλήματα.

Δηλαδή το Champions League , το Europe League  και το Conferens League, καθώς και τις άλλες διοργανώσεις. Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι ομάδες της λεγόμενης Super League, δικαίωσε τις ομάδες αυτές, με το αιτιολογικό ότι η  UEFA ενεργεί μονοπωλιακά. Δεν είμαι νομικός, αλλά η Ευρωπαϊκή οικογένεια αμφισβητεί την εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία είναι σεβαστή.

Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι πολύ σοβαρή και ριζοσπαστική και απόφαση η οποία ταρακουνά τα θεμέλια του Παγκόσμιου και ειδικά του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Η πιθανή διάσπαση του Ποδοσφαίρου θα επιφέρει  καταστροφικά αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο και  στην εξέλιξη του. Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Super League μιας ελίτικης ποδοσφαιρικής  οργάνωσης θα διαβρώσει το κύρος , την αξιοπρέπεια  και τον σεβασμό που απολαμβάνει σήμερα το Ποδόσφαιρο , οι Αρχές και Αξίες του  και το εκτόπισμα του. Η δημιουργία μιας ομάδας Ποδοσφαιρικών συλλόγων , της Ευρώπης , των πιο διάσημων και ισχυρών οι οποίες θα ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης, πλούσιων και φτωχών , παραγνωρίζοντας τις προκλητικά, παραβιάζει το Αθλητικό πνεύμα και τις  Αρχές του,  την ποδοσφαιρική ενότητα, την ομαδικότητα , την Αθλητική ενσυναίσθηση και τον σεβασμό στις Ιδέες του Αθλητισμού, οι οποίες πρέπει να  διακρίνονται σ΄όλες τις αποφάσεις και ενέργειες  των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών και των Ποδοσφαιρικών Ευρωπαϊκών Συλλόγων. Μια πιθανή δημιουργία, μιας Ελίτικης Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Λίγκας , την θεωρώ οπισθοδρόμηση και υποβάθμιση των Εθνικών Πρωταθλημάτων και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων ποδοσφαιρικά χωρών , τις οποίες θέτει στο περιθώριο και στην απομόνωση. Η διάσπαση αυτή του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου θα είναι καταλυτική. Με την υφιστάμενη Δομή των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και διοργανώσεων, υπάρχει κατά την άποψη μου , μια δίκαιη και σωστή αντιμετώπιση όλων των ποδοσφαιρικών συλλόγων όλων των χωρών αναλογικά, πλούσιων, φτωχών , δυνατών, αδύνατων.

Στην UEFA υπάρχει μια δίκαιη εκπροσώπηση, σ΄όλη την Δομή της. Δεν παραγνωρίζονται Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες με βάση τον πληθυσμό και των δυνατοτήτων του ποδοσφαίρου τους. Παράδειγμα είναι η Κύπρος που εκπροσωπείται μάλιστα στην εκτελεστική της επιτροπή με  σοβαρές θετικές επιπτώσεις στην πορεία του Ποδοσφαίρου της.

Η αποσχιστική αυτή συμπεριφορά μερικών πλούσιων Συλλόγων της Ευρώπης η οποία πληγώνει το Ποδόσφαιρο και τις Αξίες του, θα βρει απέναντι την καταπληκτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Συλλόγων και των Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών.

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Οικογένεια, οφείλει να καταδικάσει τέτοιες αποσχιστικές και απαράδεκτες ενέργειες και να υπερασπίσει και θωρακίσει το Ποδόσφαιρο , ως κοινωνικό αγαθό , ως πολιτιστική αξία και αρετή. Οι φίλαθλοι όλου του κόσμου και κυρίως της Ευρώπης οφείλουν να υποστηρίξουν τους υφιστάμενους θεσμούς, την UEFA και τις διοργανώσεις της, οι οποίες πραγματικά είναι πολύ πετυχημένες και τις παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον το κόσμο, προσφέροντας στους φιλάθλους ενθουσιασμό, χαρά και ικανοποίηση. Οι  διοργανώσεις της UEFA, Champions League, Europe League, Conference League, είναι ξεχωριστοί, σπουδαία πρωταθλήματα, προσφέρουν θέαμα και ποιότητα και δίδεται η  δυνατότητα όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης αναλόγως δυναμικότητας και αξίας, να ανταγωνισθούν ισότιμα και δίκαια.

Η FIFA δοκιμάστηκε εδώ και 120 χρόνια και με την Οργάνωση, Διοικητική αυτάρκεια και μηχανισμούς, την σοβαρότητα και την εκτίμηση που εκπέμπει, βοήθησε αφάνταστα το Ποδόσφαιρο να προοδεύσει και να αναπτυχθεί. Η FIFA αγκαλιάζει το Ποδόσφαιρο όλου του κόσμου με αγάπη και σεβασμό όλων των ανθρώπων, φτωχών ή  πλούσιων σ’ όλες τις χώρες, ανεπτυγμένες ή υποανάπτυκτες.

Η UEFA  η οποία πέρασε διάφορα στάδια ανάπτυξης και οργάνωσης μέσα στα 70 χρόνια της παρουσίας και της ύπαρξης της , διαχειρίστηκε το  Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο και τις Αξίες του, με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία και τεχνοκρατική διάθεση , βοηθώντας  και αναπτύσσοντας το Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο , τις  Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, μέλη της , τους Ποδοσφαιρικούς Συλλόγους , τους Συνδέσμους των Ευρωπαϊκών προπονητών , τους Ευρωπαίους Ποδοσφαιριστές. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει , τις τεράστιες  διαχρονικές διαφοροποιήσεις και μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς και τα θετικά αποτελέσματα και την τεράστια πρόοδο και  ανάπτυξη του Ποδοσφαίρου που επιτεύχθηκαν.

Στην περίοδο των 70 χρόνων ύπαρξης της η UEFA απέδειξε την ισχυρή της διάθεση και βούληση, παρ’ όλη την Παγκοσμιοποίηση και την άκρατη Φιλελευθεροποίηση να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ποδοσφαίρου, ως ένα κοινωνικό φαινόμενο και ένα πολιτιστικό γεγονός. Οι προκλήσεις  που είχε και έχει να αντιμετωπίσει η UEFA , είναι πολλές. Η άκρατη φιλελευθεροποίηση, η απληστία  του κεφαλαίου, η εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού και του Πολιτισμού αποτελούν πηγές κινδύνου και ανασφάλειας για το Ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι  μια ισχυρή , καλή οργανωμένη , δίκαιη , ισορροπημένη, ευαίσθητη , οικονομικά και ηθικά ισχυρή , Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA) μπορεί να σταθεί εμπόδιο και ανάχωμα στις διάφορες αυτές σύγχρονες προκλήσεις και πειρασμούς.

Η UEFA διαχειρίστηκε το πρωτογενές ποδόσφαιρο με σεβασμό και αξιοπρέπεια.  Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, δεν έσπρωξαν το Ποδόσφαιρο σε ακραία φιλελεύθερη, άδικη και οικονομίστικη πρακτική. Τουναντίον με ισορροπημένο τρόπο και υπομονετική διάθεση, πήρε αποφάσεις, που βοήθησαν το Ποδόσφαιρο  να παραμείνει στις ρίζες του αντλώντας από  αυτό δύναμη και κουράγιο και διατηρώντας τις ακαταμάχητες Ιδέες του, τις Αρχές και Αξίες του και τα διαχρονικά ιδανικά του.

Σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, πιστεύω ότι η UEFA , έδειξε σοφία, την σοφία των πολλών και δικαίωσε τις προσδοκίες των ανθρώπων.

Οι Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες αποτελούν θεμέλιο για όλες τις ομάδες της Ευρώπης, όπως και τα Εθνικά Ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και πρέπει  να τα ενισχύσουμε και όχι να τα αποδυναμώσουμε . Χωρίς  Εθνικά Πρωταθλήματα Συλλόγων, δεν θα υπάρχουν Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Οι διοργανώσεις της UEFA είναι δίκαιες, σωστές , παραγωγικές και επιτυχεμένες. Το Ποδόσφαιρο μέσα από τις αποφάσεις, των θεσμικών οργάνων της UEFA και των Εθνικών Ομοσπονδιών, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό δρόμο  ανάπτυξης και προόδου.

Για το θέμα που συζητά όλη η Ευρώπη, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , τελειώνω την παρέμβαση  μου αυτή. Η UEFA αφού τονίζει την αναγκαιότητα συνεργασίας της με τους αρμόδιους φορείς και τους φιλάθλους, με στόχο να διατηρηθεί η Ευρωπαϊκή πυραμίδα του Ποδοσφαίρου ανέγγιχτη, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της στο  υπάρχον μοντέλο που έχει υιοθετήσει ως το καταλληλότερο.

Καταλήγει δε ως εξής:

« Η UEFA παραμένει αποφασισμένη στην δέσμευση της  να διατηρήσει την Ευρωπαϊκή πυραμίδα του Ποδοσφαίρου, διασφαλίζοντας ότι συνεχίζει να εξυπηρετεί τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε  να διαμορφώνουμε το Ευρωπαϊκό Αθλητικό μοντέλο συλλογικά με τις Εθνικές Ενώσεις , τα πρωταθλήματα, τους συλλόγους, τους φιλάθλους, τους παίκτες , τους προπονητές , τα θεσμικά όργανα, της Ε.Ε. , τις κυβερνήσεις και τους εταίρους.

Εχουμε εμπιστοσύνη ότι η αλληλέγγυα Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική πυραμίδα που οι φίλαθλοι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν ανακηρύξει ως το αναντικατάστατο μοντέλο τους, θα διασφαλισθεί από την  απειλή της απόσχισης με Ευρωπαϊκούς και  Εθνικούς Νόμους».

Καλός και Ευλογημένος ο Καινούργιος χρόνος 2024.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

 

Ιανουάριος 2024

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «κανόνες» του Σλοτ: Οι δύο λόγοι που θα επιβάλλει ποινές στη Λίβερπουλ δίχως να... φωνάζει!-ThemaSports
30/04 @ 15:53

Οι «κανόνες» του Σλοτ: Οι δύο λόγοι που θα επιβάλλει ποινές στη Λίβερπουλ δίχως να... φωνάζει!

Δεν φωνάζει ποτέ. Δεν σηκώνει σε καμία περίπτωση τον τόνο της φωνής του. Εκτός αν κάποιος είναι ασυνεπής και δεν είναι στην ώρα του, σε δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Έτσι λειτουργούσε ο Άρνε Σλοτ στην Ολλανδία, με τον ίδιο τρόπο επιθυμεί να πορευτεί και στη Λίβερπουλ!

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί της Λέστερ για την επάνοδό της στην Premier League έναν χρόνο μετά τον υποβιβασμό!-ThemaSports
30/04 @ 15:13

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί της Λέστερ για την επάνοδό της στην Premier League έναν χρόνο μετά τον υποβιβασμό!

Έναν χρόνο μετά τον υποβιβασμό της στην Championship, η Λέστερ πανηγύρισε την επάνοδό της στην Premier, με τις «αλεπούδες» να στήνουν ένα μεγάλο πάρτι για την πρόκριση στα μεγάλα σαλόνια της χώρας!

Ο Elite Μάρκο Γκουίντα διαιτητής στο Άστον Βίλα-Ολυμπιακός-ThemaSports
30/04 @ 12:41

Ο Elite Μάρκο Γκουίντα διαιτητής στο Άστον Βίλα-Ολυμπιακός

Ο Ιταλός Μάρκο Γκουίντα, κατηγορίας Elite, ορίστηκε στο Άστον Βίλα-Ολυμπιακός. Ο Μάρκο Γκουίντα από την Ιταλία, διαιτητής κατηγορίας Elite, ορίστηκε από την UEFA να διευθύνει τον πρώτο ημιτελικό του Conference League ανάμεσα σε Άστον Βίλα και Ολυμπιακό την Πέμπτη (22:00).

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: «Ας είμαι εγώ ο φάρος για να δείξουμε στο εξωτερικό, ότι υπάρχει και ο Κύπριος προπονητής στην αγορά»-ThemaSports
30/04 @ 11:16

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: «Ας είμαι εγώ ο φάρος για να δείξουμε στο εξωτερικό, ότι υπάρχει και ο Κύπριος προπονητής στην αγορά»

Δηλώσεις στον Super Sport FM έκανε ο Κύπριος προπονητής, Ηλίας Χαραλάμπους, ο οποίος οδήγησε την Στεάουα Βουκουρεστίου στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Μεγάλη επιχείρηση... ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Την γλιτώνουν μόνο ΤΡΕΙΣ παίκτες!-ThemaSports
30/04 @ 10:48

Μεγάλη επιχείρηση... ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Την γλιτώνουν μόνο ΤΡΕΙΣ παίκτες!

Μεγάλη επιχείρηση... εκκαθάρισης φαίνεται πως έρχεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθώς μόνο σε τρεις παίκτες δεν θα μπει «πωλητήριο».

Μπαρτσελόνα – Βαλένθια 4-2: Από μηχανής… Λεβαντόφσκι καθάρισε τις «νυχτερίδες» των 10 παικτών -ThemaSports
29/04 @ 23:58

Μπαρτσελόνα – Βαλένθια 4-2: Από μηχανής… Λεβαντόφσκι καθάρισε τις «νυχτερίδες» των 10 παικτών

Η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε απέναντι στη Βαλένθια των 10 παικτών, όμως είχε τον Λεβαντόφσκι σε εξαιρετική βραδιά και χάρη στο hat-trick του, έφερε τα πάνω… κάτω στην αναμέτρηση (29/04, 4-2).

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ