LIVE: ΑΕΛ-Άρης 0-1 (Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ)
Η ΑΕΛ κοντράρεται με τον Άρη στο στάδιο «Αλφαμέγα» για την 11η αγωνιστική και το Themasports σας μεταφέρει την εξέλιξη της αναμέτρησης.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Το GP Ιαπωνίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο, με τον Μαξ Φερστάπεν να παίρνει με εμφατικό τρόπο τη 13η φετινή του νίκη. Ο πρωταθλητής με τη Red Bull Racing έστριψε πρώτος και δεν ξανακοίταξε πίσω του μέχρι το τέλος, με την ομάδα του να πανηγυρίζει το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στην ιστορία της. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Λάντο Νόρις με τη McLaren και ο Όσκαρ Πιάστρι συμπλήρωσε την πολύ καλή ημέρα για τη βρετανική ομάδα, παίρνοντας την 3η θέση και ανεβαίνοντας στο πρώτο του βάθρο στη Formula 1.
Ο καιρός στη Σουζούκα ήταν ιδανικός και οι οδηγοί πήραν τις θέσεις τους στην εκκίνηση κάτω από ένα λαμπρό ήλιο. Η πλειονότητα από τους οδηγούς επέλεξε να ξεκινήσει με τη μεσαία γόμα ελαστικών της Pirelli ενώ δεν έλειψαν και οι μαλακές γόμες, με τους Τσουνόντα και Αλόνσο να είναι οι εκπρόσωποι αυτής της επιλογής στην πρώτη 10άδα.
Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, οι τρεις πρώτοι ξεκίνησαν καλά και οι δύο McLaren προσπάθησαν να «στριμώξουν» τον Φερστάπεν ανάμεσά τους. Ο Ολλανδός όμως αποφασιστικά κράτησε την πρώτη θέση, μπροστά από τον Νόρις, με τον Πιάστρι να πέφτει στην 3η θέση. Οι δυο Ferrari με τους Λεκλέρ και Σάινθ ακολουθούσαν, με τον Αλόνσο να κερδίζει τέσσερις θέσεις και να ανεβαίνει 6ος.
Πιο πίσω υπήρξαν πολλές επαφές, όπως αυτή ανάμεσα σε Πέρεζ και Χάμιλτον αλλά και του Μπότας με τον Άλμπον. Αρκετά κομμάτια από ανθρακονήματα έπεσαν στην πίστα και έτσι βγήκε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας για να μπορέσουν οι άνθρωποι της πίστας να την καθαρίσουν. Αυτή ήταν η ευκαιρία για όσους είχαν ζημιές να μπουν και να τις επισκευάσουν, δηλαδή τους Πέρεζ, Οκόν, Ζου, Άλμπον και Μπότας.
Λίγους γύρους αργότερα το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε από την πίστα και ο αγώνας ξαναξεκίνησε. Ο Μαξ Φερστάπεν δεν είχε κανένα πρόβλημα να φύγει μπροστά και να διατηρήσει την πρώτη θέση, με τις McLaren να μη δείχνουν ότι μπορούν να τον ακολουθήσουν αυτήν τη φορά. Ο Αλόνσο όπως πάντα ήταν πολύ επιθετικός και απειλούσε σοβαρά τον Σάινθ για την 5η θέση. Πίσω του όμως έγινε μια πολύ δυνατή μονομαχία ανάμεσα στις δύο Mercedes, με τον Ράσελ να προσπερνά τον Χάμιλτον αλλά τον 7 φορές πρωταθλητή να αντεπιτίθεται αμέσως και να παίρνει πίσω την 7η θέση.
Πολύ καλό αγώνα έκαναν σε αυτούς τους πρώτους γύρους οι AlphaTauri, με τον Λόσον στην 9η θέση μπροστά από τον Τσουνόντα, ο οποίος μπροστά στους συμπατριώτες του ήθελε πάρα πολύ να περάσει. Είχαμε και μια σύγκρουση ανάμεσα στους Σάρτζεντ και Μπότας, με τον Φινλανδό λίγο αργότερα να μπαίνει στο γκαράζ της Alfa Romeo και να εγκαταλείπει.
Ο Φερστάπεν έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά και απομακρυνόταν διαρκώς από τον Νόρις, ο οποίος επίσης απομακρυνόταν από τον Πιάστρι. Ο Πέρεζ αντίθετα είχε πέσει πολύ πίσω και προσπαθούσε απεγνωσμένα να κερδίσει θέσεις, κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο Μεξικανός είχε σύγκρουση με τον Μάγκνουσεν και έσπασε ξανά την εμπρός πτέρυγα της RB19. Λίγο αργότερα πήρε εντολή από την ομάδα του να επιστρέψει στο γκαράζ και να εγκαταλείψει.
Στο μεταξύ, είχε ανοίξει το παράθυρο για το πρώτο pit stop και οι οδηγοί που ξεκίνησαν με τη μαλακή γόμα μπήκαν για αλλαγή ελαστικών. Σε μια κίνηση στρατηγικής, έκανε pit stop και ο Όσκαρ Πιάστρι, ο οποίος επωφελήθηκε από την εμφάνιση του Εικονικού Αυτοκινήτου Ασφαλείας τη στιγμή που έμπαινε στα pit.
Στη Red Bull φυσικά δεν είναι πρωτάρηδες όσον αφορά τα παιχνίδια στρατηγικής και απάντησαν στην κίνηση της McLaren, φωνάζοντας λίγο αργότερα στα pit τον Φερστάπεν, ο οποίος επέστρεψε στην πίστα άνετα μπροστά από τον Πιάστρι. Στους επόμενους γύρους μπήκαν και οι υπόλοιποι και η τάξη περίπου αποκαταστάθηκε, με τον Φερστάπεν στην κορυφή και τον Πιάστρι πλέον στη 3η θέση, μπροστά από τον Νόρις. Δεύτερος παρέμενε ο Ράσελ, ο οποίος μετά τις μάχες του με τον Χάμιλτον ακολουθούσε διαφορετική στρατηγική και δεν είχε μπει στα pit.
Ο Σαρλ Λεκλέρ προσωρινά βρέθηκε πίσω από τους Οκόν και Αλόνσο, ωστόσο γρήγορα τους πέρασε και τους δύο για να ανέβει ξανά στην 4η θέση. Την ίδια πορεία με τον Μονεγάσκο ακολούθησε και ο Σάινθ, ο οποίος επίσης πέρασε τους Αλόνσο και Οκόν. Ο Αλόνσο, που ήταν από τους πρώτους που μπήκαν για αλλαγή ελαστικών, έχανε διαρκώς θέσεις, καθώς είδε να τον προσπερνά και ο Χάμιλτον.
Ο Νόρις στο μέσον του αγώνα έδειχνε να έχει καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό από τον Πιάστρι και είχε φτάσει πίσω από τον Αυστραλό. Για αρκετούς γύρους ο Βρετανός βρισκόταν σε συνεννόηση με την ομάδα μέσω ασυρμάτου, εξηγώντας ότι πρέπει να τον αφήσουν να περάσει για να μην κινδυνεύσουν από τον Ράσελ, ο οποίος ακολουθούσε στρατηγική ενός pit stop.
Τελικά η εντολή για αλλαγή θέσεων ήρθε και ο Νόρις πέρασε στη 2η θέση. Αμέσως άρχισε να απομακρύνεται από τον Πιάστρι, όχι όμως να πλησιάζει τον Φερστάπεν, ο οποίος βρισκόταν σε δικό του ρυθμό και είχε ήδη φτιάξει διαφορά άνω των 13 δευτερολέπτων. Στο μεταξύ, στη λίστα των εγκαταλείψεων προστέθηκαν τα ονόματα των Στρολ, Σάρτζεντ και Άλμπον.
Ο κύκλος των δεύτερων pit stop άνοιξε με τους Λεκλέρ και Χάμιλτον να μπάινουν 18 γύρους πριν από το τέλος. Στους επόμενους γύρους ακολούθησαν και οι υπόλοιποι, εκτός φυσικά από τον Ράσελ, που είχε άλλη στρατηγική. Έτσι, ο Βρετανός της Mercedes βρέθηκε στη 2η θέση μετά την ολοκλήρωση των pit stop, αλλά με τις McLaren πίσω του να έχουν πιο φρέσκα ελαστικά.
Εκείνος που κέρδισε από τα pit stop ήταν ο Λούις Χάμιλτον, ο οποίος βρέθηκε σε θέση ισχύος επί του Κάρλος Σάινθ, ο οποίος ήταν ο τελευταίος από τους πρωτοπόρους που μπήκε για αλλαγή. Έτσι, ο Χάμιλτον ανέβηκε 6ος και έριξε τον Ισπανό στην 7η θέση.
Ο Νόρις έφτασε γρήγορα πίσω από τον Ράσελ και τον πέρασε εύκολα για να ξαναπάρει τη 2η θέση. Με γρήγορο ρυθμό πλησίαζε τον Ράσελ και ο Πιάστρι, ο οποίος τον έφτασε λίγο αργότερα. Οι δύο τους έδωσαν μια δυνατή μάχη, που είχε για έπαθλο την 3η θέση του βάθρου. Ο νεαρός Αυστραλός τελικά κατάφερε να περάσει και να πάρει την 3η θέση.
Όλα αυτά βέβαια συνέβαιναν… μίλια πίσω από τον Φερστάπεν, ο οποίος από την άνεση της πρώτης θέσης και της διαφορά των 15 δευτερολέπτων από τον δεύτερο έγραφε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα για πλάκα.
Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ανήκει η απόφαση της Red Bull να ξαναβγάλει στην πίστα τον Πέρεζ στην πίστα, 26 γύρους μετά την εγκατάλειψή του. Ο λόγος ήταν ο Μεξικανός να εκτίσει την ποινή των 5 δευτερολέπτων που είχε πάρει προτού εγκαταλείψει, έτσι ώστε να μην πάρει ποινή για τον επόμενο αγώνα.
Στους γύρους που απέμεναν η απόλυτη κυριαρχία του Φερστάπεν δεν αμφισβητήθηκε και ο Ολλανδός έφτασε σε μια άνετη όσο και επιβλητική νίκη. Οι δύο McLaren ανέβηκαν στο βάθρο, με τον Νόρις στη 2η θέση και τον Πιάστρι στην 3η. Η στρατηγική του Ράσελ τελικά δεν απέδωσε καθώς ο Λεκλέρ με τη Ferrari τον έφτασε και τον πέρασε για να του πάρει και την 4η θέση.
Η ημέρα για τον Ράσελ έγινε ακόμα χειρότερη, όταν τον πέρασαν και ο Χάμιλτον και ο Σάινθ, που τερμάτισαν 5ος και 6ος αντίστοιχα, με τον Ράσελ να παίρνει τελικά την 7η θέση. Ακολούθησαν οι Αλόνσο, Γκασλί και Οκόν.
Οι πανηγυρισμοί στο τέλος του αγώνα ανήκαν στη Red Bull Racing, που με τη νίκη του Φερστάπεν εξασφάλισε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για 6η φορά στην ιστορία της και με τον Ολλανδό να είναι έτοιμος να πάρει τον τίτλο των οδηγών στον επόμενο αγώνα.