Η αδιάφορη τα τελευταία χρόνια Στόουκ, ξεκίνησε εντυπωσιακά τις υποχρεώσεις της στην Τσάμπιονσιπ, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Πορτογάλο Αντρέ Βιντιγκάλ που δεν φοβάται να «μετακομίσει» και να ανεβεί κατηγορίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news

28 Απριλίου, 2018. Η Φορτούνα Σιτάρντ υποδέχεται την Κ-21 της Αϊντχόφεν στην τελευταία αγωνιστική της Έρστε Ντιβίζιε, την κερδίζει με 1-0 και ολοκληρώνει ιδανικά ένα αήττητο σερί 14 αγώνων, που της δίνει την άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια» της Ολλανδίας μετά από 16 χρόνια. Μεταξύ των πρωταγωνιστών της ομάδας βρίσκεται κι ένας 19χρονος Πορτογάλος με ρίζες από την Ανγκόλα, ο Αντρέ Βιντιγκάλ, που αγωνίζεται ως δανεικός από την Ακαντέμικα, σε μία αξιοπερίεργη κίνηση, αφού το όνομά του είχε ακουστεί για Μπενφίκα και Μονακό!

Την ίδια μέρα η Στόουκ του Πολ Λάμπερτ παίρνει πολύτιμη ισοπαλία στο Άνφιλντ απέναντι στη Λίβερπουλ, μένοντας ζωντανή στο «παιχνίδι» του υποβιβασμού από την Πρέμιερ Λιγκ δύο στροφές πριν το τέλος. Σε αντίθεση με την ολλανδική ομάδα όμως, αυτός είναι ο 12ος σερί αγώνας χωρίς νίκη για τους «Πότερς», που διατηρούν μεν μαθηματικές ελπίδες σωτηρίας, δεν κρατάν την τύχη στα χέρια τους δε. Μία εβδομάδα μετά μάλιστα, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας χάνουν με ανατροπή στα τελευταία λεπτά και πέφτουν στην Τσάμπιονσιπ μετά από δέκα χρόνια αξιοπρεπέστατης παρουσίας στην κορυφαία κατηγορία.

βιντιγκάλ στόουκ

Έκτοτε η Στόουκ όχι μόνο δεν έχει επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά παρουσιάζεται σταθερά μέτρια προς κακή, ανήμπορη να βελτιωθεί, καθηλωμένη μεταξύ 14ης και 16ης θέσης. Αποτελεί παραδοσιακά μία από τις χειρότερες επιθετικά ομάδες της Τσάμπιονσιπ και μάλιστα δύο από τις τελευταίες πέντε σεζόν, ο πρώτος της σκόρερ σε όλες τις διοργανώσεις δεν έχει καν διψήφιο αριθμό τερμάτων. Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί από πέρυσι να λύσει ο Άλεξ Νιλ, που κάθεται στον πάγκο της, έχοντας φέτος τη δυνατότητα να καταστρώσει ο ίδιος τα μεταγραφικά πλάνα (πέρυσι προσλήφθηκε 22 Αυγούστου).

Μεταξύ άλλων οι «Πότερς» έχουν φέρει τον πρώην Βραζιλιάνο επιθετικό της Άστον Βίλα, Γουέσλι, και τον Μαροκινό Ράιαν Μάε από τη Φερεντσβάρος, που μετρά περί τα 50 γκολ την τελευταία τριετία. Αναμφίβολα μόλις ένα παιχνίδι στη νέα σεζόν δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, όμως τα δείγματα ήταν τουλάχιστον ενθαρρυντικά. Η Στόουκ όχι μόνο έβαλε τέσσερα γκολ απέναντι στη Ρόδεραμ, αλλά είχε και δώδεκα σουτ εντός εστίας, αποδεικνύοντας πως κάτι αλλάζει.

Αυτό που μάλλον μαρτυρά η εισαγωγή και ο τίτλος, είναι πως πρωταγωνιστής αυτής της νίκης με δύο τέρματα, δεν ήταν άλλος από τον Αντρέ Βιντιγκάλ, μία ακόμα νέα μεταγραφή των «Πότερς» από τη Μαρίτιμο. Όπως μάλλον φαντάζεστε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ο Πορτογάλος ακραίος επιθετικός δεν είχε την εξέλιξη, που οι περισσότεροι περίμεναν. Η Φορτούνα Σιτάρντ επένδυσε πάνω του, όμως δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει στην Ερεντιβίζιε και αποφασίστηκε να φύγει ξανά δανεικός.

βιντιγκάλ στόουκ

Από τους διάφορους πιθανούς προορισμούς, ο Βιντιγκάλ επέλεξε την Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ. Εκεί εν μέρει «αναγεννήθηκε», σκόραρε στο ντεμπούτο του, έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και αποχαιρέτησε το ΓΣΠ, έχοντας κατακτήσει το νταμπλ. «Από μικρός είχα το όνειρο να παίξω σε πρωταθλήματα διαφορετικών χωρών, όμως δεν περίμενα να συμβεί από τα πρώτα μου επαγγελματικά χρόνια. Όταν εμφανίστηκε η ευκαιρία να πάω στην Ολλανδία, την είδα σαν μία νέα εμπειρία. Το ίδιο συνέβη και με την Κύπρο. Πιστεύω στον εαυτό μου και δοκιμάζω νέα πράγματα χωρίς φόβο».

Η αλήθεια είναι πως στον ΑΠΟΕΛ, ο Πορτογάλος είχε περισσότερο συμπληρωματικό ρόλο, και η Φορτούνα Σιτάρντ δεν πείστηκε να τον κρατήσει στο ρόστερ, επιλέγοντας να τον δανείσει ξανά. Αυτήν την φορά όμως δεν προέκυψε κάποια «εξωτική» προοπτική και ο Βιντιγκάλ επαναπατρίστηκε για χάρη της Εστορίλ. Τα «Καναρίνια» μετά τις εντυπωσιακές πορείες στην αρχή της περασμένης δεκαετίας, είχαν πια υποβιβαστεί στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία.

αποελ

Δύο σερί χρονιές η ομάδα είχε φτάσει στην πηγή, αλλά δεν είχε πιει νερό, χάνοντας την άνοδο στις λεπτομέρειες. Με τον Βιντιγκάλ όμως να βρίσκει ξανά τα πατήματά του και να σκοράρει οκτώ φορές, η Εστορίλ θα φτάσει σε ένα σχετικά άνετο πρωτάθλημα και θα εντυπωσιάσει στο Κύπελλο, όπου θα αποκλειστεί στα ημιτελικά από την Μπενφίκα. Ο Πορτογάλος ακραίος δεν θα βγάλει ακριβώς μάτια, όμως θα «χτίσει» μία ιδιαίτερη παράδοση, αφού σε τρεις σεζόν που έχει αγωνιστεί δανεικός, έχει φτάσει ισάριθμες φορές σε άνοδο ή τίτλο ή και τα δύο!

Το πλάνο των Ολλανδών είχε δουλέψει, αφού το ενδιαφέρον γύρω από το όνομά του αναθερμάνθηκε στην πατρίδα του, με τη Μαριτίμο να τον κάνει δικό της και να του δίνει την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Πριμέιρα Λίγκα. Στην παρθενική του χρονιά κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, όμως πέρυσι ήταν με διαφορά ο κορυφαίος της ομάδας του, που όμως υποβιβάστηκε και τον «ώθησε» στην έξοδο. Η Φαμαλικάο τον «φλέρταρε» καιρό, θέλοντας να τον κρατήσει στην κατηγορία, όμως μόλις ο ίδιος έμαθε για το ενδιαφέρον της Στόουκ δεν το σκέφτηκε στιγμή.

βιντιγκάλ στόουκ

Μπορεί οι «Πότερς» να μην τον απέκτησαν ως δανεικό, όμως ο Βιντιγκάλ τις δύο τελευταίες του σεζόν σε ομάδα δεύτερης κατηγορίας έχει καταφέρει να την ανεβάσει. Το brace απέναντι στη Ρόδεραμ μπορεί κάλλιστα να ήταν μία έκλαμψη, η τύχη του πρωτάρη, μπορεί όμως και να είναι η απαρχή μίας σπουδαίας πορείας για τη Στόουκ, που περιμένει εδώ και χρόνια. «Κάναμε πολλή δουλειά κατά τη μεταγραφική περίοδο και οι προσδοκίες μας είναι υψηλές. Κάποιοι παίκτες είναι ήδη σημαντικοί, ακόμα κι αν βρίσκονται λίγες εβδομάδες μαζί μας. Μία εμφάνιση όπως αυτή του Βιντιγκάλ σήμερα, αποδεικνύει την ποιότητα που μπορούν να φέρουν», θα δηλώσει ο Νιλ μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Eyap.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεχώρισε τον Σάουθγκεϊτ για την «επόμενη μέρα»-ThemaSports
07/05 @ 22:50

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεχώρισε τον Σάουθγκεϊτ για την «επόμενη μέρα»

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξετάζει τις επιλογές της στον πάγκο για την επόμενη χρονιά και μια εξ αυτών είναι του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Ο Τιάγκο Σίλβα ξανά στη Φλουμινένσε, εκεί όπου ξεκίνησε το υπέροχο ταξίδι! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
07/05 @ 22:31

Ο Τιάγκο Σίλβα ξανά στη Φλουμινένσε, εκεί όπου ξεκίνησε το υπέροχο ταξίδι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Έπειτα από 14 χρόνια αναρρίχησης μέχρι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο και έχοντας κατακτήσει 30 τρόπαια, ο Τιάγκο Σίλβα αποφάσισε το φετινό καλοκαίρι να επιστρέψει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα! Στη Φλουμινένσε!

Στη Φούλαμ πετούν... αετό κανονικά ενόψει του ματς με τη Σίτι και στην Άρσεναλ «βράζουν»! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
07/05 @ 21:49

Στη Φούλαμ πετούν... αετό κανονικά ενόψει του ματς με τη Σίτι και στην Άρσεναλ «βράζουν»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Έξαλλοι οι οπαδοί της Άρσεναλ και ενδεχομένως ο Μικέλ Αρτέτα μαζί με τους παίκτες του, από τη στιγμή που περιμένουν τη Φούλαμ να κάνει κάτι καλό απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι και οι Λονδρέζοι... πετούν αετό. Κανονικότατα!

Παραμένει κάτοικος Σκωτίας ο Γκόγκιτς! Έβαλε την τζίφρα του και ανακοινώθηκε...-ThemaSports
07/05 @ 21:32

Παραμένει κάτοικος Σκωτίας ο Γκόγκιτς! Έβαλε την τζίφρα του και ανακοινώθηκε...

Ο Σερβοκύπριος διεθνής αμυντικός, Άλεξ Γκόγκιτς, θα παραμείνει για τρία ακόμη χρόνια στη Σεντ Μίρεν, αφού υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Σκωτσέζική ομάδα.

Θεωρείται «τελειωμένος» ο Τεν Χαγκ στ' αποδυτήρια, μένει μέχρι τον τελικό!-ThemaSports
07/05 @ 19:56

Θεωρείται «τελειωμένος» ο Τεν Χαγκ στ' αποδυτήρια, μένει μέχρι τον τελικό!

Ο Έρικ Τεν Χαγκ θα παραμείνει στη θέση του και για το επόμενο 20ήμερο, να βγει η σεζόν για φέτος και όλα δείχνουν πως θ' απομακρυνθεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά και τον τελικό του Κυπέλλου στις 25 Μαΐου στο «Γουέμπλεϊ».

ΧΑΜΟΣ στην άνοδο της Χέρκουλες: Οπαδός μπούκαρε στο γήπεδο, σκόνταψε και... εκσφενδόνισε τον κίπερ της ομάδας του! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
07/05 @ 19:42

ΧΑΜΟΣ στην άνοδο της Χέρκουλες: Οπαδός μπούκαρε στο γήπεδο, σκόνταψε και... εκσφενδόνισε τον κίπερ της ομάδας του! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Χέρκουλες ανέβηκε στην 3η κατηγορία της Ισπανίας, με χιλιάδες φίλους της ομάδας να μπαίνουν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν. Ένας εξ αυτών γλίστρησε και... εκσφενδόνισε τον κίπερ του συλλόγου!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ