Ο 28χρονος Βραζιλιάνος Μάνγκα ανήκει στην Κοριτίμπα και παραχωρήθηκε με υποσχετική για έναν χρόνο στην παφιακή ομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), o ποδοσφαιριστής κατηγορείται ότι έλαβε 11.000 δολάρια σε αγώνα της Κοριτίμπα για να προκαλέσει τον διαιτητή να του δείξει κίτρινη κάρτα, ενώ οι Αρχές της Βραζιλίας θεωρούν ότι πίσω από όλα βρίσκεται κύκλωμα χειραγώγησης αγώνων.
 
Στην Πάφο προφανώς θα συμμορφωθούν στην περίπτωση που υπάρχει όντως κάτι παράνομο. Στη Βραζιλία πλέον δεν δικαιούται να αγωνιστεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση όμως η απαγόρευση δεν ισχύει για άλλες χώρες.
 
 
«Ένας Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που κατηγορήθηκε σε πρόσφατο σκάνδαλο στημένων αγώνων δήλωσε τη Δευτέρα ότι φεύγει από τη χώρα της Νότιας Αμερικής για να παίξει στην Κύπρο.

Ο Άλεφ Μάνγκα, 28 ετών, κατηγορείται ότι δέχτηκε δωροδοκία περίπου 11.000 δολαρίων για να πάρει κράτηση σε αγώνα πρωταθλήματος Βραζιλίας στον οποίο συμμετείχε η ομάδα του, η Κοριτίμπα, πέρυσι.

Ο Manga είπε στα κανάλια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δόθηκε δανεικός στον σύλλογο της πρώτης κατηγορίας της Κύπρου Πάφος. Δεν μπορεί να παίξει στη Βραζιλία μέχρι να δικαστεί για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων που αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο, αλλά η απαγόρευση δεν επεκτείνεται σε άλλες χώρες.

Το συμβόλαιο του Manga με την Κοριτίμπα εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2024 και είπε ότι θέλει να παίξει ξανά για τον σύλλογο της πρώτης κατηγορίας που εδρεύει στην πόλη Κουριτίμπα της νότιας Βραζιλίας. Πριν από δύο εβδομάδες, η Κοριτίμπα τον διέκοψε από την εκπαίδευση καθώς προχωρούσαν οι έρευνες από τους εισαγγελείς της πολιτείας Γκόιας.

Τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Πάφος θα πληρώσει 300.000 ευρώ (330.000 δολάρια) για το δάνειο του Manga, ώστε να παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Έρευνα από το γραφείο του εισαγγελέα στην πολιτεία Goias έδειξε ότι σε ορισμένους παίκτες στη Βραζιλία είχαν προσφερθεί μεταξύ 10.000 και 20.000 δολαρίων για να εκτελέσουν συγκεκριμένες ενέργειες, όπως να λάβουν κίτρινες κάρτες και να χαρίσουν πέναλτι. Οι φερόμενοι εγκληματίες θα επωφεληθούν από τους ιστότοπους στοιχημάτων.

Η έρευνα επεκτάθηκε στο Κογκρέσο και την ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας φέτος, συμπεριλαμβανομένων περίπου 20 αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας και της δεύτερης κατηγορίας της χώρας, καθώς και μερικά από τα τοπικά κρατικά πρωταθλήματα.

Ένα δικαστήριο στο Goias έχει ήδη εγκρίνει κατηγορίες εναντίον 31 ατόμων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων 15 ποδοσφαιριστών στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας.

Ένας περιφερειακός εισαγγελέας είπε στο Associated Press τον Μάιο ότι το σκάνδαλο έχει πιθανή διεθνή εμβέλεια. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ύποπτοι εγκληματίες ανέφεραν ότι είχαν επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και τη Λιθουανία.

Το σκάνδαλο οδήγησε την κυβέρνηση της Βραζιλίας να εκδώσει προσωρινό διάταγμα στις 25 Ιουλίου για την έγκριση των εσόδων των εταιρειών αθλητικών στοιχημάτων και φορολογίας κατά 18%».