Κουν: «Χαρούμενος που είμαι στον Απόλλωνα»
Ο Φίλιπ Κουν, ο νέος τερματοφύλακας του Απόλλωνα, μιλά για την πρόκληση εκτός Γερμανίας, τη θετική του νοοτροπία υπό πίεση και τους στόχους του για τη νέα σεζόν.
Ακολουθήστε μας στο Google news
«Αθόρυβος» ήταν ο Ολυμπιακός στο φετινό μεταγραφικό παζάρι, εντούτοις τα τελευταία 24ωρα φρόντισε να... κάνει αρκετή φασαρία με τις μεταγραφές του. Πρώτος έφτασε ο Κένεντι, ο οποίος ωστόσο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον Μαρτίνεθ μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στις ιατρικές του εξετάσεις. Ακολούθησε ο νεαρός σέντερ μπακ, Τζακσον Πορόσο, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα έχοντας όλο το μέλλον μπροστά του. Τελευταία έλευση ήταν αυτή του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου, του οποίου η αξία είναι γνώριμη στους φίλους της ομάδας, από το πέρασμα του στη Super League.
Ένα πέρασμα το οποίο σε αγωνιστικό επίπεδο προκάλεσε τον ενθουσιασμό στους φίλους του Ολυμπιακού, αφού η θητεία του παίκτη στη Super League ήταν πολύ καλή. Όμως από την άλλη πλευρά και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, ο «προδότης», πλέον, Αλεξανδρόπουλος πλήγωσε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Μέχρι πριν ένα χρόνο αγωνιζόταν με τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας και αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους της παίκτες, έως ότου τελικά πάρει μεταγραφή στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.
Ωστόσο, ο νεαρός ποδοσφαιριστής δεν είναι ο πρώτος που αγωνίζεται και για τις δύο ομάδες. Ουκ ολίγοι παίκτες εγκατέλειψαν στο παρελθόν την Αθήνα για τον Πειραιά και τούμπαλιν, με τον Έλληνα 21χρονο να αποτελεί τον τελευταίο στη σειρά. Το Sportal παραθέτει τις περιπτώσεις παικτών που πρώτα αγωνίστηκαν τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Το 1987 ο Ελληνοαυστραλός, Κρις Καλαντζής, μετακόμισε από το Σίδνεϊ στην Αθήνα, για να αγωνιστεί με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Προηγουμένως βρισκόταν στη μία από τις δύο πατρίδες του και έπαιζε από το 1983 στην Ολίμπικ Σίντνεϊ, σημειώνοντας 80 εμφανίσεις . Η θητεία του με τους «πράσινους» κράτησε για έξι χρόνια και κάπου εκεί ήρθε η αλλαγή.
Τον Δεκέμβριο του 1992 ο υψηλόσωμος μέσος έγινε απόκτημα του Ολυμπιακού και αποτέλεσε έτσι τον πρώτο παίκτη που φεύγει από την Αθήνα και πάει στον Πειραιά. Είχαν προηγηθεί αρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που είχαν εγκαταλείψει τους «ερυθρόλευκους» για το «τριφύλλι». Ο Καλαντζής έμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι τα μισά της σεζόν 1997-98, έως ότου τελικά να επιστρέψει στην Ολίμπικ Σίντνεϊ.
Στις 25 Φεβρουαρίου του 1990, ο Αντώνης Νικοπολίδης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό, αγωνιζόμενος εναντίον του αιώνιου αντιπάλου του, Ολυμπιακού. Το παιχνίδι έμεινε στην ιστορία τόσο για τη νίκη της ομάδας του με 3-4, εκτός έδρας, όσο και για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ακολούθησε μία μεγάλη πορεία με τα πράσινα, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε παρουσία στα υψηλότερα «σκαλοπάτια» του UEFA Champions League. Μάλιστα, όντας παίκτης των «πράσινων», ο Νικοπολίδης κατέκτησε με την Εθνική Ελλάδας το Euro 2004. Εντούτοις, πριν την άφιξη του στην Πορτογαλία, ο τερματοφύλακας και η διοίκηση της ομάδας του είχαν έρθει σε χάσμα, με βασικό λόγο τις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο του, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει τη θέση βασικού από τον Φλεβάρη του 2004. Κάπως έτσι ήρθε και το μεγάλο «μπαμ».
Λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο του Euro o Ολυμπιακός προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση του Αντώνη Νικοπολίδη, προκαλώντας τις αντιδράσεις των φίλων του «τριφυλλιού». Τελικά ο παλαίμαχος κίπερ αγαπήθηκε όσο λίγοι παίκτες στο λιμάνι, με το όνομα του να αποτελεί μία εξαιρετική ανάμνηση για τους οπαδούς της ομάδας. Με τους Πειραιώτες σημείωσε 264 εμφανίσεις, μέχρι να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο ματς εναντίον της Λάρισας (2011).
Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις με τον Ένωση Νέων Παραλιμνίου, έπεισαν τον Ηρακλή να τον αποκτήσει το 1997. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ταξίδεψε στην Ελλάδα προκειμένου να αγωνιστεί για τον «Γηραιό», με τις εμφανίσεις του να πείθουν τον Παναθηναϊκό να τον αποκτήσει, το 2001.
Η θητεία του αρκετά επιτυχημένη και, μάλιστα, η άφιξη του Δημήτρη Παπαδόπουλου στον σύλλογο, δημιούργησε μία ισχυρή γραμμή κρούσης για τους «πράσινους». Οι δύο τους πρόσφεραν σχεδόν τα πάντα στο κλαμπ και εν τέλει ανατιμήθηκαν με δύο τρόπαια, κάνοντας το νταμπλ τη σεζόν 2003-04. Όμως, έναν χρόνο μετά, το τέλος του ποδοσφαιριστή πλησίαζε επικίνδυνα. Παναθηναϊκός και Κωνσταντίνου δεν έβρισκαν τη χρυσή τομή προκειμένου να συνεχίζουν να πορεύονται από κοινού, όμως αρκετοί ήταν αισιόδοξοι πως η ιστορία θα λήξει ομαλά. Έκαναν λάθος...
Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου είδε την ομάδα του να μην του ανανεώνει το συμβόλαιο, αφού οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ποτέ. Κάπως έτσι, ο Κύπριος επιθετικός κινδύνευε να μείνει δίχως ομάδα, μετά την τυπική ολοκλήρωση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟ. Εκεί εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός ο οποίος στις 14 Ιουλίου τον έκανε δικό του για τα επόμενα τρία χρόνια, «κλέβοντας» τον επί της ουσίας από τον αιώνιο αντίπαλο. Ο ίδιος, στο διάστημα αυτό, πρόσθεσε πέντε ακόμα τρόπαια στο παλμαρέ του, ενώ η μεταγραφή του από τους μεν στους δε αποτέλεσε μία από τις πιο πολυσυζητημένες.
Το ξεκίνημα του Χριστοδουλόπουλου ήρθε στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Άγγελος Αναστασιάδης τον εμπιστεύτηκε σε νεαρή ηλικία και τον έκανε ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό ήρθε το 2008, τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του επίσημο παιχνίδι με τον «Δικέφαλο του Βορρά». Το «τριφύλλι» δαπάνησε για να τον αποκτήσει το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ και η θητεία του στην ομάδα διήρκησε 4,5 χρόνια. Κορυφαία στιγμή σε αυτό το διάστημα η κατάκτηση του πρωταθλήματος, τη σεζόν 2009-10.
Τον Ιανουάριο του 2013, ο ίδιος δοκίμασε την τύχη του στην Ιταλία, στην οποία έμεινε για τρία χρόνια (Μπολόνια και Ελλάς Βερόνα ήταν οι ομάδες που έπαιξε), μέχρι τελικά να επιστρέψει στην ΑΕΚ. Με την Ένωση πανηγύρισε το πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18 και λίγες μέρες μετά... έσκασε η βόμβα. Στις 15 Μαΐου του 2018 ο ο Χριστοδουλόπουλος υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, προκαλώντας την αντίδραση των «κιτρινόμαυρων», οι οποίοι ισχυριζόντουσαν πως ο υπήρχε εν ισχύ συμβόλαιο. Εν τέλει ο επιθετικός αγωνίστηκε κανονικά με τα «ερυθρόλευκα», αποχωρώντας από τον Πειραιά μετά από δύο χρόνια. Για την ιστορία, ο κύκλος του Big 5 έκλεισε με τη μεταγραφή του στον Άρη, όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα.
Λεωνίδας Καλογερόπουλος
Λάκης Σοφιανός
Χάρης Γραμμός
Αντώνης Αντωνιάδης
Γιάννης Ζαραδούκας
Σπύρος Ρισβάνης*
Στέφανος Ευαγγέλου*
Κρις Καλαντζής
Γιώργος Γεωργιάδης
Αντώνης Νικοπολίδης
Μιχάλης Κωνσταντίνου
Στέφανος Καπίνο
Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος
*Δεν αγωνίστηκαν ποτέ σε επίσημο ματς με τον Ολυμπιακό
Υπάρχουν επίσης οι περιπτώσεις Γιάννη Φετφατζίδη και Λάμπρου Χούτου, που ήταν στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού και αργότερα αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό.
sportal.gr