Themasports

Η Μάντσεστερ Σίτι θέλει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στον τελικό του Champions League κόντρα στον Ίντερ. Δείτε τα ιδιαίτερα πεπραγμένα του Πεπ Γκουαρδιόλα στους προηγούμενους τρεις τελικούς του...

Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη συζήτηση για τους κορυφαίους προπονητές που πέρασαν ποτέ από το ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβάνονται σπουδαία ονόματα που το καθένα απ’ αυτά, πέτυχε τα δικά του επιτεύγματα και κατέκτησε πολλούς τίτλους.

Η περίπτωση του Πεπ Γκουαρδιόλα, κάλλιστα, θα μπορούσε να συγκαταλέγεται εκεί, αλλά η επιδραστικότητα του δεν περιορίζεται μονάχα σε τρόπαια και επιτυχίες.

Το στίγμα που άφησε σε όποια ομάδα και αν προπόνησε, ο τρόπος παιχνιδιού που θέλει στις ομάδες του και οι ιδέες που έχει για το άθλημα, τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Σε μια αντίστοιχη κατάσταση, είναι και η σχέση που έχει με το Champions League. Ξεχωριστή. Όχι μόνο για τις επιτυχίες με τα δυο τρόπαια στην Μπαρτσελόνα σε διάστημα τριών ετών (2009, 2011) αλλά και για την αποτυχία με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2021.

Διότι κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα ακόμα και στην ήττα του, για τη νοοτροπία, τις επιλογές του και τον τρόπο που έφτασε σε αυτή.

Ο Ισπανός τεχνικός κατάφερε να βρίσκεται στο φετινό τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης απόλυτα δίκαια, με κυριαρχικό ποδόσφαιρο, αποκλείοντας μεταξύ άλλων τις Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης και απέναντι στην Ίντερ θέλει να γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.

Δείτε τους προηγούμενους τελικούς του Γκουαρδιόλα που ήταν ξεχωριστοί και έμειναν στην ιστορία. Όχι μόνο αυτούς που κατέκτησε, αλλά και αυτόν που έχασε με τη Σίτι και θέλει να… επανορθώσει στο «Ataturk Olympic Stadium» της Κωνσταντινούπολης για να επιβεβαιώσει την «ταμπέλα» του κορυφαίου στον κόσμο.

Το μυθικό τρεμπλ που ολοκληρώθηκε στη Ρώμη
«Ο Γκουαρντιόλα θα είναι ο διάδοχος του Ράικαρντ στην τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας». Αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, στις 8 Μαΐου του 2008 και δεν είναι βέβαιο ότι φανταζόταν, όλα όσα έκανε εκείνη η φοβερή ομάδα κατακτώντας όλα τα τρόπαια με κυριαρχικό τρόπο. Το αποκορύφωμα ωστόσο ήταν ο τελικός του «Ολίμπικο» της Ρώμης στις 27 Μαΐου του 2009 ανάμεσα στους «μπλαουγκράνα» και τη μέχρι τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι Καταλανοί παρατάχθηκαν με τη γνωστή τριάδα Μπουσκέτς-Τσάβι-Ινιέστα στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση με τους Ανρί, Ετό και Μέσι. Ο τρόπος παιχνιδιού με το περίφημο «τίκι-τάκα» εμφανίστηκε από τα πρώτα λεπτά και μόλις στο 10ο λεπτό ο Σαμουέλ Ετό άνοιξε το σκορ.

Το σύνολο του Γκουαρδιόλα είχε τον έλεγχο και ήταν θέμα χρόνου να βρει το δεύτερο τέρμα, μέχρι τη στιγμή του 70ου λεπτού. Ο Τσάβι «σέρβιρε» με υπέροχο τρόπο στον Μέσι και αυτός με μια κεφαλιά έκανε το 2-0. Ο πανηγυρισμός όπου φιλάει το παπούτσι του, χαρακτηριστικός. Μάλιστα, ο pulga λίγα χρόνια αργότερα το χαρακτήρισε το καλύτερο γκολ της καριέρας του.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον Γκουαρδιόλα να πανηγυρίζει το πρώτο Champions League της καριέρας του, στην πρώτη χρονιά ως πρώτος προπονητής της Μπαρτσελόνα. Το ταξίδι για εκείνον, είχε μόλις ξεκινήσει…

Το «2 στα 2» του Πεπ στο Γουέμπλεϊ με «όργια» Μέσι
Μετά από διάλειμμα ενός έτους, το 2011 ο Πεπ Γκουαρδιόλα οδήγησε την Μπαρτσελόνα ξανά στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης με τον Λιονέλ Μέσι να πραγματοποιεί «τρομακτική» σεζόν με 11 γκολ έως τον τελικό. Αντίπαλος των «μπλαουγκράνα», πάλι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ο Πέδρο έκανε το 1-0, ο Ρούνει μπορεί να έφερε το παιχνίδι σε ισορροπία λίγα λεπτά αργότερα, αλλά εκείνη η ομάδα του Γκουαρδιόλα δεν άφηνε σε κάποιον να πιστεύει πως μπορεί να τη νικήσει. Στο δεύτερο μέρος, η πίεση αυξήθηκε, οι φάσεις έγινε περισσότερες και ο Μέσι ήθελε, απλώς, λίγο χώρο για να δράσει.

Και τον βρήκε στο 54’ όπου με ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής έκανε το 2-1 και ξέσπασε σε έντονους πανηγυρισμούς, κλοτσώντας το σημαιάκι του κόρνερ και τις διαφημιστικές πινακίδες.

«Εγώ δεν αντιμετώπισα προβλήματα προσαρμογής στην Μπαρτσελόνα, γιατί είχα τον Μέσι» είπε πριν από λίγους μήνες ο Γκουαρδιόλα και ίσως στο μυαλό του να είχε αυτό το παιχνίδι.

Το 3-1 ήρθε από ένα υπέροχο τελείωμα του Νταβίντ Βίγια, όπου είχε προηγηθεί μια απίστευτη ντρίμπλα του Μέσι στον Νάνι. Ο Γκουαρδιόλα είχε κατακτήσει το δεύτερο Champions League και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, όταν είχε δηλώσει ότι αυτό ήταν το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του ως προπονητής.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν ο τελικός του Wembley. Μάλλον κάναμε κάποια παρόμοια παιχνίδια, αλλά εκείνος ήταν ένας τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, εναντίον μιας από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία. Αυτό το παιχνίδι είναι το αποκορύφωμα της Μπαρτσελόνα που σχεδίαζα», είπε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας πόσο ξεχωριστή ήταν η ομάδα που είχε δημιουργήσει.

Η επιλογή με Ρόδρι, ο… φορ Ντε Μπρόινε και η σκληρή κριτική
Μια δεκαετία μετά, ο Γκουαρδιόλα ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι επέστρεψε στον τελικό του Champions League και όλα έδειχναν πως το όνειρο των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών των «πολιτών» για ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, θα γινόταν πραγματικότητα.

Εκεί, τέθηκε αντιμέτωπη με τη σαφώς υποδεέστερη, Τσέλσι και οι εκπλήξεις συνέβησαν πολύ πριν τη σέντρα. Συγκεκριμένα, ο Γκουαρδιόλα άφησε εκτός ενδεκάδας τον Ρόδρι που ήταν καθοριστικός καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και σύνδεε με αρμονικό τρόπο την άμυνα με τη μεσαία γραμμή.

Επίσης, στην κορυφή της επίθεσης επιλέχθηκε ο… Κέβιν Ντε Μπρόινε και όχι ένας εκ των Αγκουέρο ή Χεσούς, βγάζοντας έτσι τον Βέλγο από τη φυσική θέση του εσωτερικού χαφ που ξέρει καλύτερα από τον καθένα.

Ο Ισπανός δεν δικαιώθηκε για τις επιλογές του, η Σίτι δεν επέβαλλε την γνωστή της κυριαρχία και ένα γκολ του Χάβερτζ που προήλθε από ένα κενό στη μεσαία γραμμή -εκεί που συνήθιζε να κόβει τα... πάντα ο Ρόδρι- έστεψε Πρωταθλήτρια Ευρώπης την Τσέλσι, με την απογοήτευση του Γκουαρδιόλα να είναι τεράστια κατά την απονομή των μεταλλίων.

«Ο Πεπ είναι ο Τσε Γκεβάρα του ποδοσφαίρου. Πάντα λέω ότι ένας επαναστάτης κερδίζει ή πεθαίνει στον αγώνα και η ιδέα του Πεπ παραμένει ακλόνητη» είχε πει ο γνωστός παίκτης και προπονητής, Λουίς Σέζαρ Μενότι και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την επίδραση του Γκουαρδιόλα στο άθλημα.

Κερδίσει ή χάσει τον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, ένα είναι σίγουρο. Η κληρονομία που θα αφήσει στο ποδόσφαιρο θα είναι μοναδική και θα τον συγκαταλέγει στους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών...

Πηγή: sport-fm.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League η Ιταλία!-ThemaSports
19/04 @ 12:06

Με πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League η Ιταλία!

Τα χθεσινά (18/04) αποτελέσματα σε Europa League και Europa Conference League οριστικοποίησαν την παρουσία πέντε ομάδων από την Ιταλία στο νέο Champions League!

Πήρε το κασκόλ της και πανηγύρισε την πρόκριση της Μπάγερν η σύζυγος του Κέιν-ThemaSports
18/04 @ 18:42

Πήρε το κασκόλ της και πανηγύρισε την πρόκριση της Μπάγερν η σύζυγος του Κέιν

Η σύζυγος του Χάρι Κέιν, Κέιτι, πανηγύρισε με την ψυχή της την πρόκριση της Μπάγερν Μονάχου ενάντια στην Άρσεναλ.

Η Ρεάλ πέρασε, γιατί ο Αντσελότι έπεισε τους σταρ να βάλουν το εγώ κάτω από το εμείς, σε μια παρτίδα σκάκι με τον Πεπ!-ThemaSports
18/04 @ 17:45

Η Ρεάλ πέρασε, γιατί ο Αντσελότι έπεισε τους σταρ να βάλουν το εγώ κάτω από το εμείς, σε μια παρτίδα σκάκι με τον Πεπ!

Υπάρχει η χρονιά του 2021/22, όπου η Ρεάλ ξεπέρασε κάθε λογική σε διάφορους γύρους για να μπορέσει να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. Αυτή την φορά, είχαμε την πιο τέλεια σκακιστική παράσταση του Κάρλο Αντσελότι...

Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ… μάντεψε που θα εκτελέσει το πέναλτι ο Κόβατσιτς!-ThemaSports
18/04 @ 13:52

Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ… μάντεψε που θα εκτελέσει το πέναλτι ο Κόβατσιτς!

Εκτός από το νικητήριο πέναλτι της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Αντόνιο Ρούντιγκερ καθοδήγησε τον Αντρέι Λούνιν και στην εκτέλεση του Μάτεο Κόβατσιτς, συμβάλλοντας… διπλά στον αποκλεισμό της Μάντσεστερ Σίτι!

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ: Η δραματική πρόκριση της Ρεάλ στα πέναλτι και τα καλύτερα από το Μπάγερν-Άρσεναλ-ThemaSports
18/04 @ 08:10

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ: Η δραματική πρόκριση της Ρεάλ στα πέναλτι και τα καλύτερα από το Μπάγερν-Άρσεναλ

Τα στιγμιότυπα των μεγάλων αγώνων της Τετάρτης στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Champions League: Τιτανομαχίες σε Μάντσεστερ και Μόναχο για μια θέση στα ημιτελικά-ThemaSports
17/04 @ 11:06

Champions League: Τιτανομαχίες σε Μάντσεστερ και Μόναχο για μια θέση στα ημιτελικά

Οι ματσάρες της Μάντσεστερ Σίτι με τη Ρεάλ Μαδρίτης και εκείνη της Μπάγερν Μονάχου με την Άρσεναλ, δίνουν τα τελευταία δύο εισιτήρια για τα ημιτελικά του Champions League.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ