Τελικοί μπάσκετ αυτές τις μέρες για τα πλέι-οφ της Α1 και ευκαιρία να κάνουμε μία (ακόμα) βουτιά στο παρελθόν για να θυμηθούμε ένα επεισόδιο που πολλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν. Και που… προσποιήθηκαν ότι δεν έγινε ποτέ και ας τους διέψευσε η τηλεοπτική κάμερα…

Ακολουθήστε μας στο Google news



Ιούνιος 1991
 και οι τελικοί της Α1 φτάνουν στο τέλος τους. Το ζευγάρι που κρατούσε όλο το μπάσκετ της χώρας στα χέρια του τότε δεν ήταν των «αιώνιων» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού όπως τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αλλά τα Άρης – ΠΑΟΚ, σε ένα κατάμεστο από οπαδούς και των δύο ομάδων Αλεξάνδρειο, με την ένταση και την έχθρα στο φουλ.

Ο ΠΑΟΚ μετά την απόλυτη κυριαρχία του «αυτοκράτορα» στο δεύτερο μισό των ‘80ς είχε αρχίσει να αμφισβητεί τα πρωτεία του Άρη αλλά οι κιτρινόμαυροι εκείνη τη σεζόν (1990-91) έπαιρναν το 10 πρωτάθλημά τους (7ο συνεχόμενο) αλλά και τελευταίο τους έκτοτε.

Η σειρά των τελικών ήταν ο ορισμός της συγκλονιστικής, της ανατρεπτικής γεμάτη ήρωες και μοιραίους. Ο ΠΑΟΚ παρά το 0-2 της κανονικής περιόδου (τότε μετρούσαν και τα αποτελέσματά της στα πλέι-οφ) αν και… ξεγραμμένος επέστρεψε, ισοφάρισε 2-2 αλλά έχασε στον πόντο τα δύο επόμενα. 86-85 με buzzer τρίποντο του Γιαννάκη (από κλέψιμο του Αγγελίδη και ασίστ του Γκάλη) με τον «δράκο» να το πανηγυρίζει πριν η μπάλα φτάσει στο διχτάκι και 81-80 στον τελευταίο τελικό με καλάθι και φάουλ του Ροντ Σέλερς και αφού πριν ο ΠΑΟΚ είχε «αυτοκτονήσει» ξανά και ξανά.

Το φινάλε βρήκε τη μισή εξέδρα του φιλοξενούμενου (τυπικά) Άρη να παραληρεί, αυτή του ΠΑΟΚ να μην έχει κουράγιο να αντιδράσει και σε μια γωνιά του γηπέδου τους δύο σταρ των ομάδων να έχουν πιαστεί χέρι-χέρι όχι ως ένδειξη… αλληλοεκτίμησης αλλά γιατί πολύ απλά έπαιζαν ξύλο! Ο θρύλος λέει πως ο Γκάλης κάτι είπε στον Πρέλεβιτς, ο δεύτερος βγήκε από τα ρούχα του και το κακό δεν άργησε να συμβεί. Ο «τίγρης» Μπάνε όρμησε στον Νικ, αρχικά κάποιοι μπήκαν ανάμεσά τους αλλά οι μπουνιές άρχισαν να πέφτουν σαν το χαλάζι. Μέσα στην αναμπουμπούλα φάνηκε και άλλοι να ρίχνουν κλωτσιές και μπουνιές και αν δεν έσπευδαν οι συμπαίκτες στην Εθνική και αρχηγοί Γιαννάκης και Φασούλας να τους χωρίσουν ποιος ξέρει ίσως να ήταν ακόμη εκεί…
ξυλο_βασικη.jpg

 

Ο Πρέλεβιτς αναμαλλιασμένος και με σκισμένη τη φανέλα «χάθηκε» στην αγκαλιά του «δράκου». Ο Γκάλης λες και τον… εξαφάνισαν από τα (τηλεοπτικά πλάνα) πήγε προς τα αποδυτήρια, το επεισόδιο κράτησε μισό λεπτό αλλά το κακό είχε γίνει και κυρίως το είχαν δει όλοι σε ζωντανή μετάδοση από το MEGA στην περιγραφή του αείμνηστου Κώστα Μπατή.


 

Την επομένη του αγώνα ο ΠΑΟΚ με ανακοίνωση-κόλαφο «έδινε στεγνά» τους διαιτητές της αναμέτρησης (ΠιτσίλκαςΚορομηλάς) ως υπεύθυνους της ήττας κάνοντας λόγο για «ληστεία του αιώνα» ενώ εκτός των άλλων φρόντισε να... στολίσει και τον Γκάλη. «Ο ΠΑΟΚ συγχαίρει δημόσια σαν μεγάλο παίκτη και γίγαντα αθλητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη συστήνοντάς τον σαν παράδειγμα προς μίμιση σε μεγάλο συμπαίκτη του αλλά νάνο συναθλητή Νίκο Γκάλη»! Ο δε παίκτης του «δικέφαλου» Πιτ Παπαχρόνης σε δηλώσεις του σε εφημερίδες της εποχής είχε πει μεταξύ άλλων για το επεισόδιο. «Ο Γκάλης είναι μικρός παίκτης και αθλητής, ας τον έχει ο Αρης να τον χαίρεται»...

Πέρασαν δύο εβδομάδες, τα επινίκια του Άρη είχαν πια τελειώσει όταν το φαξ (google it για όσους δεν γνωρίζουν…) στα γραφεία των δύο συλλόγων από τον Αθλητικό Δικαστή της ΕΟΚ κ.Φωτόπουλο «τολμούσε» να καλέσει τους δύο σούπερ-σταρ σε απολογία για το μεταξύ τους επεισόδιο. Όπως και έγινε.

 

Πρέλεβιτς συνοδεία του τότε βοηθού προπονητή του ΠΑΟΚ Σάκη Λάϊου ως μάρτυρα και Γκάλης μαζί με τον τότε προσωπικό του φίλο και γυμναστή του Άρη Γιώργο Ραμπότα (επίσης ως μάρτυρα αν και ήταν και κατηγορούμενος ότι συμμετείχε στα επεισόδια) φόρεσαν τα… καλά τους και έκατσαν στα έδρανα του δικαστή. Και έδωσαν το δικό τους… μιλημένο από τους δικηγόρους των δύο ομάδων «σόου» τη δική τους «παράσταση» ακολουθώντας κατά γράμμα το κείμενο του… σεναρίου.

γκα-πρε.png

«Δεν χτύπησα τον Γκάλη» ήταν η πρώτη ατάκα του Πρέλεβιτς και συμπλήρωσε. «Είδα τον Γκάλη να κάνει μια χειρονομία προς τον προπονητή μου και απλά σήκωσα το χέρι μου να τον ρωτήσω τι έγινε. Δεν είχα πρόθεση να τον χτυπήσω και ο Γκάλης νόμιζε ότι θα τον χτυπήσω και μου τράβηξε τη φανέλα» είπε ο Μπάνε φροντίζοντας να «καλύψει» και τον αντίπαλό του.

 

«Δεν νομίζω ότι χτύπησα τον Πρέλεβιτς» είπε στη δική του απολογία ο Γκάλης που τα «έριξε» όλα στην… κακιά την ώρα και στα ΜΜΕ της εποχής που «φούσκωσαν» τα όσα έγιναν. «Ζητώ δημόσια συγγνώμη για ότι έγινε. Ο Πρέλεβιτς είναι φίλος μου και στα 12 χρόνια που είμαι στην Ελλάδα δεν έχω δώσει ποτέ αφορμ» είπε ο «γκάγκστερ» και πρόσθεσε για να δικαιολογήσει το «επεισόδιο». «Μετά το τέλος του αγώνα έψαχνα τον συναθλητή μου τον Σέλερς για να πανηγυρίσουμε τη νίκη. Αντίκρισα μπροστά μου τον αντίπαλο προπονητή (σ.σ. Ντράγκαν Σάκοτα) και θυμήθηκα κάτι δηλώσεις που είχε κάνει για τον Άρη μετά τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη. Προέταξα το δάχτυλό μου σαν να ήθελα να του πω “θυμάσαι τι είχες πει” και μάλλον έγινε παρεξήγηση. Κάποιος έπεσε επάνω μου αλλά δεν πρόλαβα να δω ποιος. Ειχε μπει πολύς κόσμος στο γήπεδο και δημιουργήθηκε κομφούζιο» ήταν οι τελευταίες ατάκες της… πρόζας και του Νικ.

 

Μετά το τέλος της απολογίας τους μάλιστα Πρέλεβιτς και Γκάλης σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους και ολοκλήρωσαν την… παράσταση με μία ζεστή χειραψία. Μόνο που ο αθλητικός δικαστής κ.Φωτόπουλος δεν… μάσησε για κακή τους τύχη.

 

«Ο αθλητής Γκάλης έκανε ειρωνική και απρεπή υβριστική χειρονομία και προκάλεσε. Ο αθλητής Πρέλεβιτς χτύπησε τον αντίπαλο αθλητή Γκάλη ο οποίος και ανταπέδωσε» είπε ο αθλητικός δικαστής την ώρα που εκφωνούσε την απόφασή του. «Οι δύο συμπλακούντες αργότερα συμφιλιώθηκαν και επέδειξαν ειλικρινή μεταμέλεια, αλλά τούτο δεν είναι ικανό να αποκαταστήσει τη θλιβερή εικόνα που έδειξαν στο φίλαθλο κοινό, ούτε να μετριάσει την προσβολή του αθλήματος του μπάσκετ” κατέληξε ο κ.Φωτόπουκλος ανακοινώνοντας τη (μη εφέσιμη) ποινή των δύο αγωνιστικών στον Μπάνε Πρέλεβιτς και των τριών στον Γκάλη, ποινές που εξέτισαν στην αρχή της επόμενης σεζόν...

www.bnsports.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ: Για το πρώτο βήμα προς το Βερολίνο στο «καυτό» ΟΑΚΑ οι «πράσινοι»!-ThemaSports
23/04 @ 08:23

Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ: Για το πρώτο βήμα προς το Βερολίνο στο «καυτό» ΟΑΚΑ οι «πράσινοι»!

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται στο κατάμεστο ΟΑΚΑ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τα playoffs της Ευρωλίγκας.

Ανόρθωση: «Το αποτέλεσμα αλλοιώθηκε από τη διαιτησία»-ThemaSports
22/04 @ 16:19

Ανόρθωση: «Το αποτέλεσμα αλλοιώθηκε από τη διαιτησία»

Ανακοίνωση με την οποία βάλλει κατά της διαιτησίας εξέδωσε η καλαθοσφαιρική Ανόρθωση.

ΝΕΑ απάντηση Μπαρτζώκα: «Στοχευμένη προπαγάνδα εναντίον μου από Γιαννακόπουλο και τους γύρω-γύρω» (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
18/04 @ 19:58

ΝΕΑ απάντηση Μπαρτζώκα: «Στοχευμένη προπαγάνδα εναντίον μου από Γιαννακόπουλο και τους γύρω-γύρω» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για τα όσα τον κατηγορεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ΚΑΙ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Ολυμπιακός-Προμηθέας.

Μπαρτζώκας: «Ο Γιαννακόπουλος μου επιτίθεται εδώ και μήνες - Μάλλον θέλουν να φύγω από τον Ολυμπιακό»-ThemaSports
18/04 @ 19:33

Μπαρτζώκας: «Ο Γιαννακόπουλος μου επιτίθεται εδώ και μήνες - Μάλλον θέλουν να φύγω από τον Ολυμπιακό»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για στοχοποίηση του από πλευράς Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Ολυμπιακός-Προμηθέας 80-69: Rotation δέκα παικτών στην επιστροφή του Πετρούσεφ και τώρα Βαρκελώνη-ThemaSports
18/04 @ 19:19

Ολυμπιακός-Προμηθέας 80-69: Rotation δέκα παικτών στην επιστροφή του Πετρούσεφ και τώρα Βαρκελώνη

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μοίρασε το χρόνο συμμετοχής σε 10 παίκτες, στο ματς κόντρα στον Προμηθέα, στο οποίο επέστρεψε στη δράση ο Φιλίπ Πετρούσεφ, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει με 80-69 και να στρέφει το ενδιαφέρον του στα playoffs της EuroLeague με την Μπαρτσελόνα.

Η αντίδραση του Γιαννακόπουλου κάτω από το ποστ του Ολυμπιακού για τα συλλυπητήρια στον Αταμάν-ThemaSports
18/04 @ 17:05

Η αντίδραση του Γιαννακόπουλου κάτω από το ποστ του Ολυμπιακού για τα συλλυπητήρια στον Αταμάν

Ο Ολυμπιακός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Εργκίν Αταμάν για την απώλεια του πατέρα του και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απάντησε με ένα emoji κάτω από την ανάρτηση των ερυθρόλευκων.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ