O Νίκος Ρογκαβόπουλος είναι το πρόσωπο των τελευταίων ημερών αφού όπως αποκαλύφθηκε, έχει συμφωνήσει με την Μπασκόνια για να συνεχίσει εκεί την καριέρα του από την επόμενη σεζόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Έλληνας φόργουορντ (21, 2.03) μετά από μια καταπληκτική σεζόν στην Τουρκία με την Μερκεζεφέντι, όπου βρέθηκε ακόμα και στην 4η θέση των σκόρερ του πρωταθλήματος, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην Αμερική για work outs, με το όνειρο του ΝΒΑ να είναι πάντα στο μυαλό του.

 

Η πορεία του μέχρι σήμερα

Οι πρώτες του συμμετοχές με την ΑΕΚ έρχονται την περίοδο 2018-2019, με τον Λούκα Μπάνκι τότε στο τιμόνι της ομάδας. Μάλιστα στον πρώτο αγώνα της σεζόν, στο Περιστέρι τον ξεκίνησε βασικό, όμως η ήττα και το κακό ξεκίνημα της Ένωσης, τον πήγε πολύ πίσω. Ολοκλήρωσε την σεζόν με 76 συνολικά λεπτά συμμετοχής και 1.3 πόντους παίρνοντας κυρίως garbage time σε τελειωμένα παιχνίδια. Αυτό που έκανε πολύ εντύπωση ήταν ένα ματς στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό που η ΑΕΚ συνετρίβη με 28 πόντους και ο κόουτς Μπάνκι τον έριξε στο παρκέ στα τελευταία λεπτά. Ο 17χρονος τότε Ρόγκα, πήρε δύο τρίποντα (βίντεο) χωρίς δισταγμό, εντυπωσιάζοντας με την μηχανική και την τέλεια καμπύλη που έδωσε στην μπάλα.

 

Η επόμενη σεζόν (2019-20) που ακολούθησε, με τον Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο της Ένωσης, ήταν και αυτή που τον έκανε ενεργό μέλος του ροτέισον της ομάδας. Ο κόουτς Παπαθεοδώρου, έφτιαξε μια ομάδα από το μηδέν και του πρώτους μήνες προσπάθησε να φτιάξει ένα πλαίσιο για να αρχίσει η ομάδα να παίζει το μπάσκετ που θέλει και όταν το έκανε αυτό, με την ΑΕΚ να κάνει το μεγαλύτερο σερί νικών στην ιστορία της, ήταν πιο ομαλό να ενσωματώσει ένα παιδί 18 χρονών. Από τον Ιανουάριο του 20 και μετά ο Ρογκαβόπουλος παίζει 12 λεπτά ανά αγώνα και σκοράρει 5.9 πόντους με 55.6% από το τρίποντο, κάνοντας career high με την Ανβίλ στο BCL, πετυχαίνοντας 15 πόντους με 4/6 τρίποντα, δείχνοντας σε όλους ότι το ταλέντο του είναι εντυπωσιακό.

 

Η επόμενη χρονιά ξεκίνησε με το Φάιναλ-8 το Σεπτέμβριο, όπου πλέον έχοντας κάνει μισή σεζόν, ήταν πλέον έτοιμος για να έχει κανονικό ρόλο στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, παίζει στον ημιτελικό του BCL απέναντι στην Σαραγόσα και σκοράρει 10 πόντους σε 18.5 λεπτά, δείχνοντας ότι είναι έτοιμος για μια σεζόν καθιέρωσης. Σε 32 αγώνες, έχει 3.9 πόντους με 37.9% τρίποντο και περίπου 13 λεπτά στο παρκέ.

Τελικά τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε, αφού θεωρούσε ότι θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα, να παίζει περισσότερο με την μπάλα στα χέρια, σε μια ομάδα που είχε Λάνγκφορντ, Ζήση και Μέικον και αυτό χάλασε το μυαλό του. Η μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την ΑΕΚ, τον έκανε να αποχωρήσει από την ομάδα με άσχημο τρόπο και να ψάξει αλλού τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Στον Προμηθέα βρήκε τον ρόλο που ήθελε αφού ο Λουίς Κασιμίρο, ήθελε να παίξει ένα γρήγορο μπάσκετ, με πολλά σουτ και είχε τον Ρογκαβόπουλο σαν αιχμή του δόρατος. Η αλλαγή του προπονητή και ο ερχομός του Ηλία Ζούρου τον έβγαλε από τον ρόλο που ήθελε, δημιουργήθηκε ένα επεισόδιο και για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν βρέθηκε χωρίς ομάδας από τα μέσα την χρονιάς.

 

Τα «όργια» στην Τουρκία

Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, άλλαξε μανατζερικό γραφείο και πήγε στο NSI και τον Νίκο Σπανό, που τον πήγε στην Μερκεζεφέντι, μια ομάδα που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Εκεί ο Ρόγκα βρήκε αυτό που ήθελε. Πολύ χρόνο στο παρκέ, η μπάλα να περνάει από τα χέρια του και μια ομάδα που δεν είχε στόχους πέρα από την εύκολη παραμονή. Αποτέλεσμα; Σε 28 αγώνες, σκόραρε 15.5 πόντους, κατέβαζε 6.2 ριμπάουντ, μοίραζε 2 ασίστ με ποσοστά 86.5% στις βολές, 50.3% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα.

Μια φανταστική χρονιά που είχε τον χώρο να βγάλει όλη την σκληρή δουλειά που έκανε τα καλοκαίρια. Ο Ρόγκα είναι ένα παιδί με τρομερό work ethic, που δουλεύει συνεχώς γιατί γνωρίζει ότι έχει πολύ υψηλό ταβάνι. Πλέον μακριά από ένα πιεστικό περιβάλλον που είχε, καθάρισε το μυαλό του και κατάλαβε τι πρέπει να κάνει. Ο ίδιος είναι πολύ δυνατός πνευματικά, ξέρει πόσο καλός είναι και μέσα στο παρκέ είναι ατρόμητος. Παρακολουθώντας τον συστηματικά τα τελευταία χρόνια, η βελτίωση του είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. 

Από ένα παιδί που ήταν καλό σε spot καταστάσεις, πλέον έχει αποκτήσει ένα μεγάλο επιθετικό οπλοστάσιο. Την χρονιά του στην Πάτρα, έβαλε το σουτ μετά από τρίπλα, αφού ήθελε να παίζει με την μπάλα. Φέτος στην Τουρκία πρόσθεσε ακόμα δύο στοιχεία σε εξαιρετικό επίπεδο. Το 14.6% των κατοχών του, εκτελούσε μέσα από off screen δράσεις (βίντεο), με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι σπάνιο για Έλληνα παίκτη.

Ακόμα έβαλε το turnaround jumper από το middle post, κάτι που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ. Ο προπονητής του είχε play αποκλειστικά για εκείνον ώστε να βγαίνει και να εκτελεί με fade away (βίντεο).

Το βασικό του στοιχείο, όπως γίνεται κατανοητό, είναι το πολύ καλό του περιφερειακό σουτ, είτε από στάση (spot), είτε pull up, είτε off screen. Παρόλα αυτά δεν θα τον χαρακτήριζε κάποιος σουτέρ όσο σκόρερ καθώς τα κάνει εξαιρετικά και τα δύο.

Προφανώς, όντας ακόμα 22, έχει πράγματα να βελτιώσει. Ο τρόπος που βάζει το κορμί του στην άμυνα θέλει πολλή δουλειά, πρέπει να γίνει πιο physical, πρέπει να διαβάζει καλύτερα τις επιλογές του στα close out, να παίρνει περισσότερα drive στο καλάθι γιατί είναι μακρύς και μπορεί να τελειώνει εύκολα φάσεις κοντά. Βλέποντας όμως την βελτίωση που έχει από χρόνο σε χρόνο, είναι δεδομένο ότι αν συνεχίσει έτσι, θα μιλάμε για έναν παίκτη με πλήρες επιθετικό πακέτο σε λίγα χρόνια. 

Ήταν προφανές ότι οι δύο αιώνιοι θα ενδιαφέρονταν για να τον εντάξουν στις ομάδες τους, αλλά ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει να μείνει στο εξωτερικό, με κάθε τρόπο. Εδώ και 2-3 χρόνια το κριτήριο του για κάθε επιλογή δεν είναι τα χρήματα, αλλά ο ρόλος που θα έχει και η ευκαιρία για να δείξει το ταλέντο του. Το πλαίσιο την Μπασκόνια, είναι το ιδανικό για εκείνον, ειδικότερα αν μείνει ο Πεναρόγια στην ομάδα. Έχοντας δείξει το ταλέντο του σε μια ομάδα παίζοντας 33 λεπτά μέσο όρο, ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός και στα 10-15 που θα έχει του χρόνου. Αυτό πρέπει να το δουλέψει στο μυαλό του, να μην είναι ανυπόμονος και όλα θα έρθουν όπως πρέπει.

Η ιστορία που έδειξε το τι θα γίνει στο μέλλον

Υπάρχει ένα παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο την σεζόν 2018-19 και μια εύκολη νίκη της Ένωσης. Σε εκείνο το παιχνίδι η ΑΕΚ είχε ενημερώσει ότι για κάθε τρίποντο που πετυχαίνει στο παιχνίδι να δωρίζει 100 ευρώ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Τελικά οι παίκτες της τα «έσπασαν», ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 4/19 τρίποντα. Επειδή το ποσό ήταν μικρό, μετά την λήξη του αγώνα αποφασίστηκε να σουτάρουν δύο παίκτες της ΑΕΚ όσα πιο πολλά τρίποντα μπορούν σε ένα λεπτό και όσα βάλουν θα συνυπολογιστούν και αυτά στην τελική σούμα. Οι παίκτες αυτοί ήταν ο Λαρεντζάκης και ο 17χρονος Ρογκαβόπουλος. Ο πιο πολύς κόσμος είχε αρχίσει να αποχωρεί από το ΟΑΚΑ όταν άρχισε η διαδικασία. Έχοντας πολλά ball boys να τους πετάνε μπάλες, ξεκίνησαν να σουτάρουν συνεχόμενα τρίποντα, με τον κόσμο να μην αργεί να στρέψει την προσοχή του στον Ρόγκα, που έβαζε το ένα μετά το άλλο. Μετά από κάποιο σημείο ακουγόντουσαν επιφωνήματα θαυμασμού, αφού η μπάλα έβρισκε μόνο διχτάκι. Τελικά ο Ρόγκα είχε βάλει 13/15 και Λαρεντζάκης 8. Ήταν όμως μαγικός ο τρόπος που έπαιρνε την μπάλα και εκτελούσε, με μια smooth μηχανική που θύμιζε μεγάλους σουτέρ. 

Στο παιχνίδι της Εθνικής, είδε πλέον όλος ο κόσμος το τι μπορεί να κάνει αυτό το παιδί, που αυτήν την στιγμή είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει το Ελληνικό μπάσκετ σε νεαρή ηλικία.

 

sdna.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγκας Ολυμπιακός, πάτησε τη Μπαρτσελόνα και έκανε μπρέικ με το «καλησπέρα» στο καυτό Παλάου Μπλαουγκράνα-ThemaSports
25/04 @ 00:11

Μάγκας Ολυμπιακός, πάτησε τη Μπαρτσελόνα και έκανε μπρέικ με το «καλησπέρα» στο καυτό Παλάου Μπλαουγκράνα

Εκπληκτικό σαραντάλεπτο από τον Ολυμπιακό, που νίκησε με 77-73 τη Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα και πήρε το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague. Γουίλιαμς-Γκος και Κάναν οι κορυφαίοι για τους Πειραιώτες.

Μπέριλ ΜακΚίσικ: «Κάποιοι οπαδοί της Μπαρτσελόνα προσπάθησαν να μου επιτεθούν όταν πανηγύριζα για τον Ολυμπιακό»-ThemaSports
24/04 @ 23:36

Μπέριλ ΜακΚίσικ: «Κάποιοι οπαδοί της Μπαρτσελόνα προσπάθησαν να μου επιτεθούν όταν πανηγύριζα για τον Ολυμπιακό»

Μία άσχημη εμπειρία που είχε στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα στη διάρκεια του Game 1 του Ολυμπιακού με τους Μπλαουγκράνα κατήγγειλε μέσω Twitter η σύζυγος του Σακίλ ΜακΚίσικ, Μπέριλ.

EuroLeague: Για πρώτη φορά από το 2005 "έσπασαν" τρεις έδρες στα πρώτα παιχνίδια των playoffs-ThemaSports
25/04 @ 10:51

EuroLeague: Για πρώτη φορά από το 2005 "έσπασαν" τρεις έδρες στα πρώτα παιχνίδια των playoffs

Ρεκόρ έσπασαν οι Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ που έκαναν το break στις έδρες των αντιπάλων τους στα πρώτες τους αναμετρήσεις στα playoffs, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της EuroLeaue.

Σβηστά η Ρεάλ το 1-0 κόντρα στην Μπασκόνια! -ThemaSports
23/04 @ 23:47

Σβηστά η Ρεάλ το 1-0 κόντρα στην Μπασκόνια!

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τη Ρεάλ Μαδρίτης στα Playoffs, καθώς συνέτριψε 90-74 την Μπασκόνια, με τον Σέρχιο Γιουλ να γίνεται ο κορυφαίος σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία της Ευρωλίγκας!

Έγκλημα και τιμωρία για τον Παναθηναϊκό από τη Μακάμπι!-ThemaSports
23/04 @ 22:35

Έγκλημα και τιμωρία για τον Παναθηναϊκό από τη Μακάμπι!

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχασε αρίθμητα ριμπάουντ και βολές, έκανε πολλά αβίαστα λάθη στο φινάλε και ηττήθηκε 91-87 από τη Μακάμπι, η οποία πήρε προβάδισμα 1-0 στη σειρά και το πλεονέκτημα έδρας!

Συναγερμός στον Ολυμπιακό: Εκτός προπόνησης Γουόκαπ και Παπανικολάου-ThemaSports
22/04 @ 15:41

Συναγερμός στον Ολυμπιακό: Εκτός προπόνησης Γουόκαπ και Παπανικολάου

Ο Γουόκαπ αποχώρησε με ενοχλήσεις στη μέση από την προπόνηση, ενώ ο Παπανικολάου δεν προπονήθηκε λόγω ίωσης, πονοκεφαλιάζοντας τον Ολυμπιακό εν όψει Μπαρτσελόνα.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ