Ένταση μεταξύ συλλόγων και χωρών ενόψει του Μουντιάλ για την περίοδο ξεκούρασης που επιβάλλει η FIFA

Ένταση μεταξύ συλλόγων και χωρών ενόψει του Μουντιάλ για την περίοδο ξεκούρασης που επιβάλλει η FIFA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ανησυχεί για την «τρέχουσα διαδεδομένη πρακτική» των εθνικών ομοσπονδιών να καλούν παίκτριες νωρίς, κατά παράβαση των υποχρεωτικών περιόδων ανάπαυσης. Οι κανόνες της FIFA απαιτούν από τις παίκτριες των 32 ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών να παρουσιαστούν στις εθνικές ομάδες στις 10 Ιουλίου - 10 ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.


Αυτή η προθεσμία για τους συλλόγους να αποδεσμεύσουν τις παίκτριές τους είναι περισσότερο από πέντε εβδομάδες μετά τον τελικό του Women's Champions League στις 3 Ιουνίου, που επισφραγίζει την ευρωπαϊκή σεζόν. Αλλά η προειδοποίηση της ECA έρχεται μετά την έναρξη των καμπ ορισμένων εθνικών ομάδων τον Μάιο για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στις 6 Ιουλίου το περασμένο καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της τελικής νικήτριας Αγγλίας.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία σχεδιάζει ήδη ένα τελευταίο παιχνίδι προετοιμασίας στις αρχές Ιουλίου, πριν φτάσει στην Αυστραλία στις 7 Ιουλίου. Η επικεφαλής του γυναικείου ποδοσφαίρου της ECA, Κλερ Μπλούμφιλντ, δήλωσε ότι το θέμα αποτελεί «σοβαρή ανησυχία για την ευημερία των παικτριών».

«Το ζήτημα των πρόωρων κλήσεων είναι ένα κατάλοιπο του παιχνιδιού στην ερασιτεχνική του μορφή και είναι επιζήμιο για τη μελλοντική επιτυχία και ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου», δήλωσε η ίδια. Η ECA δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τη FIFA σε συνεργασία με τις εθνικές ομοσπονδίες για να μην απαιτείται από τις παίκτριες να παρουσιαστούν για υπηρεσία πριν από την έναρξη της περιόδου υποχρεωτικής αποδέσμευσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA 2023.

Η προπονήτρια της Τσέλσι, Έμα Χέιζ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει ένα «βάσιμο επιχείρημα για την εμμονή στα παράθυρα (ανάπαυσης)». Μιλώντας ενόψει του ημιτελικού της ομάδας της στο Champions League εναντίον της Μπαρτσελόνα, είπε: «Πρέπει να αναλογιστούμε τον αριθμό των τραυματισμών που έχουν λάβει χώρα στο γυναικείο παιχνίδι και να πούμε τελικά το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στις παίκτριες. Νομίζω ότι υπάρχει ένα βάσιμο επιχείρημα για να επιμείνουμε στα παράθυρα. Υπάρχει λόγος και λογική σε αυτά τα παράθυρα, διότι ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, οι παίκτριες ξεκουράζονται τόσο λίγο, ίσως δύο εβδομάδες στο τέλος της σεζόν. Αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό το επερχόμενο τουρνουά, δεν συμμετέχω σε αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνονται, αλλά πιστεύω ότι καθώς το γυναικείο παιχνίδι έχει εξελιχθεί από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό παιχνίδι, πρέπει να υπάρχουν πιο αυστηροί περιορισμοί για την ευημερία των παικτών. Σέβομαι ότι θέλουν να κερδίζουν τα τουρνουά τους, αλλά πρέπει σοβαρά να εξετάσουμε το ενδεχόμενο οι παίκτριες να ξεκουράζονται περισσότερο».

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με το ημερολόγιο αγώνων στο ποδόσφαιρο γυναικών. Ο διευθύνων σύμβουλος της PFA, Μολανγκό, δήλωσε: «Η PFA δεν έχει καμία σχέση με τις ποδοσφαιρικές ομάδες: Η συνεχής ανάπτυξη του γυναικείου παιχνιδιού σημαίνει αναπόφευκτα μεγαλύτερη ζήτηση για εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Ωστόσο, το γυναικείο παιχνίδι φαίνεται να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη με το ανδρικό, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις παίκτριες σαν ρομπότ. Χρειάζεται μια προσαρμοσμένη προσέγγιση στο γυναικείο ημερολόγιο με πολύ καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων φορέων».

Gazzetta.gr

 

Ακολουθήστε το Themasports.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

 

 

 

Μέγα κάζο για τον Άγιαξ, έφαγε 6άρα από την Άλκμααρ και αποκλείστηκε από το Κύπελλο!

Μέγα κάζο για τον Άγιαξ, έφαγε 6άρα από την Άλκμααρ και αποκλείστηκε από το Κύπελλο!

Με τον Τρόι Πάροτ να κάνει όργια με χατ-τρικ και ασίστ, η Άλκμααρ συνέτριψε με το εκκωφαντικό 6-0 τον αποκαρδιωτικό Άγιαξ και προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ολλανδίας!