Themasports

Η Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη απέκλεισε την back-to-back πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αναντολού Εφές, νικώντας την στο τουρκικό ντέρμπι της με επιθετικό σεμινάριο (103-86) και 17π. του Τάιλερ Ντόρσεϊ. «Τσεκάρει» εισιτήριο για την οκτάδα η «Φενέρ», ψάχνει νέο... βασιλιά ο ευρωπαϊκός θρόνος.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Η «δυναστεία» της Αναντολού Εφές ολοκληρώθηκε και... επίσημα το βράδυ της Πέμπτης (6/4) με την ομάδα του Ιτούδη και των συνολικά έξι Ελλήνων (Δημήτρης Ιτούδης, Στέφανος Δέδας, Κώστας Χατζηχρήστος, Νικ Καλάθης, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Κώστας Αντετοκούνμπο) να «πετάει» και μαθηματικά το σύνολο του Εργκίν Αταμάν εκτός οκτάδας.

Η Εφές έπαιξε για τρεις σεζόν εξαιρετικό μπάσκετ, πήρε δύο Euroleague, αλλά φέτος «πλήρωσε» τα εσωτερικά προβλήματά της, καθώς και το γεγονός πως άργησε να βρει τα πατήματά της. Έτσι, είναι και επίσημα πια εκτός πλέι οφ και ο... θρόνος του βασιλιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ αναζητά νέο «ιδιοκτήτη».

Με αυτή την μεγάλη νίκη η Φενέρμπαχτσε ανέβηκε στο 19-14 και... τσεκάρει την παρουσία της στην οκτάδα. Την τελευταία αγωνιστική η τουρκική ομάδα θα αντιμετωπίσει στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα (13/4, 20:00).

Από την άλλη, η Εφές υποχώρησε στο 16-17 και πλέον δεν έχει καμία ελπίδα να προλάβει τα πλέι οφ. Ως εκ τούτου, το παιχνίδι της Μονακό την επόμενη εβδομάδα (13/4, 20:30) θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για την ίδια.

Ο... κακός χαμός έγινε στα τελευταία δευτερόλεπτα με το ματς να κινδυνεύει να «πάρει φωτιά». Ο Αταμάν αποχώρησε 35'' πριν από την λήξη μέσα σε αποδοκιμασίες, ενώ 2'' πριν από το φινάλε ο Κλάιμπερν πήγε να... ορμήξει στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε και στον Στέφανο Δέδα. Οι ψυχραιμότεροι τον συγκράτησαν, οι φιλοξενούμενοι πήγαν στα αποδυτήρια και περίπου 2'-3' μετά επέστρεψαν στο παρκέ για να ολοκληρωθεί και τυπικά το παιχνίδι.

Το ιστορικό αυτό αποτέλεσμα είχε... ελληνική σφραγίδα όχι μόνο λόγω των έξι Ελλήνων της «Φενέρ», αλλά και με βάση τα όσα έκαναν οι Τάιλερ Ντόρσεϊ (17 πόντοι, 4 ασίστ) και Νικ Καλάθης (14 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ). Ασταμάτητος ήταν ο Νάιτζελ Χέις (26 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), έδωσε πολλές λύσεις ο Νταϊσόν Πιερ (17π., 8ρ.).

Να σημειώσουμε πως οι γηπεδούχοι μοίρασαν 20 ασίστ και σούταραν με ποσοστά άνω του 50% πίσω από τα 6,75μ. (10/18 3π.). Η καταστροφική σεζόν της Εφές ολοκληρώθηκε με τον Βασίλιε Μίσιτς να μετράει 16π. με 6/12 σουτ και 2 ασίστ, τον Σέιν Λάρκιν 13π., 6ασ. και τον Ουίλ Κλάιμπερν 21 πόντους, 6 ριμπάουντ, αλλά 1/5 τρίποντα.

Εξαιρετικός στο ξεκίνημα ο Καλάθης, που... έθεσε τον τόνο

Το ντέρμπι στο ξεκίνημα έμοιαζε με μια αναμέτρηση του... Καλάθη εναντίον της Εφές, καθώς ο Έλληνας πλέι μέικερ είχε 7π. με 3/3 εντός πεδιάς σε 3' (7-7 το σκορ). Σε γενικές γραμμές, το τέμπο ήταν υψηλό και η πιο εύστοχη «Φενέρ» (0/6 3π. οι φιλοξενούμενοι) το εκμεταλλεύτηκε για το +6 του 1ου δεκαλέπτου (23-17 στο 10'). Ο Καλάθης είχε 9 πόντους με 4/4 σουτ, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ και... έθετε τον τόνο.

Τα τρίποντα βοήθησαν τη Φενέρμπαχτσε να κυριαρχήσει

Τα τρίποντα του Τάιλερ Ντόρσεϊ και του Μάρκο Γκούντουριτς έδωσαν διψήφιο προβάδισμα στους γηπεδούχους (34-24 στο 14') με τον Εργκίν Αταμάν να καλεί τάιμ άουτ και στη συνέχεια να επαναφέρει τον Βασίλιε Μίσιτς. Ο Σέρβος βρήκε γρήγορα 6π. και έδωσε «παλμό» στην Εφές που «ροκάνισε» την απόσταση (38-34 στο 17'), ωστόσο με το 2ο τρίποντο του Καλάθη το σύνολο του Ιτούδη πήγε εκ νέου στο +10 (44-34 στο 18'). Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 48-40 (9π. ο Νάιτζελ Χέις) και τη στατιστική στα τρίποντα να... αποτυπώνει τη διαφορά των δύο ομάδων στα πρώτα 20' (6/11 οι γηπεδούχοι - 2/10 οι φιλοξενούμενοι).

Μίσιτς - Λάρκιν «ροκάνισαν» αρχικά την απόσταση, αλλά η ομάδα του Ιτούδη είχε πολυφωνία και έμεινε στο +8

Με σκορ από το δίδυμο Μίσιτς - Λάρκιν η ομάδα του Αταμάν έφτασε σε... απόσταση αναπνοής στην επανάληψη (54-52 στο 25'). Ο Ντόρσεϊ βοηθούσε τον Δημήτρη Ιτούδη επιθετικά, οι Χέις και Πιερ έδιναν λύσεις, αλλά ο Μίσιτς ήταν... a man on a mission. Ο Σέρβος με τρίποντο και φάουλ κράτησε την ομάδα του (63-61 στο 28') και ο τουρκικός «εμφύλιος» ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπος. Σε εκείνο το σημείο ο συμπατριώτης, αλλά αντίπαλός του σε αυτό το ματς, Γκούντουριτς, ανέλαβε δράση (4π.) και έκανε το 68-63. Στο τελευταίο λεπτό ο Κλάιμπερν έκανε... ζημιά στην ομάδα του με ένα λάθος και ένα φάουλ σε «νεκρό χρόνο», με τη Φενέρμπαχτσε να πηγαίνει ξανά στο +8 (72-64 στο 30').

Η Φενέρμπαχτσε... υπέγραψε ένα ιστορικό αποτέλεσμα

Οι Πιέρ και Χέις έπαιζαν... ρολόι σκοράροντας από κάθε σημείο του παρκέ και στο 32' το σκορ ήταν 77-67 με την Εφές να έχει ένα «βουνό» μπροστά της. Οι γκαρντ των φιλοξενούμενων μείωσαν και πάλι (81-77 στο 34'), αλλά δυο άστοχα τρίποντα των Λάρκιν - Κλάιμπερν «πλήγωσαν» τους πρωταθλητές Ευρώπης, με τη «Φενέρ» να... απαντάει με ένα πολύτιμο 4-0 (85-77 στο 35'). Σε ένα σημείο που η Εφές ήταν κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο ο Μπράιαντ έβαλε ένα σπουδαίο τρίποντο και ο Κλάιμπερν ευστόχησε σε 1/2β., για να αποκτήσει ξανά... παλμό το παιχνίδι (87-83 στο 36').

Όμως, από την Εφές έλειπαν τόσο τα "stop" στην άμυνα, όσο και η ευστοχία του Κλάιμπερν (1/6 τρίποντα) και οι γηπεδούχοι πήγαν και πάλι τον αγώνα εκεί που ήθελαν (91-83 με μεγάλο καλάθι του Ντόρσεϊ στο 37'). Τα τρίποντα των Πιερ - Ντόρσεϊ ήταν η... μαχαιριά στους πρωταθλητές Ευρώπης (97-83), οι οποίοι έμειναν και μαθηματικά εκτός οκτάδας (103-86 τελικό). Ο Αταμάν αποχώρησε 35'' πριν από το φινάλε του αγώνα και ενώ όλα είχαν κριθεί και 1'' πριν από το φινάλε απειλήθηκε... σύρραξη με τον Κλάιμπερν να πηγαίνει σε έξαλλη κατάσταση στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε, προτού παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι.

Τα Δεκάλεπτα: 23-17, 48-40, 72-64, 103-86.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ.

Πηγή: sdna.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιαννακόπουλος για τους οπαδούς της Μακάμπι: «Ελπίζω ότι όλα αυτά είναι μαλ@κ!€$!»-ThemaSports
30/04 @ 15:29

Γιαννακόπουλος για τους οπαδούς της Μακάμπι: «Ελπίζω ότι όλα αυτά είναι μαλ@κ!€$!»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, το γεγονός ότι η Μακάμπι θα έχει την στήριξη των οπαδών της στο γήπεδο για το Game 3 (30/4, 20:00), με τον Παναθηναϊκό AKTOR.

Παναθηναϊκός: Όταν ο Χουάντσο απουσιάζει, ο Μήτογλου μπαίνει σε... beast mode και «διαλύει» τις αντίπαλες άμυνες!-ThemaSports
30/04 @ 16:19

Παναθηναϊκός: Όταν ο Χουάντσο απουσιάζει, ο Μήτογλου μπαίνει σε... beast mode και «διαλύει» τις αντίπαλες άμυνες!

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ μπορεί να απουσιάζει, όμως ο Ντίνος Μήτογλου έχει αποδείξει μέσα στη σεζόν, πως μπορεί να καλύψει το «κενό» του Ισπανού και ανεξαρτήτως κόπωσης, να πραγματοποιήσει εντυπωσιακές εμφανίσεις!

Συμμετείχε στο πρωινό χαλάρωμα της Μακάμπι ο Μπόλντγουιν!  -ThemaSports
30/04 @ 16:38

Συμμετείχε στο πρωινό χαλάρωμα της Μακάμπι ο Μπόλντγουιν!

Κανονικά στο πρωινό χαλάρωμα της Μακάμπι Τελ Αβίβ συμμετείχε ο Γουέιντ Μπόλντγουιν και η συμμετοχή του θα κριθεί την τελευταία στιγμή, για το Game 3 με τον Παναθηναϊκό AKTOR(30/4, 20:00).

Mε υπογραφή Μίροσλαβ Ραΐσεβιτς...-ThemaSports
04/05 @ 16:19

Mε υπογραφή Μίροσλαβ Ραΐσεβιτς...

Όταν ο Άρης επικράτησε της Πρόκομ στον τελικό του Champions Cup με 84-83 και κατέκτησε τον 3ο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του.

Στον τελικό του BCL η Ουνικάχα Μάλαγα - Με Μούρθια το Περιστέρι για την 3η θέση-ThemaSports
27/04 @ 00:10

Στον τελικό του BCL η Ουνικάχα Μάλαγα - Με Μούρθια το Περιστέρι για την 3η θέση

Η Ουνικάχα Μάλαγα επικράτησε με σκορ 80-74 της Μούρθια και πέρασε στον τελικό του BCL, επομένως το Περιστέρι bwin θα κοντραριστεί με τη δεύτερη για την τρίτη θέση της διοργάνωσης.

Σπανούλης: «Δεν μπορείς να δώσεις τέτοιο φάουλ στο τέλος, είναι ντροπή»-ThemaSports
26/04 @ 22:10

Σπανούλης: «Δεν μπορείς να δώσεις τέτοιο φάουλ στο τέλος, είναι ντροπή»

Στο πέμπτο φάουλ που χρεώθηκε ο Τζο Ράγκλαντ στο τέλος του αγώνα και στις βολές που κέρδισε ο Χουέρτας, στάθηκε ο Βασίλης Σπανούλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ