Συμπληρώνονται 85 χρόνια από την 25η Μαρτίου του 1938, την ημέρα που γράφτηκε αρνητική ιστορία για την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, όταν ηττήθηκε με το εμφατικό 11-1 από την Ουγγαρία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Έχουν περάσει πλέον 85 ολόκληρα χρόνια από την πιο βαριά ήττα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Γυρίζουμε πίσω το ημερολόγιο ανήμερα της εθνικής μας εορτής, της 25ης Μαρτίου, στο πολύ μακρινό 1938. Πρόκειται για ένα παιχνίδι της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς, απέναντι στην Ουγγαρία. Ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία για τον λάθος λόγο και τη νίκη με 11-1 υπέρ των Μαγυάρων!

Η αν μη τι άλλο αισιόδοξη αναχώρηση για Βουδαπέστη!

Η νίκη της εθνικής στο αμέσως προηγούμενο ματς των προκριματικών, με 3-1 στην Παλαιστίνη είχε γεμίσει αισιοδοξία τους ανθρώπους της «γαλανόλευκης». Παρά το θετικό αποτέλεσμα, το τότε καθεστώς Μεταξά σε συνεργασία με τη διοίκηση Κοτζιά είχε επιλέξει να αλλάξει τον προπονητή της ομάδας. Έτσι, για πρώτη φορά στο ματς με τους Ούγγρους θα ήταν προπονητής ο Άγγλος Άλαν Μπάγκετ.

Ο νεοφερμένος τεχνικός αν και επισήμανε τις αδυναμίες της ομάδας, μίλησε για νίκη μέσα στη Βουδαπέστη! Έτσι, ήρθε η ώρα της αναχώρησης, με τρένο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και από εκεί για Βουδαπέστη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στις αποβάθρες ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Ο κόσμος χειροκροτούσε και φώναζε «Με το καλό για το Παρίσι!» (εκεί θα διεξαγόταν το Μουντιάλ).

Η «μαύρη επέτειος»!

Ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, οι Έλληνες διεθνείς κλήθηκαν να αγωνιστούν σε έναν «βαρύ» και λασπωμένο αγωνιστικό χώρο, με 12.000 Ούγγρους να ζητωκραυγάζουν για την -τότε υπερδύναμη- χώρα τους. Η εθνική μας «κράτησε» μόλις 15 λεπτά, όταν και ο Ζέγκελερ έκανε το 1-0 με το πρώτο από τα πέντε δικά του γκολ.

Στο ημίχρονο, το σκορ ήταν ήδη στο 7-0 με τον τερματοφύλακα Σκλαβούνο να μοιάζει αβοήθητος από τους συμπαίκτες του. Οι Μαγυάροι βρήκαν άλλα τέσσερα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ η εθνική μας κατόρθωσε να πετύχει το γκολ της «τιμής» στο 89' με τον Μακρή.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στατιστικά της εποχής, ο Ούγγρος τερματοφύλακας, Χάντα, άγγιξε την μπάλα μόλις τρεις (!) φορές σε όλο τον αγώνα. Όσο για τον δικό μας, Σπύρο Σκλαβούνο, ο τερματοφύλακας που αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ είχε ρεκόρ με 38 αποκρούσεις, παρά τα 11 γκολ που δέχθηκε!

Οι ενδεκάδες των δύο χωρών:

Ουγγαρία: Χάντα, Κοράνι, Μίρο, Λάζαρ, Σζουτς, Μπάλογκ, Σας, Βίντσε, Νέμες, Ζέγκελερ, Τίτκος.

Ελλάδα: Σκλαβούνος, Κουσουλάκης, Παπαδόπουλος, Δεληγιάννης, Κοντούλης, Γκίκας, Μηγιάκης, Μαρόπουλος, Κλ. Βικελίδης, Μακρής, Χριστοδούλου.

Η «βουβή» επιστροφή και οι δηλώσεις!

Σε αντίθεση με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την αναχώρηση της εθνικής, στην επιστροφή αυτής δεν υπήρξαν παρά ελάχιστοι που βρέθηκαν στο σταθμό Λαρίσης. Μάλιστα αυτοί οι ελάχιστοι ήταν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα των ποδοσφαιριστών.

Παρά το γεγονός πως αποδέχθηκαν ότι οι Ούγγροι είχαν πολύ δυνατή ομάδα, οι Έλληνες διεθνείς απέδωσαν την ήττα -και- στον κακό αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα ο τότε σταρ του ΆρηΚλεάνθης Βικελίδης, ζήτησε ρεβάνς από τους Μαγυάρους, μη μπορώντας να δεχθεί την ταπείνωση.

Ο προπονητής Μπάγκετ, παρέμεινε στο «τιμόνι» της Ελλάδας μέχρι το 1940, παραδέχθηκε φυσικά πως η χώρα μας ήταν «αδύναμος αντίπαλος». Όσο για την Ουγγαρία; Όχι μόνο συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έφτασε μάλιστα στον τελικό, όπου ηττήθηκε με 4-2 από την Ιταλία.

Για την Ελλάδα, το όνειρο μιας πρώτης συμμετοχής σε τελική φάση Μουντιάλ, είχε γίνει εφιάλτης!

www.bnsports.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχάριστα με Άμραμπατ στην ΑΕΚ: Μπήκε ενόψει Άρη!-ThemaSports
19/04 @ 16:30

Ευχάριστα με Άμραμπατ στην ΑΕΚ: Μπήκε ενόψει Άρη!

Ευχάριστα νέα με Άμραμπατ στην ΑΕΚ!

Συγκλονιστική στιγμή: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του μετά από τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι-ThemaSports
19/04 @ 12:28

Συγκλονιστική στιγμή: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του μετά από τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι

Δείτε το συγκινητικό VIDEO με τον Κωνσταντίνο Τζολάκη να αγκαλιάζει τον πατέρα του στην εξέδρα μετά το φινάλε του αγώνα με την Φενέρμπαχτσε, λίγες στιγμές αφότου ο νεαρός γκολκίπερ είχε απέκρούσε τρία πέναλτι.

Το μήνυμα του ήρωα Τζολάκη μετά την πρόκριση επί της Φενέρ - Με δύο λέξεις τα είπε όλα!-ThemaSports
19/04 @ 10:16

Το μήνυμα του ήρωα Τζολάκη μετά την πρόκριση επί της Φενέρ - Με δύο λέξεις τα είπε όλα!

Δείτε την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Τζολάκη, ο οποίος ήταν ο ήρωας του Ολυμπιακού στο χθεσινό ματς με τη Φενέρμπαχτσε και την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League.

Η πανηγυρική φωτογραφία του Μαρινάκη μετά την επική πρόκριση του Ολυμπιακού και το deja vu-ThemaSports
19/04 @ 09:57

Η πανηγυρική φωτογραφία του Μαρινάκη μετά την επική πρόκριση του Ολυμπιακού και το deja vu

Έτσι πανηγύρισε την επική πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

«Για όλα αυτά τα χαμένα ματς του Ολυμπιακού στο 90’. Για τη Γιουβέντους, τον Τζέραρντ, το Ριαθόρ…»-ThemaSports
19/04 @ 08:58

«Για όλα αυτά τα χαμένα ματς του Ολυμπιακού στο 90’. Για τη Γιουβέντους, τον Τζέραρντ, το Ριαθόρ…»

Ο Γιώργος Μασούρας αφιέρωσε τη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού σε προηγούμενες ομάδες των Πειραιωτών.

Πανζουρλισμός για τους θριαμβευτές του Ολυμπιακού: Ασύλληπτες εικόνες στο «Ελ. Βενιζέλος» (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
19/04 @ 08:24

Πανζουρλισμός για τους θριαμβευτές του Ολυμπιακού: Ασύλληπτες εικόνες στο «Ελ. Βενιζέλος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Οπαδοί του Ολυμπιακού υποδέχθηκαν την αποστολή των ερυθρόλευκων μετά την μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League. Εκπληκτική η ατμόσφαιρα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ