Ένας γεμάτος, σχεδόν, αιώνας. Νούμερα πάνω σε νούμερα κι από πάνω κι άλλα νούμερα. Στο βάθος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Και σε πρώτο πλάνο, ένας «άρρωστος» παικταράς: αλήθεια, καταλαβαίνουμε τι βλέπουμε από τον Έρλινγκ Χάαλαντ;

Ακολουθήστε μας στο Google news

Οταν ο ψυχρός Νορβηγός πέτυχε το 4ο γκολ στην Λειψία στους «16» του Champions League, γράφτηκε ιστορία. Δεν είχε να κάνει με τα πόσα θα έβαζε σε έναν αγώνα, αλλά με το ότι έσπασε ένα ρεκόρ που άντεξε 94 χρόνια. Από τη σεζόν 1928-29 όταν ο Τόμι Τζόνσον έβαλε 38 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με την Σίτι. «Εδωσαν το όνομά του σε δρόμο έξω από το Main Road στον Τζόνσον, αν συνεχίσει έτσι, θα το κάνουν σε λεωφόρο για τον Χάαλαντ» είπε στη μετάδοση ο δημοσιογράφος του BT Sports.

Οχι ότι υπήρχε κάποιος που θα πόνταρε έστω ένα ευρώ στο αντίθετο, αλλά χρειάστηκε να περάσουν μόλις μερικά 24ωρα για να δούμε αν θα συνεχίσει έτσι. Και μπορεί αντίπαλος της Σίτι στα προημιτελικά του FA Cup ήταν η Μπέρνλι και όχι κάποιο μεγαθήριο, όμως δεν βλέπουμε και συχνά έναν τύπο να πετάει χατ-τρικ για την πλάκα του.

Με αυτό κόντρα στην ομάδα του Βινσέντ Κομπανί έφτασε τα 42 γκολ στη σεζόν έπειτα από 37 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και εμείς αρπάζουμε την ευκαιρία. Με τη βοήθεια των στοιχείων που δημοσίευσαν οι κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες, ξεσκονίζουμε τα βιβλία της ιστορίας της Μάντσεστερ Σίτι και του αγγλικού ποδοσφαίρου για να δούμε τι έχει πετύχει ήδη και τι μπορεί να κάνει στα επόμενα χρόνια αυτός ο άρρωστος υπερπαίκτης.

Αφού έσπασε το ρεκόρ σκοραρίσματος σε μια σεζόν στην Σίτι, μπορεί να κοιτάξει αυτό στο top-level στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Σε αυτή την κορυφή, βρίσκεται ο Ντίξι Ντιν, legend της Εβερτον [399 ματς, 349 γκολ], ο οποίος το 1927-28 πέτυχε 65 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις [42 ματς] και τα 60 από αυτά ήταν μόνο στην First Division [39 ματς]. Ο Χάαλαντ χρειάζεται ακόμα 23 τέρματα για να περάσει στο πάνθεον και για να τα καταφέρει έχει στη διάθεσή του σίγουρα 14 ματς και ιδανικά 18, αν η Σίτι φτάσει στους τελικούς του Champions League και του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ο Ντιν έγινε «αθάνατος» το 2001 όταν η Εβερτον έστησε έξω από το Goodison Park ένα άγαλμα και θεωρείται ότι τα όσα κατάφερε είναι πολύ μακριά από τις δυνατότες κάθε άλλου παίκτη του σήμερα. Ομως ο Χάαλαντ σε 3 αγώνες ή αν θέλετε, σε 134 λεπτά, έβαλε 9 γκολ. Γιατί να μην μπορεί να βάλει τα 24 που χρειάζεται σε 18 πιθανούς αγώνες; Ειδικά αν «γαζώνει» με αυτή τη συχνότητα, αφού η επίδοση των 42 γκολ σε 37 αναμετρήσεις δίνουν στον πρώην φορ της Μόλντε scoring-ratio της τάξης του 1.14 ανά αγώνα.

Τα 60 στο πρωτάθλημα δεν θα τα βάλει, τουλάχιστον φέτος, όμως έχει τον εντυπωσιακό αριθμό των 28 γκολ σε 26 αγώνες στην Premier League. Αυτό που σίγουρα μπορεί να κάνει είναι να σπάσει το ρεκόρ των Αλαν Σίρερ [Μπλάκμπερν, 1995] και Αντι Κόουλ [Νιούκαστλ, 1994] οι οποίοι νωρίς στη δεκαετία του ’90 σε πρωτάθλημα 42 αγωνιστικών, πέτυχαν 34. Επτά γκολάκια χρειάζεται, δεν είναι πολλά, ενώ για πλάκα έχει ένα ακόμα ρεκόρ.

Από τη σεζόν 1992-93, όταν ξεκίνησε η Premier League, το peak σκοραρίσματος σε όλες τις διοργανώσεις με 44 γκολ, κατέχουν δύο παίκτες. Ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 2002-03 και ο Μοχάμεντ Σαλάχ με την Λίβερπουλ από το 2017-18 [Κριστιάνο Ρονάλντο 42 το 2007-08]. Μόνο 3 γκολ χρειάζεται για να κάνει μόνο δικιά του αυτή την κορυφή.

Οσον αφορά τα χατ-τρικ, με τα δύο κολλητά τελευταία, έφτασε τα 6 στο 37ο ματς του με τη φανέλα της Σίτι. Σαν μέτρο σύγκρισης, βάζουμε δίπλα το ότι για να κάνει κάτι ανάλογο ο Νο1 σκόρερ του club, Κουν Αγουέρο, χρειάστηκε 175 και ακολούθησαν 10 πριν αποχωρήσει το 2021 από το Etihad. Από αυτά τα χατ-τρικ, ο Χάαλαντ τα 4 τα έχει πετύχει στο πρωτάθλημα, άρα χρειάζεται ακόμα ένα για να πιάσει την επίδοση του Αλαν Σίρερ που είχε 5 την περίοδο 1995-96.

Ο Νορβηγός είναι ο πρώτος παίκτης της μεγάλης κατηγορίας που πετυχαίνει 6 χατ-τρικ σε όλες τις διοργανώσεις από τη σεζόν 1963-64, όταν το είχε κάνει ο Ντένις Λο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο πρώτος με 6 εντός έδρας τριπλέτες μετά τον Τεντ Ντρέικ της Αρσεναλ την περίοδο 1934-35. Ο Χάαλαντ είναι επίσης ο πρώτος που σημειώνει χατ-τρικ σε 3 διοργανώσεις σε μία σεζόν μετά το 1984-85, όταν το είχαν καταφέρει οι Κέρι Ντίξον [Τσέλσι] και Τζον Γουάρκ [Λίβερπουλ].

Ο 22χρονος είναι ο πρώτος των τελευταίων 76 ετών που αγωνίζεται σε ομάδα της μεγάλης κατηγορίας και σημειώνει 8 γκολ σε δύο σερί ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Μετά τα 5 στην Λειψία και τα 3 στην Μπέρνλι, πέτυχε ό,τι με τη φανέλα της Γουλβς ο Ντένις Γουέστκοτ, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1946 έβαλε 4 στην Λίβερπουλ και άλλα τόσα στην Μπόλτον σε διαδοχικά παιχνίδια.

Σαφώς, πέρα από τα 60 γκολ στην PL, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν προλαβαίνει να κάνει φέτος, όπως το να πετύχει τα περισσότερα γκολ με το club του. Την κορυφαία τέτοια επίδοση που έχουμε δει στις μέρες μας την έχει ο Λιονέλ Μέσι από το 2011-12 όταν πέτυχε 73 γκολ με την Μπαρτσελόνα σε 60 εμφανίσεις [Ρονάλντο 61 το 2014-15].

Ενα θετικό, αν μπορεί να το πει κάποιος έτσι, για τον Χάαλαντ είναι ότι ο Αργεντινός μάγος είχε τότε προπονητή τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Το κακό ότι ο Καταλανός για κάποιο δικό του λόγο τον έκανε αλλαγή πολύ νωρίς στο ματς με την Λειψία, στο οποίο ήταν ηλίου φαεινότερο ότι θα κάνει ένα ρεκόρ που δεν θα έσπαγε ούτε σε 200 χρόνια. Είχε τους λόγους του ο Πεπ, αυτοί μάλλον δεν ήταν άσχετοι με τον Μέσι.

Οπως και να ‘χει, το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε εβδομάδα που περνά κάνει και ένα ρεκόρ για την Σίτι. Μέχρι στιγμής, έχουμε και λέμε. Περισσότερα χατ-τρικ σε μια σεζόν (6), περισσότερα σερί ματς στα οποία έχει βρει δίχτυα (10), περισσότερα γκολ στην Premier League σε μία σεζόν (28), περισσότερα γκολ σε ένα ευρωπαϊκό ματς (5), περισσότερα γκολ στην Ευρώπη σε μία χρονιά (10).

Δύναμη, ταχύτητα, συγκλονιστική αίσθηση του που πρέπει να βρίσκεται, ικανότητα στα τελείωματα πραγματικά με κάθε τρόπο και όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι έχει πίσω του μια από τις πιο ακριβές ομάδες που έχει δει ποτέ το άθλημα. Ο Χάαλαντ προκαλεί το λιγότερο νευρικότητα σε κάθε άμυνα και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μετά τα τελευταία γκολ στο FA Cup, πλέον έχει σκοράρει σε κάθε διοργάνωση που έχει αγωνιστεί σε Νορβηγία, Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία.

Με όσα έχει κάνει με Μόλντε (20), Ζάλτσμπουργκ (28), Ντόρτμουντ (86), Μάντσεστερ Σίτι (42), Εθνική Νορβηγίας (21), βρίσκεται αυτή τη στιγμή 3 γκολ μακριά από τα 200 γκολ στην καριέρα του. Μερικούς μήνες πριν κλείσει τα 23 του, ο Χάαλαντ έχει αποδειχθεί «φονικό» όπλο και στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και ποιος ξέρει, αν ο Πεπ τον αφήσει να παίζει λίγο περισσότερο, ίσως σπάσει πιο γρήγορα και το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Champions League…

sdna.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Αυτόν θέλει εάν αποχωρήσει ο Σαλάχ!-ThemaSports
18/04 @ 13:33

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Αυτόν θέλει εάν αποχωρήσει ο Σαλάχ!

Στην περίπτωση του Μοχάμεντ Κούντους θα στραφεί η Λίβερπουλ, εφόσον ο Μοχάμεντ Σαλάχ αποχωρήσει το καλοκαίρι με προορισμό τη Σαουδική Αραβία.

Μπράιτον - Τότεναμ 4-2: Την ισοπέδωσε και την άφησε πίσω στη μάχη του τίτλου-ThemaSports
28/12 @ 23:41

Μπράιτον - Τότεναμ 4-2: Την ισοπέδωσε και την άφησε πίσω στη μάχη του τίτλου

Η Μπράιτον ήταν καταιγιστική απέναντι στην Τότεναμ και με το 4-2 για τη 19η αγωνιστική της Premier League επέστρεψε σε τροχιά Ευρώπης.

Ο Τσιμίκας έδωσε απαντήσεις: Αυτές είναι οι επιδόσεις του κόντρα στην Μπρέντφορντ-ThemaSports
12/11 @ 18:48

Ο Τσιμίκας έδωσε απαντήσεις: Αυτές είναι οι επιδόσεις του κόντρα στην Μπρέντφορντ

Ο Κώστας Τσιμίκας ήταν εκ των πρωταγωνιστών στη νίκη της Λίβερπουλ απέναντι στην Μπρέντφορντ, με τον μπακ των Reds να έχει βγάλει δύο ασίστ. Αναλυτικά οι επιδόσεις του.

Σε πόλεμο η Άρσεναλ με τους διαιτητές: Έστειλε βίντεο παραπόνων!-ThemaSports
07/11 @ 11:33

Σε πόλεμο η Άρσεναλ με τους διαιτητές: Έστειλε βίντεο παραπόνων!

Η Άρσεναλ έστειλε βίντεο στην Ένωση διαιτητών με φάσεις που θεωρεί πως έχει αδικηθεί τη φετινή σεζόν.

Aσταμάτητο το τρένο της Τότεναμ, πέρασε πάνω και από την Κρίσταλ Πάλας!-ThemaSports
28/10 @ 00:03

Aσταμάτητο το τρένο της Τότεναμ, πέρασε πάνω και από την Κρίσταλ Πάλας!

Aσταμάτητη, κυνική, πρώτη! Η Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου, είναι ένα τρένο χωρίς φρένα και το απέδειξε και στο «Σέλχαστ Παρκ» επικρατώντας 2-1 της Κρίσταλ Πάλας και παρέμεινε στην κορυφή!

Ποδοσφαιρικός Πολιτισμός: Ο Πεπ Γκουαρδιόλα τίμησε τη μνήμη του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον-ThemaSports
27/10 @ 20:07

Ποδοσφαιρικός Πολιτισμός: Ο Πεπ Γκουαρδιόλα τίμησε τη μνήμη του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Το απόλυτο παράδειγμα του τι σημαίνει πραγματικά το ποδόσφαιρο, απέδειξε με την κίνησή του να τιμήσει τη μνήμη του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ